A właśnie z tymi owcami to nawet dobry pomysł bo przynajmniej człowiek nie będzie musiał się tak męczyć, tylko teraz temat,,owce'' to jak taka podobno wieeeelka działka to może lepiej kupić tak gdzieś z 15 owiec albo i lepiej i trawka będzie raz dwa i już ścięta no nie?
hałas wydechu,smród spalin,woń benzyny-czyli o kosiarkach ;)
- subarka665
- 5 gwiazdek
- Auto: Subaru Legacy - Luxus
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Alan, Alan, Alan!, no z jednej strony to koparka też by się przydała,a nawet do takiego przenoszenia tych pagórków
A właśnie z tymi owcami to nawet dobry pomysł bo przynajmniej człowiek nie będzie musiał się tak męczyć, tylko teraz temat,,owce'' to jak taka podobno wieeeelka działka to może lepiej kupić tak gdzieś z 15 owiec albo i lepiej i trawka będzie raz dwa i już ścięta no nie?
W moich żyłach ETYLINA, zamiast serca...
turbina...
Think. Feel. Drive. Subaru
turbina...
Re: hałas wydechu,smród spalin,woń benzyny-czyli o kosiarkach ;)
Mój znajomy Słowak w terenie górzystym, z kretami, miał automatyczną kosiarkę Husqvarny, coś na kształt automatycznych odkurzaczy.
Powiem krótko, jakbym miał duży teren, to bym się nie zastanawial. Ma teren podzielony na dwie czy trzy części - druciki cieniuśkie zakopane centymetr pod ziemią.
Samo się ładuje i jak się zablkuje na czymś wysyła sms.
Może także zastanowić się nad kosiarką mielącą- wtedy nie masz wora i nie musisz składować trawska. Ja mam mielącą w domu. Ideał.
Ale i tak Husqvarna samobieżna i samokosząca najlepszym wyjściem. I CICHA!
http://www.husqvarna.com/pl/products/ro ... r-230-acx/
A TU DROGIE, ALE MOCNE!
http://www.husqvarna.com/pl/products/la ... ifications
Powiem krótko, jakbym miał duży teren, to bym się nie zastanawial. Ma teren podzielony na dwie czy trzy części - druciki cieniuśkie zakopane centymetr pod ziemią.
Samo się ładuje i jak się zablkuje na czymś wysyła sms.
Może także zastanowić się nad kosiarką mielącą- wtedy nie masz wora i nie musisz składować trawska. Ja mam mielącą w domu. Ideał.
Ale i tak Husqvarna samobieżna i samokosząca najlepszym wyjściem. I CICHA!
http://www.husqvarna.com/pl/products/ro ... r-230-acx/
A TU DROGIE, ALE MOCNE!
http://www.husqvarna.com/pl/products/la ... ifications
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Co do automovera z Husquarny to niby fajny gadżet, ale to cały czas musi śmigać po działce a na 50 arów jedna sztuka nie wydoli - rozgryzałam już ten temat, kolega jest przedstawicielem w Husquarnie i skutecznie wybił mi z głowy automovera.
W garażu zagościł traktorek B&S z funkcją mielenia trawy - dla trawnika taka zmielona trawa to naturalny nawóz, trawa zmielona na taką drobną sieczkę że nie widać jej, nic nie trzeba grabić, wysypywać z kosza, chyba najfajniejsza funkcja w kosiarkach.
W garażu zagościł traktorek B&S z funkcją mielenia trawy - dla trawnika taka zmielona trawa to naturalny nawóz, trawa zmielona na taką drobną sieczkę że nie widać jej, nic nie trzeba grabić, wysypywać z kosza, chyba najfajniejsza funkcja w kosiarkach.
OK, pod warunkiem, że ma się czas bardzo często kosić tą trawę, tak, żeby nie była zbyt długa.Marlena pisze:dla trawnika taka zmielona trawa to naturalny nawóz, trawa zmielona na taką drobną sieczkę że nie widać jej, nic nie trzeba grabić, wysypywać z kosza, chyba najfajniejsza funkcja w kosiarkach.
Ja akurat nie mam na to czasu.
Czasem trawa bywa już tak wyrośnięta, że trzeba ją kosić na dwa razy. W takiej sytuacji lepiej jest jednak skoszoną trawę wywieźć, a nie mielić.
Podobnie, gdy się kosi mokrą trawę.
Лукашэнка, w takiej sytuacji tak. Mój mauż ma zboczenie na pukcie trawnika i kosi raz w tygodniu więc u nas nie ma czasu urosnąć a już koszona 
może szuka ucieczki od stresów i marudzeniaMarlena pisze: kosi raz w tygodniu
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 
burat pisze:może szuka ucieczki od stresów i marudzeniaMarlena pisze: kosi raz w tygodniu![]()
![]()
![]()
![]()
no i masz przerąbane sąsiad....teraz możesz zacząć się bać
no tak myślałem ,że stąpam po cienkim lodzie

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 
- subarka665
- 5 gwiazdek
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
zmień trawnik, kup stado huskwarnów, albo najmij kogoś. IziЛукашэнка pisze: OK, pod warunkiem, że ma się czas bardzo często kosić tą trawę, tak, żeby nie była zbyt długa.
Ja akurat nie mam na to czasu.
Marlena, ta na Słowacji latało po stromym stoku i miała jakieś 5000m do obrobienia podzielone na dwa kawałki.
Mielenie - najlepsze. To czywista.
Łukaszenka masz czas siedzieć na forum -ile godzintygodnionowo? Lepiej trawę skosić.
Ja koszę moją albo raz na tydzień, albo dwa jeśli mocniej ruszy.
Mokrej z zasady się nie tnie.
Chyba, e wyboru nie ma.
Mielenie - najlepsze. To czywista.
Łukaszenka masz czas siedzieć na forum -ile godzintygodnionowo? Lepiej trawę skosić.
Chyba, e wyboru nie ma.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Auto: forester 2,5XT,Q5
- Polubił: 87 razy
- Polubione posty: 234 razy
To może coś takiego.Na pewno nic nie trzeba grabić.Grzesiek_67 pisze:Konto usunięte pisze:Albo po całości i wziąć dopłaty z UE
Tomek, ale to kosiara z bocznym wyrzutem, trza potem pograbić trochę
No i żadne kretowisko się nie uchowa.
bojar,
Potrzebne mi takie cuś
Szczególnie jak pomysle o kretowiskach
Potrzebne mi takie cuś
Szczególnie jak pomysle o kretowiskach
Mam u siebie w ogrodzie 230ACX i ten rzeczywiście MÓGŁBY (choć tu wszystko zależy od kształtu terenu) być za mały na Twój teren, ale jest przecież 265ACX - maszyna do 6000m2Marlena pisze:Co do automovera z Husquarny to niby fajny gadżet, ale to cały czas musi śmigać po działce a na 50 arów jedna sztuka nie wydoli - rozgryzałam już ten temat, kolega jest przedstawicielem w Husquarnie i skutecznie wybił mi z głowy automovera.
Generalnie nie nazwałbym tego gadżetem. To taki następny etap ewolucji kosiarek. To że musi jeździć cały czas jest zaletą tej maszyny a nie jej wadą - kosi codziennie czyli ścina minimalne ilości trawy, które się "w locie" rozkładają i na pewno nie zapychają trawnika.
Skontaktuj się z kimś, kto się na tym sprzęcie naprawdę zna (nie ubliżając koledze)
Urlop jest oderwaniem się od rzeczywistości..... obłęd także.
WodnySsak, dla mnie gadżet, na dzień dzisiejszy zbędny - wolę traktorek
20 arów wykaszam w 1,2 h
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Auto: forester 2,5XT,Q5
- Polubił: 87 razy
- Polubione posty: 234 razy
A jak daje radę z kretowiskami,bo to jest problem u kolegi.WodnySsak pisze: Mam u siebie w ogrodzie 230ACX i ten rzeczywiście MÓGŁBY (choć tu wszystko zależy od kształtu terenu) być za mały na Twój teren, ale jest przecież 265ACX - maszyna do 6000m2
Generalnie nie nazwałbym tego gadżetem. To taki następny etap ewolucji kosiarek. To że musi jeździć cały czas jest zaletą tej maszyny a nie jej wadą - kosi codziennie czyli ścina minimalne ilości trawy, które się "w locie" rozkładają i na pewno nie zapychają trawnika.
Skontaktuj się z kimś, kto się na tym sprzęcie naprawdę zna (nie ubliżając koledze)
Arno,Arno pisze:Łukaszenka masz czas siedzieć na forum -ile godzintygodnionowo? Lepiej trawę skosić.
Chyba, e wyboru nie ma.
powiem tak:
- to wszystko zależy.
Kretowisko to problem dla każdej maszyny, dla jednej większy dla innej mniejszy. U mnie po prostu co 2-3 dni muszę się przejść i udeptać kretowiska. Inna sprawa, że po zastosowaniu pułapek na krety nie mam ich za wiele.bojar pisze:A jak daje radę z kretowiskami,bo to jest problem u kolegi.
Urlop jest oderwaniem się od rzeczywistości..... obłęd także.
bojar, ja kupiłem takie za chyba 10 zł . Kupowałem na ul.Krakowiaków przy AL. Krakowskiej . Są robione z rurki PCV . Bardzo skuteczne . Jak widze kopiec , to zaraz zakładam i rano uczę kreta pływać . Jak zamieszkałem w Szwecji to trawnik był jednym wielkim kretowiskiem .
Krety są pod ochroną.Kubik1 pisze: rano uczę kreta pływać
- subarka665
- 5 gwiazdek
No są, tylko chyba zmieniły ochronę z ,,Lex'a'' na Kubika1Bergen pisze:Krety są pod ochroną.Kubik1 pisze: rano uczę kreta pływać
turbina...
turbina...
Bergen, Wiem
Ja tylko uczę pływać aby sie nie topiły podczas ulewy .
Pozdrawiam z Alingsas
Pozdrawiam z Alingsas
- subarka665
- 5 gwiazdek
Kubik,jak uczysz tego kreta pływać to na basen go lepiej zabierzKubik1 pisze:Bergen, WiemJa tylko uczę pływać aby sie nie topiły podczas ulewy .
Pozdrawiam z Alingsas
Przynajmniej na basenie to porządnie się oswoi z wodą
turbina...
turbina...