Wredne puszki

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Fotoradary

Post 22 lip 2012, o 15:51

Walnijmy się sami we własna pierś !
Nie chcemy fotoradarów na drogach ale chcemy aby ustawili obok naszego domu , bo tu akurat nam pasował . Wtedy bezpiecznie byśmy poszli po zakupy i nasze dzieci mogły by iść do szkoły bez trzymania za rączki . :whistle:
Ja nadal czekam kiedy nam wszczepią cipy do mózgu .

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 22 lip 2012, o 15:56

Kubik1 pisze: Ja nadal czekam kiedy nam wszczepią cipy do mózgu .
Jedna moja koleżanka mawiała, że faceci tylko to mają w głowie.
(była dobrze poinformowana o jakimś tajnym projekcie rządowym??)

;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 22 lip 2012, o 16:45

Kubik1 pisze: Nie chcemy fotoradarów na drogach ale chcemy aby ustawili obok naszego domu , bo tu akurat nam pasował . Wtedy bezpiecznie byśmy poszli po zakupy i nasze dzieci mogły by iść do szkoły bez trzymania za rączki .

To chyba Ty? Bo ja nigdzie nie chcę.

Kubik1
5 gwiazdek

Post 22 lip 2012, o 17:06

Azrael, Żartowałem :-p ???
Mieszkam obok szkoły . Prędkość obowiązkowa 50 . Obok jest policja . Skrzyżowanie .
Postawili kiedyś nieoznakowany radar w aucie . Tylko co szósty pojazd przejeżdżał z prędkością poniżej 60km/h :o
Co musi sie wydarzyć aby przynajmniej w takich miejscach były respektowane przepisy ? Jak sie postoi w poniedziałek rano gdy wszyscy sie śpieszą to zrozumie problem . Wyprzedzanie na skrzyżowaniu , na przejściu dla pieszych gdy stoja dzieci , jazda TIR-a ponad 100km/h ......

Nie żartuję - chcę aby tu stanął fotoradar :wall:

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy - Luxus

Post 22 lip 2012, o 17:17

Kubik1, ja też bym chciała żeby fotoradar stanął koło mojego bloku, ponieważ tu jest przedszkole do potrącenia(nie tylko dzieci dorosłych też )to doszło już tu sporo razy po przeciwnej stronie przedszkola jest sklep i są pasy,a na tych pasach to najczęściej dochodzi do potrąceń, ponieważ kierowcy nie dostosowują prędkości i dlatego to wszystko. A zresztą ... przydałby się. O właśnie ostatnio też był wypadek pod moim blokiem i to samo nie dostosowanie prędkości :x :x :x W terenach niezabudowanych to można tam se jeszcze można pozwolić,ale w terenach zabudowanych to już nie bardzo.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2013, o 16:58 przez subarka665, łącznie zmieniany 1 raz.
W moich żyłach ETYLINA, zamiast serca...
turbina...

Think. Feel. Drive. Subaru

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lip 2012, o 17:35

Ja bym chciał, żeby stały obok mnie i w całej okolicy, i we wszystkich miejscach, gdzie mieszkają ludzie. Bo ludność w takich dzielnicach, czy na takich ulicach ma prawo żyć w spokoju, i brak wyobraźni na ogół dość młodych ludzi nie powinien mieć wpływu na bezpieczne i spokojne życie.
nie wspomnę o motrach dająccy czadu z giga rykiem. U mnie na ulicy jest 30kmh i kto przekracza? Kilka grup:
!. motocykliści.
2. Młodzi.
3. Pacjenci zamożni w Astonach, porszach i M5
4. Paniusie w dużych terenowych i co warto podkreślić DROGICH.
5. Oraz kilku okolicznych kretynów i kretynek.
Po ulicy chodzą z dziećmi, dzieci same chodzą, rowerzyści itepe.
Brak poszanowania ciszy, szacunku dla innych, często poraża. Sam u siebie chcę mieć ciszę. Ale u innych? a wała!
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lip 2012, o 17:46

Arno,u mnie w okolicy jest tak samo jak ty piszesz motocykliści to ścigają się o godz. 12 w nocy lub później lub wcale. A z kolei na ulicy takiej wiesz czteropasmowej z jednej i drugiej strony przy bloku mojego wuja to tam tak w piątki o godz.12 czasem jak się spóźnią o to 1, 2 w nocy ścigają się motocykliści jedną stroną zaczynają, a drugą kończą i to zbiera się taka niewielka grupka i po kolei się ścigają w sobotę w godzinach 12,1,2 czasem 3 jak im się chce to samochodami się ścigają. To samo też grupka, tylko trochę większa, tuningowane i głośne fury i to samo ścigają się,a ile wypadków oni tam spowodowali jednym słowem mówiąc MASAKRA i w nocy nie można tam się wyspać.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2013, o 17:01 przez subarka665, łącznie zmieniany 1 raz.
turbina...

Kubik1
5 gwiazdek

Post 22 lip 2012, o 17:51

Mnie tez chodzi o to że jest wiele miejsc w których powinny stać radary . Jestem za likwidacja całkowita radarów na drogach krajowych np. po 2020 roku . Uważam że powinny być tak zbudowane aby nie było na nich wypadków . Potrzebne sa obwodnice i skrzyżowania bezkolizyjne . Potrzebne sa pasy rozbiegowe i dla skręcających a nie stawianie kolejnych świateł i fotoradarów . Jestem za stawianiem budek w pobliżu osiedli i szkół .

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 22 lip 2012, o 17:53

Лукашэнка pisze: Tych, którzy narzekają na limity prędkości oraz jej kontrole w Polsce, chętnie wysłałbym na jakiś czas do Wielkiej Brytanii.
My mamy 120 km/h na drogach ekspresowych i 140 km/h na autostradach,
a oni na swoich autostradach mają 70 mil/h... czyli 112 km/h!

Do 6 tysięcy, czyli liczby fotoradarów, które były czynne na brytyjskich drogach w szczytowym okresie "wojny z kierowcami", też nam jeszcze sporo brakuje.
że inni mają gorzej to mamy się cieszyć? W afryce umierają z głodu, więc cudowne państwo mamy. A w korei płn nie można mieć poglądów. :wall:

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 22 lip 2012, o 17:55

Arno pisze:Ja bym chciał, żeby stały obok mnie i w całej okolicy, i we wszystkich miejscach, gdzie mieszkają ludzie. Bo ludność w takich dzielnicach, czy na takich ulicach ma prawo żyć w spokoju, i brak wyobraźni na ogół dość młodych ludzi nie powinien mieć wpływu na bezpieczne i spokojne życie.
nie wspomnę o motrach dająccy czadu z giga rykiem. U mnie na ulicy jest 30kmh i kto przekracza? Kilka grup:
!. motocykliści.
2. Młodzi.
3. Pacjenci zamożni w Astonach, porszach i M5
4. Paniusie w dużych terenowych i co warto podkreślić DROGICH.
5. Oraz kilku okolicznych kretynów i kretynek.
Po ulicy chodzą z dziećmi, dzieci same chodzą, rowerzyści itepe.
Brak poszanowania ciszy, szacunku dla innych, często poraża. Sam u siebie chcę mieć ciszę. Ale u innych? a wała!
6. i rowerzyści :-) :thumb:
http://www.tvn24.pl/jechal-46-km-h-rowe ... 268,s.html

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 lip 2012, o 17:59

Arno, no powiedz, że te 30 jedziesz... :giggle:

bojar, o rowerze pisałem pare postów przed Tobą...

Azrael
6 gwiazdek

Post 22 lip 2012, o 18:12

Ja tam uwaam że koło takiej szkoły czy przedszkola to nie potrzebny fotoradar, tylko patrol z pałką słuzbową do uzycia na debili. Bo jak ustawisz fotoradar to potem będzie tak że dostajesz mandat za to że jechałęś tam 60 o 4 nad ranem - mi się zdarzyło że mnie zatrzymano koło wiejskiej szkoły o 4 za 70/50.

Inna sprawa że Niemcy np. mają coś takiego jak ograniczenia np. 30kph ale tylko np. od 7 do 11 i 15 do 18, a u nas całą dobę i państwo zarabia. Niemniej podkreślę jeszcze raz - zabija nie prędkość tylko głupota i brak wyobraźni.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lip 2012, o 19:05

Fx, no właśniejeżdżę wtakich miejscach tyle.
Dlaczego?
Proste. Niedaleko mnie tworzyły się korki na powójnej. Ale można było oszczędzić jakąś minutę pewnie, jeśli się pełnym gwizdkiem objechało bokowcem wśród domków, ze śpiącymi pocjantami - a między nimi rura. Kilka razy objechałem. A potem obok mojego domu się wściekałem, że jadą idioci za szybko, a przeciez JA TU KURWA MIESZKAM I CHCĘ MIEĆ SPOKOJ, TAK? - w tedy dotarło do mnie, że jestem takim samym wałem jak ci, co to obok mnie jeżdżą szybko. I przestałem gnać po bocznych uliczkach, wśród domków. Bo wiem, czym to grozi obok mnie.
Ludzie na ogół zapominają o innych, kiedy siadają za kierownikiem.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 22 lip 2012, o 19:25

Arno pisze: U mnie na ulicy jest 30kmh i kto przekracza? Kilka grup:
!. motocykliści.
Obrazek

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 22 lip 2012, o 20:51

No, to zdaje się nie będzie jednak masowej partii kierowców. Widać, za skomplikowany przekaz :cofee:
Azrael pisze: zabija nie prędkość tylko głupota i brak wyobraźni.
Howgh.
I z tego powodu Waaadza, dobrze znając naturę i zdolności poddanych, stara się ograniczyć wpływ człowieka na ruch drogowy do absolutnego minimum.
Poniekąd, z tego punktu widzenia, racjonalnie ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 22 lip 2012, o 21:47

A o bezpieczeństwo można dbać i tak:
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... tofa_.html

Nie, żebym się wyśmiewał - od razu zastrzegam, znając wrażliwość niektórych kolegów. Broń Boże. Acz nie ukrywam, jestem sceptyczny w kwestii skuteczności takiego "assistance".

