Plastik is fantastik

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przegląd Subaru poza oficjalnym serwisem - Poznań

Post 26 wrz 2012, o 13:05

Azrael, vibowit, to nie tak do końca.
Małe sklepy, obojętnie miasto, miasteczko, wieś, nie mają najczęściej terminali, gdyz jest to dla nich nieopłacalne.
Narzucone przez operatorów % są dla nich zabójcze. Może się to zmieni, kiedy prowizje będą wyrażone po przecinku.
A na marginesie to widzieliście terminale do płacenia kartą w toaletach, bo ja nie... ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 26 wrz 2012, o 13:29

FUX pisze: A na marginesie to widzieliście terminale do płacenia kartą w toaletach, bo ja nie...
zapewne japko taką aplikację opatentowuje, biorąc pod uwage słabo rozbudowany system toalet publicznych w Polsce, wersja 2.0 obejmie pobieranie opłaty juz w trakcie rozsuwania rozporka tak aby gmina na której terenie leży las gdzie MUISIELIŚMY nie była w plecy

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 26 wrz 2012, o 13:32

FUX pisze: Małe sklepy, obojętnie miasto, miasteczko, wieś, nie mają najczęściej terminali, gdyz jest to dla nich nieopłacalne.

Taaa... mam kilka takich w swojej najbliższej okolicy. Chyba tylko jeden z nich wymaga aby płatność kartą była powyzej 20 PLN. Reszta po prostu przyjmuje karty. Akurat w dużych miastach jest o co walczyć bo zdobywa się nową grupę klientów. W wioskach i miasteczkach pewnie niekoniecznie to zadziała.
FUX pisze: Narzucone przez operatorów % są dla nich zabójcze.

Nie zauważyłem, żeby mi te sklepiki pozamykali...
FUX pisze: A na marginesie to widzieliście terminale do płacenia kartą w toaletach, bo ja nie...

Idąc do toalety zawsze mam w kieszeni kilkadziesiąt setek zwiniętych w rulon... a nóż widelec papier się skończy :giggle:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 26 wrz 2012, o 13:45

karty, gotówka. To jest wielki dylemat. Ale czujcie to. Mam znajomych blondynów, przecież to okropne jest. Jak tak można.

;-)

Ale najbardziej to mam wrażenie, że żeby coś udowodnić FUXowi można się posunąć do odwrócenia całego świata do góry nogami. Cel wszak uświęca środki. Ja to nazywam eteryzacją, od eteryczny.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 26 wrz 2012, o 13:47

FUX pisze:Azrael, vibowit, to nie tak do końca.
Nie do końca jak?
FUX pisze:Małe sklepy, obojętnie miasto, miasteczko, wieś, nie mają najczęściej terminali, gdyz jest to dla nich nieopłacalne.
No.. jak nie ma terminala, to chyba logiczne, że nie zapłacę kartą, ale jeśli jest to dlaczego miałbym nie korzystać?

Że zacytuję Ciebie:
FUX pisze:Mnie już nie dziwi palant, który w sklepie płaci za jogurt, mleczkę i serek topiony 4,29 kartą i jeszcze się j.... ze dwa razy z PIN-em...
Z tego wywnioskowałem, że powodem Twojej irytacji nie jest brak terminali w małych sklepach, czy też wysokie stawki prowizji za korzystanie z tychże, tylko sam fakt płacenia przez kogoś kartą.
czarne jest piękne...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 14:01

Przyznaję, wszyscy macie racje. Przekonaliście mnie.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 26 wrz 2012, o 14:40

FUX pisze: Azrael, vibowit, to nie tak do końca.
Małe sklepy, obojętnie miasto, miasteczko, wieś, nie mają najczęściej terminali, gdyz jest to dla nich nieopłacalne.
Narzucone przez operatorów % są dla nich zabójcze. Może się to zmieni, kiedy prowizje będą wyrażone po przecinku.
A na marginesie to widzieliście terminale do płacenia kartą w toaletach, bo ja nie... ;-)

Nie musisz mi tłumaczyć kosztów płatności kartowych, akurat ten temat miałem na tapecie przez ostatnich parę lat, powoli się to poprawia.

