Wredne puszki

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Fotoradary

Post 23 lip 2012, o 11:31

gebolp pisze: OK, ale teraz domaga się zamontowania progów zwalniających przy tej drodze
a widzę jeszcze jeden pomysł do nas wchodzi, prosta droga i szykana w postaci wysepki która ma za zadanie tylko zwolnić kierowcę. nie służy ani jako przejście ani początek zjazdu w lewo.

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 23 lip 2012, o 13:30

Jak to jest z fotoradarami ukrytymi w Śmietnikach ? Pan strażnik był ukryty w krzaczorach :?:

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 23 lip 2012, o 14:14

Azrael, ok .zauważ że nie jestem odosobniony w opinii :whistle:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 23 lip 2012, o 15:24

Kubik1 pisze:
Azrael też nie jest :idea:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 23 lip 2012, o 15:25

So What!, :thumb:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 15:27

Kubik1, nie lubimy fotoradarów. Nie chcemy też, żeby stały obok naszego domu/szkoły.

Jeszcze jedno. Najchętniej poodkręcałbym wszystkie progi zwalniające w okolicach mojego domu.

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 15:43

So What! pisze: Najchętniej poodkręcałbym wszystkie progi zwalniające w okolicach mojego domu.

Albo chociaż pod swój rozstaw kół :D Niech inni mają progi.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 23 lip 2012, o 16:10

Azrael, +/- 1 metr bo przecież czasami zachodzi bokiem ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 17:25

Azrael pisze:
Albo chociaż pod swój rozstaw kół :D Niech inni mają progi.
Myślę, że Kubik mogliby chcieć tak zrobić ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 23 lip 2012, o 18:18

progi zwalniające jeżeli sa w uzasadnionych miejscach oraz wykonane tak że nie niszczą opon popieram, nie widze żadnych minusów wynikających z ich instalowania,
mało tego na własnej drodze dojazdowej tez taki zfunduję, sobie i sąsiadom :whistle:

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 23 lip 2012, o 18:20

inquiz pisze: a widzę jeszcze jeden pomysł do nas wchodzi, prosta droga i szykana w postaci wysepki która ma za zadanie tylko zwolnić kierowcę. nie służy ani jako przejście ani początek zjazdu w lewo.
Trasa Świecie-Bydgoszcz się kłania :mrgreen:
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 23 lip 2012, o 18:21

esilon pisze: progi zwalniające jeżeli sa w uzasadnionych miejscach oraz wykonane tak że nie niszczą opon popieram
Popieramy :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

gebolp
3 gwiazdki

Post 23 lip 2012, o 18:24

esilon pisze: progi zwalniające jeżeli sa w uzasadnionych miejscach oraz wykonane tak że nie niszczą opon popieram, nie widze żadnych minusów wynikających z ich instalowania,
Taaaaak? Tylko pragnę zwrócić uwagę że istnieją progi zwalniające i podrzutowe, po tych ostatnich nie można przejechać żadną prędkością bez negatywnych wrażeń. Problem w tym, że zarządcy dróg nie odróżniają jednych od drugich. A podrzutowych nie można instalować na drogach przelotowych, w zasadzie tylko na parkingach.

esilon
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 18:26

gebolp pisze: Taaaaak?

a taaak, podrzutowy zainstaluję, 5-8km/h bezpieczny przejazd http://www.znaki.pl/DziennikUstawNr220/ ... jazdow.pdf

a jak się przyzwyczaja że trzeba uwazac to zmienię na zwalniajacy liniowy listwowy :u-16d

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 23 lip 2012, o 18:31

So What! pisze:
Kubik1 pisze:
Azrael też nie jest :idea:

Ja to właściwie zgadzam się z Kubikiem.

A niech nawet nie jeden, ale wszystkie fotoradary ustawią koło jego domu... ja mogę tam nie jeździć :evilgrin:

gebolp
3 gwiazdki

Post 23 lip 2012, o 18:35

esilon pisze: a taaak, podrzutowy zainstaluję, 5-8km/h bezpieczny przejazd http://www.znaki.pl/DziennikUstawNr220/ ... jazdow.pdf

a jak się przyzwyczaja że trzeba uwazac to zmienię na zwalniajacy liniowy listwowy :u-16d
rozumiem, że masz skaczący samochód :lol:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 23 lip 2012, o 18:35

WiS pisze: wszystkie fotoradary ustawią koło jego domu
Po głębokim zastanowieniu , po dokładnej analizie tego pomysłu uważam ,że jest to wspaniały , genialny i innowacyjny pomysł :mrgreen: Bezpieczeństwo na pewno wzrośnie a inni użytkownicy będą spokojniejsi .
Kubik na Prezydenta :giggle: :thumb:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 18:54

Piter 35 pisze: Kubik na Prezydenta
A wtedy wszystkie radary pod Pałac Namiestnikowski na Krakowskie Przedmieście (na pohybel moherowym babciom i cyklistom), na Belwederską (w jednym punkcie Warszawy mogę zwalniać, a niech tam) i do Łazienek (niech drób się łapie i dzieci na trójkołowcach :mrgreen: )
No, parę sztuk mozna zostawić dla Subarki-Wanessy, pod jej dom...

