Plastik is fantastik
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Plastik is fantastik
FUX, jak płacisz kartą to na głos informujesz obsługę o stanie konta? 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Re: Przegląd Subaru poza oficjalnym serwisem - Poznań
Chloru, nie płacę kartą; zobacz mój post wyżej.
Wtedy to było SF.
Dzisiaj, biorąc z bankomatu 2kpln, to raptem 10-20 banknotów, więc nie rób sensacji z niczego.
To naprawdę były inne czasy....
Wtedy to było SF.
Dzisiaj, biorąc z bankomatu 2kpln, to raptem 10-20 banknotów, więc nie rób sensacji z niczego.
To naprawdę były inne czasy....
No to chyba ja też jestem burakChloru pisze: Dziwisz się... trzeba mieć problemy natury psychologiczno-urologicznej, żeby:
a) tak robić
b) po prawie 20 latach dalej się chwalić swoją glupotą

Ostatnio jak byłem w Szwecji i kupowałem auto od prywatnej osoby , płaciłem 35 koła euro. Pani w Banku ( jakieś małe miasteczko ) jak zapytała się czy płacę czekiem a ja powiedziałem ,że gotówka to oczy jej wyszły jak w filmie Maska ( od razu kazała zamknąć drzwi strażnikowi ) , powiedziała ,że w życiu nikt nie przyniósł do Niej takiej kasy w gotówce .
A co miałem zrobić, przelać obcemu gościowi na konto taka kasę

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Piter 35, nie tłumacz; my ze wsi jesteśmy, więc takie zachowania tylko nam przystoją.
Mnie już nie dziwi palant, który w sklepie płaci za jogurt, mleczkę i serek topiony 4,29 kartą i jeszcze się j.... ze dwa razy z PIN-em...
Mnie już nie dziwi palant, który w sklepie płaci za jogurt, mleczkę i serek topiony 4,29 kartą i jeszcze się j.... ze dwa razy z PIN-em...

Piter 35, Bo w Szwecji nie ma czegoś takiego jak prowizja od przelewów, prowizja od kredytu, prowizja od wszystkiego . To w PL sa najdroższe usługi bankowe i dlatego tam nikt nie obraca gotówką . W PL w małym miasteczku nigdzie nie zapłacisz kartą, bo opłaty i prowizje są koszmarnie wysokie, że nikomu sie nie opłaci . Tam od takich transakcji nie ma opłat .
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Kubik1, Piter 35, czy jak idziecie do sklepu po chleb to wyciągacie na ladę kasę za którą można kupić piekarnię, żeby tylko pani Zosi za ladą papiloty wyprostowały się z wrażenia? 

Zdziwiłbyś się jak to działaChloru pisze:Kubik1, Piter 35, czy jak idziecie do sklepu po chleb to wyciągacie na ladę kasę za którą można kupić piekarnię, żeby tylko pani Zosi za ladą papiloty wyprostowały się z wrażenia?

Jak idę kupić bułki to nie wyjmuję ale jak idę kupić bułki żeby się polansować to wyjmuję plik banknotów . Wiesz że ja na prowincji mieszkam i jestem ostatnio wolny

- Chloru
- 6 gwiazdek
Kubik1, ja wszystko rozumiem... ale, żeby Niemkę?!

Kubik1, bo Chloru, pewnie nie za bardzo ma co wyciągnąć no i chwilowo jest w jarzmie....

a tak poważnie, to Chloru postaraj się ogarnąć i zrozumieć, co napisano wyżej.
Jeżeli nie ogarniasz „tamtych" czasów, to nie pisz na siłę...
P.S. Z całą sympatia dla Twojej Osoby i wiedzy.

a tak poważnie, to Chloru postaraj się ogarnąć i zrozumieć, co napisano wyżej.
Jeżeli nie ogarniasz „tamtych" czasów, to nie pisz na siłę...

P.S. Z całą sympatia dla Twojej Osoby i wiedzy.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2012, o 21:26 przez FUX, łącznie zmieniany 1 raz.
- Chloru
- 6 gwiazdek
FUX, żebyś Ty tak jeszcze wnioski wyciągać potrafił 
Wytłumaczę Ci. Doskonale pamiętam jak moja rodzina kupowała samochody za gotówkę. Doskonale pamiętam też, że tą gotówką nikt sie nie afiszował i nie próbował na nikim zrobić wrażenia. Świadomie. Wytłumaczono mi też, że w tamtych czasach to było uznawane za niebezpieczne i prostackie zachowanie. To ostatnie prawdą jest także i dziś.

Wytłumaczę Ci. Doskonale pamiętam jak moja rodzina kupowała samochody za gotówkę. Doskonale pamiętam też, że tą gotówką nikt sie nie afiszował i nie próbował na nikim zrobić wrażenia. Świadomie. Wytłumaczono mi też, że w tamtych czasach to było uznawane za niebezpieczne i prostackie zachowanie. To ostatnie prawdą jest także i dziś.

