Chyba Cię z JG wysiedlimy:PPiter 35 pisze: Między zakupem jednego a drugiego subaraka , leże krzyżem i modle się o gradobicia
Jak zabezpieczyć auto przed gradem?
Re: Jak zabezpieczyć auto przed gradem?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Właśnie bo ja mam trzy :DKonto usunięte pisze:
To ile za wgniotkę dla znajomych?![]()
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
To ile za wgniotkę ? Ja mam kilka po orzechach i kasztanach . 

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Małą robię za 10 zł, dużą za 15, z pęknięciem lakieru 20. Hurt do negocjacji, dla forumowiczów zniżkiKonto usunięte pisze: ile za wgniotkę dla znajomych?

Tylko?Kruszyn pisze: ja mam trzy

To szkoda Piotrusiowi dupę zawracać. Poczekaj, przyjadę, dorobię trochę, będzie Ci się kalkulowało jechać do Leleniej

- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
Piter 35 pisze:Tak już oficjalne.
Jak by kogo spotkało to nieszczęście ( gradobicie i jakieś parkingowe szkody ) to mogę pomóc w rejonie dolnego śląska
Kupiłeś gdzieś hurtem przystanki autobusowe i teraz będziesz nam wgniotki "usuwał"

Bez lakierowaniadanikl pisze: Kupiłeś gdzieś hurtem przystanki autobusowe i teraz będziesz nam wgniotki "usuwał"

WiS pisze: Małą robię za 10 zł, dużą za 15, z pęknięciem lakieru 20. Hurt do negocjacji, dla forumowiczów zniżki

Doróbcie trochę

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- WiS
- 6 gwiazdek
Nie wiem, czy Ci opowiadałem - ale w rodzinnym mieście Twojej Pani funkcjonowało kiedyś dwóch kumpli, znanych ginekologów i jednocześnie ambitnych lokalnych polityków. Jeden z urodą i manierami przedwojennego amanta, drugi brzydszy i przaśniejszy w obejściu, ale za to z opinią fachury. No to wredny lud ukuł teorię, na czym polega ich spóła - otóż ten ładny idzie przodem i zapyla, a kolega za nim, tropem... i skrobie - a kasa po połowiePiter 35 pisze: Mój Człowiek

No to co, ja mogę robić za grad

Jak widziałeś, mam parę nowych tomów w bibliotecePiter 35 pisze: i parę książek przeczytamy

Interes z agenturą nie wypaliłWiS pisze: No to co, ja mogę robić za grad

O tak widziałem , że przybyło wiele wspaniałych tytułówWiS pisze: Jak widziałeś, mam parę nowych tomów w bibliotece

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- WiS
- 6 gwiazdek
A jaka akcja, jaki styl... przyjeżdżaj, poczytamy na głosPiter 35 pisze: wiele wspaniałych tytułów

Raczej białe myszki po spożyciuPiter 35 pisze:, wręcz białe kruki
![]()
![]()

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Konto usunięte, ta szmatka 3 warstwowa, stosowana sama na pewno na bardzo duży grad nie pomoże. jedyny skuteczny pomysł, to pancerz kombinowany, warstwowy.
no tak, żartuję, ale tylko trochę. tę szmatkę można wykorzystać jako warstwę wierzchnią. powinna być założona luźno. w takim wypadku dodatkowa ochrona potrzebna będzie tam, gdzie szmatka styka się z samochodem. potrzebne są dodatkowe dwie warstwy: amortyzująca i "rozsmarowującą" energię uderzenia. tę amortyzującą można zrobić z foli bąbelkowej lub z grubego kartonu (takie coś, co ma w środku tekturę falistą). tę drugą z twardego, ale raczej giętkiego tworzywa sztucznego, blachy (niekoniecznie stalowej) albo drewna. mogą być kawałki a nie koniecznie jedna bela na cały dach/szybę. kolejność "montażu", zaczynając od karoserii
1. amortyzacja
2. rozsmarowywacz
3. szmatka 3 warstwowa
zasada działania:
- w miejscach, gdzie dość luźno wisząca 3 warstwowa szmatka nie styka się z karoserią, grad zostanie po prostu wyłapany
- w miejscach, w których są opisane wyżej 3 warstwy, grad uderzy w szmatkę (która zamortyzuje go, ale nieznacznie), przekaże energię twardej płytce, która dzięki temu, że jest twarda zamieni siłę działającą punktowo na siłę działającą na znacznie większej powierzchni. dzięki temu ciśnienie (nie siła) działające na karoserię będzie mniejsze, a dodatkowo w proces wytracania energii zaangażowany zostanie duży kawałek tego czegoś amortyzującego (dużo bąbelków, a nie tylko jeden - w przypadku folii bąbelkowej). warstwa amortyzująca ochroni też karoserię przed porysowaniem przez elementy warstwy drugiej.
c.b.d.o

