I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 4 sty 2013, o 01:28

Tak się wypowiedział sąd. Wykroczenia drogowe posłów nie trafiają, jak widać, do sądów. Pozostaje to zatem poglądem sędziego.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Post 4 sty 2013, o 02:00

vibowit pisze: Tylko, powiem szczerze, uzasadnienie mnie nieco zmroziło. Pozostaje jedynie się cieszyć, że nie jest się osobą publiczną. Tym (osobom publicznym), zgodnie z tym co powiedział sąd, wolno znacznie mniej.

Zasadniczo słusznie. Stojąc na świeczniku należy świecić przykładem, nie głupotą.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 4 sty 2013, o 10:35

leon pisze:Zasadniczo słusznie.
To prawie jak z komunizmem. :mrgreen:
czarne jest piękne...

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 4 sty 2013, o 10:46

Jutro lece Zakopianka, a potem dalej A4 do domu. Sa jakies pulapki po drodze? Odpale janosika w telefonie, tylko nie wiem czy przypadkiem nie ma teraz jakis bramek wyliczajacych srednia na tej trasie? Kurnia, pora zalozyc niemieckie blachy do audi :(

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 4 sty 2013, o 11:02

gregski pisze:nie wiem czy przypadkiem nie ma teraz jakis bramek wyliczajacych srednia na tej trasie?
z tego co wiem, to tego jeszcze nie ma. Wypartuj jedynie na zakopiance srebrnego Forda Mondeo WE 594CW i granatowego Forda Focusa WE 589CW. Resztę Yanosik Ci powie. :mrgreen:
gregski pisze:Kurnia, pora zalozyc niemieckie blachy do audi :(
Obawiałby się, że Niemcy mogą niedługo zacząć udostępniać dane właścicieli samochodów. Nasi urzędnicy już udostępniają Niemcom takie dane.
Może lepiej zarejestruj vadera w Panamie albo na Kajmanach?
;-)

gregski
6 gwiazdek

Post 4 sty 2013, o 12:29

Chyba tak :(
Po ostatnim smiganiu dostalem foto w Lodzi na Strykowskiej przy cmentarzu, na ostatnich kilometrach :( caly dzien uwazalem, a tam przeciez nigdy nie blyskalo.. A teraz nawet w nocy wali...

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 4 sty 2013, o 13:00

To jeszcze inny pomysł ITD. Wprawdzie to info z Faktu, ale biorąc pod uwagę to co się dzieje, nie jest to pomysł nieprawdopodobny.
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... mi,1877634
:wall:
czarne jest piękne...

Gootek
6 gwiazdek

Post 4 sty 2013, o 13:07

vibowit pisze:To jeszcze inny pomysł ITD. Wprawdzie to info z Faktu, ale biorąc pod uwagę to co się dzieje, nie jest to pomysł nieprawdopodobny.
Z drugiej strony dziwi, że wprawdzie przewidują stosowanie "przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe albo na statku powietrznym urządzeń rejestrujących", ale na razie nie przewidują zakładania bezpośrednio w naszych samochodach rejestratorów prędkości przesyłających do ich centrali informacji o wszystkich przekroczeniach.
Czy tak nie byłoby w sumie najskuteczniej?
OK, to bardzo duża operacja byłaby. Więc na początek mogliby na przykład zakładać rejestratory w tych pojazdach, których kierowcy mają już jakieś przekroczenia na koncie.... czyli "piratom drogowym". Grzecznym kierowcom - dopiero w drugim etapie.
:mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 4 sty 2013, o 13:32

Лукашэнка, z satelity też możnaby nas śledzić. A najlepiej wszystko hurtem, a przy każdym systemie kilka nowych miejsc pracy... w tym z jeden etat generalski...
Przecież grzech tak cały urobek Rostowskiemu odpalać.
;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 4 sty 2013, o 13:39

WiS pisze: w tym z jeden etat generalski...