Widziałem terminale w przeróżnych miejscach, nawet ostatnio ku mojemu zdziwieniu w Urzędzie, chociaż chamsko doliczają sobie prowizję.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 26 wrz 2012, o 20:44

Azrael pisze: chociaż chamsko doliczają sobie prowizję.

Czy ja wiem, czy chamsko? W państwowych żłobkach i przedszkolach również doliczają prowizję przy płatnościach kartą, ale to jest budżetówka, więc jakby nie doliczali to i tak ściągnęliby w formie podatków ;)
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2012, o 21:29 przez rrosiak, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Azrael
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 20:46

rrosiak, Dla mnie to są podwójne standardy, a tego nie lubię. Podmiotom gospodarczym podobnym praktyk zabrania prawo.

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: niebieskie

Post 26 wrz 2012, o 20:51

O. Znam sklep który dolicza sobie prowizję przy płaceniu kartą :?
Marcin

-_-

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 20:53

Azrael pisze: Nie musisz mi tłumaczyć kosztów płatności kartowych, akurat ten temat miałem na tapecie przez ostatnich parę lat, powoli się to poprawia.
Jak ktoś z sensem napisze, a się nie napina, to i warto poczytać...
Pozdrowienia dla TWA... 8-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 20:54

TERZO pisze: O. Znam sklep który dolicza sobie prowizję przy płaceniu kartą :?

Phi, w wielu sklepach WGE (Warszawska Gielda Elektroniczna) obchodzą to inaczej - dają 2% rabatu przy płatności gotówką :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 20:57

rrosiak, są takie, w których kupujesz i płacisz keszem, a jednak nie chcą dać rabatu.
Muszą odrobić to, co na „kartowcach" z gestem stracili... ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 20:57

rrosiak, rabat jest legalny, prowizja nie jest legalna.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 20:59

Azrael, ale jeżeli
Azrael pisze: Podmiotom gospodarczym podobnym praktyk zabrania prawo.

to masz legalne obejście.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 26 wrz 2012, o 21:03

Jak cię nie wystrychną na dudka to cię wydudkaja na strychu :x

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 26 wrz 2012, o 21:03

Granda to jest to co wyprawiają banki w porozumieniu z centrami autoryzacji i wystawcami kart. Na zachodzie suma prowizji przy zapłacie kartą nie przekracza 1% (W Danii bodaj 0,35%). A nasi zdzierają 2% i więcej. Więc się kompletnie nie dziwię, że sprzedawcy nie chcą się dzielić swoim zyskiem w takiej wysokości.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 21:22

Konto usunięte drogi. Nie od razu Kraków zbudowano. Uwierz mi, że infrastruktura do obsługi transakcji bezgotówkowych trochę kosztuje. Choć pewnie sam o tym wiesz. ;))) Na zachodzie tę infrastrukturę mają już od jakiegoś czasu. U nas rynek dopiero się nasyca.

Z telefonią komórkową też było tak, że kiedyś mieliśmy kilka razy drożej niż na zachodzie, ale rynek się nasycił i ceny zaczęły spadać.
Wszystko w swoim czasie.

A nie tak od razu "granda"! :razz:
czarne jest piękne...

Azrael
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 21:49

rrosiak, oczywiście że jest obejście. Ale urzędy nie powinny stosować wobec siebie podwójnych standardów, a chociaż uznaję zasadę legalizmu to jednak duch przepisów jest dla mnie równie ważny co litera prawa i prawo powinno być tak pisane by go nie obchodzić.

Azrael
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2012, o 21:50

vibowit pisze: Konto usunięte drogi. Nie od razu Kraków zbudowano. Uwierz mi, że infrastruktura do obsługi transakcji bezgotówkowych trochę kosztuje. Choć pewnie sam o tym wiesz. ;))) Na zachodzie tę infrastrukturę mają już od jakiegoś czasu. U nas rynek dopiero się nasyca.

Paradoksalnie np. w stosunku do Niemiec u nas się dużo więcej używa kart w wielu miejscach. Ja w szoku byłem jak w Niemczech nie działały karty np. w supermarketach.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 wrz 2012, o 07:16

vibowit pisze: Na zachodzie tę infrastrukturę mają już od jakiegoś czasu. U nas rynek dopiero się nasyca.

Z telefonią komórkową też było tak, że kiedyś mieliśmy kilka razy drożej niż na zachodzie, ale rynek się nasycił i ceny zaczęły spadać.
Wszystko w swoim czasie.
To się nazywa monopol i zmowa. Wyzysk i wyszarpanie, ile się da. Kto im broni amortyzować terminal + resztę 5 lat, zamiast roku?
Wracając do GSM, to uważasz, że dzisiaj jest tanio? Przesył danych, roaming,itd.
Ile taki Amerykanin czy Niemiec poświęca swoich dochodów, ile my? Te proporcje są chyba dość mocno zachwiane.

Podobnie jest z tzw. polska zieloną wyspą i wzrostami gospodarczymi. Aby się prosto liczyło. U nas 100 na mieszkańca, za Odrą 1000. 2% tutaj i tam. Polak „załóżmy" zarobił/zwiększył mu się dochód o 2, Niemcowi o 20...
Różnica subtelna.

Azrael pisze: Paradoksalnie np. w stosunku do Niemiec u nas się dużo więcej używa kart w wielu miejscach. Ja w szoku byłem jak w Niemczech nie działały karty np. w supermarketach.
A tak robia mądrzy ludzie, którzy pracują na niskich marżach i nawet tam 0,3-0,5% to jest bardzo dużo.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 27 wrz 2012, o 08:38

vibowit pisze:Konto usunięte drogi. Nie od razu Kraków zbudowano. Uwierz mi, że infrastruktura do obsługi transakcji bezgotówkowych trochę kosztuje. Choć pewnie sam o tym wiesz. ;))) Na zachodzie tę infrastrukturę mają już od jakiegoś czasu. U nas rynek dopiero się nasyca.

Wszystko w swoim czasie.

A nie tak od razu "granda"! :razz:
Drogi vibku :razz:
Problemem naszego kraju jest to, że większość firm "matek" bazując na pieniądzach tu zarobionych finansuje swoich nierobów w macierzystych krajach. I dzieje się to w odniesieniu zarówno do banków jak i operatorów telekomunikacyjnych. Jeśli sądzisz, że oferta telefonii komórkowej jest porównywalna z innymi krajami, to zapewniam Cię, że się mylisz. Orange transferuje niebotyczne pieniądze do France Telecom. Podobnie Twój bank (bo warto wspomnieć, że Twoje zdanie nie jest całkiem obiektywne :-p ) transferuje ją do UniCredit. Banki są winne (bo niby z czego finansują sobie chashback jak nie z tych prowizji?) ale tu chyba głównym winowajcą są wystawcy kart, którzy przecież nie potrzebują infrastruktury jak centra autoryzacyjne.

Nie wiem jak jest obecnie, ale dwa lata temu w UK byłem w stanie kupić sobie kartę prepaid za 10 funtów w ramach której miałem rozmowy zagraniczne za 1p/min na telefony stacjonarne i 3p/min na telefony komórkowe. Do tego 1p/min do wszystkich sieci komórkowych w UK.
Mamy już zbudowaną pełną infrastrukturę masztową, operatorzy zmieniają tylko nadajniki dopasowując je do nowych technologii. Więc koszty inwestycyjne nie różnią się od kosztów operatorów zagranicznych. Więc czemu oferta jest wciąż tak nieporównywalna??

Banki to nieco inny temat. Są szczególnie zachłanne. Traktują klienta instrumentalnie, jak intruza i potencjalnego oszusta. Więc musiałbyś wyciągnąć naprawdę silne argumenty, żeby przekonać mnie, że jest inaczej. Łupią nas na wszystkim na czym się da. Ktoś ostatnio mi powiedział, że jedynym bankiem, w którym można liczyć na zwykłe ludzkie traktowanie, w którym urzędnik w okienku może spojrzeć na klienta jak na człowieka, są banki spółdzielcze. One póki co nie transferują swoich zysków do spasionych zagranicznych prezesów i mogą przygotować ofertę dla zwykłego Kowalskiego - sprzedawcy warzyw, czy urzędnika, który chce aby jedną córkę wykształcić na lekarza, a drugiej pozwolić rozwijać pasje muzyczne.

