Kubica - rajdowa reaktywacja

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Kubica - rajdowa reaktywacja

Post 11 wrz 2012, o 00:58

Alan, Alan, Alan!, :oops:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 11 wrz 2012, o 01:04

busik pisze: pasjonaci to są na pewno, ale np gostek który zajął 3 miejsce w zeszłym roku jechał właśnie tą Imprezą, którą obecnie dosiada Robert - czasy poniżej 6 minut nie padały
nie bardzo rozumiem. Porównujesz Roberta do amatora, który tym samym autem nie miał podejścia?. To można było powiedzieć tydzień przed rajdem. Nie ma takiej możliwości w normalnych warunkach i dziękować Bogu nikt nie próbował. ;-)

Myślę, że w takich WRC koniec pierwszej dziesiątki lub druga dziesiątka w tej chwili. W F1 pierwsza piątka dajmy na to. Jest wysoko, ale... nie jest sam - bo przecież tego nie wiemy, musiałby być takim Loebem albo Schumim czego mu osobiście życzę. Ale najpierw wyniki później opowieści ;-)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 11 wrz 2012, o 01:28

busik pisze: nie ma obecnie kierowcy, który potrafiłby tak współpracować z inżynierami
Zwłaszcza z Mehdim Ahmadim :lol:
busik pisze: Wyobraź sobie co by było, gdyby
:cofee:

Nie twierdzę, że KUB nie był jednym z najlepiej wspierających rozwój samochodu, ale też nie przesadzajmy ... popatrzcie w jakiej dupie było Ferrari na początku sezonu, a gdzie są teraz.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 11 wrz 2012, o 06:49

u tu gruba rozkmina poszła :cofee:
ale chyba przesadzamy co do Roberta i jego ścigania się w rajdach-jeździć potrafi ale do MŚ w rajdach to jeszcze mu trochę brakuje
co innego F1 ale tam technika to 80% sukcesu
a w rajdach jak dla mnie technika to 60% sukcesu :whistle:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 11 wrz 2012, o 09:29

Konto usunięte pisze: co innego F1 ale tam technika to 80% sukcesu
no właśnie, a tej techniki to nigdy za bardzo nie miał, a mimo wszystko radził sobie dobrze.. zwłaszcza, jak się robiło mokro... A to bliższe rajdom niż F1 ;-) Pamiętajcie też, że jak startował Clio S1600 to klepał zawodników w S2000. Ale poczekajmy do przyszłego weekendu, bo to już da jakikolwiek lepszy obraz :-)
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: niebieskie
Polubione posty: 0

Post 11 wrz 2012, o 09:49

eMTi pisze: a tej techniki to nigdy za bardzo nie miał
??
Marcin

-_-

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
Polubione posty: 13 razy

Post 11 wrz 2012, o 09:53

wywiad fajny,Robert fajnie odpowiadał na pytania reportera,a sam reporter chyba przypadkowo dostał zadanie,bo jakos tak nie do końca wiedziało co pytac.

Ma ktos jakis namiar na stronke nablizszego rajdu,aby zobaczyc jaka trasa i jaka lista czeka na Roberta?
kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi MY06 SPEC D

Post 11 wrz 2012, o 09:58

TERZO pisze:
??

No,żart .A co ? :-)

PS.Znaczy się ironia.
W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 11 wrz 2012, o 10:06

busik pisze:
gdyby był tak dobry, to scuderia nie musiałaby ściągać najlepszych na rynku.
W F1 liczy się jednak przede wszystkim sprzęt. Ferrari musiało od początku sezonu gonić szybszą konkurencję.
busik pisze: Wyobraź sobie co by było, gdyby Robert dostał najlepszych w Ferrari albo w Maclarenie? To nie jest moja opinia, tylko to co mówili o nim inżynierowie z Renault, a pracowali i z Robertem i z Alonso
Kubica to bardzo dobry kierowca. Jeżeli dostałby świetny bolid, to pewnie by wygrywał - jak np. Vettel w RBR przez ostatnie dwa sezony.
busik pisze: (hiszpan wysiadał z auta i szedł do domu - a Robert do wieczora siedział z nimi i kombinowali poprawki do auta)
Masz dane sprzed kilku lat ;-)
busik pisze: Co było w zeszłym roku w lutym, gdy zrobili auto wg jego wskazówek?
Renault miało kiepski sezon. Testy przed sezonem są miarodajne w bardzo ograniczonym zakresie - nigdy nie wiadomo, kto co w danym momencie testuje.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 11 wrz 2012, o 10:19

So What! pisze: Renault miało kiepski sezon.
no nie do końca bo początek sezonu miała dobry i Vitali i Nick zaliczyli podium ale potem konkurencja poszła do przodu a Renówki nie miał kto rozwijać i dlatego było jak było

Wiele razy czytałem ,że tak jak Robert potrafi pracować z inżynierami to nie robi tego żaden kierowca F1. Słynne jest porównanie z Raikonenem który w po wyjściu z auta dokładał kierownicę ze stwierdzeniem ,że " this car is shit" i spadał do przyczepy :giggle: :giggle:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 11 wrz 2012, o 10:25

Burat, Alonso i Schumacher podobno potrafią ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2012, o 10:42

So What!, o Alonso znowu było tak ,że szedł za garaże i kopał piłkę w ścianę po czym Fredka wołali siadał do auta pojechał wrócił coś tam powiedział i inżynierowie walczyli a on piłka i kopanie ;-) takie chodziły anegdoty ,teraz nie wiem. Co do Szumiego to po tym jak trafił do Maranelo jednym z pierwszych decyzji szefa teamu na jego wniosek był zakaz picia wina do obiadu :giggle: :mrgreen:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2012, o 11:18

Jacky X pisze:
TERZO pisze:
??

No,żart .A co ? :-)

PS.Znaczy się ironia.
żaden żart. Chodziło mi o to, że tak jak so_what napisał, technika (=sprzęt) to 80% sukcesu - a tego sprzętu nigdy topowego nie miał, a mimo wszystko potrafił nawiązywać walkę i stawać na podium. Innymi słowy, jakby od razu trafił do mclarena czy ferrari, to prawdopodobnie prawie każdy wyścig kończył by na pudle..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi MY06 SPEC D

Post 11 wrz 2012, o 11:44

No to trzeba albo pisać technika jazdy albo technika w znaczeniu technologia bolidu. Bo tym pierwszym Bóg obdarzył Kubicę chojnie a tym drugim niekoniecznie.

PS.Znamienne jest ,że Kubica wrócił jesienia jakby w ostatnim momencie aby załapać się na sezon 2013 do F1. I tak sobie myślę,że jeśli Robert nie może pojechać wyścigu bez sprawnej prawej ręki to czy przypadkiem nie może być testerem ??? Ferrari :-d
W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2012, o 11:54

Jacky X, ale to nie ja użyłem tego słowa, poza tym z wypowiedzi So What! jednoznacznie można wywnioskować, że chodziło o sprzęt. A wg mnie Kubica będzie wolał ścigać się w rajdach niż być testerem w F1, nieważne w jakim teamie, bo co to za zabawa.. od tego to on zaczynał i wątpię, żeby chciał się tym zajmować na co dzień.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 11 wrz 2012, o 12:23

Azrael pisze:
busik pisze: i tak znajdzie miejsce jako inżynier wyścigowy

*nuci* Nie wydaje mi się....

Nie matura lecz chęć szczera, zrobi z ciebie inżyniera :giggle:

Nie, nie nabijam się broń boże z Kubicy - jedynie z piszących tutaj. :giggle:
Kubica jest rewelacyjnym kierowcą i sam sprzedałbym duszę diabłu za 20% jego umiejętności prowadzenia auta. Podziwiam go za talent i pasję.

Ale do bycia inżynierem to trochę wiedzy teoretycznej też potrzeba ;-)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2012, o 12:58 przez jarmaj, łącznie zmieniany 6 razy.

Azrael
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2012, o 12:24

jarmaj pisze: Nie matura lecz chęć szczera, zrobi z ciebie inżyniera

No ja maturę mam i mnie podpisują w TV - inżynier hmmmmm...

No cóż może w Polsce więcej nie trzeba ;)

W ogóle ten cały wątek zaczyna przypominać jakąś laurkę czy inne listy pochwalne dla PZPRowskiego dygnitarza. Forumowicze łykają różne fakty PRowe i fakty medialne jak ciepłe bułeczki, przypisują idolowi niemal boskie zdolności i tak dalej. Kubica to niezwykle wybitny talent psychiczny i fizyczny do jeżdżenia samochodami i specyficznym wyspecjalizowanym życiorysem, tylko tyle i aż tyle. Też jestem fanem, ale c'mon guys.....

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2012, o 13:05

Nie no że zostanie inżynierem to myślałem ,że taki żart i mówione oczywiście z przymrużeniem oka ,a to że jest dobry w kontakcie z nimi i umie przekazać swoje spostrzeżenia, to stawia go w dobrym świetle na przyszłość jako bardzo dobrego kierowcę testowego (gdy by normalnie nie mógł się ścigać) ale tak jak eMTi mówi wydaje mi się ,że taka funkcja nie będzie go interesować raczej :cofee:

Szczerze powiem ,że wolał bym Kubka widzieć w WRC niż w F1 ,ale to ze względów takich iż zawsze bardziej ceniłem rajdy. Choć mógł by wrócić do F1 zgarnąć Mistrza i startować w WRC :evilgrin: :evilgrin: :-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2012, o 13:26

burat pisze: Choć mógł by wrócić do F1 zgarnąć Mistrza i startować w WRC
ja miałem od zawsze przeczucie, że taki ma plan.. pokazać, że potrafi być najlepszy, a potem zając się tym, co lubi bardziej, czyli rajdami :-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 11 wrz 2012, o 14:10

Azrael pisze: Forumowicze łykają różne fakty PRowe
e no zara, nie wszyscy ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2012, o 14:14

Alan, Alan, Alan!, nie wszyscy :)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2012, o 16:36

ładnie ogarnął:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=nB0YiPrc ... e=youtu.be

wrażenie robi tor jazdy i idealne wykorzystanie całej szerokości drogi :thumb:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2012, o 17:53

Tomek Kuchar u Durczoka o Kubicy od 18-tej minuty http://tvnplayer.pl/programy-online/fak ... ladaj.html

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 wrz 2012, o 18:09

Takie trasy są objechane prędzej i opisane?
Tor jazdy jest ok.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2012, o 19:02

?? W sensie objechane wcześniej na zapoznaniu? Myślę, że ten rajd się w tej kwestii niczym nie różnił od innych, czyli zwykłe zapoznanie z normalną, drogową prędkością z dyktowaniem pilotowi notatek, które potem będzie czytał...

ODPOWIEDZ