Outback - Brak ogrzewania przy predkosciach autostradowych

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Outback - Brak ogrzewania przy predkosciach autostradowych

Post 27 mar 2012, o 09:29

jimiasty, Opiszę co mi powiedzieli właściciele auta .
Był problem ze sterowaniem klimą . Podobno komputer reagował tak jakby był zepsuty czujnik ciśnienia płynu chłodzącego silnika . Przy pewnej prędkości obrotowej jakby brakowało płynu albo ciśnienie za małe i zamykało obieg na kabinę .
Ci moi znajomi są lekarzami i naukowcami , więc ich wytłumaczenie może być dziwne . Tak to zrozumieli a auto naprawili dopiero gdzieś w Warszawie .
Nawet nie wiedziałem że jest jakiś czujnik ciśnienia płynu ale może też chodzić o jakiś inny sensor .

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Post 28 mar 2012, o 20:25

Hmm ja miałem tak w foresterze 2xt.Ale u mnie jak dałem grzanie na max. to znów zaczynało grzać.Gdzieś tak ok 5 tys obr był kłopot.
Pamietajmy o Wołyniu.

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 166 razy
Polubione posty: 102 razy

Post 1 kwie 2012, o 10:19

No wiec jestem po diagnostyce. Chlopaki troche nad tym dumali ale nic nie wynalezli, poza tym, ze w kompie wszsytko w porzadku - brak bledow. Ponoc jedyna rola tego zaworu jest to, zeby silnik sie szybciej nagrzewal jak jest zimny, wiec polecili zrobic bypass, albo wymienic zawor.

Kubik
4 gwiazdki

Post 1 kwie 2012, o 11:58

jimiasty, A próbowali jak to działa w chwili przekraczania magicznej prędkości ? To było tak że w pewnej chwili komputer kazał zamknąć obieg na kabinę . Na postoju nie odczytasz tego błędu . Po pierwsze komputer nie traktuje tego jako awarii , a po drugie to nie jest awaria . Trzeba się rozpędzać do 160km/h z podpiętym kompem .

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 1 kwie 2012, o 13:19

nie, test byl statyczny (na postoju). Na razie oleje temat, a jak sie "samo" nie naprawi to przed zima zaloze bypass.

apal
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 1 raz

Post 1 kwie 2012, o 14:43

jimiasty, ja mam ten zawór wymieniony i jeździłam z podpiętym kompem... ogrzewanie przestawało działać, ale błędów żadnych nie było.
Na obydwu zaworach jest tak jak Ci pisałam, termostat też miałam wymieniony, na samym początku.

Pozdrawiam ;-)
...::nie rób tego, czego nie chcesz::...

Kubik
4 gwiazdki

Post 1 kwie 2012, o 16:11

jimiasty, apal, Zostaje wymiana komputera sterującego silnikiem . To nawet nie jest wina sterowania klimą . Trzeba drogą prób i błędów pożyczyć poszczególne elementy od innego auta .
Spróbujcie w tym AUTOTRONIK w Piasecznie u Grabowskiego . Jeśli on nie pomoże to chyba tylko jakieś "drut" da radę . Ja wiem że znajomi to naprawili .

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 lip 2012, o 09:02

odgrzewam troche kotleta, bo dalej zimny :-/

otoz zbiera mi sie na dluzszy wyjazd i chcialem ogarnac temat grzania, no a pogoda teraz taka ze zimno w aucie doskwiera.
Czy orientuje sie ktos jak sterowany jest ten magiczny zawor (ten heater cock costam)? Bo zrobilem tak: nagrzalem silnik, sprawdzilem czy przewody do nagrzewnicy cieple i odlaczylem dziada, no ale niestety dalej grzalo tylko do 3-4 tys rpm :-/ Pojezdzilem tak jakis czas ale dalej nie grzalo jak trzeba... Wsadzilem zatem wczoraj na postoju zone za kierownice i zlecilem trzymac 4tys rpm, podpialem zaworek z powrotem no i jak na zlosc grzanie sie pojawilo, natomiast co zauwazylem to to, ze strasznie trzepalo tym wezem, ktory odchodzi od zaworka do nagrzewnicy. Potem zrobilem runde po obwodnicy Krk z ogrzewaniem na maksa i dalem w palnik no i caly czas ladnie grzalo. Zadowolony z siebie zatankowalem pod korek i ostatnie 3 km do domu, juz przez miasto postanowielm wrocic na 2/3 biegu utrzymujac 4tys rpm, no ale znow zonk, grzac przestalo :x

