Drift Karpacz 1-2.09.2012

Pojeżdżawki, spoty, spotkania, libacje.
jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Drift Karpacz 1-2.09.2012

Post 3 wrz 2012, o 17:21

hemi112 pisze:jarmaj jak najbardziej sa to zawody,tylko inna dyscyplina ;-)

Brak kryteriów oceny powoduje, że bardziej jest to widowisko, niż zawody. Tak, wiem: punkty za styl, wychylenie, łał publiki, itp. Ale dla mnie liczą się obiektywne mierniki, w rodzaju stopera.

Dodatkowo dochodzi ogólny klimat imprezy. Napieprz....cy z głośników, tak że łeb chce rozerwać, jakiś disco-łomot, kolesie w żarówiastych adidasach, rozmowy w tłumie o nowych subwoofer'ach itp, itd, tworzą nastrój raczej jakiegoś zlotu BMW, niż sportu samochodowego.

Przejazdy są widowiskowe, kierowcy rzeczywiście się nie opierdzielają , auta potwornie mocne (chociaż wyglądają jak kastraty - auto zylion koni, a hamulce jak w Corsie 1.4 :giggle: ), ale to nie mój klimat i pozwolisz że pozostanę przy swoim zdaniu.

Nie zrozum mnie źle, podobało mi się. Jazda bokiem jest widowiskowa, tym bardziej że w naturalnych warunkach, gdzie trzeba uważać na drzewa, rowy czy latarnie, a nie na torze, czy nie daj boże po lotnisku między oponami. Ale dla mnie to nie sport, raczej coś jak cyrk, show, rewia na asfalcie, czy coś w tym rodzaju.

hemi112 pisze:kierunek rat/rost nie uznawał byś za tuning
Uznałbym za coś okropnego, raniącego najbardziej elementarne zasady kultury technicznej. :wall:
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2012, o 17:46 przez jarmaj, łącznie zmieniany 3 razy.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 3 wrz 2012, o 17:32

moje kilka ujęć z telefonu:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=2ek0qgcMemM&hd=1
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
Polubione posty: 13 razy

Post 3 wrz 2012, o 18:53

no i spoko jaramaj-fajnie ,ze rozumiesz drift ,wiesz o co chodzi w punktacji i dlaczego górska runda jest lepsza aniżeli latanie miedzy oponami na bemowie;P

Wspomiałes o dresach w BMW,tak stalismy z Igim w niedziele rano przy głównej trasie "na górę" Karpacza i nic tylko BMW (a w połowie z nich faktycznie cos tak dresem zalatywało) albo masa przecudnych passatów w tdi-ku :-)

Jesli by zrobili duzy telebim,na mecie .gdzie mozna usiąść pod parasolem ,browara wypici miec wszystko jak na dłoni to ok,i pewnie wielu by wolało,zamiast ugniatac i kisic się przy barierkach to ogladac na telebimie ;-)
kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 wrz 2012, o 19:01

kolejne 2 ciekawostki, z czego druga to debiln nr2, a moze to ten sam kretyn wspomniany przez WRCfana

Link: http://www.youtube.com/watch?v=uZ2O-lmU1h4

Link: http://www.youtube.com/watch?v=jjPpXNzzAZs

i jeszcze 2:

tu na początku dzwon beemki..

Link: http://www.youtube.com/watch?v=kTrv-gZjhJA

Link: http://www.youtube.com/watch?v=IOBUvuyjYYg
jakby Przygońskiego zaczęło trochę wcześniej obracać, to nie cmoknąłby barierki tylko...
Załączniki
Zrzut ekranu 2012-09-3 o 19.07.28.png
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 3 wrz 2012, o 20:29

ale przy tym dzwonie Przygońskiemu to komus niebieskiego polara z barierki wzieło :lol: :lol: :lol:

marNY
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Balanga GL wagon
Polubione posty: 0

Post 3 wrz 2012, o 20:48

eMTi pisze:kolejne 2 ciekawostki, z czego druga to debiln nr2, a moze to ten sam kretyn wspomniany przez WRCfana
Tak, to ten sam idiota, co na fotkach wczesniej. Jasna bluza w paski a pod nia pomaranczowy tshirt pfd.
Stalem jakies 3 metry obok niego i az mi wlosy deba stanely, jak zobaczylem co ten kretyn zrobil :o
Think, Feel, Drive
Zawsze w tej kolejości.
NIgdy odwrotnie ;)

wojtas.
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza R 06,turbo dziadek

Post 3 wrz 2012, o 21:22

No toja też coś skrobnę. byłem pierwszy raz na drifcie i powiem żę jestem zaskoczony zarówno na + jak i -.
1.To co pisali wszyscy,czyli zabezpieczenie trasy,staliśmy na samym zakręcie co Hemi nakręcił dzwon Krakosika.Kilka razy mówiliśmy safeciarzom żeby usunęli ludzi z dohamowania ale oczywiście bez reakcji,zresztą po gębie jednego z nich (Buldog) ;-)
nie spodziewałem się niczego nadzwyczajnego.Najgorsze jest jednak to główny zabezpieczający też nie miał pojęcia o zabezpieczeniu trasy,więc albo wezmą się za to osoby znające się na rzeczy albo się nic nie zmieni.
Ale z drugiej strony jak już tak ochłonąłem to zastanawiałem się gdzie tych ludzi "upchać"? z jednej strony rzeka,z drugiej skarpa,jeszcze innej ogrodzenie i mur,a przecież impreza organizowana jest przede wszystkim dla kibiców. :-|
2. Duża część widzów to banda baranów bez wyobraźni,a najbardziej przerażali mnie rodzice z dziećmi stojący przy samej jezdni.Odniosłem wrażenie że główną atrakcją dla niektórych to było łażenie po trasie a nie oglądanie.

No i na koniec ten +
jestem pod wielkim wrażeniem umiejętności jazdy chłopaków,najbardziej tych z czuba,ale inni też dają radę.Na mokrym nie było trudne się "ślizgać",ale w niedziele na suchym- szacun.

Za rok też wrócę i mam nadzieję żę będzie jeszcze lepiej,a organizatorzy poprawią zabezpieczenie.

Igi_666
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester S-Turbo '02, Legacy '99
Polubione posty: 2 razy

Post 3 wrz 2012, o 22:14

wojtas, wbrew pozorom to w drifcie im gorsza przyczepność tym gorzej ;)
Obrazek

wojtas.
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Re:

Post 3 wrz 2012, o 23:00

Igi_666 pisze:wojtas, wbrew pozorom to w drifcie im gorsza przyczepność tym gorzej ;)
A to ja zdaję sobie z tego sprawę,natomiast miałem na myśli to że nie trzeba mieć takich wielkich jaj jak na suchym,bo w niedziele prędkości były zacne. ;-)

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 4 wrz 2012, o 07:47

bylo ludzie,każdy widział,ze z bezpieczeństwem było cięzko i wcale sienie zdziwięjak każą problem spacerujących kibiców,czy stojących przy samym brzegu jakoś rozwiązać lub...podziekują :!:
Bo to kwestia czasu,azktos takiego jednego barana z drugim skosi a wtedy zrobi sie pasztet-więc chyba lepiej dmuchac na zimne,aniżeli wychodzić z założenia ,że jakos to będzie..

wojtas cyt:"staliśmy na samym zakręcie co Hemi nakręcił dzwon Krakosika"
Ja jestem tylko autorem operacji: znajdź-kopiuj-wklej :-)

Zwibel
2 gwiazdki
Auto: Impreska GL Sport

Post 4 wrz 2012, o 21:38

Zabezpieczał to w większości AK Karkonoski, więc ludzie którzy zabezpieczają rajdy. Niestety poziom kibiców daleko odbiega od tych rajdowych (chociaż i tu znajdą się czarne owce-niestety coraz częściej).
Z tego co rozmawiałem z chłopakami po sobocie mieli już dość nawet była opcja rzucić tym wszystkim i odwołać niedziele. Niestety ja za nic bym się nie podjął tej odpowiedzialności. Chłopaki stali w takich nerwach że pierwszy raz ich takich widziałem. Cały czas w napięciu i oczekiwaniu na wypadek.
Rozmawiałem że jedyny sposób na zabezpieczenie tego to co 10m policjant z długą bronią. Każdy inny sposób bez sensu. Nawet jak by postawić osiłków z ochrony to pewni by pogorszyło sprawę i wzbudziło jeszcze większą agresje pijanych i zaćpanych oszołomów. Niestety za tym sportem nie idą wielkie pieniądze, nie ma w tym roku takiego sponsora jak w tamtym i robienie tego na tej trasie mija się z celem. Jedyne wyjście to tory.

