Wredne puszki

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Fotoradary

Post 23 lip 2012, o 21:53

esilon pisze: czyli szykana u Ciebie nie jest potrzebna , jej funkcje spełniaja ruchome zapory

Ale to przez 1h dziennie, a co przez pozostałe 23?

Nawiasem mówiąc ciekawy patentnt w Japonii wymyslili - mają chowające się progi zwalniające, jak się jedzie poniżej limitu to się chowa przed autem, jak powyżej to zostaje. Oczywiście koszty oniesmielają...

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 21:55

Arno pisze: bohaterstwo jest dobre i przeświadczenie o własnej doskonałości do pierwszego nieominiętego jednak dziecka.

Nikt nie jest doskonały, mogę ja nie ominąc, możesz Ty nie ominąć, może esilon nie ominąć, niezależnie od tego czy jest 5kph, czy 50kph i czy są progi czy nie ma. Obecnie funkcjonujące podejście jest takie że ludzie w ogóle nie biorą tej ewentualnieności pod uwagę bo przecież jadą przepisowo, są progi itp.

Inna sprawa że ja generalnie uważam że dzieci powinni mieć ludzie którzy się nimi chca i mogą opiekować i nie powinny one biegać samopas po jezdni nie ważne czy jest tam dozwolone 15kph czy 150kph... Ale tutaj jestem radykalny i pewnie się wiele osób ze mną nie zgodzi, umiem z tym żyć.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 23 lip 2012, o 21:58

Azrael pisze: Inna sprawa że ja generalnie uważam że dzieci powinni mieć ludzie którzy się nimi chca i mogą opiekować

Jak to gdzieś kiedyś słyszałem: Na prowadzanie samochodu trzeba zdać egzamin, a dziecko może mieć każdy idiota.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubione posty: 0

Post 23 lip 2012, o 22:00

WiS pisze:Dobra, to dla odmiany serio (choć sprawa jest oczywista i chyba nie raz już tu omawiana) - moja idealna wizja polskich dróg:
1. Wszelkie drogi przelotowe między miastami, jesli już niekoniecznie wielopasmowe, to chociaż z szerokimi poboczami, częstymi mijankami i jak największą liczbą obwodnic - czyli zero terenów zabudowanych po drodze. I konstruowane tak, że przecietny kierowca, przecietnym autem, jest w stanie w normalnych warunkach jechac tam 120-130 na godzinę plynnie (ekologicznie!) i bez śmierci w oczach. A Jarmaj 200 ;-)
2. Z tych dróg, gdzie jest mozliwe bezproblemowe osiągniecie średniej przelotowej np. 110 przy jeździe 120-130, zjeżdżamy do miast i wsi - i tam już zwalniamy do tych np. 50, a przy szkołach i na bardzo wąskich uliczkach osiedlowych czy śródmiejskich nawet i do 20 - ale na bogów, tylko tam! Bo jak mamy do przejechania dwa kilometry, to prędkośc jest właściwie bez znaczenia. A nie raz po raz na krajówce. Bo tam jej ograniczanie jest albo fikcją, albo zlośliwością. A często kombinacją jednego i drugiego.
3. Wielopasmowe ulice wielkomiejskie - zaleznie od pory dnia, roku i natężenia ruchu (kołowego, ale też pieszego - ograniczenia koło szkoł w wakacje i w nocy to absurd), elastycznie, jak trzeba to do 50, ale jak można to i do 120, na przykład.
I wtedy, proszę, można to egzekwować - ale dając żyć normalnym ludziom.
A, i jeszcze 4. - przyzwoity tor asfaltowy i szutrowy przynajmniej jeden w każdym województwie, z niezabijającymi cenami, żeby kto ma taką chęć i potrzebę mógł sobie poszaleć i spuścić nadmiar adrenaliny poza ruchem drogowym.
Niby oczywiste, ale jakoś trudne do wprowadzenia w życie :whistle:
Opisałeś Szwecję :mrgreen: :thumb:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 23 lip 2012, o 22:00