konkluzja: zastanawiam sie na ile bypass tego zaworu pomoze, sa 2 wyjscia:
1. skoro byl odlaczony i w tym odlaczonym stanie nie odcinal dostepu plynu do nagrzewnicy, to przyczyna niegrzania lezy gdzies indziej
2. skubaniec (zaworek) jest skonstruowany jakos mechanicznie, a te kabelki to tylko sygnal czyujnika gdzies do bebechow kompa

:?:

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 17 lip 2012, o 21:03

jimiasty pisze: jak sterowany jest ten magiczny zawor (ten heater cock costam)
sterowany jest przez Body Integrated Unit - moduł obsługujący m.in. centralny zamek, czujnik poziomu paliwa, pełniący funkcję gatewaya między sieciami CAN....
Siedzi koło kolumny kierownicy nad nogami kierowcy
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 17 lip 2012, o 21:18

U moich znajomych zdiagnozowali że tam w nim padł kondensator cy cuś . Wymienili cały sterownik . Nie pamietam jak to zdiagnozowali ale wpadli na to przez przypadek . Coś kojarzę że chyba podgrzewali ten sterownik . Nie chce jednak wprowadzać w błąd . On chyba wariował jak dostał ciepła z nawiewu a jak ostygł to znowu załączał . Nie mogę ich zapytac bo mieszkaja gdzieć w Afryce .

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 18 lip 2012, o 10:20

gebolp pisze:jest przez Body Integrated Unit - moduł obsługujący m.in. centralny zamek, czujnik poziomu paliwa, pełniący funkcję gatewaya między sieciami CAN....
Siedzi koło kolumny kierownicy nad nogami kierowcy
No ale jak mu wyciagnalem wtyczke to chyba powinien zostac w jednej pozycji otwartej lub zamknietej, a tu dalej cos odcinalo doplyw cieplego do kabiny :?: . W sobote zakladam bypass, wtedy sie defyinitywnie okaze czy to ten zaworek, czy jakies inne ustrojstwo, ale cos czuje, ze problem bedzie bardziej skomplikowany.

gebolp
3 gwiazdki

Post 18 lip 2012, o 21:32

jimiasty pisze: No ale jak mu wyciagnalem wtyczke to chyba powinien zostać w jednej pozycji otwartej lub zamkniętej
No nie bardzo....... Elektrozawór mający dwa przewody wraca do jednego stanu po wyłączeniu zasilania. Ma zawsze sprężynę powrotną. Nie ma w nim żadnego napędu, który by zapamiętywał stan po wyłączeniu. Wyciągasz wtyczkę i się zamyka........

Kubik1
5 gwiazdek

Post 18 lip 2012, o 22:04

gebolp pisze:
jimiasty pisze: No ale jak mu wyciagnalem wtyczke to chyba powinien zostać w jednej pozycji otwartej lub zamkniętej
No nie bardzo....... Elektrozawór mający dwa przewody wraca do jednego stanu po wyłączeniu zasilania. Ma zawsze sprężynę powrotną. Nie ma w nim żadnego napędu, który by zapamiętywał stan po wyłączeniu. Wyciągasz wtyczkę i się zamyka........
przeczytaj ze zrozumieniem jeszcze raz . Logicznie to obaj macie rację :lol:

gebolp
3 gwiazdki

Post 18 lip 2012, o 22:16

Kubik1 pisze: Wyciągasz wtyczkę i się zamyka........
I tak jest........
a zresztą cholera wie co siedzi w takim zaworze :?

