Kubica - rajdowa reaktywacja
W rajdach płaskich też startował to coś tam pewnie wie ,jak mówi z Kubkiem też miał okazję się przejechać , ja tylko miałem okazję na jednym odcinku razem "prawie" oglądać oes
. Można mieć inne zdanie ale mówienie że Obrocki czerpie swoją wiedzę z YT jest mocnym naciaganiem to nie Magda Mołek 

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

Re: Kubica - rajdowa reaktywacja
burat, ależ on tym w wywiadzie mówi że widać na filmach w internecie, że ręka...
Azrael, no widać ,że tą ręką się nie posługuje normalnie ,no to akurat jest fakt który wszyscy tu widzieliśmy i mówiliśmy i to jest wszystko na temat filmów z YT na 45 min wywiadu (no poza tym ,że ciekawe czy zachował się film z ostatniego dzwonu)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

za WP.Robert Kubica w rozmowie z serwisem AutoWeek.com wyznał, że coraz bardziej tęskni za Formułą 1, ale na pewno nie wróci do najsłynniejszej serii wyścigowej na świecie w najbliższym czasie. - Na to nie ma szans - powiedział polski kierowca.
- Tęsknię teraz za Formułą 1 bardziej niż, powiedzmy, rok temu. Wtedy przechodziłem operację za operacją i byłem bardziej przejęty tym, jak wrócić do zdrowia. F1 była ostatnią rzeczą, o której myślałem. Ale kiedy wróciłem za kierownicę, zdałem sobie sprawę, że wciąż jestem tak samo szybki. Wtedy to się zaczęło. Teraz trudno mi jest oglądać F1 w telewizji - wyznał Kubica.
- Kiedy jestem zajęty rajdami albo testami, nie myślę o tym. Ale kiedy siedzę w domu w niedzielne popołudnie po wyścigu F1, myślę że mam nudne i monotonne życie. Z drugiej strony - w życiu nie możesz mieć wszystkiego, czego chcesz. Cieszę się z tego, gdzie jestem. Muszę pracować dalej, walczyć. Jest ze mną coraz lepiej, ale potrzeba dużo czasu, bym w pełni wyzdrowiał po tym, co się stało - dodał polski kierowca.
Kubica wyznał też, że nigdy nie wyobrażał sobie, iż nie wróci do F1. - Miałem nadzieję, że stanie się to szybko, ale się nie udało. By wrócić na najwyższym poziomie musisz nieustannie trenować, spędzać dużo czasu za kierownicą. Teraz to robię i w ciągu ostatnich trzech miesięcy bardzo się poprawiłem. Mam nadzieję, że ta tendencja się utrzyma.
28-letni krakowianin stwierdził też, że jest zadowolony z tego, jak jego ciało po wypadku przystosowało się do nowej sytuacji. - To niesamowite, jak ludzkie ciało i umysł może się zaadaptować do różnych okoliczności.
Zapytany o to, czy drzwi do F1 są już dla niego zamknięte, Kubica odpowiedział: - Jeśli będę mógł poruszać ramieniem, jest szansa na powrót. Ale do tego czasu musimy poczekać. Nie ma szans, bym wrócił do Formuły 1 wkrótce.
Polski kierowca dodał, że decyzję co do tego, co będzie robił w najbliższym czasie, podejmie bardzo niedługo. - Moje nazwisko wciąż coś znaczy, więc znalezienie miejsca np. w wyścigach samochodów turystycznych powinno być dość łatwe. Jeśli pójdę tą drogą, mogę spodziewać się dobrych rezultatów. Mam 20 lat doświadczenia w ściganiu się po torze. Jeśli wybiorę rajdy, to będzie inna historia. Biorąc pod uwagę doświadczenie, jestem praktycznie nikim. Będę potrzebował dwóch, trzech lat na naukę - wyjaśnił Kubica.
Były kierowca zespołów BMW Sauber i Renault stwierdził też, że jeśli w sezonie 2013 będzie startował w WRC, nie spodziewa się walki o czołowe miejsca. Dodał, że prowadzi obecnie rozmowy i do końca roku wszystko powinno się wyjaśnić.
- Nie chcę spędzić roku w WRC tylko po to, by w listopadzie 2013 roku zastanawiać się, co będę robił dalej. Jeśli wybiorę rajdy, będzie to długoterminowy program, który pozwoli mi się uczyć - zapowiedział Kubica.

burat, z kiedy ten materiał? Milion razy te słowa już przemaglowali.. Czytałem to wszystko po kawałku w różnych materiałach z 2 tygodnie temu... Nie mają żadnych nowych newsów, to wrzucają ciągle to samo w innych zestawieniach 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
z dziś 

