Czy fabryczny forek 2,5XT łyka WRXa ?
- freediver
- 4 gwiazdki
- Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Czy fabryczny forek 2,5XT łyka WRXa ?
Znajomy który ma forestera twierdzi że tak i podpiera się danymi fabrycznymi. Ja się zastanawiam jak 1,5tonowy forester może łyknąć prawie 200kg lżejszą imprezę. Moc podobna 2,5forek 230KM , Impreza niech będzie 2,0 starsza 225KM , moment również podobny. Forek wysoki, mniej sztywny a piszą że ma 6s do 100 kiedy lżejsza i bardziej 'sportowa' impreza ma 6,3s do 100..
http://www.gnomon.pl/dane_techniczne,850,1.html
http://www.gnomon.pl/dane_techniczne,850,1.html
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Czy fabryczny forek 2,5XT łyka WRXa ?
Nie wiem, co to za gnomon, ale wg oficjalnych danych fabrycznych (patrz na przyklad: subaru.de -> kundenservice -> prospektarchiv) WRXy mają do setki mniej, niż 6.3.
Z drugiej strony, o przyspieszeniu nie decyduje przecież wyłącznie relacja masy do mocy i momentu (mierzonych na silniku), ale również (przede wszystkim...?) przełozenia przekladni glownej i poszczególnych biegow.
Poza tym warto zauważyć, że setna w tę czy wewtę, a nawet i poł sekundy w "papierowym" przysp. 0-100, w realnym świecie jest bez znaczenia. Jesli znajomy chce sobie łykać auta na papierze, to powodzenia życzę (sport tani i bezpieczny), natomiast jeśli nie - to na tor sugeruję go zaprosić, a tam się okaże, że łykanie zależy mniej od danych technicznych auta, a bardziej od charakterystyki wkladki mięsnej między kierą a pedałami
Z drugiej strony, o przyspieszeniu nie decyduje przecież wyłącznie relacja masy do mocy i momentu (mierzonych na silniku), ale również (przede wszystkim...?) przełozenia przekladni glownej i poszczególnych biegow.
Poza tym warto zauważyć, że setna w tę czy wewtę, a nawet i poł sekundy w "papierowym" przysp. 0-100, w realnym świecie jest bez znaczenia. Jesli znajomy chce sobie łykać auta na papierze, to powodzenia życzę (sport tani i bezpieczny), natomiast jeśli nie - to na tor sugeruję go zaprosić, a tam się okaże, że łykanie zależy mniej od danych technicznych auta, a bardziej od charakterystyki wkladki mięsnej między kierą a pedałami

Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, o 11:11 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.
zabierz jedno i drugie w jakikolwiek teren, sprawa będzie jasna kto kogo łyka ;->
- freediver
- 4 gwiazdki
Digit, nie o offroadzie mowa i nie znam szaleńca który pchał by się w teren WRXem.. Sam bym się z nim ścignął ale mój Subi już fabryczny nie jest 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
freediver, jak wypuścili Forka 2.5T to zdaje się był on szybszy od WRX. Chyba nawet dane fabryczne mu zaniżali.
Impreza waży 1450, przynajmniej mój bug eye tyle ma wpisane w dow. ~12xx waży GT.
Impreza waży 1450, przynajmniej mój bug eye tyle ma wpisane w dow. ~12xx waży GT.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
a właściwie to gdzie widzisz, że kogoś to martwi.Chloru pisze: kupowanie WRXa i martwienie się czy coś innego będzie szybsze na prostej.... Annual Penis Length Contest

Rzekome 0.3s mniej do setki nie ma kompletnie żadnego znaczenia. 1 sek już jakieś ma.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
freediver pisze: Znajomy który ma forestera twierdzi że tak
Niech się spróbuje, to się przekona

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Alan, Alan, Alan!, gdyby nie martwiło to nie zadawałby pytań.
Trzeba też pamiętać, że te czasy podawane są pewnie przy założeniu strzału ze sprzęgła a mało kto tak rusza na codzień. Chyba, że ma za dużo pieniędzy na napędy. Dalej jednak uważam, że te auta nie zostały stworzone do ciskania się na prostej ze świateł.