W pogoni za tabelkami, wynikami i procentami, gdzieś nam umknął człowiek. To jest cały problem. Więc nie bardzo przyjmuję argumenty o kosztach infrastruktury, zwłaszcza, że w tym wypadku to nie infrastruktura jest winna :-p

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 wrz 2012, o 09:21

Jeśli jakiś mod przeniesie te dysputy z technicznego, to może podejmę dyskusję z tymi socjalistycznymi komunałami. :-p ;-)

a... od razu mogę złożyć oficjalne oświadczenie, że moje zdanie (jakiekolwiek) publikowane na forum, w dowolnym wątku, nigdy nie jest obiektywne. :cofee:
czarne jest piękne...

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 27 wrz 2012, o 09:27

FUX pisze: Wracając do GSM, to uważasz, że dzisiaj jest tanio? Przesył danych, roaming,itd.
Ile taki Amerykanin czy Niemiec poświęca swoich dochodów, ile my? Te proporcje są chyba dość mocno zachwiane.

Tak, uważam że jest tanio, bardzo tanio. Stawki roamingu są ustalane unijnie, przesył danych w roamingu równiez mocno spadł. I mój ulubiony przykład z Niemcami i Amerykanami: jak przychodzi taka dyskusja to zawsze jesteśmy porównywani do najlepszych gospodarek na świecie i jest zdziwienie że u nas jest źle. Naprawdę uważasz że my w ciagu 25 lat jesteśmy w stanie dogonić najlepszych na świecie? Ja zwiedziłem już 1/4 świata i mam zupełnie inny pogląd. Kiedyś sobie policzyłem, że rozwinięty świat to jedynie jakiś 1 mld ludzi. Pozostaje zatem ok. 6 mld ludzi żyjących często w warunkach o których już dawno zdąrzyliśmy zapomnieć. Zamiast się cieszyć że tam nie mieszkalmy i że nasz kraj stale się rozwija (co jednak widać dookoła) to jest ciągły płacz że nie jesteśmy najlepsi na świecie. A kto wam powiedział że kiedykolwiek dogonimy USA czy Niemców? Być może nigdy to nie nastąpi, a może będzie to za 30-50 lat. Nie jesteśmy pod tym względem wyjątkowi, nie jesteśmy narodem wybranym, nie mamy wyjątkowych zasobó naturalnym, mamy za to fatalne położenie geopolityczne.
Takie ciągłe narzekanie ile to Niemiec zarabia a ile Polak mija się z celem. Jak chcesz tyle zarabiać to zainwestuj w siebie, a jak jesteś za stary to w swoje dzieci i to się opłaci, bo teraz możesz podróżować i pracować gdzie ci się podoba. Ale w żadnym kraju nie dają utrzymania za darmo, bo trzeba pracować. I tutaj kłania się dawna polska mentalność. Rodzice żony mieszkają na podwarszawskiej wsi. Niby takie wielkie bezrobocie, ale spróbuj znaleźć kogoś do pomocy przy gospodarce. Ludzie pracują do pierwszych 20 zł bo starczy już na flaszkę i znikają na 2 dni. A w mieście? Spróbuj znaleźć kogoś np. do sprzątania. Stawka godzinowa to już poziom 10-15 zł. Mało za pracę bez kwalifikacji? Widocznie mało, bo nikomu się nie chce pracować.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 wrz 2012, o 09:46

vibowit pisze: Jeśli jakiś mod przeniesie te dysputy z technicznego
Się przychylam.

Boombastic, ja nie narzekam na swoje dochody. Masz rację, że wiele ludzi na Świecie żyje gorzej. Tylko dlaczego ja mam z tego się cieszyć i podnosić sobie tym faktem samopoczucie?
Gdzieś czytałem, że około 3-4% ludzi wybiera bezrobocie i beznadzieję, bo tak chce. Żadna siła ich do pracy nie zaciągniesz i już.

Kwestia dogonienia Niemiec czy Ameryki raczej nie wchodzi w grę w bliższej lub dalszej przyszłości. Bo więksi, to mogą/mają nas rżnąć? Ostatnio włoska bankowa matka długo i skutecznie blokowała uzyskanie finansowania polskiej firmy tylko dlatego, aby polska firma tej budowy nie realizowała. Jednakże w końcu się ugięła.
Fido_ napisał wyżej i nie mam zamiaru tego powtarzać, a teksty o socjalizmie nie są trafne.

ODPOWIEDZ