Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Post 1 sie 2012, o 17:51

leon pisze: Ale się doczekasz.
Dokładnie, masz jakieś gwarancje.

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 2 sie 2012, o 11:21

!
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 2 sie 2012, o 11:29

hogi, Ty w tym interesie siedzisz :idea: , co o ty sądzisz :?:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 2 sie 2012, o 15:31

Piter 35, Ty się Wilka pytasz o owce? ;-) :giggle:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 2 sie 2012, o 16:52

FUX, :thumb:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 2 sie 2012, o 17:50

Piter 35, kilka osób pytało się co sądzę na temat Amber Gold parę miesięcy temu i wszystkim odradzałem tego typu lokatę zabezpieczoną na "wirtualnym złocie" z gwarancjami.

A złoto się posypało nieźle w ostatnim roku. Ja nie mam nic w stylu "lokat zabezpieczonych na złocie", tylko fizycznie dostajesz złotą sztabkę do domu.
Ludzie stracili zaufanie do złota, diamenty lepiej zaczęły się sprzedawać.

Ja osobiście kupiłbym teraz złoto bez względu na kurs dolara, ale z perspektywa 2-3 lata a najlepiej 4-5.
Wierzę, że złoto przebije poziom 3000 USD za uncję.

To tylko takie moje przemyślenia, dużo czytam. ;-)
Doradca Finansowy

Piter 35
6 gwiazdek

Post 2 sie 2012, o 18:41

FUX pisze: Piter 35, Ty się Wilka pytasz o owce?
Kruszyn pisze: FUX, :thumb:
Złośliwce się dwa zebrały :mrgreen:

A pytam się zawodowca co się kręci w finansach :idea: Jak bym miał kasy na zbyciu to na pewno bym inwestował na jakieś 2-5 lat bo to ma pewnie sens lub może i dłużej :cofee:
Co do Amber to ciekawe kiedy kurtyna opadnie :idea:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 2 sie 2012, o 18:54

Piter 35 pisze: Co do Amber to ciekawe kiedy kurtyna opadnie

A to jeszcze nie opadła?

Piter 35
6 gwiazdek

Post 2 sie 2012, o 18:59

Azrael pisze: A to jeszcze nie opadła?
zaciekle ciągną za linki podtrzymujące :mrgreen: Bardziej Chodziło mi o szturm do kas :idea:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 2 sie 2012, o 19:02

Piter 35, już trwa od dłuższego czasu. Ci co im kasy nie wypłacili się wpisują na stronie www jednej kancelarii. Niezłe kwoty tam padają. Nie chce mi się wierzyć że ktoś może 200k zł oszczędności powierzyć takiemu szemranemu przedsięwzięciu.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 2 sie 2012, o 19:08

Azrael, przeczytaj to co wcześniej napisał Kruszyn ;-)
Kruszyn pisze: Dalej uważam ,że jak w okolicach rotundy otworzymy "bank czy kasę grobelnego" z obiecanym zyskiem 25% ,to zanim nas zamkną to nie będziemy wiedzieli gdzie kasę chować. Ludzie są naiwni i pazerni więc obiecany zysk przyćmiewa rozum i logiczne myślenie.

myślę, że tak właśnie jest ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 2 sie 2012, o 19:09

stara jak swiat gorączka złota,
im blizej końca tym bardziej zaczyna wyglądac na perfekcyjnie przygotowaną sprawę, pod dosłownie kazdym względem

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 2 sie 2012, o 22:23

Piter 35, masz wolne ze dwie bańki to dawaj; gwarancji żadnej-perspektywy słuszne... ;-)

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 2 sie 2012, o 23:54

Piter 35 pisze: Jak bym miał kasy na zbyciu to na pewno bym inwestował na jakieś 2-5 lat bo to ma pewnie sens lub może i dłużej :cofee:
Złoto, obligacje, f. pieniężne (nie wszystkie ;-) ), powyżej 5 lat można zaryzykować, ale złoto wydaje się ciekawą opcją.
Wszystko zależy ile zer po przecinku zamierzasz włożyć ;-)

Działki rolne, to też jeszcze ciekawa opcja. W nieruchomości niekomercyjne czy działki budowlane, teraz bym się bał inwestować.
Ale 2016 rok może być ciekawy.
http://otodom.pl/wiadomosci/rynek-nieru ... d1781.html
Doradca Finansowy

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 7 sie 2012, o 22:12

A tutaj widać że prawo silniejszego jest lepsze http://fakty.interia.pl/swiat/news/usa- ... ow,1829847
Mając na uwadze ich prawo precedensowe to może będą ścigać na całym świecie "przestępstwa" które są możliwe tylko u nich?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 10 sie 2012, o 10:42

inquiz pisze:A tutaj widać że prawo silniejszego jest lepsze http://fakty.interia.pl/swiat/news/usa- ... ow,1829847
Mając na uwadze ich prawo precedensowe to może będą ścigać na całym świecie "przestępstwa" które są możliwe tylko u nich?
Inquiz, no ale mimo wszystko lepiej naprawdę ścigać przestępstwa finansowe, niż ścigać je na niby:

http://www.rp.pl/artykul/92106,923812-S ... ichty.html

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 10 sie 2012, o 12:42

Лукашэнка, jeszcze się okaże że odszkodowania będzie wypłacał skarb państwa... choć to mało prawdopodobne.
no a serio i tak by to nie stanowiło problemu, mógłby zostać prokurentem albo dyrektorem generalnym. w sumie to powinien to nawet zrobić ale dla mnie ten interes wygląda na z góry dobrze zaplanowany. no i działalność publiczna i sponsorska AG też mu się jeszcze przyda w nieformalnych sprawach.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 17 sie 2012, o 23:56

Tak sobie myślę, że tego Plichte to szkoda wsadzić do więzienia. Gosc ma talent do rozkręcania biznesow. Powiem szczerze że mimo pewnych "negatywnych aspektów" jego działalności, robi wrażenie niesamowita skuteczność i tempo w jakim wykreowal Amber Gold i OLT Express. Dać mu jakiś nadzór i pozwolić zająć się w ramach pokuty rozwojem jakichś podupadlych państwowych firm. Ciekawe co by z tego wyszło.