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
o przypomniało mi się. Nie mam czasu szukać, ale Foreq 2.5T był szybszy do 40kmph od jakiegoś groźnego Ferrari 
Za dużo chyba się hondziarzy naczytałeś. Ich wszystko martwi. 

czasami jest zwykła ciekawość dlaczego kiosk ma podawane lepsze przyspieszenie niż turbo rajdowa rakietaChloru pisze: Alan, Alan, Alan!, gdyby nie martwiło to nie zadawałby pytań.

- freediver
- 4 gwiazdki
Ja się nie martwię bo mój i tak jest szybszy hehe :)Chloru pisze:![]()
kupowanie WRXa i martwienie się czy coś innego będzie szybsze na prostej.... Annual Penis Length Contest
![]()
Chodziło mi bardziej o techniczną część zagadnienia jak cięższe, wyższe (opory) auto może mieć lepsze parametry od lżejszego kiedy mają praktycznie identyczną moc.
Dzięki za odpowiedzi.
- Chloru
- 6 gwiazdek
freediver, już Ci to wyłozyli. Czas do 100 jest odrobinę sztucznym parametrem (gdzie indziej podają 0-60 mph a czasy potrafią w skrajnych przypadkach różnić się o 0,5 sekundy od tych 0-100 kmh/h). Zgadnij dlaczego 

- freediver
- 4 gwiazdki
Spoko, wiem już że to możliwe ale nadal nie wiem dlaczego
Jak wysoka, kanciasta, rozbujana lodówa może łyknąć niską, zwartą i sztywną strzałę ? Oczywiście nie obrażając uroku Forestera 

- Chloru
- 6 gwiazdek
freediver, wystarczy, że będzie miała odpowiednio zestopniowaną skrzynię.
freediver pisze:Spoko, wiem już że to możliwe ale nadal nie wiem dlaczegoJak wysoka, kanciasta, rozbujana lodówa może łyknąć niską, zwartą i sztywną strzałę ? Oczywiście nie obrażając uroku Forestera
masz coś do Forestera

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
freediver pisze: Jak wysoka, kanciasta, rozbujana lodówa może łyknąć niską, zwartą i sztywną strzałę ?
Może może

Historia zna takie przypadkifreediver pisze: nie znam szaleńca który pchał by się w teren WRXem

freediver pisze:Marlena, nic poza tym że Impreza jest ładniejsza
i tak i nie, bo to 2 różne rodzaje nadwozia - zupełnie nie podobne więc ja nie porównuję

też myślałam, że forek to taki kiosk rozbujany i powiem Ci, że bardzo się zdziwiłam bo ani on nie rozbujany ani kioski nie latają z taką prędkością

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Intak kiedyś pisał jak zawstydził bulwarówki swoim bugiemWRC fan pisze: Historia zna takie przypadki

- freediver
- 4 gwiazdki
Tak, jest nadwozie stare fajne i nowe nijakie :) A co do prędkości to ja w ogóle nie wiem o czym piszesz bo jeżdżę zawsze przepisowo ;)Marlena pisze:i tak i nie, bo to 2 różne rodzaje nadwozia - zupełnie nie podobne więc ja nie porównujęfreediver pisze:Marlena, nic poza tym że Impreza jest ładniejsza![]()
też myślałam, że forek to taki kiosk rozbujany i powiem Ci, że bardzo się zdziwiłam bo ani on nie rozbujany ani kioski nie latają z taką prędkością
freediver pisze:Tak, jest nadwozie stare fajne i nowe nijakie :) A co do prędkości to ja w ogóle nie wiem o czym piszesz bo jeżdżę zawsze przepisowo ;)Marlena pisze:i tak i nie, bo to 2 różne rodzaje nadwozia - zupełnie nie podobne więc ja nie porównujęfreediver pisze:Marlena, nic poza tym że Impreza jest ładniejsza![]()
Forki II są całkiem przyzwoite w wyglądzie.
Nie czepiaj się prędkości

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
A tak swoją drogą. Ostatnio z ciekawości porównywałem wymiary Holzwagena Tiguana i Legacy IV. Przy okazji wyszło, że Legacy IV ma o ok. 1,5 cm większy prześwitWRC fan pisze:
Historia zna takie przypadki![]()

- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
A może po prostu w Imprezie trzeba przepiąć na "3", żeby osiągnąć te 100, a Forek robi setkę na dwójce?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Godlik pisze: Forek robi setkę na dwójce?
robi