Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa

-
pachol83
- 0 gwiazdek
- Auto: subaru legacy kombi 2.0 aut 07
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
witam,
po ostatnim przeglądzie( standard,żadnych niepokojących znaków,olej filtry i itp) zauważyłem że skrzynia pracuje bardziej nerwowo.Przy zrzucaniu na niższy bieg z powodu wytracenia prędkości skrzynia robi to moim zdaniem gorzej i znacznie bardziej wyczuwalnie w szczególności z dwójki na jedynkę z lekkim szarpnięciem.Dodatkowo mam wrażenie że zmiana położenia z P na D czy z D na R trwa minimalnie dłużej niż wcześniej.Podczas przeglądu nie wykryto żadnych nieprawidłowści.
Akumulator był odłączony,może to ma jakiś wpływ? od tego czasu przejechałem ponad 1000km.Olej w skrzyni wymieniony 10 miechów temu (14 tyś. km),
Martwic się czy nie?
Pozdro i dzięki za wskazówki.
pachol83
-
So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
-
Polubił:
310 razy
-
Polubione posty:
60 razy
pachol83, czy takie objawy masz po zmianie oleju - skrzynia uczy się od nowa? Może "komendę" redukcji dałeś z wciśniętym gazem, ale odjąłeś go przed jej wykonaniem - skrzynia "głupieje"?
So What!
-
pachol83
- 0 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Objawy takie mam po ostatnim przeglądzie-po wymianie oleju w silniku,filtrów.Standardowe czynności.Olej w skrzyni wymieniany był prawie rok temu i wszystko było ok.Nie dawałem komendy redukcji.poprostu zdejmuje noge z gazu np. przed czewonym światłem i auto w pewnym momencie samo redukuje przy niskiej predkości obrotowej.mam wrażenie że z dwójki na jedynke robi to znacznie bardziej agresywanie.
pachol83
-
BiP
- 5 gwiazdek
- Auto: outback, starex, crosstrek
-
Polubił:
187 razy
-
Polubione posty:
204 razy
W instrukcji stoi, że po ponownym przyłączeniu akumulatora skrzynia może inaczej pracować. po chwili jazdy wraca do optymalnej pracy.
BiP
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Mi to wygląda na elektrozawory albo sterownik, ze wskazaniem na sterownik. Podjedź do ogarniętego diagnosty, niech skontroluje.
Konto usunięte
-
gebolp
- 3 gwiazdki
- Auto: OBK '07
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Hyhy, mam podobnie po zatankowaniu gównianego paliwa - problem z momentem obrotowym silnika przy niskich obrotach.....
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
gebolp
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
gebolp, ale pacholowi83 szarpie. Od samego paliwa by nie szarpało.
"Olej" w skrzyni miał zmieniany, może jakiś mod w sofcie był, ale w PL rzadko kto to robi.
Konto usunięte
-
gebolp
- 3 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
pachol83 pisze:
poprostu zdejmuje noge z gazu np. przed czewonym światłem i auto w pewnym momencie samo redukuje przy niskiej predkości obrotowej.mam wrażenie że z dwójki na jedynke robi to znacznie bardziej agresywanie.
Skrzynia umożliwia hamowanie silnikiem, faktycznie przy zwalnianiu w końcu redukuje z dwójki na jedynkę, normalnie nie szarpie.....
Skrzynia ma tryb sportowy i normalny, sama przełącza się między nimi zależnie od stylu jazdy (można wymusić sportowy dźwignią), spróbuj pojeździć a raczej potoczyć spokojnie przez jakieś 5-10km, czy po takiej jeździe zmieni się zachowanie skrzyni?
gebolp
-
gebolp
- 3 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
gebolp pisze:
gebolp, ale pacholowi83 szarpie. Od samego paliwa by nie szarpało.
samochód po przeglądzie, mi wsadzili kiedyś gówniane świece od jakiegoś daewoo.....w ASO Subaru, do tej pory nie podali rozsądnego wyjaśnienia dlaczego platynowe świece po 30kkm zastąpili zwykłymi...

gebolp
-
pachol83
- 0 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Ja świec nie zmieniałem,podczas przeglądu byłem przy aucie i wszysko było zrobione jak należy.Może to odłączenie akumulatora tak podziałało bo mam wrażenie że z dnia na dzień jest coraz lepiej.Pojeżdżę jeszcze trochę i mam nadzieję że nie będę musiał podjąc dodatkowych czynności.
pachol83