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
ciekawe ile w tym prawdy, a ile bełkotu na podstawie jednej nieznaczącej przesłanki by podbić klikalność... Zbyt mało konkretu w tym tekście, by snuć jakieś daleko idące wnioski... M-Sport to nie firma charytatywna (zwłaszcza teraz), a do darmowego wozu jest tylko jeden kandydat: Matthew Wilson

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
Sebek o Kubku:
Sebastien Loeb pisze:Słyszałem, że pracuje nad programem startów w WRC w przyszłym roku i to na pewno byłoby dla niego ciekawe wyzwanie. Jest bardzo szybkim kierowcą, co można było zobaczyć podczas Rallye du Var i myślę, że sprawdziłby się w WRC, choć oczywiście nie można porównywać imprez, w których dotychczas brał udział do rajdów mistrzostw świata. To zupełnie inny poziom
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
za wybiórczą
Wygląda na to, że Robert Kubica już na dobre wrócił do ścigania, a już wkrótce jego konkurentami mogą być najlepsi kierowcy rajdowi w Europie. Dzięki zgodzie FIA samochody, którymi miałby jeździć Robert w najpoważniejszych rajdach, będą mogły nieco różnić się od tych, którymi jeździ większość kierowców. Na czym polega różnica?
Samochody, za których kierownicą zasiądzie Polak, będą miały specjalne łopatki do zmiany biegów, która będzie umieszczona po lewej stronie. W najnowszych samochodach rajdowych stosowana jest normalna rączka do zmiany biegów. Dla Polaka było to znaczne utrudnienie, gdyż jego prawa ręka wciąż nie jest w stu procentach sprawna.
Mimo że za pomocą łopatki zmiana biegów następuje szybciej niż poprzez drążek, to zostanie wprowadzone specjalne opóźnienie, dzięki któremu Kubica nie będzie miał przewagi nad innymi kierowcami.
Inną zmianą ma być sposób hamowania - w obecnych samochodach rajdowych dźwignia hamulca ustawiona ma być w pozycji pionowej i kierowca ma ciągnąć ją do siebie. Hamulec nie ma zapadki, więc kierowca musi tylko zwolnić dźwignię, by ten wrócił do swojego naturalnego położenia.
- Nieco inaczej ma być w przypadku Polaka. Kubica będzie musiał odepchnąć od siebie dźwignię w kierunki deski rozdzielczej. Najwidoczniej Polakowi łatwiej jest uruchamiać hamulec ręczny w taki sposób - twierdzi Andrzej Borowczyk ekspert rajdowy i ekspert m.in. Polsatu.
Gdzie się pościga Kubica
Pozytywna decyzja FIA praktycznie otwiera Kubicy drogę do startów w przyszłym sezonie rajdowym. Wciąż nie wiadomo jednak, ani w jakim zespole startowałby Polak, ani w której z serii rajdowych. Prawdopodobne jest, że Kubica zdecyduje się na start w rajdowych mistrzostwach Europy, w których jeździ się nieznacznie wolniejszym samochodami RRC. Z tezą tą zgadza się również Borowczyk - W tej chwili Robertowi jest chyba bliżej do tego, by zasiąść za kierownicą forda. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem na tę chwilę wydaje się posadzenie go za kierownicą samochodu RRC i starty w mistrzostwach Europy. To umożliwiłoby mu również start w rajdzie Polski - powiedział.
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
i tu zaczyna się pytanie skoro ponoć jest tak dobrze to czemu jest tak źle
Brechty były ,że zarówno w Subaraku jak i w Cytrynie były jakieś przeróbki co by Robercik mógł startować ,jednak już w autach z normalną skrzynią widać ,że ta przebudowa jest konieczna ,czyli coś jest na rzeczy z ta ręką i o ile biegi to jeszcze rozumiem to zastanawia mnie hydrołapa w której nie ma za dużo filozofii bo trzeba złapać i pociągnąć ,a tu jak widać się nie da trzeba pchnąć i nie wydaje mi się żeby potrzeba do tego było jakiejś większej techniki i siły (to nie drogowe auto że trzeba wcisnąć przycisk i w dość niekomfortowej pozycji pociągnąć do góry) Ciekawi mnie ta kwestia aż zadałem Gutowskiemu pytanie na fejsie co to mają być za zmiany (pewnie mnie oleje
)

Brechty były ,że zarówno w Subaraku jak i w Cytrynie były jakieś przeróbki co by Robercik mógł startować ,jednak już w autach z normalną skrzynią widać ,że ta przebudowa jest konieczna ,czyli coś jest na rzeczy z ta ręką i o ile biegi to jeszcze rozumiem to zastanawia mnie hydrołapa w której nie ma za dużo filozofii bo trzeba złapać i pociągnąć ,a tu jak widać się nie da trzeba pchnąć i nie wydaje mi się żeby potrzeba do tego było jakiejś większej techniki i siły (to nie drogowe auto że trzeba wcisnąć przycisk i w dość niekomfortowej pozycji pociągnąć do góry) Ciekawi mnie ta kwestia aż zadałem Gutowskiemu pytanie na fejsie co to mają być za zmiany (pewnie mnie oleje