Btw. ciekawe, czy ksiądz, błogoslawiąc auta podczas jazdy odkrytą terenówką, miał zapięte pasy? Jesli jechał - jak piszą - w towarzystwie komendanta Policji, to chyba musiał 8-)

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lip 2012, o 21:48

Azrael pisze:Ja tam uwaam że koło takiej szkoły czy przedszkola to nie potrzebny fotoradar, tylko patrol z pałką słuzbową do uzycia na debili.
Taaaa to chyba ten cały patrol musiałby stać, ale z wyminą, czyli jeden stoi teraz i patrzy, a drugi przychodzi sobie na nocną zmianę, ALE BEZ SPANIA i łapie ścigających się i wariotów jakich tu i w Polsce nie brakuje :!: :!:
Bo przecież pod moim blokiem to cały czas albo się wyprzedzają albo coś, a niech teraz np. jeden jedzie wolniej,a drugi jedzie i patrzy że z nad przeciwka nic nie jedzie no to co rura, a ten co jedzie wolniej to hamuje żeby przepuścić no np. taką 12-letnią dziewczynę lub młodsze dziecko i co ten się zatrzymał z drugiej strony nic nie jedzie, a ten wyprzedzający to nie dość że nie zauważy, to nie wyhamuje chyba że zauważy, ale to już za późno nie wyhamuje i co potrąci, i tyle będzie,a gdyby był fotoradar to by se pomyślał tu stoi to będę grzeczny/a na tej ulicy choć, gdyby postawić takiego policjanta to nie wiem czy by to coś dało jak np. jedzie z gazem w podłodze, a potem mówi tak: Tu stoją to jadę grzecznie'' dobra dobra minąłem/am policjanta to co podłoga i poszedł. Inna sprawa by była gdyby na jednej ulicy stało dwóch policjantów lub trzech,ale nie chciało bym im się tak stać :whistle: :whistle:
Ostatnio zmieniony 16 sie 2013, o 17:04 przez subarka665, łącznie zmieniany 1 raz.
turbina...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 22 lip 2012, o 21:56

WiS,
poświęcił kierowców i ich pojazdy. Odbył się też pokaz gaszenia płonących pojazdów

Więcej... http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... z21NoFHuk8
To czym on święcił, benzyną ? :giggle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 22 lip 2012, o 22:04

Azrael pisze: Ja tam uwaam że koło takiej szkoły czy przedszkola to nie potrzebny fotoradar, tylko patrol z pałką słuzbową do uzycia na debili.

A ja uważam, że potrzebne są obwodnice, które skierują ruch transferowy poza miasta. I od razu się uspokoi koło szkół. To ciut trudniejsze niż stawianie fotoradarów.

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lip 2012, o 22:08

Fido_, no taka prawda zgadzam się z Tobą .
turbina...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 22 lip 2012, o 22:09

Konto usunięte, nie trudniejsze, droższe. Gdyby kasa z fotek szła na drogi, to od biedy mógłbym to zrozumieć.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lip 2012, o 22:19

U mnie w mieście to porobili rond od cholery jasnej że tak się wyrażę,a tam to powinno być jak było, a tam gdzie debile szaleją to obwodnice i po sprawie... A może nie do końca ... ee tam szkoda gadać :wall:
turbina...

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 22 lip 2012, o 23:00

WiS pisze: A wracając do fotoradarowego meritum - jestem za tym żeby jednak nie odpuszczać, tylko konsekwentnie wpajać politykom róznego szczebla, że jednak mamy wobec nich jakieś wymagania i że od czasu do czasu coś konkretnego muszą nam załatwić.
Taaaaaaa, w moim mieście zamieszkała dość rzutka pani, która kandydowała na radną, ale nie przeszła....
i chyba dobrze, bo stanęła na czele komitetu który przypisuje sobie moc sprawczą, która doprowadziła do wybudowania, przebudowania ulicy tak żeby była obwodnicą miasta. Wydaje się, że jest OK, ale teraz domaga się zamontowania progów zwalniających przy tej drodze :wall:
Ponieważ mieszka w pobliżu i chce żeby było bezpieczniej :?
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

Kubik1
5 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 06:19

No właśnie o tym pisałem że nie lubimy fotoradarów , ale chcemy aby stały obok naszego domu i naszej szkoły .

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 11:07

Kubik1, prosze nie pisz w 1. osobie liczbie mnogiej bo się czuję wykluczony, ja nie chcę.

ODPOWIEDZ