Ostatnio zmieniony 25 wrz 2012, o 21:28 przez Chloru, łącznie zmieniany 1 raz.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Paypassem płaci się zwykle szybciej niż gotówką. Nie trzeba drobnych odliczać, reszty wydawaćFUX pisze:
Mnie już nie dziwi palant, który w sklepie płaci za jogurt, mleczkę i serek topiony 4,29 kartą i jeszcze się j.... ze dwa razy z PIN-em...![]()

No na Niemce to zapewne nie zrobi to wrażenia, dlatego nie jeżdżę . Zapewniam Cie że u mnie na wsi taki plik robi cuda na całą noc i rano trudno sie pozbyć . A że ostatnio często zakupy robie sam to nie będę opowiadał .......Chloru pisze:Kubik1, ja wszystko rozumiem... ale, żeby Niemkę?!![]()
![]()
So What!, a Ty myślisz, że wszyscy już takie ustrojstwa mają... 

No ale górką nie można daćSo What! pisze: Paypassem płaci się zwykle szybciej niż gotówką. Nie trzeba drobnych odliczać, reszty wydawać

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- So What!
- 6 gwiazdek
Kto chce, ten ma. Kwestia świadomości.FUX pisze:
So What!, a Ty myślisz, że wszyscy już takie ustrojstwa mają...![]()
Co racja, to racjaPiter 35 pisze: No ale górką nie można dać![]()

- Mogę być winna grosika?
- Niech będzie. Tylko proszę go nie wydać na pierdoły.

W kilku krajach można dać napiwek kartą .Piter 35 pisze:No ale górką nie można daćSo What! pisze: Paypassem płaci się zwykle szybciej niż gotówką. Nie trzeba drobnych odliczać, reszty wydawać
Ja za paliwo zawsze płacę kartą i zawsze za granicą
So What!, ja sobie chwalę swoją wieś, gdzie oczekiwanie do kasy to max. minuta.... 

E spokoKubik1 pisze: A że ostatnio często zakupy robie sam to nie będę opowiadał .......

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
No to akurat mnie nie dziwiSo What! pisze: Piter 35 napisał(a):No ale górką nie można dać
Co racja, to racja![]()

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- So What!
- 6 gwiazdek
Dajesz napiwki w sklepieKruszyn pisze:
No to akurat mnie nie dziwi![]()

He he he pewnieSo What! pisze: Dajesz napiwki w sklepie![]()

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Ja czasem nie mam w ogóle kasy i zdarzyło mi się loda w rożku kupować i płacić kartą, co w tym złego?
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Kruszyn pisze: Były takie nominały w markach Czy walizkę otwierałeś przy kasie żeby się wykazać
Aby być w temacie to w obecnych czasach Euro wrażenia już nie ma, bo jak leciałem po Forestera na Litwę to jak miałem złotówki to była pełna aktówka, a jak wymieniłem na Euro to dostałem raptem 40 banknotów po 500 Euro. Taka cienka paczuszka i efekt psychologiczny żaden

A wracając do tematu wątku to nikt nikogo nie przekona, bo ten co potrafi i ma warunki będzie robić przegląd samemu, a ten co nie ma warunków, czasu i ochoty zleci to firmie. Jedynie trzeba pamiętać by była to zaufana i dobra firma i tutaj jest pole do popisu dla członków forum by skierować człowieka do dobrego warsztatu a nie jakiejś druciarni.
Też nie widzę w tym nic zdrożnego. Widać palant jestem.Azrael pisze:Ja czasem nie mam w ogóle kasy i zdarzyło mi się loda w rożku kupować i płacić kartą, co w tym złego?

Bo tych "gotówkowców" strasznie irytuje oczekiwanie na autoryzację terminala, ale... już im nie przeszkadza, że pani lata po sklepie, albo połowie wsi, bo nie ma drobnych by wydać resztę. Takie czasy. Najważniejszy jest czubek mego nosa...
Zresztą, już kiedyś udowadniałem, że obrót gotówką niekoniecznie jest tańszy od bezgotówkowego, ale nie chce mi się tego powtarzać.
czarne jest piękne...
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
vibovit masz rację jedno i drugie jest wkurzającevibowit pisze:
Bo tych "gotówkowców" strasznie irytuje oczekiwanie na autoryzację terminala, ale... już im nie przeszkadza, że pani lata po sklepie, albo połowie wsi, bo nie ma drobnych by wydać resztę. Takie czasy. Najważniejszy jest czubek mego nosa...

Wracając do tematu to w GT-eku przeglądy i proste czynności robię sam i sprawia mi to przyjemność natomiast Legacem jeżdżę na przeglądy pomimo skończonej gwarancji ponieważ jest to w miarę młode auto i przy ewentualnej sprzedaży (co pewnie niedługo nastąpi) jednak liczą się te pieczątki z ASO nawet po gwarancji (tak mi się wydaje