Esteci i Estetki
Re: Esteci i Estetki
burat, lepiej zostawić jako oryginał... mało już małkersów w takim stanie jest... Większość już zgniła na szrotach
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- pawlaswrc
- 6 gwiazdek
- Auto: "22B" RX Colin
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
To tak a'propos PRLowskich klimatów i Buratowo-pas_tiowego debiutu rajdowego:

Widziany na jubileuszu Rajdu Polski Polonezik Zaleskiego - pyszny

Widziany na jubileuszu Rajdu Polski Polonezik Zaleskiego - pyszny

Skrzypek - oprawa muzyczna uroczystości ślubnych. Kontakt na PW

- pawlaswrc
- 6 gwiazdek
No... ja bym chociaż z wyglądu takiego budował. Czad na maxa. Jak trafię na jakąś okazję, to może zamienię Małego na Poldka i..... zacznie się grzebanie. Ja chyba jestem chory.....

pawlaswrc, nie to całkiem normalne odruchy
tak sobie tłumaczę
,a taki jest budowani i może niedługo ..... ale ciiii

,a taki jest budowani i może niedługo ..... ale ciiii

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- pawlaswrc
- 6 gwiazdek
Dziś przy okazji porządków na włościach, chciałem oddać trochę złomu i trafiłem na tą stronkę: http://www.metalika.pl/skup.php
A tam takie oto zdjątko:

Pojechałem po odbiór całych 80 zł za 100kg złomu i przy okazji spytałem panią w biurze o to zdjęcie. Niestety pani grzecznie odpowiedziała, że to już raczej stare foto i marne szanse na to, że jeszcze się zachował, a baza już by była
. Przy okazji pani dodała, że ludzie często przywożą takie auta i jak bym chciał, to trzeba by co jakiś czas zadzwonić, to może jakieś części się da wytargać.... a pod ogrodzeniem stała jeszcze prawie cała Syrena - w całkiem chyba nie najgorszym stanie.
A tam takie oto zdjątko:

Pojechałem po odbiór całych 80 zł za 100kg złomu i przy okazji spytałem panią w biurze o to zdjęcie. Niestety pani grzecznie odpowiedziała, że to już raczej stare foto i marne szanse na to, że jeszcze się zachował, a baza już by była

pawlaswrc, dokładnie tak się robi
,panowie z lokalnych złomowisk to od jakiegoś czasu moi dobrzy znajomi
ostatnio poszedł całkiem fajny fiat ,naprawdę zdrowy ,ale jak go znalazłem już był tak zniszczony przez złomiarzy że nic z tego.
Co do syreny to jest to naprawdę dziwne bo za przyzwoity w miarę egzemplarz należy teraz wydać co najmniej 4-5 tyś a jakieś wrośnięte w plener nieruchomości chodzą za 2 i pewnie też znajdują amatorów

Co do syreny to jest to naprawdę dziwne bo za przyzwoity w miarę egzemplarz należy teraz wydać co najmniej 4-5 tyś a jakieś wrośnięte w plener nieruchomości chodzą za 2 i pewnie też znajdują amatorów

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- pawlaswrc
- 6 gwiazdek
No to chyba jednak tam wrócę.... albo zadzwonię.....

pawlaswrc, no chyba ciekawe co z papierami pewnie brak
ale kto wie może części znajdą amatora 

- pawlaswrc
- 6 gwiazdek
A nie jest czasami tak, że w przypadku już takich zabytków, można je odbudować (nawet bez papierów), a potem jakieś specjalne procedury rejestracji dopuszczają to do ruchu?

nie wiem może wypowiedzą się mądrzejsi 

- pawlaswrc
- 6 gwiazdek
No bo w sumie gdyby tak nie było, to pewnie 60% zabytków by nie miało prawa dalej istnieć. Przecież pewnie nieraz znajdowane w stodołach pod sianem rodzynki nie miały dokumentów.

Co do Poldasa 2000. To super zabawka. Ale to już wyższa szkoła. Trzeba znaleźć dobry silnik od Argenty i hamulce od Porshe. 

Klema pisze: Trzeba znaleźć dobry silnik od Argenty
Tylko, że to będzie taka sztuka dla sztuki. Oczywiście będzie jak oryginał, ale jak coś się zbaboli to będzie zabawa pod tytułem: szukanie części zarówno tych seryjnych, jak i tych sportowych. Zresztą materiał na przeszczep ma już minimum 30 lat (więc raczej nie będzie w dobrej formie)...
Jeśli już to najlepiej będzie wsadzić 2.0 (F20C) z Hondy, który ma sporo ponad 200 koni już z fabryki (a tuningowych fruktów jest pełno). No ale nie będzie mlaskania koneserów

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 254 razy
- Polubione posty: 533 razy
Barthol, budżet na jedno i drugie wydaje się być podobny
Skoro tam siedzi K seria z Rovera to próbowałbym iść tą drogą i knuć jakieś 1.6 albo 1.8. Dalej zakładam, że to jest niskobudżetowy projekt i chłopaki nie mają 10k PLN, żeby kupić sobie motor na swapa 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
mocowo wystarcza to co jest plus trochę dłubaninki i jest naprawdę zacnie
2.0 ma też jeszcze jedną wadę oprucz tego ,że jest drogi w utrzymaniu jest też ciężki 

Chloru, pamiętam, że w jakimś wywiadzie Zaleski mówił o koszcie budowy Poloneza (w tej jego specyfikacji) na poziomie 200k pln.
A moja uwaga o swapie na Hondę (bo łatwiej o części, fabryczna trwałość itd), była w kontekście posta użytkownika Klema, o jak sądzę elementach potrzebnych do budowy "oryginalnej repliki"
A projekt chłopaków z forum to super pomysł z sensownym budżetem i 3mam kciuki by mieli z tego sporo uciechy
A moja uwaga o swapie na Hondę (bo łatwiej o części, fabryczna trwałość itd), była w kontekście posta użytkownika Klema, o jak sądzę elementach potrzebnych do budowy "oryginalnej repliki"

A projekt chłopaków z forum to super pomysł z sensownym budżetem i 3mam kciuki by mieli z tego sporo uciechy

Taki okaz złapałem pod domem... niestety foto z komórki (więc musiałem mocno przyciąć) by było widać auto: 220D jeszcze przedliftowy w-114/w-115 na czarnych blachach
(ładne bordowe wnętrze). Raczej garażowany, bo pod blokiem nie stoi i widuję to auto raz na ruski rok...

to się nazywa oldskul
Brakuje jeszcze "analogowego fajka" w kąciku ust kierowcy...

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski