Piratom śmierdź

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Piratom śmierdź

Post 17 cze 2008, o 10:16

Oj, niedobrze, Waszmościowie, niedobrze...
Rząd (...) wprowadzi nowy, w pełni automatyczny system fotoradarów i połączonych z nimi komputerów, który sfotografuje i namierzy pirata drogowego oraz wystawi mu mandat.
Podwoi się też liczba fotoradarów. Będzie ich w sumie 400. Nie będzie już pustych masztów ustawianych na postrach, jak obecnie. We wszystkich zostaną zainstalowane kamery. (...) fotoradary przestaną być fikcją, bo tylko co piąty z nich działa, kamera jest zawodna, a policjanci wypisujący mandaty na podstawie zdjęć nie nadążają (...)
Więcej:
http://wiadomosci.onet.pl/1770576,11,item.html

Ale - jest nadzieja!!!!
(...) jeśli do końca roku nie wykorzystamy 57 mln euro przeznaczonych na ten cel z Programu Operacyjnego "Transport”, pieniądze przepadną.
Szabadabada... 8-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Piratom śmierdź

Post 17 cze 2008, o 10:20

WiS pisze: (...) jeśli do końca roku nie wykorzystamy 57 mln euro przeznaczonych na ten cel z Programu Operacyjnego "Transport”, pieniądze przepadną.

eeeee to pełen luzik

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 17 cze 2008, o 10:33

Smutne jest to, że metodą poprawy bezpieczeństwa jest stawianie fotoradarów a nie naprawa i budowa dróg.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 17 cze 2008, o 10:40

Ja myślałem, że tu chodzi o pieniądze, a nie poprawę bezpieczeństwa.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 17 cze 2008, o 10:42

EterycznyŻołądź, nie sądzę.
Unia nie dostaje tej kasy, więc dla nich to żaden interes. A to gdzie stawia się te słupki to już inna kwestia. Czy unia zatwierdza plany lokalizacji fotoradarów?
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 17 cze 2008, o 10:46

Ludzie dostają totalnej głupawki przed fotoradarami. Najpierw zap..... ile bozia daje, a potem nie bacząc na to co się dzieje na drodze - po hamulach tuż przed. I nie jest ważne, że prawy pas jest wolny i można sobie zjechać i hamować do woli. Tak jak stoją - po heblach do 70 i niech się dzieje wola nieba.

Jak ja nie znoszę niemyślących kierowców.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 17 cze 2008, o 14:16

vibowit pisze: EterycznyŻołądź, nie sądzę.

EZ ma racje. Wnioski do UE sie wystawi z uzasadnieniem w temacie bezpieczeństwa a kasa zasili budżet. Potem ten budżet zostanie wykorzystany na "tanie państwo" albo równie szczytny cel.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 cze 2008, o 15:07

CJENIK PREKRŠAJA
Prekoračenje dopuštene brzine

U naselju
5000 do 15.000 kn ili zatvor do 60 dana: više od 50 km/h
2000 kn: od 30-50 km/h
1000 kn: od 20-30 km/h
500: od 12-20 km/h
300: do 10 km/h

Na autocesti
3000 do 7000 kn: iznad 50 km/h
1000 kn: 30-50 km/h
500 kn: 10-30 km/h

Vožnja pod utjecajem alkohola
5000 - 15.000 kn: iznad 1,5 ‰ ili ako u organizmu ima droga
2000 - 5000 kn: 1,0 - 1,5 ‰
1000 - 2000 kn: 0,5 - 1,0‰
700 kn: do 0,5‰ za profesionalne i vozače koji su počinili koji drugi prekršaj
500 kn: iznad 0,5‰ za bicikliste

Ostali prekršaji
5000 - 15.000 kn ili zatvor do 60 dana: tko vozi iako mu je oduzeta dozvola
3000 - 7000 kn: bijeg s mjesta nesreće u kojoj ima stradalih
3000 - 7000 kn: nezaustavljanje na znak policajca
2000 - 5000 kn: prolazak kroz crveno
2000 kn: pretjecanje u tunelu, na mostu, u zavoju
2000 kn: oduzimanje prednosti
1000 kn: naglo kočenje ili kretanje
1000 kn: nezaustavljanje na pješačkom prijelazu
1000 kn: vožnja u “slalomu”
500: nedovoljni razmak
2000 - 5000 kn: nezaustavljanje vozača ispred pruge

Nowe stawki w Chorwacji.... :o :o :x :x :oops: :evil:
Dolce far niente ;-)

