Jak wyrejestrować teścia z dowodu rej

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Jak wyrejestrować teścia z dowodu rej

Post 9 lis 2012, o 11:10

Teściu ze swoim atrakcyjnym pakietem zniżek 60/60 był atrakcyjnym partnerem ... do czasu.
Do czasu aż w ciągu jednego roku zaliczył 2 zdarzenia z OC, a jednocześnie ja się dorobiłem stażu.
W tym momencie mamy tyle samo zniżek i żaden to interes obarczać się nawzajem ryzykiem.

Jak wyrejestrować więc szanownego teścia z dowodu?

Czy musi mi on sprzedać "swoją" część samochodu? jeżeli tak to jaką część, jak wycenianą?
Czy może on darować swoja część córce, a więc i jednocześnie mojej szanownej małżowince? Darowanie tego mnie niewątpliwie zaskutkuje interwencją mafii fiskalnej, w przypadku pierwszej linii pokrewieństwa może się uda uniknąć.

"Choďte srát s vaším psem před váš dům"

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Re: Jak wyrejestrować teścia z dowodu rej

Post 9 lis 2012, o 11:37

cubikon, o ile pamietam to darowizny w pierwszej linii są nieopodatkowane. Nie musisz ich zgłaszać do US jeżeli nie przekraczają kwoty ~9500 PLN. Ja z moim tatą po prostu spisałem umowę darowizny i poszedłem z nią do urzędu komunikacji.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 9 lis 2012, o 11:45

Teść to delikatnie mówiąc ( :mrgreen: ) nie pierwsza linia :)
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 9 lis 2012, o 11:52

owoc666, gdzie napisałem, że pierwsza? Niech tatuś podaruje córce a potem już jakoś to będzie, nie?

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 9 lis 2012, o 11:55

owoc666, to wiadomo, ale dlatego napisałem o darowiźnie na żonę, czyli córkę ... czyli jego córką, moją żonkę , ... czyli wiadomo :razz:

Chloru, tylko na jakiej podstawie określa się wielkość darowizny. Samochód wiadomo, kupiłem za swoje, teściu został dopisał jako darczyńca zniżek. Jak po połowie to ograniczenie się do 9500 będzie naciągane.

Carnero
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: t-dziad

Odp: Jak wyrejestrować teścia z dowodu rej

Post 9 lis 2012, o 12:02

Zięć to I linia podatkowa, ale nie 'najbliższa rodzina', a tylko taka jest zwolniona od podatku od darowizn.
Najlepiej żeby treść spisał umowę darowizny z córką. Jeżeli nie było wcześniej określone jaka współwłasność to przyjmuje się. 50/50. Darowuje więc swoje 50%. Jezeli kwota tych 50% nie przekracza kwoty 9637zl (o ile dobrze pamiętam), nie trzeba zgłaszać do urzędu skarbowego, tylko udać się do WK, wypełnić stosowny wniosek i odebrać wpis w DR. Jezeli wartość połowy auta przekracza w/w kwotę należy to zgłosić. Jezeli wartość auta oscyluje wokół 18kzl też lepiej to zgłosić, bo US może zakwestionowac wartość (wg swoich wyliczeń) i jak stwierdzi że powinno być np 20kzl to trzeba będzie zapłacić za niezgłoszenie umowy.

Tapnięte ze smarkfona

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 9 lis 2012, o 12:05

Carnero pisze: Jeżeli nie było wcześniej określone jaka współwłasność
a jak to się określa "wcześniej"? w umowie k-s? bo wstecz to ja mogę z teściem dowolną umowę podpisać, pytanie tylko gdzie ta informacja o określeniu stopnia współwłasności idzie

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 lis 2012, o 12:05

cubikon, no to bedziesz musial posłać jakiś druk do US. To chyba dalej jest zwolnione z podatku tylko musisz zgłosić o ile pamiętam.

Carnero
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 9 lis 2012, o 12:18

Np. w umowie k-s, ale nie spotkałem się żeby ktoś tak robił.
Nie kombinuj z umowami wstecznymi.
Darowizna dla córki jest zwolniona od podatku wiec jeżeli chcesz dopisać żonę do DR to nie ma problemu.
Chyba ze chcesz być sam w DR, ale jeżeli spiszesz teraz jakąś dodatkową umowę z określeniem współwłasności na poziomie ty 99%, teśc 1%, a US dopatrzy się próby ominiecia podatku to koniec.

Chyba że wartość połowy auta nie przekracza 9637zl, wtedy może darować Tobie i jest to zwolnione z podatku od darowizny. Ale trzeba uważać bo wlicza się w to wszystkie darowizny 5 lat wstecz.

Tapnięte ze smarkfona

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 9 lis 2012, o 12:28

http://www.auto-swiat.pl/node/374464

tu eksperty AŚ napisały że "W praktyce osoby z I grupy mogą być zwolnione z podatku od darowizny, bez względu na jego wartość, pod warunkiem że obdarowany zgłosi ją w urzędzie skarbowym w ciągu 6 miesięcy." hmmm...

Carnero, spoko,jak na razie jeszcze daję radę sie z małżonką dogadać :)

wartość na pewno przekracza 9600

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 12 lis 2012, o 11:31

czyli że najprościej to:
spisujemy umowę darowizny przekazania przez teścia na jego córkę części nieokreślonej pojazdu. Jako pierwsza linia pokrewieństwa, podatku nie płacimy.
Fakt ten zgłaszamy do US, a z umową lecę to wydziału komunikacji celem zmiany zapisu w dowodzie rejestracyjnym (wykreślenie teścia, wpisanie małżonki) i Karcie Pojazdu.
Wydaje się też, że fakt ten powinienem zgłosić do ubezpieczyciela?

Carnero
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 12 lis 2012, o 12:18

Tak, z tym ze nalezaloby wskazac ze darowuje jej (domyslne przy 2 wspolwlascicielach) 50% samochodu (bez tego nie da sie wskazac wartosci darowizny, a to US interesuje najbardziej).
Pozniej zglosic sie z umowa do US, jak najszybciej ubezpieczalnia (zrobia sobie xero umowy - mozliwe ze beda chcieli przepisac umowe) i WK.
Wzory umowy darowizny czesci samochodu wyguglujesz.

Tapnięte ze smarkfona

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 12 lis 2012, o 13:00

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 13 lis 2012, o 09:49

busik, vielen dank :)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 gru 2012, o 21:35

właśnie będę realizował darowiznę - pytanie: czy muszę zdać tablice rejestracyjne? bo nie wiem czy jest sens je odpinać przed wizytą w WK
skoro wydane w tym samym WK tylko zmieniają się dane w dowodzie rejestracyjnym, hmmm

http://bip.poznan.pl/bip/sprawy/wydzial ... azdu,1742/
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 26 gru 2012, o 21:55

busik pisze: czy muszę zdać tablice rejestracyjne?

A nie prościej jutro zadzwonić do WK ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 gru 2012, o 21:56

busik, afaik nie musisz.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 gru 2012, o 23:12

leon pisze:
A nie prościej jutro zadzwonić do WK ?
jakby się dało tam dodzwonić... jedna osoba na recepcji odpowiada na pytania kolejki pytalskich + odbieranie telefonów... nie mam tyle czasu jutro żeby czekać na linii ;-)
Chloru pisze:busik, afaik nie musisz.
tak mię się na logikę wydawało, ale w naszych urzędach logika nie zawsze działa :cofee:

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi MY06 SPEC D

Post 26 gru 2012, o 23:29

Bez sensu z tą darowizną,bo :

darować można wszystko,każdemu.W rodzinie najłatwiej bo teoretycznie bez podatku raz na pięć lat (licząc pełne lata ! więc teoretycznie prawie 6). Dziś teść podaruje córce pół samochodu a za trzy lata umyśli mu się podarować dom, działkę lub cokolwiek innego np. gotówkę na remony domu i może być ZONK jak się fiskus upomni o podatek.

PS. Moja rada jest taka,że lepiej jest napisać umowę k-s. Ale w zależności od sytuacji rodzinej sam musisz wybrać najlepszą opcję.
W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Post 27 gru 2012, o 00:14

cubikon pisze:owoc666, to wiadomo, ale dlatego napisałem o darowiźnie na żonę, czyli córkę ... czyli jego córką, moją żonkę , ... czyli wiadomo :razz:

Chloru, tylko na jakiej podstawie określa się wielkość darowizny. Samochód wiadomo, kupiłem za swoje, teściu został dopisał jako darczyńca zniżek. Jak po połowie to ograniczenie się do 9500 będzie naciągane.
widnieje na umowie kupna?jak nie to mozesz porostu go wyrejestrowac!

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
Polubione posty: 13 razy

Post 27 gru 2012, o 21:39

akt zgonu załatwia wszystko :-p :-p

Wiem wiem,mega czarny humor,nie złośc się :-p
kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 gru 2012, o 14:59

hemi112, wcale nie, sprawy spadkowe są jeszcze bardziej poyebane :) ... wtedy połowa własności teścia stanie się własnością teściowej, a druga połowa własności teścia stanie się własnością jego córki (mojej szanownej małżonki) oraz jego syna, czyli mego śfagra ... :D

ODPOWIEDZ