Azrael pisze: Ale to przez 1h dziennie, a co przez pozostałe 23?

takie zorganizowanie warunków dla lokalnego ruchu drogowego aby "normalni" kierowcy nie mieli okazji do jazdy " na limicie"
im szerszy pas jezdny tym subiektywnie wolniej sie poruszamy.....................dlatego szykany sa OK, działaja na podswiadomośc wiekszości, ;-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 23 lip 2012, o 22:05

Kubik1 pisze:Opisałeś Szwecję :mrgreen: :thumb:

Bzdura.
Byłem, widziałem, jeździłem.

Koszmar dla kierowcy. W środku niczego, gdzieś w lesie co kawałek jakieś durne ograniczenia do 70, pełno fotoradarów, denuncjująca ludność. Nigdy więcej jeździć w takim kraju. :wall:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 22:08

Telefon komórkowy jest wrogiem człowieka. To przez te telefony denucjatorka nadaje i wysyła filmy. Zakazać.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 23 lip 2012, o 22:08

Azrael pisze: dzieci powinni mieć ludzie którzy się nimi chca i mogą opiekować i nie powinny one biegać samopas po jezdni nie ważne czy jest tam dozwolone 15kph czy 150kph... Ale tutaj jestem radykalny i pewnie się wiele osób ze mną nie zgodzi, umiem z tym żyć.

O posiadaniu dzieci to Ty zupełnie pojęcia nie masz, więc Twoje poglądy są bez znaczenia :giggle:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 23 lip 2012, o 22:11

Witam.
Azrael pisze:

W ogóle uważam ze za dużo jest prawa i regulacji w życiu. Tak samo mi mo ze sam zawsze jeżzę na światłach i zawsze wszytskich do tego namawiałem równocześnie byłem zawsze wrogiem nakazu jazdyna światłach. Podobnie z pasami itp. Oczywiście CI co nie zapinają powinni ponosić konsekwencje finansowe np. w razie wypadku, ale zupełnie nie akceptuję uzasadnienia do karania ich mandatami "bo takie jest prawo". Nie ma uzasadnienia dla mnie bo nie ma szkody dla żadnego podmiotu.
To niby dlaczego mamy jeździć po prawej stronie? Bo takie jest prawo? Niech każdy jeździ po której jest mu wygodniej.I jeśli nie ma szkody to nie ma uzasadnienia.A jeśli????
Pzdr.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 22:21

bojar pisze:Witam.
Azrael pisze:

W ogóle uważam ze za dużo jest prawa i regulacji w życiu. Tak samo mi mo ze sam zawsze jeżzę na światłach i zawsze wszytskich do tego namawiałem równocześnie byłem zawsze wrogiem nakazu jazdyna światłach. Podobnie z pasami itp. Oczywiście CI co nie zapinają powinni ponosić konsekwencje finansowe np. w razie wypadku, ale zupełnie nie akceptuję uzasadnienia do karania ich mandatami "bo takie jest prawo". Nie ma uzasadnienia dla mnie bo nie ma szkody dla żadnego podmiotu.
To niby dlaczego mamy jeździć po prawej stronie? Bo takie jest prawo? Niech każdy jeździ po której jest mu wygodniej.I jeśli nie ma szkody to nie ma uzasadnienia.A jeśli????
Pzdr.
Oj tam, bez przesady. Nie zapinasz pasów = ubezpieczenie nie płaci i już.

A co z tego, że jest obowiązek jazdy na światłach, jak co najmniej dwóch delikwentów dziennie spotykam, którzy jadą po ciemku? W tzw. terenie częściej, pewnie dlatego że żarówki oszczędzają :giggle:

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 22:21

bojar pisze: To niby dlaczego mamy jeździć po prawej stronie? Bo takie jest prawo? Niech każdy jeździ po której jest mu wygodniej.I jeśli nie ma szkody to nie ma uzasadnienia.A jeśli????

