Witam.
Ostatnimi czasy pojawił się u mnie problem z klimatyzacją a dokładniej przestała działać.
Samochód stał przez jakiś tydzień nie jeżdżony bo jeździłem innym. Po tej przerwie w jeździe nie załącza się sprężarka, sprawdziłem bezpieczniki i przekaźniki i wszystko jest w porządku. Zastanawiam się jeszcze czy mogła np pojawić się jakaś nieszczelność i zmniejszyć się ilość czynnika ale nie wiem czy sprężarka ma takie zabezpieczenie żeby się nie włączać jak nie ma czynnika lub jest za mało. Może ktoś z was miałby jakiś pomysł który mógłby mi pomóc w rozwiązaniu problemu. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc i pozdrawiam :)
Problem z klimą w SVX'ie
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Problem z klimą w SVX'ie
Jest zabezpieczenie przed suchobiegiem . Jeśli jesteś z Warszawy to mogę kogoś polecić .
niestety jestem z lublina. Klima była napełniana w tym roku ale tylko do połowy czynnikiem fluorestencyjnym bo było właśnie podejrzenie nieszczelności. Zostały wymienione dwie uszczelki i przez całe lato ładnie chłodziła, była sprawdzana kilka razy i nie wykryli nieszczelności. Tylko właśnie teraz niewiadomo dlaczego przestała chodzić sprężarka po tygodniowym postoju. Aha wyciągałem akumulator ale to chyba nie powinno mieć żadnego wpływu na zaistniałą sytuację.
Nie wiem jak to sprawdzić, ale jeżeli chodzi Ci o tą rolkę na sprężarce to właśnie chodzi o to, że nie chce ona się zacząc kręcić i sprężarka się nie załącza.
Tzn. że problem może być elektryczny. Tam elktrosprzęgło. Powinno załączyć/odłćzyć sprężarkę klimatyzacji. Kręcące sie koło o niczym nie świadczy.
proponuję odwiedzić elektryka lub sprawdzić napięcie na kostce, czy jest podawany prąd.
proponuję odwiedzić elektryka lub sprawdzić napięcie na kostce, czy jest podawany prąd.
dzieki za podpowiedz ;) Tak też przypuszczałem że będe musiał się wybrać do elektryka. Jeszcze raz dzięki za pomoc 

Sprawa jest prosta:
- szukasz osuszacza pod maską, wygląda tak jak na foto

- kolejno wyciągasz wtyczkę z czujnika który siedzi w osuszaczu;
- za pomocą spinacza/kawałka przewodu mostkujesz piny we wtyczce biegnącej do czujnika;
- siadasz za kierę, odpalasz auto, uruchamiasz klimę. Druga osoba spoziera czy uruchamia się sprężarka (nie pozwalaj aby sprężarka pracowała w takim układzie dłużej niż 1-2 sekundy)
- jeśli sprężarka się uruchamia to znaczy że masz nieszczelność (prawdopodobne na 95%)
- szukasz osuszacza pod maską, wygląda tak jak na foto
- kolejno wyciągasz wtyczkę z czujnika który siedzi w osuszaczu;
- za pomocą spinacza/kawałka przewodu mostkujesz piny we wtyczce biegnącej do czujnika;
- siadasz za kierę, odpalasz auto, uruchamiasz klimę. Druga osoba spoziera czy uruchamia się sprężarka (nie pozwalaj aby sprężarka pracowała w takim układzie dłużej niż 1-2 sekundy)
- jeśli sprężarka się uruchamia to znaczy że masz nieszczelność (prawdopodobne na 95%)
dzięki ;) sprawdze jak bede miał chwile czasu na to. pytanie tylko czy nawet jak była nieszczelność to możliwe ze przejezdził 2mies. z kilimą na chodzie i nic nie uciekło a po tygodniu postoju i nie chodzenia klimy uciekło?? To mnie najbardziej zastanawia.