Witam , kilka dni temu kupiłem Subaru Impreza WRX 2.5 2006 chciał bym przez zimę trochę po zmieniać to auto i stad pytania .
1. Jaka jest średnica fabrycznego układu wydechowego ? U mnie jest końcowy tłumik przelotowy ( mała średnica ok 40 mm) Jaka powinna być optymalna średnica końcowego tłumika przelotowego dla układu 3 cale ? Mój układ obecnie ma ok 2,5 cala jest to fabryczna średnica ?- Myślę przez zimę zrobić nowy układ 3 cale
2. Downpipe czyli w praktyce zastąpienie rury za Turbiną która jest z katalizatorem zwykłą pustą rurą ? Projektuje w 3D mam dostęp do lasera, zrobię odpowiednie flansze tak samo do Uppipe po 3 cale, całość z kwasówki ( Mam zamiar sam po spawać taki układ wydechowy , jeśli to zły pomysł to proszę pisać )
3. Przerobienie dolotu , filtr stożkowy ? Mało o tym po forum , wszyscy raczej ukl wydechowy modyfikują jest jakiś powód ?
4. Mapy , jestem z okolic Krakowa , jakaś godna polecenia firma ? Na takich zmianach do 270 KM ?
Kilka pytań
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Odp: Kilka pytań
2.5-3 cale bedzie ok. 3 nawet troche na wyrost. sam mozesz zrobic uklad jak masz umiejetnosci spawalnicze. uppipe zrob sobie na sztywno bez kata. wazny jest downpipe, aby mial szeroki kolnierz.
po wymianie wydechu konieczny jest remap. jak juz masz wydac kasen na remap to od razu proponuje wlozyc ciut wieksze turbo. zaoszczedzisz na pozniejszym ponownym remapie. zrobisz so ie wtedy bezpieczne 280-290 KM i ok 400 niutkow. Do codziennej jazdy ok. jesli myslisz o jezdzie na tory czy rallysprinty etc to od razu zostaw sobie budzet na skrzynie 6MT. Jesli auto ma byc do szybkiej jazdy miejskiej to 5MT takie zle nie jest.
Nie wiem jaki masz przebieg i czy seryjny motor, ale w okolicy 60-80tys na 99.5% padnie Ci uszczelka pod glowica. A jak zrobisz wydech i nie zrobisz mapy to zjarasz tloki:p
od krakowa nie daleko masz do Sacza do Carfita. Ogarnie mape i co trzeba doradzi. ew katowice 4T.
po wymianie wydechu konieczny jest remap. jak juz masz wydac kasen na remap to od razu proponuje wlozyc ciut wieksze turbo. zaoszczedzisz na pozniejszym ponownym remapie. zrobisz so ie wtedy bezpieczne 280-290 KM i ok 400 niutkow. Do codziennej jazdy ok. jesli myslisz o jezdzie na tory czy rallysprinty etc to od razu zostaw sobie budzet na skrzynie 6MT. Jesli auto ma byc do szybkiej jazdy miejskiej to 5MT takie zle nie jest.
Nie wiem jaki masz przebieg i czy seryjny motor, ale w okolicy 60-80tys na 99.5% padnie Ci uszczelka pod glowica. A jak zrobisz wydech i nie zrobisz mapy to zjarasz tloki:p
od krakowa nie daleko masz do Sacza do Carfita. Ogarnie mape i co trzeba doradzi. ew katowice 4T.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Kilka pytań
mechanik2008 pisze:3. Przerobienie dolotu , filtr stożkowy ? Mało o tym po forum , wszyscy raczej ukl wydechowy modyfikują jest jakiś powód ??
Bo to kompletnie zbędne.
Seryjny dolot starcza do sporo większych mocy, niż seryjny silnik jest w stanie wytrzymać. Więc nie ma sensu go przerabiać.
No wlasnie.nie ma sensu stozkow itp. Ewentualnie kolanko zamiast tlumika szmerow i dobra wkladka np cosworth.
- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
bzyq pisze: ale w okolicy 60-80tys na 99.5% padnie Ci uszczelka pod glowica
bzyq, , no coś Ty, PROROK

Omatko, czyli znowu okazuje sie ze jestem w waskim 0,5% groniebzyq pisze: Nie wiem jaki masz przebieg i czy seryjny motor, ale w okolicy 60-80tys na 99.5% padnie Ci uszczelka pod glowica.

Znajomy ma STi-ja 2004 z USA i przejechał 155 tys km ( jeździ ostro ) i dopiero się posypało ( zaczął brać olej )bzyq pisze: Nie wiem jaki masz przebieg i czy seryjny motor, ale w okolicy 60-80tys na 99.5% padnie Ci uszczelka pod glowica.

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
No to reszta uzytkowników 2.5 turbo ma tym bardziej przechlapanebarbie pisze: okazuje sie ze jestem w waskim 0,5% gronie

o Qrna to ja też juz do tego grona należę

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
Piter 35, Twój miał pewnie kręcony licznik i silnik 2 razy robiony

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae