Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Coś niedobrego

Post 21 gru 2012, o 01:05

burat, powiązanie z zużyciem wody jest najbardziej zbliżone do rzeczywistości. Nie jest może rzeczywiste, ale pozostałe są jeszcze gorsze.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2012, o 01:06

Azrael, a w jaki sposób mieli by wejść do mojego mieszkania ? lub Twojego ?

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 21 gru 2012, o 01:07

Chloru pisze: Pomijam przypadki kiedy mamusia "przyjeżdża" na 2 tygodniei kochający zięć biegnie do urzędu ją zameldować. A jak nie będzie chciała się wymeldować? :mrgreen: 8-)
ty weź przetrzyj se monitor :-p "zgłosić " napisałem nie zameldować
Chloru pisze: To jest zupełnie inny problem :idea: którego rozwiązanie jest bardzo proste. Zamykane śmietniki bez dostępu z zewnątrz. Jeżeli naśmieci na ulicy obok, podjeździe czy w pobliżu to kary za to są przewidziane.
heheheeh teraz to ty mnie rozbawiłeś ,od dwóch lat u nas są zamykane śmietniki i cały czas są skutecznie rozwalane zamki przez chłopaków od "puszek i makulatury" :razz:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 21 gru 2012, o 01:08

leon, Wietnamce małe są. Lepiej uważać! :mrgreen: :lol:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2012, o 01:09

leon, a gościa od odczytania licznika prądu ,gazu czy wodomierza też nie wpuszczasz albo od kontroli szczelności instalacji wentylacyjnej ?
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 21 gru 2012, o 01:11

burat, gości od prądu i wody nie wpuszczam. Tak samo jak rodzice nie wpuszczają tych od liczników ciepła. Wot technika :mrgreen: Ci od wentylacji są zapowiedziani z odpowiednim wyprzedzeniem.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2012, o 01:12

burat, od prądu nie muszę, od gazu i wody sam podaje, reszta jest 'niegroźna'. :whistle:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2012, o 01:15

leon pisze: reszta jest 'niegroźna'.
pod jakim względem niegroźna :whistle:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2012, o 01:16

burat pisze:
leon pisze: reszta jest 'niegroźna'.
pod jakim względem niegroźna :whistle:
finansowym, oczywiście. :cofee:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 21 gru 2012, o 01:44

Zatem w związku z faktem, że myję samochód pod domem (zużywam do tego wodę) będę płacił więcej za wywóz śmieci :-d

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 21 gru 2012, o 01:45

So What!, masz licznik na wężu ogrodowym? Bo w wielu wypadkach to jest taka "woda ogólna" - pozalicznikowa.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2012, o 01:46

So What!, w związku z tym dostaniesz mandat bo tego robić bez odpowiedniej infrastruktury nie wolno :giggle: :mrgreen:

No ale jak już myjesz auto to chyba też sprzątasz (worki z odkurzacza), woskujesz (opakowania), wycierasz (ręczniki papierowe). Czy odwalasz fuszerkę? :razz: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 21 gru 2012, o 01:47 przez Chloru, łącznie zmieniany 1 raz.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 21 gru 2012, o 01:47

Azrael, mam. Dlatego właśnie tak napisałem ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 21 gru 2012, o 06:42

So What! pisze:Zatem w związku z faktem, że myję samochód pod domem (zużywam do tego wodę) będę płacił więcej za wywóz śmieci :-d
A to obywatel ma samochód? A może nawet dwa? W takim razie podwyższone opłaty za śmieci są jak najbardziej uzasadnione. :lol:

Rozumiem, że skoro nie zużywam w ogóle wody miejskiej, bo mam swoje ujęcie, będę miał śmieci za darmo? :razz:

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 21 gru 2012, o 08:15

Całe to zamieszanie wokół śmieci i wody to jakieś gówno kolejny bubel który ma tylko drenować nasze kieszenie.
Ja segreguję i sam wywożę na wysypisko, nic za to nie płacę, dzięki temu w sezonie wyjeżdża z grajdoła jeden kontener a nie pięć.
Za wywóz kontenera płacę 850zł więc nie jest źle, ale jeśli gmina przejmie obowiązki wywozu tylko na siebie to nie wiem jak to będzie.
Dlaczego ktoś ma mi narzucać kto odbiera moje nieczystości :?: kiedyś wystawiałem posegregowane wory i panowie z UG. zabierali
śmietki jednak doszedłem do wniosku ,że umowa z Ustrzykami Dolnymi będzie bardziej korzystna i nie pomyliłem się.
Jeszcze nic do końca nie jest pewne i mam nadzieję ,że pozostanie tak jak do tej pory :evil:
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 21 gru 2012, o 11:13

Za tą decyzję o przekazaniu obowiązku zbierania śmieci na gminy ktoś powinien beknąć. Nie ma to jak tworzyć nowe możliwości do brania w łapę, pewnie dlatego tak chętnie gminy do tego podchodzą. Pamiętam jak rok temu pisali, że będzie taniej, teraz piszą, że będzie drożej. Ludzie na wsi (pisze o tym, co widzę) mają kosze, do tego segregują śmieci (nie tylko do publicznych pojemników, ale i prywatnych koszy), więc to działa. Można zwiększyć nacisk na segregację (lub ją po prostu umożliwić) i już.

