No i przylecialem...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: 2011 Subaru WRX
Polubił: 0
Polubione posty: 0

No i przylecialem...

Post 23 lip 2012, o 08:53

Czesc. Ale tutaj sie czuje innaczej ze nie jestem na wakacje. Durzo mam do zalatwienia i przyzwyczajenia. Mam pieknom zone i Subaru morze jusz w srode odbiore.

Używam Google Translate przez większość mojego komunikacji na tym forum. Prosimy o wyrozumiałość w przypadku błędów gramatycznych.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Re: No i przylecialem...

Post 23 lip 2012, o 09:16

Chleb, sól i wódka były? :giggle: ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

KamilP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: FXT MY04, MX-5 Miracle MY00

Post 23 lip 2012, o 10:23

welcome to Poland

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 23 lip 2012, o 10:48

scrmnwrx, witaj :-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 23 lip 2012, o 10:55

scrmnwrx, pisz na bierząco swoje spostrzeżenia tutaj, bardzom ciekaw zderzenia z polską rzeczywistością, szczególnie biurokracją :mrgreen:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 23 lip 2012, o 11:11

scrmnwrx, siemano w kraju teraz trzeba się spotkać ,jak będziesz w okolicach Nysy daj znać to może jakoś dolnośląska ekipa się zbierze przywitać :thumb: :thumb:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 23 lip 2012, o 13:30

scrmnwrx, witaj rodaku :thumb:

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 23 lip 2012, o 18:58

Napisze teras bardzo krutko, ale mam bardzo ruzne wrazenia, po pierwsze ze zostawilem brata i rodzine w Chicago... :( A po drugie ze tutaj jest TAK WSZYSTKO inne, ze naprawde jest mi trudno i bedzie mi trudno.

Przed wyjazdem wszystko bylo OK, ale teras ze jestem tutaj, innaczej nad to wszystko patrze sie... to byla naj bardziej trudna decyzja mojego zycia.

Wszystkich co spotkam, to muwiom mi ze blond popelnilem ze przyjechalem do Polski, wszyscy muwiom i pytajom sie mnie po co tutaj przyjechalem. :wall:

Dzisiaj zalatwilem ubezpieczenie na samochud, dowud osobisty, otworzylem konto w banku, zameldowalem sie, zjadlem zapiekanke, bylem u fotografa na dowud osobisty, wypilem piwo Polskie, zalorzylem internet... ale nie wszystko w tej kolejnosci. :lol:

POTRZEBUJE POMOCY: potrzebuje podlonczyc zeczy z 120V zeby tutaj pracowaly... laptop jest OK z innom wtyczkom, ale inne zeczy potrzebuje tesz transformator. Czy ktos morze mnie skierowac gdzie to moge kupic w Lodzi? Dziekuje bardz!

Jeszcze jedno... czy w Polsce sie daje "tip" jak sie je w restauracji? Bylo mi muwiono ze nie.
Używam Google Translate przez większość mojego komunikacji na tym forum. Prosimy o wyrozumiałość w przypadku błędów gramatycznych.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 23 lip 2012, o 19:01

scrmnwrx pisze:Jeszcze jedno... czy w Polsce sie daje "tip" jak sie je w restauracji? Bylo mi muwiono ze nie.
Źle mówiono. ;-)

W dobrym tonie jest dać. Sam daję, jak jestem zadowolony z obsługi rzecz jasna, tak między 5 - 10% wartości rachunku.

Edit

Tip = napiwek ;-)
Ostatnio zmieniony 23 lip 2012, o 19:02 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 23 lip 2012, o 19:01

scrmnwrx pisze: czy w Polsce sie daje "tip" jak sie je w restauracji?

Jeżeli jesteś zadowolony z jedzenia i obsługi to jak najbardziej tak, ale obowiązku nie ma.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 23 lip 2012, o 19:04

scrmnwrx pisze: Dzisiaj zalatwilem ubezpieczenie na samochud, dowud osobisty, otworzylem konto w banku, zameldowalem sie, zjadlem zapiekanke, bylem u fotografa na dowud osobisty, wypilem piwo Polskie, zalorzylem internet... ale nie wszystko w tej kolejnosci.

Jestem pod wrażeniem, dużo na jeden dzień, wyaźnie się poprawia w urzędach i innych instytucjach ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 23 lip 2012, o 19:08

scrmnwrx pisze: Wszystkich co spotkam, to muwiom mi ze blond popelnilem ze przyjechalem do Polski,
Nie znają się.
Dobrze zrobiłeś :thumb:
Po pierwsze, masz tańsze studia - a chyba na całkiem dobrym poziomie.
Po drugie, to jednak jest środek Europy, bliżej kolebki naszej cywilizacji - a nie jakieś tam... byłe kolonie ;-)
Po trzecie, zawsze możesz potraktować życie tutaj jako wielki obóz survivalu :evilgrin:
Keep smiling :-)
scrmnwrx pisze: czy w Polsce sie daje "tip" jak sie je w restauracji? Bylo mi muwiono ze nie
Skąpcy nie dają, albo symboliczny.
Zauważyłem też, ze bogaci dają mniej (może dlatego są bogaci?)
Ja (i chyba większość znanych mi normalnych ludzi) zaokrągla kwotę w górę, o jakieś 10% lub trochę więcej (czyli np. 72 PLN -> 80, 130 -> 150, etc). Oczywiście, im kelnerka milsza i ładniejsza, tym więcej ;-)
W knajpach do których zamierzasz niedługo wrócić - też więcej :razz:

KamilP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: FXT MY04, MX-5 Miracle MY00

Post 23 lip 2012, o 19:45

scrmnwrx pisze:..zjadlem zapiekanke..

