Impreza, czyli powracająca miłośc z przed lat.
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- freediver
- 4 gwiazdki
- Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Impreza, czyli powracająca miłośc z przed lat.
A Honda Prelude 2,0 ponad 130KM? A Mazda MX5? ładnie gra to autko :)
Małe, szybkie i wściekłe ;)
Małe, szybkie i wściekłe ;)
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
Cif 5 coupe to straszny staroć i w razie wypadku składa sie jak puszka konserw. Ja miałem Cifa 6 coupe 1,6 125 KM automat wersja USA. Auto duże i wygodne, ale do szaleństw średnie bo waży sporo, a silnik nie żyje poniżej 3000 rpm. Części dostępne bez problemów i niezbyt drogie. Ale silnik za słaby. Były wprawdzie wersje 1,6 Si 160 KM, ale to tylko USA i też rzadkość w Polsce. Jak nie grzeszysz wzrostem i nie potrzebujesz więcej niż 2 miejsc to poszukaj del sola. On ma takie same silniki jak Cif ale jest mniejszy i lżejszy i sprawia o wiele więcej frajdy z jazdy. Jak mój kolega wsadził kompresor z Jackson Racing do del sola to spokojnie mógłby się ścigać z moim Forkiem (jeszcze jak był seryjny).Kamper pisze:No wlasnie chetnie bym sie rzucil na ta Impreze 125km, ale nie ma ich na necie. Co do citroena odpada. Nie moj typ. Civic 5 podoba mi sie w wersji Coupe, ale trudno o te mocniejsze silniki.
- hemi112
- 5 gwiazdek
- Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
- Polubione posty: 13 razy
Re: Impreza, czy powracająca miłośc z przed lat.
Kamper pisze:Jak takie koszty się mają do imprez? Mowa o wersji bez turbo i wersji napędzanej turbo. Jak Wasza opinia się do ma do pozostałych aut, które wymieniłem?
Ja mam Imprezę 2.0 116KM z podtlenkiem gazu i powiem Ci,że jesli chodzi o kosztu utrzymania to sa na normalnym poziomie,przez ponad 17 miesięcy uzytkowania to wymionione z grubszych rzeczy to sprzęgło i amorki 9po prostu sie pokończyły-nie że jakaś wada),najdrożej wyszły amorki ,zamienników nie ma i 700 zł trzeba było za 2szt wywalić.
Poza tym nic sie nie dzieje,klocki,tarcze w normalnej cenie więc koszty utrzymania na poziomie normalnego Golfa IV czy Innej astry

Spalanie? załozona sekwencja Stag (koszt 2400) ogólnie spalanie w trasie ok10l/100 (jazda spokojna z pręd do 130km/h) ,w miescie ok.12l (z tym,że jest to raczej dynamiczna jazda,nie jakieś toczenie się 45km/h na V biegu),co jak na stałego czterołapa o pojemność 2000ccm

Ogólnie o mojej Swini moge powiedzieć,że nie rujnuje kieszeni,dość tanie w utrzymaniu (spalanie) i bezawaryjne.
Co do GT to kwota 15 tys może być za małą aby kupić naprawdę dobrą sztukę,inna kwestia nigdy nie masz gwarancji,że np jak kupisz teoretycznie igła stan GT-ta,to,że coś ci nie padnie-takie są uroki uzywek.
Inna kwestia,że kupno zdrowej sztuki od pasjonata przez forum jest bardzo prawdopodobne;)
kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)
Panowie, a co sadzicie o Alfie 156? Ktos to testowal ?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Nieprawda, jest dokładnie odwrotnie.Boombastic pisze: to poszukaj del sola. On ma takie same silniki jak Cif ale jest mniejszy i lżejszy
Del sol jest cięższy i wolniejszy niż odpowiadający mu Civic. Jak to cabrio zresztą. Głównie nadaje się do lansu.

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
Del Sol waży od 940 kg do 1010 kg i ma długość 4005 mm i był produkowany do 1997 r., czyli do 6 generacji Cifa (od 1995 r.). Cif 6 waży od 1040 kg do 1550 kg a najdłuższy ma aż 4460 mm długości. Nawet najcięższe Cify z 5 generacji ważyły prawie 1200 kg.jarmaj pisze:Nieprawda, jest dokładnie odwrotnie.Boombastic pisze: to poszukaj del sola. On ma takie same silniki jak Cif ale jest mniejszy i lżejszy
Del sol jest cięższy i wolniejszy niż odpowiadający mu Civic. Jak to cabrio zresztą. Głównie nadaje się do lansu.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
Dokładnie. Niezależnie od generacji jedyna słuszna buda w Civicu do upalania to 3d.
Kamper, musisz zdecydować jakie auto chcesz i jakie masz priorytety. Alfa 156 też wystepowała w kilku wersjach silnikowych ... myślisz o 1.6 czy GTA?
Kamper, musisz zdecydować jakie auto chcesz i jakie masz priorytety. Alfa 156 też wystepowała w kilku wersjach silnikowych ... myślisz o 1.6 czy GTA?

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
W czasach gdy ja miałem Cifa to kolega miał właśnie 156 w wersji cup. Co się widzieliśmy to zawsze mówił jaki to mam nudny samochód bo leję paliwo, odpalam i jadę. A on z tą Alfą nigdy nie wie czy pojedzie. Wariator wymieniał praktycznie razem z olejem, zawieszenie bardzo nietrwałe i wahacze potrafią być do wymiany po 20-30 kkm. Ulubione jego powiedzenie: kocham i bulę, kocham i bulę.Kamper pisze:Panowie, a co sadzicie o Alfie 156? Ktos to testowal ?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Boombastic, ale to co porównujesz to Del Sol czyli 5 generacja Civiców z nowszymi i naturalnie cięższymi Civami 6 generacji. Trzeba jeszcze pamiętać, że te najcięższe Cify to sedany/kombi. Del Sola należałoby porównac do Civa 3d.
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
Napisałem zakres dat i produkcja del sola została zakończona już w czasie produkcji cifa 6 generacji. O cifie 5 generacji proponuję zupełnie już nie rozmawiać bo autor postu dysponując budżetem 15 koła nie będzie chyba się zastanawiać czy kupować pełnoletnie auto za kilka kzł.Chloru pisze:Boombastic, ale to co porównujesz to Del Sol czyli 5 generacja Civiców z nowszymi i naturalnie cięższymi Civami 6 generacji. Trzeba jeszcze pamiętać, że te najcięższe Cify to sedany/kombi. Del Sola należałoby porównac do Civa 3d.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Boombastic, żeby kupić ładne VTi niestety trzeba trochę dutków i szczęścia posiadać. Sam szukałem 2 lata temu 6 gen VTi. albo były nierozsądnie drogie albo przypominały śmietniki. Skończyłem we francuskim aucie (mimo pewnych uprzedzeń) i pomimo początkowych problemów nie żałuję. Współczynnik miejsce/osiągi/koszty eksploatacji bardzo korzystne. Dodatkowo odpada praktycznie problem rdzy, czego o japońskich autach 10+ lat nie da się powiedzieć.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Del sol jest na bazie 3d 5 generacji i do takiej jest go sens porównywać.Boombastic pisze:Del Sol waży od 940 kg do 1010 kgjarmaj pisze:Nieprawda, jest dokładnie odwrotnie.Boombastic pisze: to poszukaj del sola. On ma takie same silniki jak Cif ale jest mniejszy i lżejszy
Waga która podałeś też jest z czapki.

Zgubiłeś kilkadziesiąt kg. Z silnikiem 125KM waży toto 1000kg, 160KM 1110kg.
Civic 5gen 3d odpowiednio z tymi sinikami 985 i 1080.
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
Ja bym raczej nie kupił sobie więcej takiego zabytku. Na tamte lata to był szok, ale świat poszedł do przodu, inni producenci zaczęli robić auta lepsze. Niestety, nawet kwestia bezpieczeństwa jest ważna. Jak zobaczyłem wynik wjechania w bok Cifa 6 gen. to zabroniłem żonie jeździć tym autem i go w końcu sprzedałem. Teraz żona od czasu do czasu pojeżdża Forkiem i śmieje się z Cifa że to taka taczka była. A mówi to osoba bez większych doświadczeń motoryzacyjnych która wcześniej jeździła raptem 2 małymi i słabymi autami i nie przekraczała setki. Ot, magia podkreconego Forka turbo.Chloru pisze:Boombastic, żeby kupić ładne VTi niestety trzeba trochę dutków i szczęścia posiadać. Sam szukałem 2 lata temu 6 gen VTi. albo były nierozsądnie drogie albo przypominały śmietniki. Skończyłem we francuskim aucie (mimo pewnych uprzedzeń) i pomimo początkowych problemów nie żałuję. Współczynnik miejsce/osiągi/koszty eksploatacji bardzo korzystne. Dodatkowo odpada praktycznie problem rdzy, czego o japońskich autach 10+ lat nie da się powiedzieć.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
Kamper, w sumie nie do końca zgodne z Twoimi oczekiwaniami, niemniej jednak może Cię zaciekawi 

So What!, Za mały silnik.
Panowie podobają mi się te alfy, szczególnie czarne, na kaldnych felgach, w skórze. Pytanie jaki silnik 2.0 TS 150km, czy 2.5 V6.
Panowie podobają mi się te alfy, szczególnie czarne, na kaldnych felgach, w skórze. Pytanie jaki silnik 2.0 TS 150km, czy 2.5 V6.
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
Masz rację. Dane wziąłem od koleżanki Wiki ale z tabeli, a w tekście jest waga wyższa: 1080 z paliwem dla słabszych wersji z ręcznie skłądanym dachem i 1130 z paliwem dla wersji mocniejszej. A elektryczny dach to + 80 kg. Z kompresorem - świetna zabawa, bez - tak sobie.jarmaj pisze: Waga która podałeś też jest z czapki.
Zgubiłeś kilkadziesiąt kg. Z silnikiem 125KM waży toto 1000kg, 160KM 1110kg.
- So What!
- 6 gwiazdek
Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazićKamper pisze: na kaldnych felgach, w skórze.

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
Tyle koni to świetna sprawa. W motocykluSo What! pisze:Kamper, w sumie nie do końca zgodne z Twoimi oczekiwaniami, niemniej jednak może Cię zaciekawi

- So What!
- 6 gwiazdek
Tragedii nie ma. Lepiej resztę zainwestować w szkolenie "wkładki mięsnej"Boombastic pisze: Tyle koni to świetna sprawa. W motocyklu![]()

Święte słowaSo What! pisze: Tragedii nie ma. Lepiej resztę zainwestować w szkolenie "wkładki mięsnej"

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
So What! pisze: Tragedii nie ma. Lepiej resztę zainwestować w szkolenie "wkładki mięsnej"
Przecież młody gniewny się pochlasta jeżdżąc takim potworem

- So What!
- 6 gwiazdek
Dla osłody część nadwyżki może przeznaczyć na zakup "kaldnych felg, w skórze."Boombastic pisze:
Przecież młody gniewny się pochlasta jeżdżąc takim potworem![]()