Oczywiście, za samo zjechanie na lewo np. ścięcie widocznego zakretu nikt nie powinien zostać ukarany bo to idiotyzm.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 23 lip 2012, o 22:22

jarmaj, Ja tam robię 20kkm rocznie osobówką i tyle samo ciężarówką .
Trasa z Karlskrony do Sztokholmu . Tylko w kilku miejscach ograniczenie i fotoradary . Trasa prowadzi poza miasteczkami . Pasy są szersze i metr niż w PL . na większości trasy są trzy pasy tzn. po jednym dla kazdego kierunku a środkowy co dwa kilometry sie zmienia (raz dla tych a potem dla drugich) . Efekt jest taki że albo pokornie jedzisz za kimś i nie wyprzedzasz bo nie masz jak albo masz dwa pasy i jedziesz 130 . Na tej drodze wcale nie ma wypadków !!!!!! :thumb:

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 23 lip 2012, o 22:25

Azrael pisze:
bojar pisze: To niby dlaczego mamy jeździć po prawej stronie? Bo takie jest prawo? Niech każdy jeździ po której jest mu wygodniej.I jeśli nie ma szkody to nie ma uzasadnienia.A jeśli????

Oczywiście, za samo zjechanie na lewo np. ścięcie widocznego zakretu nikt nie powinien zostać ukarany bo to idiotyzm.
Dokładnie.
Ja na przykład jeżdżę najczęściej środkiem jezdni.
Gdy nadjeżdża coś z przeciwka - zjeżdżam na prawo,
gdy coś stoi na prawym pasie drogi, albo wyprzedzam - zjeżdżam bardziej na lewo,
po zakończonych tego typu manewrach - zwykle staram się wrócić w okolicę osi jezdni.
:->

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 22:29

Kubik1 pisze: Na tej drodze wcale nie ma wypadków !!!!!!

Bo inżynieria jest dobrze pomyślana... a u nas ile weźmiesz w łapę za wymalowanie trzech pasów na drodze? Musiałbyś wymalować ze 200 km żeby dostać tyle, co za jeden fotoradar :whistle:

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 22:45

Лукашэнка, ja identycznie, wolę zjechac jak jedzie z przeciwka niż zaczepić pijaka wytaczającego się z rowu, mniejsza szansa że nie zauważę/zdążę zareagować na auto z przeciwka.

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 lip 2012, o 22:45

Konto usunięte pisze: Bo inżynieria jest dobrze pomyślana... a u nas ile weźmiesz w łapę za wymalowanie trzech pasów na drodze? Musiałbyś wymalować ze 200 km żeby dostać tyle, co za jeden fotoradar

Tak to jest genialne, w Niemczech zwykłe drogi też wszystkie tak mają i nie rozumiem dlaczego na takim DK7 tak nie zrobili 10 lat temu.

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 24 lip 2012, o 01:33

Лукашэнка pisze: ]
Ja na przykład jeżdżę najczęściej środkiem jezdni.
Gdy nadjeżdża coś z przeciwka - zjeżdżam na prawo,
gdy coś stoi na prawym pasie drogi, albo wyprzedzam - zjeżdżam bardziej na lewo,
po zakończonych tego typu manewrach - zwykle staram się wrócić w okolicę osi jezdni.
Choć zwykle rzadko się zgadzamy to tutaj akurat podzielam Twoje zdanie i dodam, że im węższa droga tym częściej stosuję.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 24 lip 2012, o 06:34

jarmaj pisze:

Bzdura.