no tak, żartuję, ale tylko trochę. tę szmatkę można wykorzystać jako warstwę wierzchnią. powinna być założona luźno. w takim wypadku dodatkowa ochrona potrzebna będzie tam, gdzie szmatka styka się z samochodem. potrzebne są dodatkowe dwie warstwy: amortyzująca i "rozsmarowującą" energię uderzenia. tę amortyzującą można zrobić z foli bąbelkowej lub z grubego kartonu (takie coś, co ma w środku tekturę falistą). tę drugą z twardego, ale raczej giętkiego tworzywa sztucznego, blachy (niekoniecznie stalowej) albo drewna. mogą być kawałki a nie koniecznie jedna bela na cały dach/szybę. kolejność "montażu", zaczynając od karoserii
1. amortyzacja
2. rozsmarowywacz
3. szmatka 3 warstwowa
zasada działania:
- w miejscach, gdzie dość luźno wisząca 3 warstwowa szmatka nie styka się z karoserią, grad zostanie po prostu wyłapany
- w miejscach, w których są opisane wyżej 3 warstwy, grad uderzy w szmatkę (która zamortyzuje go, ale nieznacznie), przekaże energię twardej płytce, która dzięki temu, że jest twarda zamieni siłę działającą punktowo na siłę działającą na znacznie większej powierzchni. dzięki temu ciśnienie (nie siła) działające na karoserię będzie mniejsze, a dodatkowo w proces wytracania energii zaangażowany zostanie duży kawałek tego czegoś amortyzującego (dużo bąbelków, a nie tylko jeden - w przypadku folii bąbelkowej). warstwa amortyzująca ochroni też karoserię przed porysowaniem przez elementy warstwy drugiej.
c.b.d.o

damaz pisze: jedyny skuteczny pomysł, to pancerz kombinowany, warstwowy.
Może od razu reaktywny?
obawiam się, że karoseria nie jest wystarczająco stabilnym podłożem. ale należałoby to sprawdzić.Azrael pisze:Może od razu reaktywny?

damaz, w ogóle ja myślę że taki PT-91 czy Leopard to jest dość dobrze zabezpieczony przed gradem, nie?
no jest, ale moja propozycja, chociaż warstwowa, jest naprawdę bardzo chałupnicza i w zasięgu możliwości konstrukcyjnych Konto usunięteAzrael pisze:taki PT-91 czy Leopard to jest dość dobrze zabezpieczony przed gradem, nie?

(zrobienie takiego zabezpieczenia wydaje mi się łatwiejsze niż zrobienie np. chatki dla dzieci wiszącej na drzewie)
Do roboty się brać
a nie mi tu warstwy wymyślać
Tomek to niech domek buduje
, od warstw i czołgów jest bumar 

Tomek to niech domek buduje

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- WiS
- 6 gwiazdek
Co nie znaczy, że Pit nie może wojsku złożyć oferty na swoje usługi.Azrael pisze: taki PT-91 czy Leopard to jest dość dobrze zabezpieczony przed gradem, nie?
Tylko musi z tydzień na siłkę polatać

Ktoś tu deklarował robić wgniotki .WiS pisze:Co nie znaczy, że Pit nie może wojsku złożyć oferty na swoje usługi.Azrael pisze: taki PT-91 czy Leopard to jest dość dobrze zabezpieczony przed gradem, nie?
Tylko musi z tydzień na siłkę polatać
Czyżbyś się wycofał ze spółki ?
W LOPARDACH sie nie daWiS pisze:Też muszę poćwiczyć, żeby robić wgniotki a nie dziurki

Potrzebujesz jakiegoś wypadu gościnnego , jakieś duże miastoWiS pisze: Też muszę poćwiczyć, żeby robić wgniotki a nie dziurki

Raczej kupić wagon sterydówWiS pisze: Tylko musi z tydzień na siłkę polatać

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa