KJS - Supercar.pl Pożegnanie Sezonu 2012

Pojeżdżawki, spoty, spotkania, libacje.
Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: KJS - Supercar.pl Pożegnanie Sezonu 2012

Post 15 lis 2012, o 14:50

jarmaj pisze: ak jest to dla kierowcy (lub Kierownicy) intuicyjne, a kierowca ma na komendy reagować przecież jak najbardziej intuicyjnie, to jest to OK.
a z tym polemizować nie zamierzam ;-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Post 15 lis 2012, o 15:54

eMTi pisze:nawrót to akurat inny, prostszy temat, my mówimy lewy lub prawy nawrót albo lewa lub prawa beczka - to jest akurat dla nas obu zrozumiałe, szykany też, ale problem robi się czasem przy mijaniu słupków..
No to tu jest ta sama historia - słupek od lewej, słupek od prawej. Na takiej samej zasadzie jak "nawrót do.."

Myślę, że jak by nie było, to musi być to wszystko spójne, nawroty, szykany, słupki i co tam jeszcze. Może być byle jak, ale zawsze tak samo. Inaczej faktycznie może się potem poplątać wszystko.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 15 lis 2012, o 16:47

booSTI pisze:eMTi, skąd wziąć informacje na temat najlepszych sposobów mocowania kamerki gopro? Szukam i nie mogę znaleźć...
Nie chodzi mi o ujęcia, ale o te różne przyssawki i mocowania (motorsports). Które do czego służą? Jakie jest najlepsze zastosowanie każdej z nich?
Ale jakie informacje by Cię interesowały? Generalnie z mocowaniami jest sprawa bardzo prosta. Masz kilka typów:
1. przyssawka
2. naklejane quick release
3. specjalistyczne

ad 1 - najbardziej wszechstronna w zastosowaniu do samochodu - przyssawa z regulowanymi 2 kątami, do której możesz ponakładać różne "przedłużki", umożliwiające uzyskanie specyficznych kątów
ad 2 - naklejanych używasz wtedy, kiedy Ci nie zależy na tym, że na obiekcie, na którym je mocujesz będą one sobie siedziec cały czas. Te mocowania są jednorazowe w sensie kleju, natomiast kamerę do tych mocowań wpinasz na zatrzask, dzięki quick release. Jakbym miał rajdówkę, to pewnie bym sobie w kilku miejscach ponaklejał te mocowania, żeby się nie bawić za każdym razem w przyssawki. Te mocowania występują w 2 wersjach - na krzywe i płaskie powierzchnie
ad 3 - tutaj masz wszystko, co nie wpada do pkt 1 lub 2, czyli opaski na głowę, tułów, mocowania do hełmu oraz mocowania skręcane na wszelakie rurki - w dwóch wersjach na mniejsze i większe średnice (czyli inne np. do kierownicy roweru, a inne do rur klatki bezpieczeństwa).

I to zasadniczo tyle. Jakbyś coś chciał wiedzieć jeszcze, to wal jak w dym..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

booSTi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Black Devil STi
Polubione posty: 0

Post 15 lis 2012, o 18:59

eMTi, dzięki za podsumowanie.
A czy przyssawka tak samo trzyma jak elementy naklejane?
Gdzie kupić tę taśmę 3M, bo już jedną naklejkę musiałem zdrapać :P

Rozumiem, że naklejkę stosujemy tam gdzie przyssawka nie ma miejsca się przyssać...

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 15 lis 2012, o 19:08

nie wiem, musisz poszukać, na amerykańskich forach chyba temat rozpracowali i znaleźli dokładny model tej taśmy. Gopro sprzedaje też całe sety tych przyklejanych mocowań, ale taśma na pewno wyjdzie taniej :-)
a co do miejsca.. tak, albo tam, gdzie nie ma miejsca na przyssawkę, albo tam, gdzie nie chce Ci się jej używać. Jakbym miał furę tylko do zabawy, gdzie wygląd to jest rzecz absolutnie drugorzędna, to bym pewnie używał tych klejonych.. dużo szybciej bym instalował kamerę i to zawsze w identycznym miejscu. Gdzieś czytałem, że te naklejane są chyba mniej pewne, niż przyssawka, która w przypadku, kiedy powierzchnia jest gładka i czysta trzyma naprawdę fenomenalnie. GoPro gwarantuje, że wytrzyma ona spokojnie prędkości do 240km/h (!), jeśli powierzchnia będzie odpowiednio przygotowana.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

ODPOWIEDZ