problem z odpalaniem na mrozie. forester 2.0
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
problem z odpalaniem na mrozie. forester 2.0
witam
jestem posiadam forestera , benzyna 2.0, mam problem z odpalaniem na mrozie.
gdzy temperatura spadnie do ok -9 i nizej auto odpala ale strasznie nim kolysze, trzesie, brak mu mocy jakby nie palil na wszystkie cylindry??. ustepuje to gdzy sie rozgrzeje i go jeszcze raz zapale.
w marcu 2012 mialem ten sam problem i wymienilem swiece, jednak temperatura jak na zlosc juz byla 0 i na plusie wiec problem minol.
od marca przejechalem ok 25 tys,.
mial ktos podobne problemy, czy moze tezba jeszcze raz swiece i, kable wymieniac.??
czy moze to bycprzyczyna czujnika plynu chlodzacego??
pozdrawiam i zycze wesolych swiat:)
jestem posiadam forestera , benzyna 2.0, mam problem z odpalaniem na mrozie.
gdzy temperatura spadnie do ok -9 i nizej auto odpala ale strasznie nim kolysze, trzesie, brak mu mocy jakby nie palil na wszystkie cylindry??. ustepuje to gdzy sie rozgrzeje i go jeszcze raz zapale.
w marcu 2012 mialem ten sam problem i wymienilem swiece, jednak temperatura jak na zlosc juz byla 0 i na plusie wiec problem minol.
od marca przejechalem ok 25 tys,.
mial ktos podobne problemy, czy moze tezba jeszcze raz swiece i, kable wymieniac.??
czy moze to bycprzyczyna czujnika plynu chlodzacego??
pozdrawiam i zycze wesolych swiat:)
Re: problem z odpalaniem na mrozie. forester 2.0
zawory regulowane ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Zapala się na benzynie, tak czy inaczej.
Kable, świece, luz zaworowy, przepływka.
Kable, świece, luz zaworowy, przepływka.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Tak, ale gaz tak psuje silnik, że warto zapytać, czy ta dewastacja nastąpiłaBergen pisze:Zapala się na benzynie, tak czy inaczej.

jarmaj pisze: Tak, ale gaz tak psuje silnik
Gaz psuje, gdy go nie ma.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
tak mam na gaz , ale watpie zeby to byl problem gazu , bo ostatnio jezdzilem na beznzynie i to samo.
pod koniec zeszlej zimy kupilem auto i przerobilem zaraz po kupnie na gaz. ale dopiero jak pojechalem w gory i temp. spadla ponizej zera zaczal sie ten problem.
po powrocie wymienilem swiece ale juz nie mialem okazji sprawdzic czy jest ok .(bylo na plusie).jedynie teraz zapala mi bez problemu jak jest do -8, ponizej klopot:). zeszlej zimy nawet -2 to byl wielki klopot:), a wiec jakas poprawa jest:)haha
luz zaworowy moze miec wplyw?? ... ale to mial bym problem pewnie i latem a nie tylko jak jest na minusie. no chyba ze sie myle:).
na gazie smiga jak szalony:) , nie zauwazylem spadku mocy oraz duzego spalania .
pod koniec zeszlej zimy kupilem auto i przerobilem zaraz po kupnie na gaz. ale dopiero jak pojechalem w gory i temp. spadla ponizej zera zaczal sie ten problem.
po powrocie wymienilem swiece ale juz nie mialem okazji sprawdzic czy jest ok .(bylo na plusie).jedynie teraz zapala mi bez problemu jak jest do -8, ponizej klopot:). zeszlej zimy nawet -2 to byl wielki klopot:), a wiec jakas poprawa jest:)haha
luz zaworowy moze miec wplyw?? ... ale to mial bym problem pewnie i latem a nie tylko jak jest na minusie. no chyba ze sie myle:).
na gazie smiga jak szalony:) , nie zauwazylem spadku mocy oraz duzego spalania .
-
skokus_2006
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza Outback Sport 2,5 2006 , Mazda Mx-5 1,6
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
A automatyczne ssanie? Po odpaleniu powinien mieć jakieś 1500 obrotów. A check engine się świeci?
wiwat, Prośba ! Popraw pisownię i wróć do tego co jarmaj napisał .
Słyszałem, że podczas jazdy na gazie dochodzi do wypalania gniazd zaworów wydechowych - w niektórych głowicach nawet ~0,1mm/10.000km. Tak że po pewnym czasie niektóre zawory mogą być już podparte (brak luzu między krzywką a trzonkiem). Warto regulować co 30.000km...wiwat pisze:tak mam na gaz , ale watpie zeby to byl problem gazu , bo ostatnio jezdzilem na beznzynie i to samo...
-
skokus_2006
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza Outback Sport 2,5 2006 , Mazda Mx-5 1,6
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
...jeśli 0,1 na 10 000 to co 20 000. Luz jest 0,25 na wydechu w wolnossącym.
Myślę że zużycie na poziomie 0,1mm/10.000km jest wartością względną, dużo zależy od materiału gniazda i eksploatacji. Faktem jest, że w MTS zalecają regulację zaworów (dla pojazdów z LPG) co 25.000km.
@kubik1: nie posiadam polskiej klawiatury i nie uzywam polskich znakow.
dzieki za pomoc. zaraz po swietach sie tym zajme. napisze co zrobilem??
co ile wymiana swiec na gazie w forku?? na LPG?? co 30 tys?? czy czesciej?
dzieki za pomoc. zaraz po swietach sie tym zajme. napisze co zrobilem??
co ile wymiana swiec na gazie w forku?? na LPG?? co 30 tys?? czy czesciej?