Warszawa są nowe maszynki do koszenia
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Warszawa są nowe maszynki do koszenia
Nie no, coś Ty, Rostowski nie pozwoli.
Praw jazdy nie opłaca sie odbierać, bo budżet padnie (i gospodarka stanie).
Tu trzeba finezyjnie, wicie-rozumicie, taarzysze, tak strzyc, żeby mieć wełnę - ale żeby owieczki na zapalenie płuc nie powyzdychały.
Praw jazdy nie opłaca sie odbierać, bo budżet padnie (i gospodarka stanie).
Tu trzeba finezyjnie, wicie-rozumicie, taarzysze, tak strzyc, żeby mieć wełnę - ale żeby owieczki na zapalenie płuc nie powyzdychały.
WiS, ja nie wiem czy to prawda, ale dziś w GW napisali, że 1/5 przychodów Skarbu Państwa pochodzi od kierowców.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Nienooo, z 1/5 CAŁYCH przychodów to ktoś raczej grubo przesadził.
Ale, "staramy się, taarzyszu ministrze"
Ale, "staramy się, taarzyszu ministrze"

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
coś koło 50mld pln.Azrael pisze: 1/5 przychodów Skarbu Państwa pochodzi od kierowców.
od nałogów 15mld pln.
czyli jak przestaniemy smrodzić autami i fajurami to wszystko pi

To chyba prawda, ale nie z samych mandatów, tylko wszystkich podatków paliwowych i innych opłat. To to wszystko razem by się zgadzało.Azrael pisze:WiS, ja nie wiem czy to prawda, ale dziś w GW napisali, że 1/5 przychodów Skarbu Państwa pochodzi od kierowców.
Nie mówiąc już o tym że ta tajemnicza grupa ludzi "kierowcy" to czasami tez "internauci" albo "radiosłuchacze". I kosi się ich za wszystkie te czynności

barbie, hipotetycznie zakładam, co by było, gdybyśmy tak WSZYSCY KIEROWCY pewnego dnia olali auta i poszli na przystanki lub nie.
Te puste ulice, drogi, stacje benzynowe, brak chleba, masła, padliny, owoców, warzyw w sklepach....
Te puste ulice, drogi, stacje benzynowe, brak chleba, masła, padliny, owoców, warzyw w sklepach....

barbie, no to oczywiście że chodziło o wszystko - podatki w paliwach, akcyza za samochody itp. Całośc kosztów ponoszonych przez użytkowników pojazdów mechanicznych.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Azrael pisze: Konto usunięte, nie uwzględniłeś efektu "wyeksploatowania złoża"
Wydaje mi się, że jednak uwzględniłem, bo z tego pierwszego przejazdu wychodzi 35-40 tys (oczywiście założenie), a ja zakładałem średnio 15 tys - można założyć i 5 tys, i tak dalej będzie się bardziej opłacać niż Amber Gold

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
No i życie dopisało epilog:
Po co podatki? Z mandatów utrzymamy budżet...
Źródło: http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,130 ... ln_zl.html- Za 29 samochodów wyposażonych w fotoradary Inspekcja Transportu Drogowego zapłaciła 6,4 mln zł. Ich zakup zwrócił się w dwa tygodnie - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".
Bowiem przez miesiąc auta zrobiły 33 tys. zdjęć kierowcom przekraczającym prędkość. Jak wylicza "DGP", przyjmując, że średni mandat wynosi ok. 350 zł, flota samochodów zarobiła 11,5 mln zł. Kierowcy wskazują jednak, że w przeciwieństwie do nieoznakowanych aut policyjnej drogówki, radiowozy ITD nie muszą zatrzymywać na miejscu sprawcy wykroczenia - robią tylko zdjęcie, a zawiadomienie przychodzi później. I wnioskują, że nie pełnią one funkcji prewencyjnej, tylko służą do nabijania państwowej kasy.
Inaczej widzą to eksperci. - To najlepsze narzędzie - ocenia Bartłomiej Morzycki ze stowarzyszenia Partnerstwo dla Bezpieczeństwa Drogowego. Jak wyjaśnia, kierowca ma przeświadczenie, że w każdej chwili może zostać skontrolowany, więc zdejmuje nogę z gazu.
Po co podatki? Z mandatów utrzymamy budżet...
Konto usunięte,
a co sądzisz o tym?
http://www.wprost.pl/ar/356343/Nie-mozn ... otoradary/
Może należałoby nie przyjmować mandatów od ITD, aby całą tą machinę sparaliżować?
A tak nawiasem mówiąc, to dość śmiałe zalożenie dziennikarzy "DGP", że średni mandat miałby wynosić 350 zł. Wiedząc, że te zdjęcia są robione automatycznie, każdemy kto przekroczy prędkość, założyłbym raczej średnią: 150 zł.
a co sądzisz o tym?
http://www.wprost.pl/ar/356343/Nie-mozn ... otoradary/
Może należałoby nie przyjmować mandatów od ITD, aby całą tą machinę sparaliżować?
A tak nawiasem mówiąc, to dość śmiałe zalożenie dziennikarzy "DGP", że średni mandat miałby wynosić 350 zł. Wiedząc, że te zdjęcia są robione automatycznie, każdemy kto przekroczy prędkość, założyłbym raczej średnią: 150 zł.
E tam.esilon pisze:Rostowski jednak jest geniuszem finansów
To tylko marny naśladowca komendanta straży miejskiej w Szczecinku - króla fotoradarów.

- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
A to jest śmieszne? Rano w radiu słyszałem, że ITD pracuje nad nowym projektem. Od lipca 2013 ma ruszyć na 29 drogach krajowych. A polegać ma na systemie kamer i mierzeniu średniej prędkości odcinka. I jeżeli będzie wyższa niż dozwolona, mandacik tradycyjnie przyjdzie pocztą...
Ja się tylko zastanawiam, kiedy i jak mocno rzesza kierowców-wyborców podziękuje obecnie rządzącym za tego typu projekty.
Ja się tylko zastanawiam, kiedy i jak mocno rzesza kierowców-wyborców podziękuje obecnie rządzącym za tego typu projekty.
Godlik pisze: Ja się tylko zastanawiam, kiedy i jak mocno rzesza kierowców-wyborców podziękuje obecnie rządzącym za tego typu projekty.
spokojnie,ograniczenie uprawnien ITD znajdzie się w programach wszystkich partii "opozycyjnych"
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Tak jak było poprzednio.
Link: http://www.youtube.com/watch?v=KckjYVki0-s
Robienie z gęby szmaty nic nie kosztuje.
Link: http://www.youtube.com/watch?v=KckjYVki0-s
Robienie z gęby szmaty nic nie kosztuje.
Лукашэнка, upieram się że geniusz , wymyslił produkt który wszyscy kiedys kupia, nawet jak nie beda chcieli, wystarczy wyjechac gdziekolwiek z domu
jarmaj, otóż to, obawiam się jednak że gdy podlicza wpływy to znajdą powód aby nie rezygnowac z nowego interesu, a wina i tak spadnie na Tuska ;)
jarmaj, otóż to, obawiam się jednak że gdy podlicza wpływy to znajdą powód aby nie rezygnowac z nowego interesu, a wina i tak spadnie na Tuska ;)
Niewielu to kupi.esilon pisze:Лукашэнка, upieram się że geniusz , wymyslił produkt który wszyscy kiedys kupia, nawet jak nie beda chcieli, wystarczy wyjechac gdziekolwiek z domu
Większość będzie jeździła wolniej. Ludzie będą powszechnie hamować na widok ograniczenia prędkości.
Efekt dla budżetu będzie na dłuższą metę mizerny.
Bo wolniej jadące pojazdy będą zużywały mniej wysokoopodatkowanego paliwa.
Bo spadnie wydajność w gospodarce, skoro przejazdy (towarowe i osobowe) będą zajmowały więcej czasu.
Wzrośnie liczba wypadków i stłuczek - z powodu mniej płynnego ruchu oraz z powodu skupiania uwagi przez kierowców nie na warunkach drogowych tylko na obsłudze CB-radia i obserwacji tych wszystkich systemów kontroli prędkości (vide: http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... otoradarow)
itd...
wystarczy jadac przepisowo a nawet poniżej 90km/h postanowic bezpiecznie czyli dynamicznie wyprzedzić marude jadącego 80, i juz kupiłesЛукашэнка pisze: Niewielu to kupi.
to jest zautomatyzowany supernowoczesny system komputerowy, czyli wystarczy domówic, w przetargu publicznym oczywiście, mały wirusЛукашэнка pisze: Efekt dla budżetu będzie na dłuższą metę mizerny.
własnie przysłali mi druczek za 300 zł

A po co zaraz wyprzedzać.esilon pisze:wystarczy jadac przepisowo a nawet poniżej 90km/h postanowic bezpiecznie czyli dynamicznie wyprzedzić marude jadącego 80, i juz kupiłesЛукашэнка pisze: Niewielu to kupi.
Za nim będziemy się wlec.
Spóźnimy się?
Niedługo nauczymy się po prostu wyjeżdżać trochę wcześniej.

esilon pisze:własnie przysłali mi druczek za 300 zł

ale to juz niestety drugi list, pokłosie odpowiedzi na pierwszy ,bez bicia przyznałem że nie pamiętam kto mógł tak mknąc tuz obok fotoradaru i chcę za to zapałcic 300 zł zamiast 200Лукашэнка pisze:esilon pisze:własnie przysłali mi druczek za 300 złhttp://www.wprost.pl/ar/356343/Nie-mozn ... otoradary/