Co za zmiany w aucie? Zamiast zwyklego lewarka (tak jest teraz w wrc) bedzie mial lopatke z lewej na kierasie zamiast zwyklego lewarka. Zlosliwi powiedza, ze dzieki temu skroci sie czas zmiany bieguburat pisze:Ciekawi mnie ta kwestia aż zadałem Gutowskiemu pytanie na fejsie co to mają być za zmiany (pewnie mnie oleje)

to akurat ma być taki czas reakcji żeby nie było zysku czasowego ,jednak chodzi mi o to ,że o jakiem powrocie do formuły my rozmawiamy (i ogólnie gdzieś się mówi) jeśli on nie może złapać i pociągnąć lewarka hydrołapy
chyba ,że też będzie wszystko zrobione pod lewą rękę ale sądząc po ilości przycisków i pokręteł na kierownicy bolidu F1 raczej odpada 

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Inne mięśnie pracują. Jedne są w lepszym stanie od drugich. Ot cała filozofia.burat pisze: zastanawia mnie hydrołapa w której nie ma za dużo filozofii bo trzeba złapać i pociągnąć ,a tu jak widać się nie da trzeba pchnąć i nie wydaje mi się żeby potrzeba do tego było jakiejś większej techniki i siły
To raczej chodzi o ograniczoną ruchomość nadgarstka i stawu łokciowego. Część tych ograniczeń nadrabia ruchami stawu barkowego - potrzebuje więc więcej miejsca dla prawej ręki. W kokpicie F1 tego miejsca (na boki) jest za mało.burat pisze: jednak chodzi mi o to ,że o jakiem powrocie do formuły my rozmawiamy (i ogólnie gdzieś się mówi) jeśli on nie może złapać i pociągnąć lewarka hydrołapychyba ,że też będzie wszystko zrobione pod lewą rękę ale sądząc po ilości przycisków i pokręteł na kierownicy bolidu F1 raczej odpada
![]()
So What!, wydaje mi się ,że to chodzi bardziej o samą dłoń którą nie może chwytać ale jak zawsze jest "zasłona dymna" i lepiej nic nie mówić bo się zapeszy tylko co tu zapeszać ,pozostaje się "podomyślać" 

z pchaniem ręcznego było wiadomo już od całkiem ładnego czasu... Zastanawiam się, czy fajniej by było, gdyby jechał jednak w WRC, czy w ME... 

eMTi, sądzę ,że jak plan jest trzy letni to może lepiej żeby zaczął od ME nabierze trochę doświadczenia ,
co do ręcznego ,to się mówiło potem się mówiło że nic podobnego i to jest normalny WRC tylko łopatka od biegów jest przełożona ,potem ,że przycisk jest potem ,że nie prawda i tak cały czas
a teraz jednak jest potwierdzenie że jednak trzeba przerobić pytanie tylko jakie te przeróbki mają być na prawdę bo to się pewnie też ze dwadzieścia razy zmieni zależy gdzie i kogo się będzie czytało
Trochę się człowiek czuje robiony lekko w bambuko ,skoro jest jak jest to mógł by Robert kibicom oficjalnie powiedzieć co i jak wygląda a nie zostawiać domyślenia "że może jest tak a może nie jest" 
co do ręcznego ,to się mówiło potem się mówiło że nic podobnego i to jest normalny WRC tylko łopatka od biegów jest przełożona ,potem ,że przycisk jest potem ,że nie prawda i tak cały czas

burat,
nie jest ważne jak o Tobie mówią, ważne że mówią. Jak jest szum to zawsze wieksza szansa na znalezienie sponsora - o to chodzi w każdej dziedzinie sportu.
Gdyby wyszedł pół roku temu do dziennikarzy i powiedział np. " będę startował w WRC" to do nowego sezonu niewiele news'ów by się pojawiło...
nie jest ważne jak o Tobie mówią, ważne że mówią. Jak jest szum to zawsze wieksza szansa na znalezienie sponsora - o to chodzi w każdej dziedzinie sportu.
Gdyby wyszedł pół roku temu do dziennikarzy i powiedział np. " będę startował w WRC" to do nowego sezonu niewiele news'ów by się pojawiło...

Life is a Joke !
bobej, 
czyli napięcie nadal rośnieSokolim Okiem TV
Krótki, acz stanowczy komentarz w sprawie pojawiających się dzisiaj doniesień: informacje o podpisaniu kontraktu pomiędzy Robertem Kubicą i ekipą M-Sport są przedwczesne. Polecam poczekać na oficjalne informacje od bezpośredniego otoczenia kierowcy. Lepiej nie siać niepotrzebnego zamętu