Warszawa są nowe maszynki do koszenia

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Re: Warszawa są nowe maszynki do koszenia

Post 22 lis 2012, o 13:15

Boombastic pisze:
barbie pisze: Czyli jak przekraczasz prędkość, to jedyne konsekwencje jakie Ci grożą to karne? Ale jarmaj ma inne uprawnienia i już może kogoś tym zabić?

Napisałem wyraźnie: w pewnych warunkach drogowych. Zresztą ważna jest chyba też skala przekraczania prędkości, bo co innego jest przekroczenie o 10-20 km/h a co innego jest przekraczanie 2-3 krotnie (co w Warszawie nie jest niczym dziwnym). Wiem, relatywizm.
Hm. Czyli Ty przekraczasz tam gdzie możesz 10-20, ale my wszyscy 2-3 krotnie, więc nas zewangelizujesz?
Czy my się znamy na żywo? Bo jestem pod wrażeniem Twojej opinii o forumianach, ich doświadczeniu i umiejętności oceny otoczenia ;-)
Zaś co do reszty koledzy już Ci odpisali. Mieszkałam przez jakiś czas w górach i mam świadomość jak wyglądają tam zakręty. Jadąc dowolną drogą, której nie znam, jak widzę 40, zawsze zwalniam. Domyślam się, że nie stoi bez powodu (choć bardzo często 60 też by wystarczyło)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 22 lis 2012, o 13:53

jarmaj pisze: Jest w Gliwicach takie baaaardzo małe rondo, które dość często jest mi dane przejeżdżać:
[...] Przed nim stoi znak 40km/h.
W jodłowniku przed nawrotami nie przypominam sobie ograniczenia, czyli jest 90. Trochę demotywujące. :mrgreen:

Tak wiem, należy samemu oceniać. Straszna luka, że pan wadza pozostawił do samooceny z jaką prędkością mogę przejechać.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 22 lis 2012, o 16:25

Alan, Alan, Alan! pisze: W jodłowniku przed nawrotami (...) Straszna luka, że pan wadza pozostawił do samooceny z jaką prędkością mogę przejechać
Się komisję powoła, się rozliczy winnych zaniedbania, się lukę zatka. A jak komisja będzie nowoczesna, europejska i nakierowana na bezpieczeństwo, to i Jodłownik się przy okazji zamknie - zresztą, właściwie, to nie od rzeczy byłoby całe góry wyłączyć z ruchu :mrgreen:
A na nizinach, koniecznie powycinać drzewa ze sto metrów od szosy, bo się ludzie o nie czasem zabijają.
I podwójne ciągłe wszędzie. Nie bedą wyprzedzać, nie bedą się zabijać.
A wyprzedzającym piratom - mandaty.
O!
jarmaj pisze: Przed nim stoi znak 40km/h. Ten kto go ustawił musiał nieźle ogarniać jazdę! Idąc tam 40stką stawia mnie bokiem i muszę dobrze celować, żeby w wyjazd trafić.
To przywraca wiarę w Czlowieka.
W inzyniera ruchu, znaczy :giggle:
Piter 35 pisze: Zdrowy rozsądek i nic innego potrzeba
(...)jadę tak by inni nie musieli z mojego powodu się bać , nie wyprzedzam na skrzyżowaniach , bo to skrajna głupota
(...)
O, to, to :idea:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 22 lis 2012, o 16:39

WiS pisze: A na nizinach, koniecznie powycinać drzewa ze sto metrów od szosy, bo się ludzie o nie czasem zabijają.
I podwójne ciągłe wszędzie. Nie bedą wyprzedzać, nie bedą się zabijać.
To byłoby raczej rozwiązanie prowizoryczne. Docelowo w wypadkach ginąć będą tylko emeryci i renciści, żeby ZUS był syty i państwowa kiesa cała :evilgrin:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 22 lis 2012, o 16:59

W końcu chcą wprowadzić ten mądry przepis, że trzeba się zatrzymać, gdy pieszy zbliża się do przejścia dla pieszych. Ile na tym lakiernicy zarobią. :mrgreen:
czarne jest piękne...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 lis 2012, o 18:09

Faceta w Swarzędzu skroił za czerwone fotoaparat SM.
Gość się poskarżył, że pomarańczowe za krótkie. Opisał na Forum.
Na forum zarejestrował się Komendant SM, aby odpowiedzieć.... :? :o

http://www.camperteam.pl/forum/viewtopi ... 404#310404

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 22 lis 2012, o 18:49

FUX, "chaniebnym" jest, że z nie "swoiej" winy, tylko "żle" "działaiącej" sygnalizacji nie można "wychamować" z "prętkości" 50km/h i że nawet "artykół" w gazecie nie pomógł :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lis 2012, o 19:04

