Czy warto kupić IMPREZĘ GH 2,5i?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Czy warto kupić IMPREZĘ GH 2,5i?
Witam, jestem tu zupełnie nowy. Przymierzam się do zakupu Subaru Impreza 2,5l 170KM III generacji (hatchback). Auto przypłynęło z USA i jest delikatnie uszkodzone, ale tym się nie martwię. Trudno znaleźć cokolwiek na temat tego modelu, czy warto w ogóle brać się za ten silnik czy lepiej sobie odpuścić. Auto jest w automacie a wyczytałem że jest on 4 biegowy więc boje się hałasu przy prędkościach powyżej 120km/h. Dodatkowo nie wiem jak z przyspieszeniem bo patrząc na dane innych silników Subaru automat zostaje w tyle. Koledzy pomóżcie, warto kupić takie auto? Kolejne pytanie to jakie może mieć spalanie czy można to w ogóle zagazować (i za ile). Wielkie dzięki z góry. Nero
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Czy warto kupić IMPREZĘ GH 2,5i?
Hałas nie jest dotkliwy . Skrzynia jest czterobiegowa i powolnie reaguje ale za to bezawaryjna . Silnik dobrze znosi zagazowanie ale co 50kkm trzeba regulować zawory i robi sie to chyba bez wyjecia silnika . Silnik do normalnej eksploatacji jest wystarczający . Na światłach i tak po starcie jestes w stanie objechać wszystkich . Spalanie na poziomie 8-9 litrów . Jeśli chodzi o zakład gazowniczy to w Warszawie jest forowicz Jako i polecamy jego instalacje .neros pisze:Witam, jestem tu zupełnie nowy. Przymierzam się do zakupu Subaru Impreza 2,5l 170KM III generacji (hatchback). Auto przypłynęło z USA i jest delikatnie uszkodzone, ale tym się nie martwię. Trudno znaleźć cokolwiek na temat tego modelu, czy warto w ogóle brać się za ten silnik czy lepiej sobie odpuścić. Auto jest w automacie a wyczytałem że jest on 4 biegowy więc boje się hałasu przy prędkościach powyżej 120km/h. Dodatkowo nie wiem jak z przyspieszeniem bo patrząc na dane innych silników Subaru automat zostaje w tyle. Koledzy pomóżcie, warto kupić takie auto? Kolejne pytanie to jakie może mieć spalanie czy można to w ogóle zagazować (i za ile). Wielkie dzięki z góry. Nero
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
neros, pytaj forumowicza citan, on jeździ Imprezą 2,5 z automatem, tyle że wcześniejszej generacji.
Wolnossące silniki Subaru są bardzo trwałe, wiec wybór jednostki z pewnościa dobry, o ile nie masz zapędów na pierdylion koni.
Wolnossące silniki Subaru są bardzo trwałe, wiec wybór jednostki z pewnościa dobry, o ile nie masz zapędów na pierdylion koni.

na razie nie mam, trochę się uspokoiłem, ale wcześniej jeździłem ostatnią generacją Celiki, później nieco spokojniej w granicach 150-200 kucy dlatego szukam czegoś podobnego. W Polsce nie da się jeździć bardzo szybko, ale czasami trzeba. Martwi mnie tylko czy 170KM da sobie radę w codziennym użytkowaniu i odstawieniu czasami jakiegoś smutnego pana w 20letnim BMW5 ;)jarmaj pisze: o ile nie masz zapędów na pierdylion koni
Dzięki za info, gazowanie zostawiam na sam koniec jak stwierdzę, że zabawa kosztuje mnie za dużo ;)
czy nie ma problemów z wersjami USA? najbardziej martwi mnie ten automat bo miałem S60 w automacie i trochę mulił (mimo turbo i 180KM)...
czego oczekuje? hmmm... jak moja żona stwierdziła wygląda jak Lanos więc miałem wybrać inne (rozpatruje jeszcze Mazdę CX9 3,7l) ale podoba mi się, że to nieduże auto z dość mocnym motorem, napędem 4x4... i mam nadzieję, że nie będę wyglądał jak dziadek (w Cx9 bardziej dziadkowo). Auto ma służyć do przemieszczania się po mieście, czasami trasy, ale długie typu 300-400km, przebieg roczny 20-30 tyś. Ma być bezawaryjne, bezobsługowe i żeby w trasie Tira nie musiał się bać wyprzedzać ;)Alan, Alan, Alan! pisze:neros, a czego oczekujesz od tego auta?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Wręcz przeciwnie - to jeden z ostatnich krajów w Europie, gdzie się jeszcze da może nawet nie szybko, ale powiedzmy: normalnie). Ale bardzo szybko to się kończy.....neros pisze:W Polsce nie da się jeździć bardzo szybko

