Wrocławskie spociki
Re: Wrocławskie spociki
Pavel, pamiętaj o jednym - jeśli Twoje zaciski są rozbieralne (tzn. skręcone z dwóch połówek, jak brembo), to pod żadnym pozorem ich nie rozkręcaj!! Wszystkie bebechy da się z nich wyjąc bez tego.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
- pawlaswrc
- 6 gwiazdek
- Auto: "22B" RX Colin
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
eMTi Właśnie, że jeśli chce wypiaskować i malować proszkowo, to musi rozebrać, tylko trzeba wszystko pozabezpieczać, a potem, po malowaniu wyczyścić kanaliki. Jeśli będą malowane proszkowo, to trzeba rozebrać, bo w piecu wewnętrzne uszczelniacze i tak popłyną. Ja rozebrałem wszystko do zera.
Pavel rozebrać możesz sam, tylko tłoczki trzeba wydmuchać kompresorem (podjedź do Krzyśka), przed piaskowaniem zabezpiecz otwory na tłoczki (ja dałem dwie warstwy taśmy srebrnej, takiej zbrojonej i jako tako wytrzymała) i ewentualnie gwinty, skręć same zaciski w całość i takie daj do piaskowania i malowania. Po robocie i tak musisz zacisk spowrotem rozłożyć wyczyścić kanaliki, (ja używałem patyczków kosmetycznych z wacikiem na końcu), włożyć małe uszczelniacze w korpusie zacisku, uszczelniacze na tłoczki, no i same tłoczki. Tłoczki potem wciskasz przy pomocy płynu hamulcowego, no trzeba je posmarować odpowiednim smarem do zacisków. Oczywiście nowy zestaw gumek obowiązkowo, zamiennik autofrena kosztuje grosze (chyba 4430ale nie pamiętam, poszukaj na kropce mojego tematu). No i życzę duuużo cierpliwości przy zakładaniu metalowych opasek na gumki.
Ja malowałem (a raczej próbowałem) w trzech zakładach i dopiero w ostatnim było super - firma http://www.gabor.pl/, oni piaskują, jak się nie da, to dają do chemii, i malują.
Pavel rozebrać możesz sam, tylko tłoczki trzeba wydmuchać kompresorem (podjedź do Krzyśka), przed piaskowaniem zabezpiecz otwory na tłoczki (ja dałem dwie warstwy taśmy srebrnej, takiej zbrojonej i jako tako wytrzymała) i ewentualnie gwinty, skręć same zaciski w całość i takie daj do piaskowania i malowania. Po robocie i tak musisz zacisk spowrotem rozłożyć wyczyścić kanaliki, (ja używałem patyczków kosmetycznych z wacikiem na końcu), włożyć małe uszczelniacze w korpusie zacisku, uszczelniacze na tłoczki, no i same tłoczki. Tłoczki potem wciskasz przy pomocy płynu hamulcowego, no trzeba je posmarować odpowiednim smarem do zacisków. Oczywiście nowy zestaw gumek obowiązkowo, zamiennik autofrena kosztuje grosze (chyba 4430ale nie pamiętam, poszukaj na kropce mojego tematu). No i życzę duuużo cierpliwości przy zakładaniu metalowych opasek na gumki.
Ja malowałem (a raczej próbowałem) w trzech zakładach i dopiero w ostatnim było super - firma http://www.gabor.pl/, oni piaskują, jak się nie da, to dają do chemii, i malują.
Skrzypek - oprawa muzyczna uroczystości ślubnych. Kontakt na PW

pawlaswrc, generalnie instrukcja serwisowa bardzo surowo tego zabrania, to samo potwierdza carfit.. No ale robicie to na własne ryzyko.. Ja tam bym wolał, żeby mi się zacisk nie rozłożyl w trakcie ostrego hamowania w górach 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
eMTi, przemysle, chcialem ich nie rozbierac wiec moze bezpieczniej bedzie poleciec jakas szczotka metalowa i papierkiem... ale wiem, ze wszedzie wtedy nie doje
pawlaswrc, dzieki za przepis krok po kroku. Bede kombinowal. Nie spieszy mi sie :D Co do malowania to myslalem po prostu o spray'u VHT i kilku warstwach. Wiec moze sie obejdzie bez proszkowego...
Sporo foto dla zainteresowanych ;)
http://forums.nasioc.com/forums/showthread.php?t=881881

pawlaswrc, dzieki za przepis krok po kroku. Bede kombinowal. Nie spieszy mi sie :D Co do malowania to myslalem po prostu o spray'u VHT i kilku warstwach. Wiec moze sie obejdzie bez proszkowego...
Sporo foto dla zainteresowanych ;)
http://forums.nasioc.com/forums/showthread.php?t=881881
Pavel, pogadaj z małym, on ostatnio malował samodzielnie brembo i robił to chyba właśnie VHT do zacisków.
- pawlaswrc
- 6 gwiazdek
- Auto: "22B" RX Colin
Jeżeli nie proszkowo, to oczywiście nie problem. Też to już robiłem, ale efekt bywa różny. Na pewno trzeba bardzo dokładnie wszystko wyczyścić i odtłuścić. Reszta to bułeczka z masełkiem.
Skrzypek - oprawa muzyczna uroczystości ślubnych. Kontakt na PW