Filip Cz
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy dizel H6

Post 18 cze 2008, o 00:10

FUX, Jakieś tłumaczenie może?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 cze 2008, o 20:58

Szwedzkie doświadczenia z automatycznymi kamerami nadzorującymi ruch drogowy świadczą, że na monitorowanych odcinkach dróg liczba wypadków zmniejsza się o 50 proc.
Ponadto w wyniku obniżenia średniej prędkości pojazdów zmniejsza się emisja dwutlenku węgla. (...).Obliczono też, że spadek liczby wypadków zmniejszył koszty społeczne (m.in. koszty akcji ratunkowych, leczenia itp.) o 698 tys. euro. (...). Wysokość mandatów to równowartość 210-420 euro, ale już za przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 31 km na godzinę kierowca nie tylko płaci mandat, ale jeszcze traci prawo jazdy na okres od 1 do 3 miesięcy.
http://wiadomosci.onet.pl/1772561,12,sz ... ,item.html

:cofee:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 cze 2008, o 21:24

Idąc tym tropem, gdyby postawić atrapę co pół kilometra.... ;-) Mielibyśmy sukces na skalę galaktyki

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 19 cze 2008, o 21:28

Mam takie pytanie przy okazji - czy kierowcy CB mrugają czy też mają w d. tych bez antenek ? Bo ostatnio jechałem ( a nie mam ciągle cb radia) i stali ale nikt nie zamrugał; szczęśliwie był to znajomy kawałek trasy gdzie zwalniam zwykle.
pozdrawiam
Grzegorz

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 19 cze 2008, o 21:32

Konto usunięte pisze:Idąc tym tropem, gdyby postawić atrapę co pół kilometra.... ;-) Mielibyśmy sukces na skalę galaktyki
No, a gdyby w ogole zakazac ruchu pojazdow mechanicznych... to by dopiero bylo... normalnie niesmiertelnosc.
Ale zeby nie bylo szoku to na poczatek proponuje powrocic do starych sprawdzonych wzorcow - czlowieka idacego z czerwona flaga przed kazdym automobilem...

Naprawde chce sie rzec "ja pier..." - jak sie czyta takie "szwedzkie rewelacje" (za przeproszeniem dam i co delikatniejszych panow)

EDIT: no dobra, zeby nie bylo, bo moze dzieci to czytaja
Jacek "AMI" Rudowski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2008, o 15:47

Ciekawe, kiedy puści niewidzialna cenzura i powiedzą/przyznają, że Pan Profesor spowodował wypadek....
Wszystko tak po cichu, pod kołderką, a nie wiadomo, a się powoła biegłych... :cofee:

http://fakty.interia.pl/polska/news/wyp ... to,1156891
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2008, o 16:28

FUX pisze: kiedy (...) powiedzą/przyznają, że Pan Profesor spowodował wypadek....
Kiedyś zapewne powiedzą. Najlepiej wtedy, kiedy się zakończy postępowanie prokuratorskie i ew. sądowe - kiedy zostaną wykluczone inne opcje (teoretycznie możliwe) - niby po co przesądzać to wcześniej?
Tylko po to, żeby dokopać leżącemu, nawet jeśli leży dwa metry pod ziemią?

Nie przepadałem za żywym Geremkiem, zwłaszcza w ostatnich latach jego działalności, ale teraz jakoś nie mam ochoty się znęcać.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2008, o 16:34

Nie o znęcanie mi chodzi, tylko o to, że KAŻDY (prawie) inny kierowca byłby sekowany za to, co się stało...
Scenariusz podobny, jak z młodym Zientarskim :whistle: .
Niech napiszą lakonicznie, albo nic.
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 4 sie 2008, o 16:48

FUX, myślę, że trochę za dalekie wnioski mimo wszystko. W większości wypadków drogowych media nie podają ostatecznych rezultatów kto winny a kto nie. Liczy się news dnia i liczba trupów. Przykro to mówić, ale do tego się to sprowadza.

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 4 sie 2008, o 21:34

Grzegorz pisze:Mam takie pytanie przy okazji - czy kierowcy CB mrugają czy też mają w d. tych bez antenek ?
Z tego co zaobserwowałem to nie mrugają, ograniczają się tylko do słuchania i czasem gadania :roll:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2008, o 21:43

Grzegorz pisze: Mam takie pytanie przy okazji - czy kierowcy CB mrugają czy też mają w d.
Mrygają także.... ;-)
Dolce far niente ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 4 sie 2008, o 21:54

Ja mam wrażenie, że tradycja mrugania umiera w narodzie.
czarne jest piękne...

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 8 sie 2008, o 13:34

Ja mam wrażenie, że tradycja mrugania umiera w narodzie.
Oj, niestey ... Dwa dni temu, też mi nikt nie mrugał, wiec jechałem po drodze wylotowej z miasta nieco ponad 70, bo od "zarania dziejów" było tam ograniczenie do 70 i poza tym nigdy tam się mundurowi nie ustawiali... Ale niedawno zdjęli ograniczenia do 70 i zrobił się teren zabudowany... stróże się zamaskowali dość sprytnie i dawaj czesać wszystkich co na pamieć jeżdżą :wall: Trudno: mea culpa (dokładnie 76 km/h), 4 pkt i stówka - trza gapowe płacić :oops:
Ale, dlaczego nikt mi nie zamrugał :?: :x Teraz też jestem pirat drogowy ;-(

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 8 sie 2008, o 17:05

Bo niektorzy w przyplywie oszolomienia pieknymi teoriami wierza, ze jak beda mrugac, to moga ostrzec przestepce o policji.
A jak nie beda mrugac, to taka drogowka wylapie w mig wszystkie zlodzieji i wlamywaczy, sprawdzajac oczywiscie zawsze skrupulatnie dowody rejestracyjne,
tabliczki znamionowe itp.

To tak w duzym skrocie.
Pozdrawiam
Jacek "AMI" Rudowski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 paź 2008, o 08:56

WiS pisze:
FUX pisze: kiedy (...) powiedzą/przyznają, że Pan Profesor spowodował wypadek....
Kiedyś zapewne powiedzą. Najlepiej wtedy, kiedy się zakończy postępowanie prokuratorskie i ew. sądowe - kiedy zostaną wykluczone inne opcje (teoretycznie możliwe) - niby po co przesądzać to wcześniej?
Tylko po to, żeby dokopać leżącemu, nawet jeśli leży dwa metry pod ziemią?

Nie przepadałem za żywym Geremkiem, zwłaszcza w ostatnich latach jego działalności, ale teraz jakoś nie mam ochoty się znęcać.
No i przemówili. Świadkowie...
http://fakty.interia.pl/kraj/prawo_i_be ... ow,1202782
Dolce far niente ;-)

piciu
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Była Turbowanna po transplantacji jest Forex Karawan

Post 30 paź 2008, o 12:01

Nic tylko siać drogi fotoradarami, a autostrad nie budować bo po co ? nie dziwie się że jest sporo takich ludzi którzy lecą 140-160km/h a jak jest foto to do 70km/h stojąc na heblu, jak z punktu do punktu oddalonego np o 200km jedzie sie 6h.

Polecam przeczytac: http://moto.onet.pl/1513166,4675,artykul.html
Dwa identyczne samochody, dwie kompletnie różne trasy, jeden cel. Jak najsprawniej przejechać ze Szczecina do Wrocławia. Szymon Sołtysik i Piotr Ceran ruszają nowiutkimi Skodami Superb. Pierwszy jedzie typową, polską szosą. Drugi nadkłada 130 km, by z Polski do Polski przejechać niemiecką autostradą. Kto dotrze pierwszy? Wynik zaskoczył nawet nas.
FUX pisze:CJENIK PREKRŠAJA
Prekoračenje dopuštene brzine
Nowe stawki w Chorwacji....
Szwecja... cennika nie mam, ale kilka lat temu na chwile tam bylem. Znajomy dostał mandat za przekroczenie o 40km/h na autostradzie gdzie się jedzie max 120 km/h spory mandat - ile, tego już nie pamiętam ale sadze ze można by zrobić za to dobra kolacje dla rodziny w knajpie. jako ciekawostke, wszyscy jada równo 120, a jak jedziesz szybciej to ludzie dzwonią i po chwili widzisz śliczne volvo kombi lub motocyklistów w lusterku....

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: najfajnieszy foryś

Post 31 paź 2008, o 09:14

piciu pisze: a jak jedziesz szybciej to ludzie dzwonią i po chwili widzisz śliczne volvo kombi lub motocyklistów w lusterku....

Szwecja jest na najlepszej drodze do wprowadzenia najlepszego ustroju - komunizmu. Socjalizm mają, konfidentów pod dostatkiem...

ODPOWIEDZ