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 19:07

esilon pisze: nie widze żadnych minusów wynikających z ich instalowania,

Obyś nie musiał ich pokonać jako pasażer karetki z np. wieloodłamkowym złamaniem, albo głupim wypadniętym dyskiem :)

esilon
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 19:10

Azrael, obym nie musiał
ale argument: dojazd karetki mnie nie przekonuje biorąc pod uwage że wypadkowi mozna ulec wszędzie, nie tylko w pobliżu utwardzonej drogi a nie wszędzie helikopter wyląduje

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 19:57

Dobra, to dla odmiany serio (choć sprawa jest oczywista i chyba nie raz już tu omawiana) - moja idealna wizja polskich dróg:
1. Wszelkie drogi przelotowe między miastami, jesli już niekoniecznie wielopasmowe, to chociaż z szerokimi poboczami, częstymi mijankami i jak największą liczbą obwodnic - czyli zero terenów zabudowanych po drodze. I konstruowane tak, że przecietny kierowca, przecietnym autem, jest w stanie w normalnych warunkach jechac tam 120-130 na godzinę plynnie (ekologicznie!) i bez śmierci w oczach. A Jarmaj 200 ;-)
2. Z tych dróg, gdzie jest mozliwe bezproblemowe osiągniecie średniej przelotowej np. 110 przy jeździe 120-130, zjeżdżamy do miast i wsi - i tam już zwalniamy do tych np. 50, a przy szkołach i na bardzo wąskich uliczkach osiedlowych czy śródmiejskich nawet i do 20 - ale na bogów, tylko tam! Bo jak mamy do przejechania dwa kilometry, to prędkośc jest właściwie bez znaczenia. A nie raz po raz na krajówce. Bo tam jej ograniczanie jest albo fikcją, albo zlośliwością. A często kombinacją jednego i drugiego.
3. Wielopasmowe ulice wielkomiejskie - zaleznie od pory dnia, roku i natężenia ruchu (kołowego, ale też pieszego - ograniczenia koło szkoł w wakacje i w nocy to absurd), elastycznie, jak trzeba to do 50, ale jak można to i do 120, na przykład.
I wtedy, proszę, można to egzekwować - ale dając żyć normalnym ludziom.
A, i jeszcze 4. - przyzwoity tor asfaltowy i szutrowy przynajmniej jeden w każdym województwie, z niezabijającymi cenami, żeby kto ma taką chęć i potrzebę mógł sobie poszaleć i spuścić nadmiar adrenaliny poza ruchem drogowym.
Niby oczywiste, ale jakoś trudne do wprowadzenia w życie :whistle:
Ostatnio zmieniony 23 lip 2012, o 19:59 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 19:59

esilon, przerywanie istniejącej drogi progami, rowami przeciwczołgowymi czy czymkolwiek takim to zwyczajny sabotaż sieci transportowej i nikt mnie nie przekona że jest inaczej jak nie znajdzie argumentów, na razie takich nikt mi nie przedstawił. Czym innym jest jak jest w drodze dziura i muszę sobie na niej niszczyć zawieszenie, a czym innym jest jak mi dobrą ulicę rozkuwają i wsadzają jaką 1/4 betonowego okrąglaka od studni jako element poprawiający rzekomo bezpieczeństwo.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 23 lip 2012, o 20:15

Azrael pisze: jako element poprawiający rzekomo bezpieczeństwo.

A tu Cię zaskoczę. Z okien mieszkania mam doskonały widok na skrzyżowanie równorzędne Radarowa/Lechicka. Jeszcze kilka lat temu było to zwykle skrzyżowanie płaskie i nie było tygodnia (może nawet częściej) bez jakiegoś dzwona, a odkąd jest próg (a właściwie to wielka wyspa) dzwony zdarzają się tylko od wielkiego dzwonu ;-) Efekt poprawy bezpieczeństwa został zatem osiągnięty.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 20:22

rrosiak, OK ja to pojmuję trochę inaczej. Mojego bezpieczeństwa to nie poprawia.

esilon
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 20:24

Azrael pisze: czym innym jest jak mi dobrą ulicę rozkuwają i wsadzają jaką 1/4 betonowego okrąglaka od studni
negujesz sposób wykonania czy sensowność montowania zwalniaczy wogóle ?

progi nie sa komfortowe, to prawda,
ja także chętniej zastosowałbym rozwiązanie typu szykana: np piekne drzewo w donicy :-) wymuszające zmniejszenie prędkości w związku z dodatkowym manewrem

ale to słabe rozwiązanie przy obowiązujących u nas zwyczajach , szczególnie podczas śnieżnej zimy
Ostatnio zmieniony 23 lip 2012, o 20:26 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