Samo widowisko dość fajne, w tamtym roku bardzo mi się podobało, w tym roku już gorzej (cały czas to samo) a za rok o ile się odbędzie nie wiem czy pojadę.

Igi_666
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester S-Turbo '02, Legacy '99
Polubione posty: 2 razy

Post 4 wrz 2012, o 23:10

Zwibel, w Bolesławcu mamy lepsze Imprezy ;)

http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... ead#unread
Obrazek

przymar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy IV

Post 5 wrz 2012, o 07:42

Zwibel pisze: Rozmawiałem że jedyny sposób na zabezpieczenie tego to co 10m policjant z długą bronią
Wystarczyło po 1 policjancie na każdej z 3 ciekawych sekcji (czyli w sumie 3) - na dolnym nawrocie, pod stanowiskiem sędziów i przed metą. Było kilku z AK Karkonoskiego ale w większości safety było to gimnazjum, emeryci albo (przy całym szacunku dla bezrobotnych) szybki nabór z PUP. Tacy ludzie nie mają wyobraźni i posłuchu. Wszystko jak najniższym kosztem.
Pewnie ze względów prawnych (były to w końcu miejsca dostępne dla każdego) nie można było wprowadzić biletów ale każdy w miarę świadomy kibic powinien kupić to tzw. ubezpieczenie, żeby impreza się odbywała na jakimś poziomie. Ja w niedzielę ok godz. 11 kupiłem ubezpieczenie z nr 99, więc daje to wyobrażenie o zarobku na tej imprezie z biletów. Ale w Polsce gdzie np. na Elmocie tzn. Swidnickim ludzie chodzą po krzakach żeby 10 PLN nie zapłacić a później tankują browce, robią grilla i zajadają się kiełbachą - więc nie tam, że ich nie stać.
Podsumowując długawy wywód - jak są imprezy za darmoszkę to niestety widać trzeba się po prostu na jednego barana z drugim wydrzeć to się uspokoi (mi jest łatwiej bo mam kawałek gabarytu :evilgrin: )

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 5 wrz 2012, o 10:07

Zwibel pisze: Zabezpieczał to w większości AK Karkonoski, więc ludzie którzy zabezpieczają rajdy
No jeśli to byli Chłopaki od rajdów to się kompletnie nie popisali :idea: , mieli centralnie w D ( byłem na zakręcie gdzie gość skosił lampę ) , ludzie chodzili jak barany w lewo i prawo :idea: , zabezpieczenie nic nie reagowało :!: , nie słyszałem ani razu gwizdka :!: , cieszmy się ,że nikomu nic się nie stało .
Nie piszę o poziomie zachowania oglądających, bo to szkoda słów :wall:
Zwibel pisze: Niestety za tym sportem nie idą wielkie pieniądze, nie ma w tym roku takiego sponsora jak w tamtym i robienie tego na tej trasie mija się z celem
Rozumiem ,że mówisz o kasie, na firmę która zabezpieczy cały odcinek :idea:
przymar pisze: Wystarczyło po 1 policjancie na każdej z 3 ciekawych sekcji (czyli w sumie 3) - na dolnym nawrocie, pod stanowiskiem sędziów i przed metą
Myślę ,że policja nie jest od zabezpieczania tras , Mają zapewnić bezpieczny dojazd na imprezę o porządek obok niej :idea:

przymar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 5 wrz 2012, o 10:32

Piter 35 pisze: Myślę ,że policja nie jest od zabezpieczania tras , Mają zapewnić bezpieczny dojazd na imprezę o porządek obok niej
W kluczowych miejscach powinni być policjanci (na rajdach są). Jednak motłoch (przykro mi ale to słowo ciśnie mi się na usta po tym co widziałem) posłucha policjanta, a safety niekoniecznie. Nie mówię, że policja ma ustawiać ludzi, ale reagować jak wyraźnie nie słuchają porządkowych. Po prostu ludzie olewają organizatorów a do Policji już tak łatwo nie podskoczą.
OT. Podobno w Australii czy Nowej Zelandii (nie jestem pewien) można aresztować gościa, który nie chce się podporządkować na OS-ie.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 5 wrz 2012, o 10:39

przymar pisze: W kluczowych miejscach powinni być policjanci (na rajdach są). Jednak motłoch (przykro mi ale to słowo ciśnie mi się na usta po tym co widziałem) posłucha policjanta, a safety niekoniecznie. Nie mówię, że policja ma ustawiać ludzi, ale reagować jak wyraźnie nie słuchają porządkowych. Po prostu ludzie olewają organizatorów a do Policji już tak łatwo nie podskoczą.
Muszę przyznać uczciwie ,że nie zwracam uwagi na Policję, która kręci się w okolicy rajdów :idea: , no może i są, a nie na odcinkach :idea: .

Ja lubię rajdy , ale co z tymi co za nimi nie przepadają i powiedzą ,że nie chcą by z ich podatków tego typu imprezy były obstawiane :idea: ( w tym czasie setki polskich dróg staje się co raz mniej bezpieczne :mrgreen: ) , a już nie mówię o piłce kopanej :evil:

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: niebieskie

Post 5 wrz 2012, o 10:51

Skoro na meczach (które nie każdy lubi) mogą być całe zastępy Policji, to dlaczego kilku policjantów na trasie ma zrobić wielkie halo?
Marcin

-_-

przymar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 5 wrz 2012, o 11:07

Piter 35 pisze: no może i są, a nie na odcinkach
W tym roku miałem na Elmocie ścięcie z panem policjantem na odcinku, bo wywalił nas z bezpiecznego miejsca a pozwolił stać ludziom na dohamowaniu bardzo szybkiego spadania. Jak powiedziałem (a jestem z kategorii "klient awanturujący się") to się kołek jeden zapierzył. A po 5 minutach przyjechał delegat ds. bezpieczeństwa i opierdzielił pana policjanta i kazał tych ludzi stamtąd wygonić.
A co do podatków to wydaje mi się, że organizator musi pokryć nadgodziny tych policjantów i pewnie dlatego w Karpaczu były takie szopki.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 wrz 2012, o 11:23

nie trzeba od razu policjantów, tylko dobrze przeszkolonych safeciarzy. Gościu mówi do tłumu, że jak ktoś się z jakiegoś miejsca nie wycofa, albo będą przebiegać, to daje info do sędziów o zatrzymaniu startów. Wg mnie by poskutkowało - ludzie by wiedzieli, że jak będą fikać, to co najwyżej pooglądają drzewa w lesie, bo żadna załoga nie wystartuje... :roll:

wojtas.
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 5 wrz 2012, o 14:10

eMTi pisze:nie trzeba od razu policjantów, tylko dobrze przeszkolonych safeciarzy. Gościu mówi do tłumu, że jak ktoś się z jakiegoś miejsca nie wycofa, albo będą przebiegać, to daje info do sędziów o zatrzymaniu startów. Wg mnie by poskutkowało - ludzie by wiedzieli, że jak będą fikać, to co najwyżej pooglądają drzewa w lesie, bo żadna załoga nie wystartuje... :roll:
Skutkuje to w przypadku osób które w jakimś stopniu interesują sie motoryzacją ,a zauważcie że w dużej części kibicami były "drechy" które z nudów przyszły i w momencie odwołania po prostu zwinęli by się na inny festyn do pobliskiej wiochy... :roll:

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 5 wrz 2012, o 14:50

KTO SIE POZNAJE?? ;-) ;-)
Załączniki
P1.jpg

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 5 wrz 2012, o 14:51

:)
Załączniki
P2.jpg

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 5 wrz 2012, o 14:51

Załączniki
P3.jpg

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 5 wrz 2012, o 14:52

:0
Załączniki
P4.jpg

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 5 wrz 2012, o 14:52

Załączniki
P5.jpg

ODPOWIEDZ