Koszmar dla kierowcy. W środku niczego, gdzieś w lesie co kawałek jakieś durne ograniczenia do 70, pełno fotoradarów, denuncjująca ludność. Nigdy więcej jeździć w takim kraju. :wall:
Szwedzkie równe jak stół szutry, też Ci się nie podobały? :o

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 29 lip 2012, o 12:38

Ja nie dam rady być, ale gdyby ktoś poczuł obywatelsko-ekspercką wenę i chciał sobie posłuchać i (być może) pogadać z VIPami o fotoradarach, oponach zimowych od 1 listopada i innych takich zagadnieniach, to proszę uprzejmie:
Fundacja Instytut Studiów Strategicznych zaprasza na debatą poświęconą Narodowemu Programowi Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego
8 sierpnia 2012
Hilton Garden Inn Kraków
ul. Marii Konopnickiej 33, Kraków

Program:
15:00 - 16:00 Rejestracja gości
16:00 - 16:15 Powitanie i wprowadzenie, Anna Szymańska-Klich, Prezes Fundacji Instytut Studiów Strategicznych
16:15 - 17:15 Debata: Narodowy Program Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego
Sławomir Nowak , Minister Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej, Tadeusz Syryjczyk, Ekspert z dziedziny gospodarki i transportu.
17:15 - 17:50 Sesja pytań i odpowiedzi
17:50 - 18:00 Podsumowanie i zakończenie

Ilość miejsc ograniczona. Prosimy o potwierdzenie uczestnictwa: [email protected], lub telefonicznie: 12 421 62 50
W razie problemów z rejestracją proszę o sygnał, postaram się pomóc (mam jakieś-tam chody w ISS ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 29 lip 2012, o 20:05

Do bani ta konferencja, bo nie ma bufetu kawowego i lanczu... :mrgreen:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 29 lip 2012, o 20:45

Myślę ,że cała ta konferencja to zwykłe bicie piany :evil: . Tendencja jest jedna , więcej kasy z radarów :evil: :evil:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 lip 2012, o 21:00

Piter 35, możliwe.
Ale jesli w związku z tym podejrzeniem nikt tam nie ruszy dupy i chłopakom nie nawtyka paru słów prawdy, a na sali obecna będzie tylko grzeczna młodzieżówka krakowskiej PO, to Waaadza będzie dalej żyć w przekonaniu (słusznym?) że lud sobie może i pobluzga w necie, ale w realu można mu wszystko wcisnąć.
No i potem mamy, jak mamy.
Nie tylko w dziedzinie ruchu drogowego.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 30 lip 2012, o 07:57

Chyba nie było w tym wątku. Mnie by przez całą drogę strasznie uszy piekły.
http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3575 ... tkimi.html

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 30 lip 2012, o 08:02

jarmaj pisze:

Bzdura.

Mnie spodobało się jedno. Było 110 - ludziska jechały 110, było 100 - 100, a nie 90, 70, 50. Włączając autobusy. Nagminnie spotykam się z tym, że ktoś w niezabudowanym jedzie 60-70, przyspieszając do 80 jak tylko wjedzie w teren zabudowany. Nie wiem, może czuje się pewniej. Albo jazda po mieście 30-40km/h cały czas, niezależnie od znaków, warunków, itd. (Bełchatów).

Może jednak powinniśmy mieć obowiązkowe szkolenia (tak jak ma to miejsce w Szwecji), żeby ludzie przestali się bać jeździć (skoro i tak już jeżdżą)?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 lip 2012, o 10:08

citan pisze: nie było w tym wątku. Mnie by przez całą drogę strasznie uszy piekły.
Doooobre. A byłoby nawet zabawne, gdyby nie było tragiczne.
citan pisze: obowiązkowe szkolenia (tak jak ma to miejsce w Szwecji), żeby ludzie przestali się bać jeździć (skoro i tak już jeżdżą)?
Nikt się nie przyzna, że się boi. I nikt się nie przyzna, że nie umie. A wszyscy ci, których rujnuje jazda na światłach w dzień, zawyją na nowe koszta. A nawet jesli by się udało coś takiego przepchnąc, to kto będzie szkolić? Policjanci od budowy przeszkod na drogach i instruktorzy zamulania ruchu?

ODPOWIEDZ