Bo automaty mulą z natury. Jak chcesz dynamikę ,kupuj manuala (nie wiem czy był w USA, a więc z silnikiem 2,5).neros pisze: najbardziej martwi mnie ten automat bo miałem S60 w automacie i trochę mulił (mimo turbo i 180KM)...
Myślę, że kryteria które wymieniłeś powyżej ten samochód spokojnie spełnia.

mam tylko do wyboru automat, który stoi prawie już w garażu... szukałem w necie danych odnośnie przyspieszenia do 100km/h tego autka i nic. W większości tylko moc a ten silnik nie był oferowany w Polsce (tylko z turbo) więc go w ogóle nie uwzględniają w specyfikacjach...
Jeśli chodzi o przyśpieszenie to pewnie podobnie jak Legacy IV 2,5 aut -173 PS - w granicach 10,5 s (przy kapciach 225/45/17 i 1/2 zbiornika paliwa). Ogólnie nie jest to killer - ale na trasę spokojnie wystarcza (góra jest w miarę elestyczna ;) ).
obecnie mam w domu Qashqaia 2.0 140KM i widzę że subaru będzie dość podobnie śmigać.... co prawda wolałbym żeby się nieco lepiej zbierał bo na trasie w nissanie trzeba go mocno przeciągać aby dynamicznie wyprzedzać ;)
Wszystko zależy od tego jak szybko i jak mocno naciśniesz pedał gazu po tym jak zapali się zielone światło.neros pisze: szukałem w necie danych odnośnie przyspieszenia do 100km/h tego autka i nic

U mnie silnik to EJ253 SOHC, bezproblemowo dobiłem w okolice 90 000 km.neros pisze: czy warto w ogóle brać się za ten silnik czy lepiej sobie odpuścić
U mnie głośno robi(ło) się powyżej licznikowych 140km/h, ale nie chodziło tylko o przełożenie, o huragan w uszczelkach też. Teraz mam inny wydech i hałas zależy głównie od obciążenia. A szybko jeździć nie mam gdzie.neros pisze: Auto jest w automacie a wyczytałem że jest on 4 biegowy więc boje się hałasu przy prędkościach powyżej 120km/h.

Przyspiesza, szybciej niż maluch, wolniej niż STI. I większości przypadków lepiej niż inne auta w ruchu ulicznym - nie dlatego, że jest od nich szybszy - po prostu ludziska męczą się z tymi sprzęgłami, lewarkami zmiany biegów, strasznie.neros pisze: Dodatkowo nie wiem jak z przyspieszeniem bo patrząc na dane innych silników Subaru automat zostaje w tyle. Koledzy pomóżcie, warto kupić takie auto?
U mnie spalanie od 10-12l/100km. Zagazować pewnie można i raczej nie powinno być najmniejszych problemów przy poprawnie założonej instalacji, ale nie próbowałem.neros pisze: Kolejne pytanie to jakie może mieć spalanie czy można to w ogóle zagazować (i za ile).
Ciężko zgadnąć, co by Cię zadowalało jeżeli chodzi o przyspieszenie. A to, jeżeli chodzi o porównanie z innymi cywilnymi autami, złe nie jest, ale też szału nie ma (automat i brak turbiny). Na pewno jest mocny (wytargałem kiedyś załadowaną furgonetkę, nie miała szans

Jeżeli mieszkasz w okolicach Łodzi i chcesz zobaczyć jak ten automat się sprawuje, to nie ma problemu.
Aha, odnośnie automatu. To czasami czytam, że automaty w EU-specach żyją własnym życiem, mają jakieś tryby sport, które pozwalają dociągnąć do odcięcia, inaczej przerzuca szybciej itd. U mnie nic takiego nie ma, chcesz do odcinki, to nie puszczasz gazu albo wajchę zostawiasz na 3/2/1 i trzymasz go na tym biegu, chcesz wyżej - puszczasz gaz, albo przerzucasz wajchę.
PS. Wydaje mi się, że będzie lepszy niż Qashqai, pod wieloma względami. :)
PS. Wydaje mi się, że będzie lepszy niż Qashqai, pod wieloma względami. :)
Ach Dusicielu , rozwaliłeś mnie terazcitan pisze: po prostu ludziska męczą się z tymi sprzęgłami, lewarkami zmiany biegów, strasznie.

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Powiedz szczerze, nie jest tak? I nie mówię ani o Tobie, ani o jarmaju i pewnie o nikim z tego forum. Nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się, że w ruchu miejskim hamulca używam najczęściej wtedy, gdy ruszamy spod świateł i ktoś przede mną wrzuca kolejny bieg. Ja już jestem nakręcony mógłbym jechać, ale nie ma tak dobrze.Piter 35 pisze:Ach Dusicielu , rozwaliłeś mnie terazcitan pisze: po prostu ludziska męczą się z tymi sprzęgłami, lewarkami zmiany biegów, strasznie.![]()
![]()

Z automatem w Imprezie bywa też tak, że w niektórych wielokrotnie przypadkach przerzuca pomiędzy 2. a 3. biegiem - chodzi o sytuacje, w których autu "przed" osiągnięcie 40km/h zajmuje 500m (kilka razy mi się zdarzyło i niewiele sytuacji na drodze jest mnie w stanie tak skutecznie wyprowadzić z równowagi) i nie wiadomo, czy dopiero zaczął, czy już skończył przyspieszać. Na szczęście można wybrać jakieś przełożenie, żeby nie osiwieć, najlepiej jeszcze kilka głębokich wdechów.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Zdaje się, że gdzieś na cars101.com jest...neros pisze: szukałem w necie danych odnośnie przyspieszenia do 100km/h tego autka i nic.
Ale... Citan ma rację. W realnym świecie o przyspieszeniu auta nie decydują papierowe parametry, lecz determinacja kierowcy we wciskaniu pedału gazu i sprawność w zmienianiu biegow (w przypadku manualnych skrzyn, a tych jest na polskich drogach większośc). Więc jesli ktoś chce i umi, to każdym (no, może prawie kazdym) autem będzie najszybszy na drodze, wśród potoku ekosnujów i ciot drogowych.
wielkie dzięki... jeśli będę w pobliżu na pewno się odezwę ;)citan pisze:neros pisze:
Jeżeli mieszkasz w okolicach Łodzi i chcesz zobaczyć jak ten automat się sprawuje, to nie ma problemu.
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
neros pisze: najbardziej martwi mnie ten automat bo miałem S60 w automacie i trochę mulił (mimo turbo i 180KM)...
Musi mulić bo:
1. to stary automat planetarny, więc strata na poślizgach
2. tylko 4 biegi, więc muszą być dłuższe,a dłuższe biegi to mulenie.
p.s. a to nie stosowana w Nissanach skrzynia CVT? oglądałem jakiś program i podobno ona dziwnie hałasuje (tj wydobywa się dziwny dźwięk, jak dzwonek:)Boombastic pisze:neros pisze:
1. to stary automat planetarny,
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
neros pisze: p.s. a to nie stosowana w Nissanach skrzynia CVT? oglądałem jakiś program i podobno ona dziwnie hałasuje (tj wydobywa się dziwny dźwięk, jak dzwonek:)
Nie wiem czy to jest CVT skoro mowa o 4 biegach. Wprawdzie skrzynie CVT też się programuje na niby biegi ale nie podejrzewam że jest w tym aucie. Zresztą Amerykanie nie wiodą prymu jeśli chodzi o skrzynie automatyczne i tam często występują w autach starsze rozwiązania. Mi taka skrzynia (planetarna) nie odpowiada, mimo że przejechałem z takimrozwiązaniem prawie 100 000 km.
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
Zrobisz jak uważasz. Mi taka konstrukcja i zachowanie auta zupełnie nie odpowiada. Dodajesz gazu a za ciebie decyzuje skrzynia biegów.neros pisze:sprawdziłem po numerze VIN, skrzynia w aucie CVT.
CVT w Subaru, czy w poprzednim Twoim wozie? Bardzom ciekaw. Chyba nie znajdziesz nikogo, kto ma tą skrzynię, ale z chęcią bym przetestował.
citan pisze: z chęcią bym przetestował
Wyobraź sobie, że linka gazu wykonana jest z gumy. Reakcja na gaz adekwatna.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
To mam w automacie, interesuje mnie różnica jaką daje linowa (nie skokowa) zmiana przełożenia w stosunku do stopniowania o stałe wartości. Powinno być lepiej, ale jak się tym jeździ?leon pisze:citan pisze: z chęcią bym przetestował
Wyobraź sobie, że linka gazu wykonana jest z gumy. Reakcja na gaz adekwatna.
citan pisze: Powinno być lepiej, ale jak się tym jeździ?
Jak już się rozbuja, to fajnie. Są łopatki, więc z wyprzedzaniem jakoś problemów nie ma.
Gdyby poprawili refleks i wprowadzili do dyszla, to byłoby zajebiaszczo.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.