A co do rozliczania wody... znam rodzinę, której zużycie wody wychodzi dużo dużo ponad normę (nie będę wchodził w szczegóły, w każdym razie nie mają na to najmniejszego wpływu i nie ma to nic wspólnego z brakiem poszanowania własnych pieniędzy), to co, mają brać zaświadczenie od lekarza z wyjaśnieniem, że to nie 30 Wietnamczyków, tylko 3-osobowa rodzina? Wiem, że "nie wszystkim się dogodzi", ale skoro obowiązek zgłaszania mieszkańców w spółdzielniach, administracjach się nie sprawdza, to lepiej może - razem z wprowadzeniem rozliczania śmieci w zależności od ilości zużytej wody - będzie go znieść? Albo dodać do niego obowiązek zgłaszania piesków, bo one też są powodem generowania śmieci (cięty jestem na pieski w blokach :evil: ).

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2012, o 11:15

citan, nie ma rozwiązań idealnych. Tak jak pisałem uczciwe byłoby mierzenie ilości wyrzucanych śmieci (objętość, masa). Trochę trudne do zrealizowania jednak.

citan
5 gwiazdek

Post 21 gru 2012, o 11:26

Chloru, dla mnie idealnym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie obowiązku - czyli każdy (rodzina w domku jednorodzinnym albo wspólnota w bloku) musi mieć umowę. Jestem trochę zdziwiony, bo myślałem, że taki obowiązek od kilku lat jest.

Umowy - tak jak teraz - zainteresowani powinni podpisywać z firmami prywatnymi, a nie pozwalać gminę na taką decyzję (sterowanie centralne już przerabialiśmy) i np. w domkach jednorodzinnych ustalać, w jaki sposób - posegregowane, czy nie - odbierane są śmieci, jak często, jak duże kosze. Tak to działa, z naciskiem na "działa" do tej pory.

Jeżeli zmieniają się obowiązki firm odpowiedzialnych za usuwanie śmieci, to jest to ich sprawa i renegocjacji istniejących umów.

W blokach wygląda to podobnie, z tą różnicą, że raczej nie ma takiej wspólnoty, która nie wzięłaby na siebie takiego obowiązku (wyobrażacie to sobie?). Sposób rozliczania śmieci jest drugorzędny (i zależy od tego, co zadecyduje wspólnota) lub co będzie lepszym rozwiązaniem przy podpisywaniu umowy z konkretną firmą.

Po prostu nie widzę tutaj teraz roli dla gminy, a w przyszłości jedyną nową rolą będzie branie w łapę za "wygranie" przetargu. Po co całkowicie zmieniać coś co działa, tym bardziej, że głośno mówi się o tym, że będzie drożej. Aż się chce zapytać, co do k* nędzy?!

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2012, o 11:29

citan, u nas do tej pory wspólnota ma podpisaną umowę. Chodzi mi o to, że nawet w ramach małej wspólnoty ludzie mają różne podejście do rozliczania wywozu śmieci.

Co do ingerencji gmin masz 100% racji powinien być nakaz posiadania takiej czynnej umowy i ewentualne wysokie stawki gminne w przypadku jej braku. Tak bym to widział.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 21 gru 2012, o 11:42

burat pisze:więc tak jak inquiz mówi ,od ścigania takich rzeczy są przedstawiciele prawa
Ale dlaczego mamy ścigać za coś co jest legalne. Przecież nie muszę mieszkać tam, gdzie jestem zameldowany.
Ja jestem zameldowany u moich rodziców. Oni - jako, że płacą za śmieci od zameldowanej osoby - płacą też za mnie, choć tych śmieci tam nie produkuję.
Ja u siebie płacę prywatnie za wywóz pojemników. Wychodzi na to, że płacę za śmieci dwa razy.
czarne jest piękne...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 21 gru 2012, o 11:46

Za wodę i ścieki płacimy wg wskazań wodomierza, więc jest ok.
Śmeci segreguję, po czym raz w miesiącu papier i folia ląduja w jednej śmieciarce... :wall:
Kompostownik mam na ogródku. Co tydzień odjeżdża pół kubła innych śmieci.
Lasy sa zasypane śmieciami przemysłowymi również.
Jeżeli lasy maja być czystsze i zapłacę za to kilka/klikanaście zeta więcej, to zgoda.
Jeżeli nic się nie zmieni i nadal śmieci pojadą do lasu, to niedobrze... :x

citan
5 gwiazdek

Post 21 gru 2012, o 11:53

Chloru pisze: Chodzi mi o to, że nawet w ramach małej wspólnoty ludzie mają różne podejście do rozliczania wywozu śmieci.
Jeżeli wspólnota zadecyduje o tym, że rozliczamy śmieci wg zużycia wody, to dla mnie to jest w porządku. Też mam głos w tej wspólnocie i mam możliwość wpłynięcia na jej decyzje. Jak się nie uda, to trudno, zawsze pozostają Bieszczady. :) A rada miasta to mnie może najwyżej... - podpiszą umową z tą samą firmą a będzie drożej, nie wiem, kolejne koryto to wypełnienia, czy brak gospodarności - brak logiki aż boli.

