Jak włączyć światła dzienne w Forku MY'09

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
kitewinger
2 gwiazdki
Auto: Forester 2.0 XT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Jak włączyć światła dzienne w Forku MY'09

Post 5 lis 2012, o 22:49

Czy ktoś z Was wie w jaki sposób włączyć w Forku MY09 światła dzienne - na przełączniku mam tylko postojowe lub zwykłe (ksenony) natomiast w lampach mam żarówki chyba do jazdy dziennej, które nie wiem jak właczyć (zaznaczyłem na fotce poniżej). Widziałem kilka forków, które w ciągu dnia miały je zapalone a ja nie mam pojęcia jak je wlączyć - w instrukcji też brak info
Obrazek

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Jak włączyć światła dzienne w Forku MY'09

Post 5 lis 2012, o 22:50

Światła dzienne włączają się z definicji same, nie ma specjalnego pstryczka.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 5 lis 2012, o 22:53

kitewinger, a to nie są czasami światła długie?

kitewinger
2 gwiazdki

Post 5 lis 2012, o 22:56

Konto usunięte pisze:kitewinger, a to nie są czasami światła długie?
No właśnie nie :( Nawet na zaznaczonej fotce widać, że są włączone - wczoraj zresztą widziałem też Forka który w dzień miał właśnie te zaznaczone włączone i na pewno nie były to długie.

Domyślnie może gdzieś się ustawia, że maja być włączone

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 5 lis 2012, o 23:08

kitewinger, mogę się mylić, ale wydaje mi się, że amerykańskie wersje miewają tam światła do jazdy dziennej, podczas gdy europejskie mają tam światła długie. Tak jak amerykańskie mają z tyłu światła pozycyjne w miejscu, gdzie europejskie mają światła stopu.

Ale mówię to na podstawie obserwacji "z ulicy", a nie na bazie twardych danych technicznych foresterów.

Gdzie masz długie światła, skoro (jak zgaduję) w tych zewnętrznych masz ksenonowe światła mijania?

kitewinger
2 gwiazdki

Post 5 lis 2012, o 23:12

Konto usunięte pisze:kitewinger, mogę się mylić, ale wydaje mi się, że amerykańskie wersje miewają tam światła do jazdy dziennej, podczas gdy europejskie mają tam światła długie. Tak jak amerykańskie mają z tyłu światła pozycyjne w miejscu, gdzie europejskie mają światła stopu.

Ale mówię to na podstawie obserwacji "z ulicy", a nie na bazie twardych danych technicznych foresterów.

Gdzie masz długie światła, skoro (jak zgaduję) w tych zewnętrznych masz ksenonowe światła mijania?
hmm, jutro rano sprawdzę ale ten którego widziałem to był boxer diesel więc mało prawdopodobne, że z USA chyba, że jakaś dłubanina z tymi lampami była :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 6 lis 2012, o 08:45

Głowy nie dam, ale audi chyba tak miało, że drogowe było przytłumione do jazdy w dzień, a zapalenie mijania je wyłączało.

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 6 lis 2012, o 08:49

kitewinger, czyli, jeśli masz wersję USA, to sprawdź żarówki i bezpiecznik :idea:

Carnero
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: t-dziad

Odp: Jak włączyć światła dzienne w Forku MY'09

Post 6 lis 2012, o 09:10

FUX pisze:Głowy nie dam, ale audi chyba tak miało, że drogowe było przytłumione do jazdy w dzień, a zapalenie mijania je wyłączało.
Parę amerykańskich aut tak miało, długie podłączone szeregowo jako dzienne. Często widuje się to np w starych lexach itp. Na all bywały kiedyś takie moduły uniwersalne.
U nas mogliby się za to przyczepić, ale swoją drogą to szeregowo podłączone długie są w dzień lepiej widoczne niż obowiązkowe mijania...

Tapnięte ze smarkfona

kitewinger
2 gwiazdki

Post 6 lis 2012, o 09:43

ehh gapa jestem - faktycznie u mnie są w tym miejscu długie - poszperałem i w hamerykańcach są tam właśnie dzienne. Ja mam wersję EU (polski salon)

ODPOWIEDZ