obk 2.5 '04 dwumas
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
obk 2.5 '04 dwumas
Czesc,
No i dwumasa ostatnio coraz bardziej daje sie we znaki - juz nie tyle ze piszczy, co nie da sie ruszyc bez szarpania, wiec szybkie pytanie o orientacyjny koszt konwersji na jednomase... robil to ktos ostatnio?
No i dwumasa ostatnio coraz bardziej daje sie we znaki - juz nie tyle ze piszczy, co nie da sie ruszyc bez szarpania, wiec szybkie pytanie o orientacyjny koszt konwersji na jednomase... robil to ktos ostatnio?
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
- Polubił: 26 razy
- Polubione posty: 91 razy
Re: obk 2.5 '04 dwumas
stefanekmac pisze:Tak. U Piotra w stolicy, 2,5 koszt.
z czesciami, czy sama robota? bo jak to pierwsze to bardzo przyzwoicieGodlik pisze:Ja w Legacy 2.0 płaciłem ostatnio ~2k
Oczywiściem, że z częściami.jimiasty pisze:stefanekmac pisze:Tak. U Piotra w stolicy, 2,5 koszt.z czesciami, czy sama robota? bo jak to pierwsze to bardzo przyzwoicieGodlik pisze:Ja w Legacy 2.0 płaciłem ostatnio ~2k
Tutaj masz wykaz stołecznych speców:
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=1&t=7952
Super cena. Jakie koło zamachowe (oryginał, używane, nowe) sprzęgło jakie?Godlik pisze:Z częściami. Jednomasa + sprzęgło + robocizna
Jak nie chcesz tu to bardzo proszę na pw.
Robiłeś u Jarka ?Godlik pisze:Szczerze mówiąc nie wiem... Części na pewno nowe, ale firmy nie znam.
Czy smierdzi Ci sprzęgło po wymianie ?
Ja niestety nie robiłem u niego bo znalazłem taniej, mimo już 3 lat sprzęgło potrafi smierdziec (tak, umiem jeździć

Pozdrawiam
Marcin
Marcin
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Tak, u Jarka.
Nic mi nie śmierdzi. Po wymianie byłem w lekkim szoku, jak lekko chodzi sprzęgło. Ale podobno właśnie tak ma być.
Czytałem kiedyś na kropce, że po wymianie na jednomasę coś tam poszarpuje i jest gorzej. Ale u siebie nic takiego nie zauważyłem, rusza się płynnie i nic nie szarpie.
Nic mi nie śmierdzi. Po wymianie byłem w lekkim szoku, jak lekko chodzi sprzęgło. Ale podobno właśnie tak ma być.
Czytałem kiedyś na kropce, że po wymianie na jednomasę coś tam poszarpuje i jest gorzej. Ale u siebie nic takiego nie zauważyłem, rusza się płynnie i nic nie szarpie.
Tak mi tez Jarek mowil, ja jednak chciałem przyoszczedzic i mam co mam, czasem szarpnie i nadal potrafi smierdziecGodlik pisze:Tak, u Jarka.

Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Godlik, jimiasty, Sprawdziłem fakturę, co prawda było to 2 lata temu
koło zamachowe jednomasowe Subarowe, tarcza Exedy z robocizna 2,5 tys.zł.
Do dziś pedał sprzęgła chodzi lekko i nie szarpie przy ruszaniu.

jimiasty, ja również robiłem u kowala jarka....
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=1&t=4819
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=1&t=4819
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Zapomniałem dodać, że naprawę wykonało 4T ze wsi Mysiadło.Oqrek pisze:Godlik, jimiasty, Sprawdziłem fakturę, co prawda było to 2 lata temukoło zamachowe jednomasowe Subarowe, tarcza Exedy z robocizna 2,5 tys.zł.
Kuurde, a we Freju w Krakowie w promocyjnej cenie 4,2k zl.
3,1kzl sprzeglo (w tym jednomasa 1.4kzl) + 1,1kzl robocizna.
3,1kzl sprzeglo (w tym jednomasa 1.4kzl) + 1,1kzl robocizna.
Ja w krk dałem 2000 z używaną jednomasą. Ale problem jest z wibracjami niestety. Przy b. delikatnym ruszaniu czy manewrowaniu drgania są mocno wyczuwalne
W sobote bede mial zmienione, pochwale sie wrazeniami.alepka pisze:Ja w krk dałem 2000 z używaną jednomasą. Ale problem jest z wibracjami niestety. Przy b. delikatnym ruszaniu czy manewrowaniu drgania są mocno wyczuwalne
Nie lepiej było by zapytać kogo doradzacie/polecacie.alcyone pisze:kogo odradzacie?
W temacie padło kilka nazw.
Chyba że ci zależy na tym aby wykonać naprawę w najgorszym warsztacie.

Podaj lokalizację (gdzie mieszkasz) gdzie chciałbyś to zrobić.
no i mam jednomase + nowe sprzeglo, zrobione w ASO. Pierwsze wrazenie - kurde, zapomnieli spiac sprzeglo z pedalem
- tak lekko chodzi. Zrobilem w weekend trase krk-szczawnica, zadnych negatywow, drgan nie ma, nic nie szarpie, da sie jechac na niskich obrotach - tak wogole to po jaka choliere pakowali ta dwumase 

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Dwumasę instaluje się głównie po to, żeby było co zlecać w serwisie do wymiany. Niezależnie od marki zresztą.jimiasty pisze: tak wogole to po jaka choliere pakowali ta dwumase![]()
Akurat w Subaru mogli sobie darowac, tu i tak jest co serwisowac.So What! pisze:Dwumasę instaluje się głównie po to, żeby było co zlecać w serwisie do wymiany. Niezależnie od marki zresztą.
- So What!
- 6 gwiazdek
Czy ja wiem? Jakoś dotychczas nie miałem przygód/awarii.jimiasty pisze:
Akurat w Subaru mogli sobie darowac, tu i tak jest co serwisowac.
Zresztą, czy inne samochody nie wymagają serwisowania

A bo ja wiem, poprzednio mialem forda mondeo 4x4 z '95. Kupilem z przebiegiem 170kkm (choc realnie to pewnie z 250) zalozylem gaz, potem musialem zmienic uszczelniacze i zawory koszt - 1700zl a nastepnie palowalem go przez 5 lat - zrobilem 120kkm, czerwone pole (brak odcinki na gazie) na kazdych swiatlach i zupelnie nic sie nie dzialo poza wymiana gumek w zawieszeniu i oleju - przy czym przy ostrym traktowaniu bral mi do 0,5l na 10tys km.So What! pisze:Czy ja wiem? Jakoś dotychczas nie miałem przygód/awarii.
Zresztą, czy inne samochody nie wymagają serwisowania
A tu... szkoda gaadac, po 7 tys km wlasnie wlalem 3l oleju... dr Remont sie klania

- So What!
- 6 gwiazdek
Jaki przebieg? Silniki 2.5 N/A uchodzą za dość trwałe. Tak mi się przynajmniej wydaje.jimiasty pisze:
A tu... szkoda gaadac, po 7 tys km wlasnie wlalem 3l oleju... dr Remont sie klania![]()