Cześć!
Kupiłem niedawno Imprezę 2.0 GX wagon z 2002 i już wszystko mi w niej gra oprócz wydechu.
Świeci się check engine i wywala błąd sondy lambda, ale najpierw muszę połatać cały układ, który wygląda następująco:
Kolektory OK, katalizator jakoś wygląda, rura pomiędzy katem a tłumikiem końcowym jest w najgorszym stanie i kilkadziesiąt centymetrów trzeba wstawić od nowa. Puszka końcowa jeszcze polata. Najtańszą opcją zaproponowaną mi przez speca od wydechów jest wspawanie kawałka rury odpowiedniej grubości tam, gdzie wydech wygląda źle, a potem zajęcie się sondą.
Chciałbym przejrzeć jeszcze allegro w poszukiwaniu alternatywnych rozwiązań, tj. kupienie używki lub zamiennika od kata aż do końca (włącznie z puszką końcową). Nie ukrywam, że mile widziana byłaby poprawa efektów dźwiękowych, ale w tym momencie nie mam ochoty i $$ aby bawić się w nierównoodległościowe kolektory.
Pytanie: czego mogę szukać na allegro, żeby pasowało? Czy tylko od 2.0 kombi dla Imprez II gen? Czy pasuje od sedana? Jakie części pasują z WRX lub STI w serii?
Może macie jakieś inne pomysły? Założenie jest takie, że ma być jak najbliżej oryginału, a jeśli głośniej to tylko trochę i bez wiadra z tyłu :)
Pozdro,
Maciek
Dylematy wydechowe SI GX
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania