Coś obciera na tyle - why ?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
lokiee
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Impreza WRX 03 blob kombi; TA650
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Coś obciera na tyle - why ?

Post 7 wrz 2012, o 19:19

Problem mam taki że po ostatniej jeździe przy pełnym załadowaniu, poobcierały "się" opony na tyle. Konkretnie to boczne ścianki. Nie po całości tylko tak z 1cm.
Tak się zastanawiam czy to moze być zbyt małe ET czy cos w zawieszeniu :?: Felgi mam team dynamic nie wiem jaki model i jakie ET, ale przy samotnej jeździe albo z 1. pasazerem
nic nigdy nie obierało. Pacjent to wrx blob kombi. Aha koła 205/55 r16. Jak ktoś ma jakieś pomysły to proszę o info. I tak wybiore się pewnie z tym do mechanika, ale zawsze lepiej
coś wiedzieć wcześniej. :idea: Z góry dzięki jakby co ;)

pozdro
jarek

SirCastic
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: NX, 530xi

Re: Coś obciera na tyle - why ?

Post 10 wrz 2012, o 13:59

Jak tylko przy obciążeniu znaczy zapewne geometria pochylenia do zrobienia /---\
---
Już rok bez Subaru...

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 10 wrz 2012, o 14:06

A nie czasem za mało powietrza :?:

adam.str
2 gwiazdki
Auto: GiejTek

Post 10 wrz 2012, o 14:13

albo ET albo geometria.
Przy ET nie mniejszym jak 50 i z oponami 205/55 oraz z dobrze ustawioną geometrią, nawet jak załadujesz tonę to powinny koła schować się w nadkolu.

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: niebieskie

Post 10 wrz 2012, o 14:19

lokiee, ale czy Ty słyszysz obcieranie o nadkole, czy tylko widzisz na oponie ślady obcierania?
Marcin

-_-

lokiee
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 10 wrz 2012, o 20:33

Piter 35 pisze:A nie czasem za mało powietrza :?:
Raczej nie, może było 2.0 bara zamiast 2.2 Ale 0,2 bara by chyba takiej różnicy nie robiło... tak mi sie wydaje, pewien niczego nie jest :oops:
pozdro
jarek

lokiee
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 10 wrz 2012, o 20:39

TERZO pisze:lokiee, ale czy Ty słyszysz obcieranie o nadkole, czy tylko widzisz na oponie ślady obcierania?
Słyszę że coś obciera, na ostrych zakrętach takich 90 stopni.
A ślady tez widze i to po obu stronach auta. Aha te ślady są po zewnętrznej stronie opony.
Co mnie zastanawia że skoro opony o coś szorują to oprócz opon powinienem mieć wytarte to, o co obcierają... a tam nic :cofee:
W sumie nawet nie mam nadkoli z tyłu tylko błotniki, a na rancie guma, no i na tej gumie nic nie wytarte :idea:
Jest jeszcze taka opcja ze opony kładły by mi się w zakręcie no ale to wtedy chybaby nie obcierało, więc wykluczam taki wariant.
pozdro
jarek

lokiee
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 10 wrz 2012, o 20:43

adam.str pisze:albo ET albo geometria.
Przy ET nie mniejszym jak 50 i z oponami 205/55 oraz z dobrze ustawioną geometrią, nawet jak załadujesz tonę to powinny koła schować się w nadkolu.
Hmm geo mialem ustawiane jakoś w kwietniu przy okazji darmowej wymiany wahaczy, w ASO :idea:
Ale nikomu nie mozna wierzyć a tym z tego aso to juz na pewno... ;-) Odebrałem samochód z krzywo ustawioną kierownicą...poprawili ale
jeszcze musialem tłumaczyć gdzie jest krzywo 8-)
pozdro
jarek

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 11 wrz 2012, o 01:28

90% ET + (ewentualnie) rozmiar opony (+ ewentualnie geografia). Jeżeli seryjne koła to matkobosko pozytywy jak w niezaładowanym Kamazie.

Wrzuć fotę prawego lub lewego tyłu, tak z ciekawości.

lokiee
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 11 wrz 2012, o 21:23

Alan, Alan, Alan! pisze:90% ET + (ewentualnie) rozmiar opony (+ ewentualnie geografia). Jeżeli seryjne koła to matkobosko pozytywy jak w niezaładowanym Kamazie..
Hmm ET jak pisalem, nie wiem, najwyzej zdejme koło i poszukam, opony wg. instrukcji powinny być 205/ 50 ja mam 205/ 55 16. Serynie są 17 ;-)
Wrzuć fotę prawego lub lewego tyłu, tak z ciekawości.
Prosze, bardzo mam nadziej że coś widać. Przy okazji wrzuciłem tez rzeczone obcierki. Jaki werdykt :?: :?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pozdro
jarek

adam.str
2 gwiazdki
Auto: GiejTek

Post 12 wrz 2012, o 13:08

sprawdź ET

lokiee
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 15 paź 2012, o 11:47

Odgrzewam kotleta. Wydaje mi się że Ci którzy pisali o ET mieli racje :-)
Co prawda z felg jednoznacznie nie odczytałem, bo na każdym ramieniu jakieś cyfry... 31, 38. Jestem skłonny uwierzyć w te 38.
Założyłem tez zimowe koło od GT 00' i widać że koło bardzie schowane w błotniku. Z jednej strony się ciesze że to tylko to, z 2. nie wiem czy nie wymienić felg ;-) Niby ja pasażerów na tyle i z bagażami to wożę raz na rok, ale lubie mieć wszystko jak trzeba. ;-)
pozdro
jarek

ODPOWIEDZ