..Jeszcze jedno... czy w Polsce sie daje "tip" jak sie je w restauracji? Bylo mi muwiono ze nie.
Za zapiekanke (fastfood) z 'budki' nie, ale jak jesz w restauracji to.. tak jak powiedzieli koledzy wyzej :)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 22:27

scrmnwrx pisze: tutaj jest TAK WSZYSTKO inne

I to jest piękne, że wszędzie jest inaczej :-)
scrmnwrx pisze: Wszystkich co spotkam, to muwiom mi ze blond popelnilem ze przyjechalem do Polski, wszyscy muwiom i pytajom sie mnie po co tutaj przyjechalem. :wall:

Eee.. matoły jakieś. Tak fajnie jak w Polsce to nigdzie nie ma.
scrmnwrx pisze: potrzebuje podlonczyc zeczy z 120V zeby tutaj pracowaly...

Laptop tak jak piszesz, powinien pracować automatycznie na napięciu od 110 do 240 V. Wiele rzeczy ma przełączniki 110/220V, obejrzyj swój sprzęt. Nie wiem, o jakich urządzeniach piszesz, możesz coś więcej napisać?

Transformatorów już dawno w sprzedaży nie widziałem.
scrmnwrx pisze: czy w Polsce sie daje "tip" jak sie je w restauracji? Bylo mi muwiono ze nie.

Daje się, dlaczego nie. Chyba, że Ci się nie podobało.
scrmnwrx pisze: Subaru morze jusz w srode odbiore.

Ciekawe, czy policja nie będzie się czepiać do amerykańskich świateł... w Europie trzeba mieć asymetryczne.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 23 lip 2012, o 22:28

Konto usunięte pisze: Ciekawe, czy policja nie będzie się czepiać do amerykańskich świateł... w Europie trzeba mieć asymetryczne.

Już o tym był cały wątek.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 22:35

Azrael pisze: Już o tym był cały wątek.

A to przepraszam.

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 24 lip 2012, o 04:57

Dzien dobry wam.

Bede swiatla zmienal zeby byly asymetryczne tak jak sa potrzebne.

Mam naprzyklad szczotke do zembuw Sonicare ktura musze podloncyz zeby bateria sie naladowala jak wyczerpie sie. Nie mam asz tak durzo przyzenduw, ale znudzi mi sie wszystkie elektorniki ladowac przez laptop.

j33mbo
5 gwiazdek

Post 24 lip 2012, o 06:00

W sklepie takim jak mediamarkt albo saturn powinny być transformatory

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 24 lip 2012, o 06:29

A jak nie w Saturnie czy Media Markcie, to na allegro. http://allegro.pl/transformator-usa-230 ... 53405.html

Nawet miałem gdzieś jeden walający się, ale nie znalazłem na szybko

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 24 lip 2012, o 06:49

Dzieki. Jusz zaras sie wybieram.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 24 lip 2012, o 07:03

scrmnwrx, w sklepach można kupić zwykłą "manualną" szczoteczkę do zębów. Nie jesteś skazany na brudne zęby do czasu zakupu transformatora ;-)

I zaraz to nie idź, poczekaj do godz. 10, bo pewnie dopiero wtedy otwierają ;-)

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 24 lip 2012, o 09:54

scrmnwrx pisze: zjadlem zapiekanke,
Jakby kiedyś życie Cię rzuciło na wschód Polski, a dokładnie do Biłogaraju, to serwują tam najlepsze zapiekanki jakie obecnie mozna kupić. Smakują tak samo jak te z czasów komuny, sa na takiej samej bułce i robione w starym elktrycznym piecu/opiekaczu. Są takie jakie były w czasach mojego dzieciństwa, a nie te mrożone pseudo-zapiekanko-gówno sprzedawane na stacjach i w fast-foodach. I co z tego że buda w której je robią jest troche obskurna i sanepid pewnie znalazł by milion powodów żeby zamknąć ten przybytek - ja mam to w dupie bo zapiekanki sa mistrzowskie :-p
Średnio 3-4 razy w roku wybieram się na szeroko rozumiany wschód biznesowo i nawet jak muszę nadłożyć kawałek drogi to zapiekanki w Biłgoraju musza być i "nie ma chuja we wsi" :thumb:
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 24 lip 2012, o 16:22

Wyjechalem do Lodzi o 7 i wszystko jest zamkniente... lol. Dopiero wrucilem i nawet fajnie bylo. Mam transforamtory z Megamarket... dziekuje za podpowiedz.

Bylem na Piotrokowskiej caly dzien prawie.

scrmnwrx
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 24 lip 2012, o 19:20

Dostalem wiadomosc ze auto bedzie do odbioru jusz jutro. Wybieramy sie do Warszawy w czesnie z rana .

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 24 lip 2012, o 19:35

scrmnwrx, jak będziesz wracał do Łodzi to pamiętaj, że masz oddaną niedawno autostradę. Bardzo dobrze się jedzie. Pamiętać tylko należy, że przez ~100 km nie ma żadnej stacji benzynowej. Jak możesz zostać do wieczora to może uda się zorganizować jakiegoś małego spota.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