Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Post 17 wrz 2012, o 16:54

Arno pisze: Ofiary losu takie jak ja, nie mające zielonego pojęcia, co siedzi w komputerze wolą Apple'a, bo tam niczego ustawiać nie trzeba.Na przykłąd.

Ta różnica jest też coraz mniejsza.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 17 wrz 2012, o 17:04

To prawda, ale ja muszę mięc ProToolsy i dziękuję.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 17 wrz 2012, o 19:18

ja zawsze grzebałem mocno w kompach, zarówno w hardwarze jak i softwarze.. Po świeżej instalce windowsa od razu zaczynałem optymalizować system, instalowałem tweaki, grzebałem w rejestrze, konfigurowałem usługi itp itd... I co? I od kiedy mam maca mam to wszystko gdzieś... It just works.. i się nie muszę tym wszystkim w ogóle przejmować.. wash and go.. Tylko trzeba zmienić nastawienie... Jak ktoś usilnie będzie próbował przenieść na maca wszystkie swoje pctowe zwyczaje i robić wszystko tak samo, jak na pc, to go szybko szlag trafi. Trzeba zmienić podejście do tematu i się nagle okazuje, że można prościej, lepiej, wygodniej. A że mają chore ceny, politykę i piorą mózgi gawiedzi, hodując sobie armię fanatycznych, zaślepionych wyznawców, to już co innego..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 17 wrz 2012, o 20:54

eMTi, ja miałem tak samo i wiesz co ... od czasów XP nie dłubałem w rejestrach, nie knułem bo po prostu działał. Nie nazwałbym tego zaletą systemu... po prostu kiedyś ludzie dorastają ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 17 wrz 2012, o 21:27

Chloru pisze: eMTi, ja miałem tak samo i wiesz co ... od czasów XP nie dłubałem w rejestrach

:?

To jak się postawi system, to jeszcze trzeba/można w nim coś ustawiać????? :o

Przecież on działa. :roll:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 17 wrz 2012, o 21:35

jarmaj, dokładnie to napisałem... chociaż nie wróć wcześniej było 2000 i tez nie wymagało żadnego dłubania ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Azrael
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2012, o 21:43

OSX też się lepiej używa jak się kilka rzeczy zmieni, np. włączy prawy klawisz myszy (nie wiem czy jest już domyślnie włączony, w którymś momencie nie był i starsi Makowcy nadal używają kombinacji jabłko + lewoklik), jest takich szczegółów więcej.

Azrael
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2012, o 21:48

Arno pisze: To prawda, ale ja muszę mięc ProToolsy i dziękuję.

http://www.avid.com/US/products/Pro-Too ... ifications

Optimized for
Windows 7 and Mac OS X Lion

W przypadku obu platform wymagają certyfikowanych przez siebie maszyn, więc nie wiem jak wypada porównanie cenowe, ale na pewno nie jesteś uwięziony na Macu.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2012, o 22:32

Chloru, może i faktycznie jest w tym sporo racji :-)
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 17 wrz 2012, o 22:53

To całkiem tak jak z samochodami.
W pewnym momencie dorasta się do A/T.
Co nadal nie oznacza, że M/T jest z definicji złe...
:giggle:

A z innej beczki, właśnie próbuję kupić dwa aparaty komórkowe z klawiaturami QUWERTY, dla moich współpracowniczek.
I okazuje się, że takie rozwiązania zostały już prawie zupełnie zmiecione z rynku przez smartfony z ekranami dotykowymi.
Wyjątkiem pozostaje BlackBerry (który ma jednak stosunkowo drogie urządzenia), oraz jakieś starsze modele, których faktyczna dostępność w sklepach jest juz bardzo marna:
Android 2.3 (tu chyba bez opcji zmiany na 4.0):
http://www.komputronik.pl/product/13681 ... one/_.html
http://www.komputronik.pl/product/15707 ... _Duoz.html
czy Symbian:
http://www.komputronik.pl/product/13039 ... one/_.html

Aparaty rozsuwane w taki sposób jak to miały modele Navigator Nokii, np
Obrazek
zupełnie poznikały ze sklepów.