Ale Komendant wykazał się odwagą, aby wdać się w polemikę.
U mnie we wsi żółte nawet 3 s. nie świeci na jednym skrzyżowaniu.
Fakt, że ludzi przelatujących na późnym różowym jest sporo.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 22 lis 2012, o 20:10

rrosiak, tak swoją drogą to żółte migające przed zapalaniem się czerwonego jest niegłupim rozwiązaniem.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 lis 2012, o 22:38

Arno pisze: Ludność mi donosi, że Yanosik ma wielką skuteczność. Czy ktoś ma coś takiego?

Przy pierwszym użyciu sprawdził się po 30 sekundach :mrgreen: :thumb:
Boombastic pisze: przekraczanie 2-3 krotnie (co w Warszawie nie jest niczym dziwnym)

Jakaś legenda urbanistyczna. Uważasz, że na porządku dziennym w Warszawie jest jazda z prędkościami >150 km/h? W Warszawie akurat jeździ się wolno, ruch jest za gęsty. Akurat dwukrotność to max, i to na jakimś durnym ograniczeniu do 40 na dwupasmówce, jak np na Goworka (zanim fotoradar postawili).
Boombastic pisze: A co do trasy Siekierskowskiej to zobaczcie co się dzieje na węźle z Wałem Miedzeszyńskim po praskiej stronie. Czasem aż strach jechać gdy ze skrajnego pasa ktoś sobie nagle przypomina że zjeżdża do Wawra i przecina 3 pasy ruchu.

Tak to się akurat NIGDY nie dzieje - z lewego pasa najwyżej ktoś zjeżdża na zjazd w lewo na Gocław/Wał, i to wtedy kiedy zjazd na Wawer jest zakorkowany totalnie, więc ludzie jadą środkowym pasem i zjeżdżają na ten zjazd, bo on jest na wspólnym pasie z totalnie przykorkowanym zjazdem na Wawer. Z lewego pasa też nigdy nie widziałem, żeby ktoś zjeżdżał w ten sposób, bo pas środkowy jest zajęty przez zjeżdżających na Gocław (w Wał albo do Bora) a prawy przez zjeżdżających na Wawer, więc na taki manewr nie ma szans. Lewy pas jest tranzytowy do węzła na Marsa.
Boombastic pisze: Dalej w kierunku węzła Marsa też mamy takie przetasowania, bo auta wjeżdżają na trasę i zmieniają zjazdy. Wpuszczenie tutaj ruchu na 120 km/h byłoby szaleństwem. Zresztą tak myslał mój kolega co skasował doszczetnie swoje auto na węźle Marsa. Nie przewidział korka na szczycie wiaduktu.

Też nieprawda (co do tego szaleństwa), bo czym innym jest 120 na prostym i szerokim odcinku Bora-Ostrobramska (mi zresztą chodzi o 120 na odcinku Wał - Czerniakowska, bo tam nie ma zabudowy w odróżnieniu od praskiego odcinka lecącego wzdłuż bloków na Gocławiu), a czym innym węzeł Marsa zaprojektowany przez jakiegoś kretyna a oznakowany przez drugiego niedorozwiniętego - nigdy nie wiem, w który zjazd mam wjechać! Co do korków, widoczność jest na tym węźle zerowa przez kręte wiadukty obudowane ekranami i warto zwolnić :idea: a nie bawić się w Kubicę. Tam się nie da poza tym jechać 120 (to znaczy owszem, wszystko się da), bo wąskimi wiaduktami połączono wjazdy z szerokich arterii (np. z Ostrobramskiej i Trasy Siekierkowskiej) i trzeba rzeczywiście uważać, bo to wszystko się zatyka (zjazd z 8 pasów na 2) i dodatkowo wjeżdża się np. w Płowiecką, gdzie światła 500 m dalej hamują to wszystko plus ruch z Grochowskiej i Marsa...

Wracając do tych przetasowań, jeśli ktokolwiek wyjeżdża z Bora w kierunku Marsa to ma tam do dyspozycji 4 (CZTERY) pasy i nigdy nie widziałem, żeby był problem z włączeniem się do ruchu.

Ogólnie zgadzam się, że w terenie niezabudowanym wystarczy zdrowy rozsądek. Czasem orientacyjnie warto wymalować linie (bo np. jest górka której nie widać), ale ograniczenia prędkości są zbędne. Zresztą wprowadzono je na skutek podwyżki cen ropy w celach oszczędnościowych, a nie dla poprawy bezpieczeństwa (cały czas mowa o terenie niezabudowanym).

Zresztą znaki oduczają myślenia, w D tak jest że jak jest na znaku 100 to jadą 100 niezależnie od warunków i stąd te podwójne znaki w rodzaju 100, ale na mokrym 80. U nas też by się przydały ograniczenia czasowe znaków jak pisze barbie, ale oczywiście wtedy nie da się postawić patrolu z radarem...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lis 2012, o 23:58

Konto usunięte pisze: Akurat dwukrotność to max
E tam, co najmniej kilka razy widziałem delikwentów przekraczających dozwoloną prędkość czterokrotnie :whistle: (Grójecka, odcinek od Bitwy Warszawskiej 1920r. w stronę Janek)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 23 lis 2012, o 00:16

rrosiak, wstyd się przyznać ale tylko raz mi sie to udało ... a i tego nie jestem pewien bo w aucie którym jechałem prędkościomierz był zepsuty :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lis 2012, o 00:17

Chloru pisze: rrosiak, wstyd się przyznać ale tylko raz mi sie to udało

Mnie ani razu, bo przy 200 km/h kiepsko się skręca w 1-go sierpnia :giggle:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 23 lis 2012, o 01:05

rrosiak pisze:Mnie ani razu, bo przy 200 km/h kiepsko się skręca w 1-go sierpnia :giggle:
Trening czyni mistrza. :giggle:
czarne jest piękne...

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 23 lis 2012, o 02:23

vibowit pisze: Trening czyni mistrza. :giggle:
vibowit, raczej jazda po mamusię :giggle: Wtedy roś z 200km/h nie schodzi :giggle: Dobrze ,że byłem po chlejadach bo nie wiem czybym to przetrzymał :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 lis 2012, o 16:10

rrosiak, no ale chyba nie jest to "nic dziwnego" tylko jednak tacy rajdowcy zdarzają się wyjątkowo.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 23 lis 2012, o 16:42

rrosiak pisze: E tam, co najmniej kilka razy widziałem delikwentów przekraczających dozwoloną prędkość czterokrotnie
ich nie ma co brać pod uwagę. Nawet jak postawisz snajpera to i tak będą przekraczać I kosmiczną.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 24 lis 2012, o 14:27

Boombastic pisze: Napisałem wyraźnie: w pewnych warunkach drogowych. Zresztą ważna jest chyba też skala przekraczania prędkości, bo co innego jest przekroczenie o 10-20 km/h a co innego jest przekraczanie 2-3 krotnie (co w Warszawie nie jest niczym dziwnym). Wiem, relatywizm.

Relatywizm kierowców wynika z idiotyzmu drogowców, którzy stawiają znaki pionowe i poziome gdzie się da i ile się da. Są ulice, na których już miejsca nie ma, bo znaki są nastawiane jeden obok drugiego. Zorientowanie się w takiej masie bodźców jest coraz trudniejsze dla zwykłego człowieka. Taka sytuacja sprzyja głównie wszelkiej maści służbom. Gdziekolwiek staną, zawsze znajdą jakiś znak, którego nie przestrzegasz. I pieniążki lecą...

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 27 lis 2012, o 21:04

Chloru pisze:rrosiak, wstyd się przyznać ale tylko raz mi sie to udało ... a i tego nie jestem pewien bo w aucie którym jechałem prędkościomierz był zepsuty :mrgreen:
Oznacza to, że średnio jeden fotoradar robi blisko setkę zdjęć dziennie. - Są już pierwsi niechlubni rekordziści - mówi Monika Niżniak ze stołecznej straży miejskiej. - Na ul. Radzymińskiej fotoradar zarejestrował kierowcę citroena, który jechał 160 km na godz. w miejscu, w którym obowiązuje ograniczenie do 60 km na godz. - informuje.

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,126565,12933655,Zn ... z2DMBMAHJe
tylko raz powiadasz... :giggle: :giggle: :giggle:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 27 lis 2012, o 21:07

busik, wtedy nie jechałem Citroenem. 8-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lis 2012, o 21:19

dlatego się pytam, czy jesteś pewien że tylko raz :whistle:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 27 lis 2012, o 21:24

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lis 2012, o 21:34

rrosiak przyznaj się :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 30 lis 2012, o 16:21

Obrazek

ITD wykonała pierwszy przejazd jednym z nowych Fordów z fotoradarem pomiędzy Warszawą a Gliwicami... wynik: 1020 mandatów które kierowcy otrzymają niedługą pocztą

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 lis 2012, o 23:47

:? :o :? :o

ODPOWIEDZ