Jeszcze lepszym pomysłem mogłoby być mianowanie go ministrem skarbu państwa. Raz dwa sprzedalby nasze obligacje tak, że nabywcy by się nie zorientowali że to piramida ;-)

barton
6 gwiazdek

Post 18 sie 2012, o 00:42

Konto usunięte pisze: Gosc ma talent do rozkręcania biznesow. Powiem szczerze że mimo pewnych "negatywnych aspektów" jego działalności, robi wrażenie niesamowita skuteczność i tempo w jakim wykreowal Amber Gold i OLT Express.
Coś w tym jest. Aczkolwiek wydaje mi się (polecę teorią spiskową teraz :mrgreen: ), że ktoś dość mocno nad nim "czuwał", coś jak z Kasą Branickiego z filmu "Wielka Wsypa" (choć to fabularyzowana historia BKO niejakiego Grobelnego). Jakoś nie mogę uwierzyć, że na taki przewał wpadł gość i zrobił go bez przyzwolenia...

Polecam fragment filmu, zwłaszcza od 04:15, bo idelanie pasuje do Ambera (choć fakt, że w trochę innej rzeczywistości, początek lat 90'tych):

Link: http://www.youtube.com/watch?v=7eL1QKzyZ3g&t=4m15s
Konto usunięte pisze: Dać mu jakiś nadzór i pozwolić zająć się w ramach pokuty rozwojem jakichś podupadlych państwowych firm. Ciekawe co by z tego wyszło.
Ciekawy pomysł resocjalizacji, ale wydaje mi się, że ma nikłe szanse powodzenia... Bo gość nie miałby mobilizacji do działania (no chyba, że skrócenie odsiadki), każdą decyzję musiałby uzasadniać i byłoby milion głosów przeciwnych a po trzecie gdyby uzdrowił taki bizens to jakby to wyglądało na tle panów dyrektorów z nadania partyjnego ;)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 18 sie 2012, o 05:07

"Pieniądze w ZUS są gwarantowane przez państwo. W Amber Gold - nie - zauważył. Tylko co to oznacza? M.in. to, że gdybyśmy uznali ZUS rzeczywiście za piramidę finansową, to w razie jej upadku państwo ma szereg możliwości "dorzucenia" do niej pieniędzy, np. poprzez podniesienie podatków czy emisję obligacji." przekonywał na Tokfm.pl Maciej Głogowski, szef redakcji ekonomicznej radia TOK FM.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a tak z innej beki. Polityczno - gospodarczej. Zauważam, że wiele osób, z którymi rozmawiam prywatnie ma poglądy zupełnie zbliżone do moich. Ale już publicznie strasznie rzeźbią, w stronę poprawną. Zastanawiające.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 18 sie 2012, o 11:09

Alan, Alan, Alan! pisze: z którymi rozmawiam prywatnie ma poglądy zupełnie zbliżone do moich. Ale już publicznie strasznie rzeźbią, w stronę poprawną. Zastanawiające.
A Kto to , kto to :?: :mrgreen:

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubione posty: 0

Post 18 sie 2012, o 19:10

Znaleźli w mieszkaniu Plichtów sporą ilość złota a teraz podali że i gotówkę . Jak bym wiedział że oni za ściana mają to złoto to potrzebowałem 30 minut na przebicie stropu albo ściany :x W mieszkaniu jest dwa młoty udarowe i wykańczanie łazienki i kuchni . Nikt by nie zwrócił uwagi na hałas w budynku . :wall:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 18 sie 2012, o 19:46

Tak mijają życiowe szanse... ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 18 sie 2012, o 20:00

Oj tak.... ale z drugiej strony Kubik1 musiałbyś już być z łupem w samolocie do Caracas z biletem w jedną stronę ;-)

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubione posty: 0

Post 18 sie 2012, o 20:18

Konto usunięte, Ze dwa tygodnie temu widziałem pod BIEDRONKĄ przy budynku AMBER GOLD w Gdańsku takiego człowieka co szedł z rękami wyciągnietymi przed sobą . Dłonie miał na wysokości oczu i niósł demonstracyjnie drewniany krzyżyk . Widziałem jak go kilka razy całował po drodze . Kojarzyłem że to ma związek z aferą . Dwa dni temu identyczna sytuacje miałem w Warszawie na ul. Hery . Facet w taki sam sposób niósł krzyżyk i co pare kroków go całował :o . Zastanowiło mnie czy to jeszcze fanatyzm czy może jakaś sekta . Nie wiem czy to przypadek ale może dla mnie jakiś znak :-p
Byłem trochę przerażony :o

ODPOWIEDZ