PS.

Za linkiem (cytowanie selektywne :))

Kod: Zaznacz cały

Metoda nr 3
ILOŚĆ ZUŻYTEJ WODY
ZALETY
[...]
1. Istnieje statystyczny związek między zużyciem wody i ilością wytwarzanych odpadów, choć wystąpią także rzeczywiste odstępstwa,
[...]
2. Najlepsza możliwość uchwycenia zmienności wytwarzania odpadów, 
[...]
Związek statystyczny może istnieje, ale wynikanie żadne. Zastanawiam się co wpływa na zużycie wody:
a. przygotowywanie jedzenia
b. pranie
c. mycie
d. załatwianie potrzeb "innych"

Przygotowywanie jedzenia generuje śmieci i to dużo tak samo jak kupowanie przedmiotów (elektroniki, ubrań, itd.), które w tej statystyce ujęte nie jest. Pranie - w ilości minimalnej (pudełka od proszku?), tak samo mycie i punkt d. (pozostałości po rolce, tubka pasty do zębów, opakowanie po mydle - ile tego idzie na miesiąc)? A ile procentowo wody idzie na przygotowanie jedzenia (czyli jedyną rzecz z listy powyżej jaka w sposób znaczny generuje śmieci)? I śmieci i zużycie wody jest powiązane, ale korelacja jest minimalna, czyli wyznacznik mierny i naciągany. Stąd punkt 2. wynika z nieprawdziwych przesłanek - biegunka spowoduje wyraźne zużycie wody, ale nie generowania śmieci (opakowanie po rolce i węglu leczniczym). Może o czymś zapomniałem, ale po prostu patrzę na to co śmieci generuje u nas w domu.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2012, o 12:09 przez citan, łącznie zmieniany 4 razy.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2012, o 11:57

vibowit, dlatego napisałem ,że niech właściciel mieszkania zgłosi ile osób mieszka (wynajmuje jakkolwiek by to nie nazwał) w danym lokalu ,nie koniecznie zameldowanych i wtedy jest rozliczany jeżeli dojdzie do jakichś nadużyć skoro to taki straszny problem z wynajmowanymi mieszkaniami co dla mnie jest bardziej logicznym rozwiązaniem niż ustalanie jakichś dziwnych zależności pomiędzy zużyciem wody ,a ilością wyprodukowanych śmieci.
A ty się zawsze możesz zameldować tam gdzie mieszkasz to nie będziesz płacił podwójnie :razz:

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 21 gru 2012, o 14:19

COś niedobrego - straciłem 10 min. na czytanie o śmieciach :wall: :mrgreen:
Life is a Joke !

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 21 gru 2012, o 14:42

To żeby było śmieszniej, i ja coś dorzucę.
Wydaje mi się, że obliczanie ilości śmieci na podstawie ilości zużytej wody jest jednym z lepszych pomysłów. Dla czego? Obserwuję swoich kolegów w pracy i widzę, że żaden, podkreślam żaden, nie potrafi oszczędnie gospodarować śmieciami. Wyobraźcie sobie, że w bydynku wielorodzinnym mieszka ileś tam osób. Jest jeden pojemnik na śmieci i firma opróżnia go załóżmy trzy razy w tygodniu. Kto jest w stanie sprawdzić ile jedna rodzina wyrzuci śmieci? Jeżeli zapłacą od osoby a nie będą oszczędnie gospodarować śmieciami to mogą pełnych worków wyprodukować skolko ugodno. I tak zapłacą od ilości osób. Tak jak ja wyliczyłem, zgodnie z nowymi sposobami naliczeń, jaki by system w Gdańsku nie zaistniał, zapłacę mniej niż teraz. A gospodarkę "śmieciową" mam opanowaną do perfekcji. Zgniatam puszki, butelki PET, kartony po napojach, zapełniam puszki po konserwach innymi śmieciami, spalam ekologiczne papiery i kartony w kominku, śmieci tzw. "mokre" składuję w kompostowniku. Firma zabiera raz w tygodniu pojemnik 240 litrowy i nie ma zmiłuj. Muszę się w nim zmieścić.
A tak z zupełnie innej beczki: podobno szykują przepis, gdzie gmina będzie mogła na koszt właściciela posesji skosić jego trawnik, gdy będzie szpecił okolicę. :o
Ciekaw też jestem, czy na koszt gminy będę mógł skosić trawnik należący do gminy, który szpeci okolicę :lol:

ODPOWIEDZ