Pavel, musisz przeczytać słynny wątek o malowaniu zacisków
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=9191 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- ColorCarRacing
- 0 gwiazdek
Witam wszystkich - poniżej link do filmu z naszego ostatniego wypadu na trening na torze Rakietowa.
Kolejny trening planujemy na rakietowej w okolicach 10 września - jak zwykle jeździmy min. 4 godziny, w nie więcej niż 7 - 8 samochodów - jak będą trzy to też jeździmy :) Koszt w granicach 250 zł może mniej - zależy ile będzie chętnych w sumie (po prostu dzielimy koszt wynajmu toru przez ilość samochodów). Jeżeli jest ktoś chętny to proszę o info: tel. 696 074 203
A tak to wyglądało 17 sierpnia:
Kolejny trening planujemy na rakietowej w okolicach 10 września - jak zwykle jeździmy min. 4 godziny, w nie więcej niż 7 - 8 samochodów - jak będą trzy to też jeździmy :) Koszt w granicach 250 zł może mniej - zależy ile będzie chętnych w sumie (po prostu dzielimy koszt wynajmu toru przez ilość samochodów). Jeżeli jest ktoś chętny to proszę o info: tel. 696 074 203
A tak to wyglądało 17 sierpnia:
ColorCarRacing, baaaardzo fajny filmik zmontowaliście, gratki!
Jak następnym razem będziecie wypożyczać taką fajną pasażerkę, to się piszę
Ja na wszystkich co-drive'ach trafiam na twarde sztuki, które za chiny nie chcą piszczeć z przerażenia... Albo może nie tyle na twarde, co na same mało ekspresyjne 

Jak następnym razem będziecie wypożyczać taką fajną pasażerkę, to się piszę

albo za cienko jechałeśeMTi pisze:ColorCarRacing Ja na wszystkich co-drive'ach trafiam na twarde sztuki, które za chiny nie chcą piszczeć z przerażenia... Albo może nie tyle na twarde, co na same mało ekspresyjne

żartuje

eMTi, moge sie zalozyc, ze moja lepsza polowa jak z Toba jechala to cicho nie byla...
Wlasnie to przeczytalem na glos

Wlasnie to przeczytalem na glos

ona to akurat jest jakaś dziwna i się śmiała cały czas 

Pavel pisze:eMTi, moge sie zalozyc, ze moja lepsza polowa jak z Toba jechala to cicho nie byla...![]()
![]()

Panowie majstrujcie jakiś temat na tej rakietowej.
Od jutra jestem "czynny"
Od jutra jestem "czynny"

Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae
Jakby cosik ktosik organizował to ja bardzo chętnie wpadnę polatać :D tylko najlepiej do 07.09 bo wtedy jadę na tygodniowy urlop a jak mi zrobicie pojeżdżawke jak mnie nie będzie to będę się gniewaćPavel pisze:ryjeks, ja jestem do dyspozycji

- raceDays.pl
- 0 gwiazdek
- Auto: Bugeye STi
no to może być problem, bo tak jak pisał ColorCarRacing:Krysztal pisze:jak mi zrobicie pojeżdżawke jak mnie nie będzie to będę się gniewać
...prawdopodobnie pojeżdżawka odbędzie się w poniedziałek 10 września.ColorCarRacing pisze:Kolejny trening planujemy na rakietowej w okolicach 10 września
Bez obaw - będą kolejne
Krysztal pisze: Panowie i Panie kto byłby chętny żeby w przyszłym tygodniu polatać godzinkę od 17.00 na Rakietowej ??
Wstępnie ja.
I chciałbym dołożyć eMTi'emu

Tak podpuszczam Cię

Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

1. Krysztal
2. Pavel
3. Ryjeks
4. eMTi ?
Tylko ja nie zalatwiam bo Pan od toru mnie nie lubi...
2. Pavel
3. Ryjeks
4. eMTi ?
Tylko ja nie zalatwiam bo Pan od toru mnie nie lubi...

Pavel ja moge zalatwić jakby co. Ostatnio chyba nie podpadłem nadzorcy więc raczej nie będzie klopotów:-) już wysłałem zapytanie o wolne terminy. Trzeba teraz tylko pamiętać o posprzątaniu toru z opon bo zostawia się 100zł kaucji. Fotografa z kropki będziemy mieć (ktoś musiałby go tylko podrzucić) przydałby się jeszcze tylko kamerzysta który nagrałby nas w akcji:-)
Krysztal, ja tez nie podpadlem ale mialem niemile zakonczenie wspolpracy ;) Po prostu nie dalem sie perfidnie zrobic na kase.
Anyway. Jak ma byc po 17 to ja prosto z pracy - pracuje na Klecinie wiec do miasta nie bede wracal jesli chodzi o transport dla RedSun.
Anyway. Jak ma byc po 17 to ja prosto z pracy - pracuje na Klecinie wiec do miasta nie bede wracal jesli chodzi o transport dla RedSun.