Jak to się szybko zmienia.
:roll:

barton
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2012, o 23:35

Лукашэнка, Huawei ma w ofercie kilka modeli z klawiaturą Qwerty

Znajoma ma telefon tego producenta i jest zadowolona (nie grzebie w nim, nie instaluje aplikacji itd). Jedyna wada to czas pracy na baterii
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 18 wrz 2012, o 00:29

eMTi pisze:ja zawsze grzebałem mocno w kompach, zarówno w hardwarze jak i softwarze.. Po świeżej instalce windowsa od razu zaczynałem optymalizować system, instalowałem tweaki, grzebałem w rejestrze, konfigurowałem usługi itp itd... I co? I od kiedy mam maca mam to wszystko gdzieś... It just works.. i się nie muszę tym wszystkim w ogóle przejmować.. wash and go.. Tylko trzeba zmienić nastawienie... Jak ktoś usilnie będzie próbował przenieść na maca wszystkie swoje pctowe zwyczaje i robić wszystko tak samo, jak na pc, to go szybko szlag trafi. Trzeba zmienić podejście do tematu i się nagle okazuje, że można prościej, lepiej, wygodniej. A że mają chore ceny, politykę i piorą mózgi gawiedzi, hodując sobie armię fanatycznych, zaślepionych wyznawców, to już co innego..
A próbowałeś włączyć TRIM dla dysku SSD? Przez chwilę nie mogłem uwierzyć, że z takiej pierdoły (bo OS X w końcu wspiera TRIM) można zrobić taki problem (stworzyć sztuczny problem).

Apple zawsze było na celowniku, a po kilku rozprawach z Samsungiem, szczególnie tej w USA, nie ma się co dziwić reakcjom. Nie wiem, czy interesowaliście się sprawą w Apple vs Samsung w USA. Wydaje mi się, że to może być szansa na zmiany patologicznego prawa. Wg mnie Samsung złamał kilka patentów Apple. Na pewno ten dotyczący telefonu ze szklanym frontem i czarną ramką na około. Na pewno ten z telefonem o zaokrąglonych rogach i z jednym guzikiem na panelu. Na pewno ten z wyszukiwarką w telefonie. Na pewno ten, mówiący o tym, że jak się kliknie na odnośnik np. z numerem telefonu, to telefon tam zadzwoni. Na pewno ten z pudełkiem ze zdjęciem telefonu na wierzchu i małym napisem z nazwą. Na pewno ten mówiący o tym, że po otwarciu pudełka naszym oczom ukaże się telefon.

;-)

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 18 wrz 2012, o 01:05

Arno pisze:
Azrael pisze:
Arno pisze: Ale są też takie zawody, w których bez Applea nie pojadziesz.

Jakie?
Np dźwięk cała branża hula na Macach. Co prawda są tacy, którzy twierdzą, że można nagrywać na ProTolsach na PCetach, ale ja tego jeszcze nie widział.

Wielu ucieklo od MacPro, bo byly zacofane... A Apple nie dawal jasnych komunikatow o nowym sprzecie.

citan pisze:A próbowałeś włączyć TRIM dla dysku SSD? Przez chwilę nie mogłem uwierzyć, że z takiej pierdoły (bo OS X w końcu wspiera TRIM) można zrobić taki problem (stworzyć sztuczny problem).
Starania w celu ograniczenia bledow usera tworza duzo takich dziwnych sztucznych problemow... Nie tylko w OSX.

g.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 18 wrz 2012, o 01:50

Arno, trochę masz rację ale i nie. Mnie osobiście (wiem, że nie do mnie piszesz) żaden szajsung, czy sony nie kręci. Tabelki z parametrami też mnie nie podniecają. W sumie to produkty tylko jednej marki są w mojej religii wymienione tuż przed 5 przykazaniem. Większość ludzi jedzie po japku, bo
eMTi pisze: piorą mózgi gawiedzi, hodując sobie armię fanatycznych, zaślepionych wyznawców, to już co innego..
oraz
citan pisze: Wg mnie Samsung złamał kilka patentów Apple. Na pewno ten dotyczący telefonu ze szklanym frontem i czarną ramką na około. Na pewno ten z telefonem o zaokrąglonych rogach i z jednym guzikiem na panelu. Na pewno ten z wyszukiwarką w telefonie. Na pewno ten, mówiący o tym, że jak się kliknie na odnośnik np. z numerem telefonu, to telefon tam zadzwoni. Na pewno ten z pudełkiem ze zdjęciem telefonu na wierzchu i małym napisem z nazwą. Na pewno ten mówiący o tym, że po otwarciu pudełka naszym oczom ukaże się telefon.

i z tego ludzie głównie się śmieją. A beka niesamowita jest. ;-)

Pewno nie masz czasu i ochoty czasami pooglądać jakichś blogów technologicznych więc Ci umyka to przepiękne fanbojstwo, które ma takie argumenty jak: 'zazdrościsz bo cię nie stać' czy inne perełeczki ;-)
Zresztą, po stronie szajsungów, też się znajdą tacy - jednak mam wrażenie, że bardziej obryci i przynajmniej mają argumenty inne niż 'a steve powiedział'.

Z drugiej strony patrząc, takie taki Samsung chyba zatrudnia pierwszorocznych studentów z Polski do projektowania interfejsu, bo to jakiś komarek jest - pomimo, że ten nowy jest super maszynką. Tutaj akurat Sony i HTC rządzą.
gruby pisze: Wielu ucieklo od MacPro, bo byly zacofane
ale to mówisz o czasach sprzed X, Później wyszedł X i już nie było tak źle, chociaż w zasadzie jedyne co na Macach można było robić (pracowac) to grafika i coś tam jeszcze. Myślę, że śmiało można powiedzieć że gdyby nie Adobe to Apple by nie było. Ponoć fotoszop działał lepiej czy coś, chociaż jak podczas 3 lat pracy na MacOS9, OSX i 2000/XP nie stwierdziłem znaczących różnic ;-)

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 18 wrz 2012, o 02:27

Alan, Alan, Alan! pisze:
gruby pisze: Wielu ucieklo od MacPro, bo byly zacofane
ale to mówisz o czasach sprzed X, Później wyszedł X i już nie było tak źle, chociaż w zasadzie jedyne co na Macach można było robić (pracowac) to grafika i coś tam jeszcze. Myślę, że śmiało można powiedzieć że gdyby nie Adobe to Apple by nie było. Ponoć fotoszop działał lepiej czy coś, chociaż jak podczas 3 lat pracy na MacOS9, OSX i 2000/XP nie stwierdziłem znaczących różnic ;-)

Pisze o tym roku...

g.

Azrael
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 03:08

Dla mnie bardzo interesująca jest logika stojąca za usunięciem portu Ethernet z MacBooka Pro. Już kiedyś mieli swoje standardy wszystkiego łącznie z drukarkami i od tego odeszli, teraz wracają?

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 03:13

jak widać im trochę wadził i zajmował miejsce... wywalili go już dawno temu z Aira, a w związku z minimalizacją wymiarów nowego Pro (z Retiną) pewnie poszli tą samą drogą wychodząc z założenia, że i tak już nikt nie korzysta z wifi, a skoro już musi być na kabelku, to sobie może kupić przejściówkę na usb...

Azrael
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 03:28

WiFi to się nadaje do grzebania po stronach www, a nie do czegoś sensownego, a już na pewno nie do budowy dużych profesjonalnych sieci.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 18 wrz 2012, o 06:22

Azrael pisze:WiFi to się nadaje do grzebania po stronach www, a nie do czegoś sensownego, a już na pewno nie do budowy dużych profesjonalnych sieci.
Apple nie istnieje w obszarze sieci i w obszarze serwerowym (chyba, że o czymś nie wiem ;-)). Należy go IMHO jedynie rozpatrywać jako dostawcę rozwiązań klienckich.

Gootek
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 09:26

Barthol pisze:Лукашэнка, Huawei ma w ofercie kilka modeli z klawiaturą Qwerty

Znajoma ma telefon tego producenta i jest zadowolona (nie grzebie w nim, nie instaluje aplikacji itd). Jedyna wada to czas pracy na baterii
Jeśli chodzi o Huawai, to nie widziałem w aktualnych ofertach sklepów żadnych aparatów z klawiaturą Qwerty.