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 19 lip 2012, o 09:32

gebolp pisze: I tak jest........
a zresztą cholera wie co siedzi w takim zaworze :?
no wlasnie cholera wie, bo nawet po wyjeciu wtyczki zachowywal sie tak samo jak z podpieta, tzn do 3-4krpm grzalo, a powyzej juz nie. Stad obawiam sie, ze problem moze lezec gdzies indziej :-/ no ale to juz sie okaze na 100% w sobote jak zaloze bypass.

apal
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 19 lip 2012, o 09:49

Ja mam bypass i wszystko działa bez zarzutu... a zawór jest sprawny, sterowanie działa, niedawno to sprawdzaliśmy... czarna magia z tym zaworem, który ponoć jest zupełnie zbędny, bo nie wszystkie Subaraki go mają...

Kubik1
5 gwiazdek

Post 19 lip 2012, o 09:52

jimiasty, To nie rozwiąże problemu
Jak założysz jakieś obejście to będzie chyba grzało cały czas . Musisz poszukać skąd komputer dostaje informacje ze należy otworzyć zawór .
Moze go wyjmij i zobacz co bedzie sie działo gdy zaczniesz robić testy - czy tak samo zachowuje się na sucho .

gebolp
3 gwiazdki

Post 19 lip 2012, o 15:15

jimiasty pisze: no wlasnie cholera wie, bo nawet po wyjeciu wtyczki zachowywal sie tak samo jak z podpieta, tzn do 3-4krpm grzalo, a powyzej juz nie. Stad obawiam sie, ze problem moze lezec gdzies indziej :-/ no ale to juz sie okaze na 100% w sobote jak zaloze bypass.
prawdopodobnie elektrycznie jest wszystko sprawne, zawór może być zablokowany mechanicznie- korozja, osady, itp.
Urządzeniem zarządzającym ogrzewaniem jest sterownik klimy, urządzeniem sterującym zaworem Body Integrated Unit, sterownik silnika co najwyżej dostarcza informacji i temp silnika- jeśli chodzi o sterowanie grzaniem kabiny.

apal
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 19 lip 2012, o 15:47

gebolp pisze: zawór może być zablokowany mechanicznie- korozja, osady, itp.
Mój zawór nie jest zablokowany :cofee:

Kiedyś próbowałam znaleźć OBKa który ma ten zawór sprawny, a w zasadzie takiego OBKa, w którym ogrzewanie działa w pełnym zakresie obrotów silnika, żeby pożyczyć na próbę ten zawór i zobaczyć czy u mnie to zadziała, ale bezskutecznie.

Zrobienie bypassu jest mało problematyczne, wystarczy kawał przewodu do webasto... a wszystko działa poprawnie dzięki temu :thumb:

Kubik1
5 gwiazdek

Post 19 lip 2012, o 15:54

apal, możesz zrobić zdjęcie tego zaworu ? Może bym taki nawet miał ale nie wiem jak wyglada w tej kupie rupieci
Może ktoś będzie jechał do Gdańska w najbliższym czasie to by zostawił gdzieś .

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Post 20 lip 2012, o 11:34

U mnie jest odwrotnie.Jak klima wyłączona to trochę ciepłe leci nawet jak za oknem zimno. Włączenie klimy nawet na krótko a potem wyłączenie pomaga i leci takie jak na zewnątrz.Ki diabeł ?
Pamietajmy o Wołyniu.

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 20 lip 2012, o 12:39

stefanekmac pisze:U mnie jest odwrotnie.Jak klima wyłączona to trochę ciepłe leci nawet jak za oknem zimno. Włączenie klimy nawet na krótko a potem wyłączenie pomaga i leci takie jak na zewnątrz.Ki diabeł ?
A to chyba akurat latwo wyjasnic, otoz nagrzewnica w kabinie jest caly czas goraca, wiec jesli ten system klapek powietrznych nie jest szczelny, to costam moze podwiewac cieplym.

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 21 lip 2012, o 10:52

Bypass rozwiazal problem. Dzieki wszystkim za pomoc.

:thumb:

apal
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 21 lip 2012, o 11:35

No i super... jimiasty, teraz już nie zmarzniesz :giggle: :thumb:

Kubik1
5 gwiazdek

Post 22 lip 2012, o 11:25

jimiasty,

A możesz sprawdzić jakie jest napięcie i jak sie zmienia w czasie jego głupiego fiksowania ?

ODPOWIEDZ