Rozruch silnika w mrozne poranki
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Rozruch silnika w mrozne poranki
Witam ,wiem że wątków olejowych jest mnóstwo ale chciałem jeszcze zapytać co myślicie na temat lepkości i gęstości oleju przy temp. dochodzących do -20/-30 stopni ,jak pomuc silnikowi aby przy parannym rozruchu smarowanie dochodziło tam gdzie powinno .W lecie padł wybór na olej valvoline racing vr1 10W-60 ,(subaru impreza 2.0 n/a) tak co do zimy nie jestem już tego taki pewien . Czytałem też że zły dobór oleju zimą może być przyczyną do tzw Piston Slap
Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości ,z góry dzięki Pozdr
Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości ,z góry dzięki Pozdr
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
Re: Rozruch silnika w mrozne poranki
kamil83nh, zobacz co dopuszcza producent. Dobry syntetyk 5W40 powinien być OK. Jeżeli producent dopuszcza to można myśleć o zejściu do czegoś 0W40.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Temperatura krzepnięcia tego oleju to -39 stopni. Jak pomóc silnikowi? Wstawiac auto do w miarę ciepłego garażu.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Boombastic, liczy sie jeszcze pompowalność oleju w niskich temperaturach. Garaż to dobre rozwiązanie ale dość drogie 

Dzięki serdeczne ,
chciałbym mieć takowy
tai też mam właśnie zamiarChloru pisze: , zobacz co dopuszcza producent.
Boombastic pisze: Wstawiac auto do w miarę ciepłego garażu.

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
To się chyba określa jako temperatura płynięcia czy coś takiego. Inny olej z serii racing od Valvoline 20W-50 ma temperaturę krzepniecia -27 stopni, więc ten 10W-60 jest niezły. Przecież nie mieszkamy na SyberiiChloru pisze:Boombastic, liczy sie jeszcze pompowalność oleju w niskich temperaturach. Garaż to dobre rozwiązanie ale dość drogie

Boombastic pisze: Przecież nie mieszkamy na Syberii![]()
W Kalifornii też nie, po co więc 10w/60 do wolnossaka ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
taki zaproponował mi mechanik ,mówi że subaru nie lubi dość żadkich olejów ,ale fakt że to trochę przesada ,jakoś tak mnie trochę otumaniłoleon pisze: W Kalifornii też nie, po co więc 10w/60 do wolnossaka ?

Musisz wiedzieć że wiekszość mechaników miało słabych nauczycieli i na dodatek samouków . Oni nie czytają informacji ale sugerują się często reklamą lub wysokością upustów na produkt . Dobrze że jesteś na forum, bo to dobra droga do nie danie sie robić z siebie idioty . Tu przynajmniej można zapytać o najgłupsze nawet teorie . Jeśli zapytasz bez błędów ortograficznych, nikt Cie nie zlekceważykamil83nh pisze:taki zaproponował mi mechanik ,mówi że subaru nie lubi dość żadkich olejów ,ale fakt że to trochę przesada ,jakoś tak mnie trochę otumaniłoleon pisze: W Kalifornii też nie, po co więc 10w/60 do wolnossaka ?na wiosnę zmienię na coś innego

zeszłej zimy miałem w forku 10W 60 i rano na mrozie była padaka. wręcz zdeformował się filtr oleju - wpełzanie pod auto na śniegu przy minus 20 - bezcenne. zaznaczam, iż wlałem ten olej bo tak radził castrol na swojej stronie www dla 2.0 wolnyssak z lpg. Teraz zalewam 0W 40 i jest gitara.
Dzięki za info ,zobaczę jak będzie straszna "padaka" to zmienię jeszcze tej zimy jak przetrwamy to dojerzdzę jeszcze do następnej zmiany i postawie na motul 5w-40
pozdr.
pozdr.

- Chloru
- 6 gwiazdek
Odp: Rozruch silnika w mrozne poranki
Wisisz mi za wymianę ekranu w smartfonie. Nie wytrzymał tego.kamil83nh pisze:dojerzdzę
jedynie co mogę dla Ciebie zrobić to podesłać Ci zaświadczenie o dyslekcji ,sorki ,Pozdr.Chloru pisze: Wisisz mi za wymianę ekranu w smartfonie. Nie wytrzymał tego.
- Chloru
- 6 gwiazdek
kamil83nh, przykro mi ale nie honoruję zaświadczeń o ułomnościach które nie istnieją.
Innych dyskleksji, dysgrafii oraz dysguglii też nie. Oprócz tego dodam, że współczesne komputery pomagają sprawdzać pisownie. Trzeba tylko chcieć.

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Ponoć pracuje się nad opatentowaniem dysmózgowia. Będzie dawało zwolnienie ze wszystkich egzaminów do końca życia i będzie też usprawiedliwiało dowolną niewiedzę leniwych dzieci w oczach ich rodziców.Chloru pisze: Innych dyskleksji, dysgrafii oraz dysguglii też nie.
I będzie całkowicie zabierało możliwość leczenia objawów przy pomocy pasa.

Wiem ,wiem ,błąd został zaznaczony ale chciałem szybko uzyskać jakieś info na temat wątku i zostawiłem ,w przyszłości postaram się eliminować wszelkiego rodzaju błędyChloru pisze: Oprócz tego dodam, że współczesne komputery pomagają sprawdzać pisownie. Trzeba tylko chcieć.

- Chloru
- 6 gwiazdek
jarmaj, powinno też skutkować brakiem dostępu do internetu ;)
bynajmniej nie chciałem nikogo obrazić ,nie leży to w mojej naturze ,mam nadzieję ,że wszystko ok ?Chloru pisze: Chloru

- Chloru
- 6 gwiazdek
Jestem wyluzowany jak guma w starych gaciach 

Uffff.... to kamień z serca ,bałem się aby mój temat nie przerodził się w wątek o hamulcach w n/a kolegi wcześniejChloru pisze: Jestem wyluzowany jak guma w starych gaciach

-
skokus_2006
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza Outback Sport 2,5 2006 , Mazda Mx-5 1,6
Piston slap? Masz na myśli luźny tłok jak nie rozgrzany, czy luźny tłok jak rozgrzany? Olej to najlepiej lać taki jak producent przypisał lub o parametrach lepszych,(nie chodzi o gęstość, lepkość ale o normy) podobnie ze świecami, najlepiej to co podaje producent. Co do zmiany np 5W40 na inny, mija się to z celem. Modyfikacje---Ma to sens przy sprzętach, które mają zmodyfikowane parametry pracy np silnik zostanie doprężony, turbina dmucha więcej barów to automatycznie komora spalania pracuje w wyższej temperaturze. Owszem -30 stopni to już zaczyna się ekstremalnie. Ale będzie trwać 2- 3 minuty o ile po prostu delikatnie odjedziesz nie czekając na parkingu przez 15 minut aż silnik zacznie łapać temp. Kamil83nh jak często jest -30 w PL? Czy Twoje pytanie jest teoretyczne?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Producent to dba o to, żeby kolejną normę euro2335489967 spełnić. Potem żeby do końca gwarancji problemów nie było, a potem żeby sobie renomy nie popsuć.skokus_2006 pisze: najlepiej to co podaje producent.
I bądź tu mądry i dobierz olej

Bzdura.skokus_2006 pisze:turbina dmucha więcej barów to automatycznie komora spalania pracuje w wyższej temperaturze.
-
skokus_2006
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza Outback Sport 2,5 2006 , Mazda Mx-5 1,6
jarmaj możesz rozwinąć temat dlaczego wiecej energi nie wytworzy wiecej ciepla w komorze spalania? Nie wiem czy dobrze się rozumiemy...