Oglądałem za to w salonie Komputronika ich smartfon U8860.
http://www.komputronik.pl/product/15863 ... black.html
Oprócz tego, że ma typ wyświetlacza już drugoligowy obecnie, niewiele można mu zarzucić.
Bateria o pojemności 1900 mAh oraz dobry system zarządzania energią zarówno zdaniem sprzedawcy jak i autorów testu:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... pinie.html
powodują, że ten smartfon wyróznia się bardzo długim czasem pracy na baterii.

Huawai wprowadził ostatnio również droższy model smartfonu, U9200:
http://www.komputronik.pl/product/16794 ... nd_P1.html
Ten model z wyświetlaczem super amoled i baterią 1670 mAh, stanowi już jakąś alternatywę dla topowych Samsungów.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 09:59

Konto usunięte pisze:
Azrael pisze:WiFi to się nadaje do grzebania po stronach www, a nie do czegoś sensownego, a już na pewno nie do budowy dużych profesjonalnych sieci.
Apple nie istnieje w obszarze sieci i w obszarze serwerowym (chyba, że o czymś nie wiem ;-)). Należy go IMHO jedynie rozpatrywać jako dostawcę rozwiązań klienckich.
Fido_, kiedyś, ze trzy lata temu widziałem, o ile pamiętam, na żywo jakieś applowskie serwery.
http://obamapacman.com/2009/08/high-per ... c-cluster/
http://www.zdnet.com/blog/btl/maybe-i-w ... rvers/9164

popwstaje pytanie, czy każda firma robiąca laptopy musi robić hardware do serverów? Czy serwery we wszystkich biurach są tych samych firm, co laptopy?
Chodzi chyba o to, żeby software był na serwerach odpowiedni. Ale co ja tam wiem. I prawdę mówiąc, co za różnica. Ważne, żeby to działało. Jeśli cały Pixar w zasadzie lata na Macach, no nie rendering, ale cała firma, to chyba znaczy, że jakieś serwery im to obsługiwawszy. I jakieś serwery u mnie w biurze też nasze Maki obsługują.
I działa. I nawet poczta się koordynuje z BB, chociaż nie ma w Outlooku na Maca podstawowej funkcji: unsent/recall message. Bo normalnie wyślesz głupotę z Lenovo i ją potem wycofasz z firmowych komputerów, jeśli nie czytane.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 10:17

Arno pisze: Fido_, kiedyś, ze trzy lata temu widziałem, o ile pamiętam, na żywo jakieś applowskie serwery.

Z aktualnej oferty jest jedynie Mac Pro, który, jak sam Apple się przyznaje jest mocną stacją roboczą. Segment serwerów jest przez Apple nieobstawiony i dobrze. Niech robią to co potrafią najlepiej, byle w rozsądnych cenach.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 18 wrz 2012, o 10:24

Konto usunięte pisze: Z aktualnej oferty jest jedynie Mac Pro, który, jak sam Apple się przyznaje jest mocną stacją roboczą. Segment serwerów jest przez Apple nieobstawiony i dobrze.
już to widzę, ihttp na :313, imysql na :654, ipop3 na :259 :mrgreen: hardcoded do not touch.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 10:40

Konto usunięte pisze:
Arno pisze: Fido_, kiedyś, ze trzy lata temu widziałem, o ile pamiętam, na żywo jakieś applowskie serwery.

Z aktualnej oferty jest jedynie Mac Pro, który, jak sam Apple się przyznaje jest mocną stacją roboczą. Segment serwerów jest przez Apple nieobstawiony i dobrze. Niech robią to co potrafią najlepiej, byle w rozsądnych cenach.
Ceny ceny ceny, to jest rynek, nie chcą, niech nie kupują. To chyba oczywiste. Tak samo jak SUbaru w PL kosztuje o wiele więcej niż w USA, nieprawdaż li?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 10:46

Alan, Alan, Alan! pisze: już to widzę, ihttp na :313, imysql na :654, ipop3 na :259 :mrgreen: hardcoded do not touch.

hehehe, dokładnie :thumb:
Arno pisze: Ceny ceny ceny, to jest rynek, nie chcą, niech nie kupują. To chyba oczywiste. Tak samo jak SUbaru w PL kosztuje o wiele więcej niż w USA, nieprawdaż li?

Pewnie. Dlatego ja nie kupię i się nawet trochę ponabijam ;-) Moje prawo biedaka :razz:

ODPOWIEDZ