mamgx szukał ostatnio pracy. :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 4 sty 2013, o 13:54

gregski, żółtych foto trochę stoi po drodze, więc raczej sie tam dostosuj.
Myślę, że większość kapeluszy już wróciła, więc nie będziesz musiał jechać w kolumnie kilkunastu aut np. w Skomielnej na 70-ce, 40km/h, bo foto stoi.... :wall:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 4 sty 2013, o 17:47

vibowit pisze:To jeszcze inny pomysł ITD. Wprawdzie to info z Faktu, ale biorąc pod uwagę to co się dzieje, nie jest to pomysł nieprawdopodobny.
Generał w czasach, gdy jeszcze się udzielał i zdarzało mu się uczestniczyć w obiadach czwartkowych wspominał o tym osobiście (jakieś 3,5 roku temu w knajpie na Chłodnej), tyle że wtedy mówił o samolotach nad autostradami :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 4 sty 2013, o 18:01

rrosiak pisze: mówił o samolotach nad autostradami :idea:
Taa, przy robieniu licencji pilota można by se polatać :-| Władza jak wino uderza do głów

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2013, o 19:50

Konto usunięte pisze: Władza jak wino
Im starsza tym lepsza, czy raczej że powinna długo dojrzewać w zamknięciu? :mrgreen:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 4 sty 2013, o 19:55

WiS pisze:
Konto usunięte pisze: Władza jak wino
Im starsza tym lepsza, czy raczej że powinna długo dojrzewać w zamknięciu? :mrgreen:
Że powinno się wkręcać korkociąg i mocno ciągnąć. :cofee:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2013, o 20:20

Nowa interpretacja - fotoradary nie są dla ludzi ani dla Rostowskiego, tylko dla dobra zwierząt:
http://www.tokfm.pl/blogi/mebaisog/2013 ... SlotII2img

:giggle:

gregski
6 gwiazdek

Post 7 sty 2013, o 15:17

kurfa, dostalem wlasnie 6p. i nawet nie pisza ile PLN.. edit: pisza, 300 z punktami, 400 bez... mam 7 dni na odpisanie i odeslanie, ale mnie tam nie ma..
online oczywiscie nic sie nie zdziala...
Czy można wysłać oświadczenie drogą mailową lub faksem?

W związku z faktem, iż wypełnione oświadczenie, jakie otrzymuje właściciel, posiadacz lub osoba wskazana jako kierująca pojazdem w danym czasie, rodzi skutki prawne, z punktu widzenia obowiązujących przepisów niezbędne jest posiadanie przez Inspekcję Transportu Drogowego oryginału podpisu osoby je wypełniającej. W związku z powyższym, jedyną możliwością dostarczenia oświadczenia jest jego wysłanie pocztą lub osobiste złożenie w siedzibie CANARD przy ul. Przyczółkowej 109A w Warszawie.
i jeszcze to:

http://www.gitd.gov.pl/content/zielone- ... zacych-bez

:-|

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 sty 2013, o 16:30

gregski, ja wysłałbym natychmiast list polecony z BLN. Wtedy liczy się data wpływu do polskiej placówki pocztowej. Jak się pośpieszysz, to powinieneś się zmieścić w terminie.

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007

Post 7 sty 2013, o 16:48

jak dostałem "pamiątkę z wakacji" to nie było problemu, żeby oświadczenie przesłać mailem
przysłali potwierdzenie mailem, a następnie bilecik w kopercie na odpowiednią sumę
ale to SM Szczecinek
ITD może inaczej...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 sty 2013, o 17:23

Proszę nie zapominać, drodzy forowicze, że kwestia projektu fotoradarowego jest dziś sprawą nakręcaną głównie przez media. A i przez polityków.
Dajemy znowu sobą manipulować.
W zasadzie, ktoś mógłby zapytać, czy te zdjęcia są robione osobom jadącym zgodnie z przepisami? Ewentualnie czy są robione osobom jadącym tylko trochę szybciej ni dozwolony limit?
No i odpowiedź mamy w zasadzie oczywistą - nie. Więc stojąc na "określonych" pozycjach, w zasadzie nie byłoby się czego czepiać.
Ale - zobaczyłem dziś w demotywatorach mapę POlski i podpis: Koniec Świata przyszedł do polski, rozejrzał się i powiedział: Kurwa, czy ja tu u was już nie byłem?

I ma on rację, co z tego, że ja jadąc se na narty mogę jechać stosunkowo wygodnie i szybko przez Niemcy i nawet nad morze tak dojadę. I to są moje głowne kierunki. Więc wzruszam ramionami na Rzeszów na przykład. A właśnie tu się okazuje, że instalacja radarów wydłuży podróż z 3.5/4 do 6 godzin. Ktoś mógłby powiedzieć " i co z tego"? Ale ja mówię a no to, że może syn nie pojedzie już do matki staruszki co drugi tydzień, ale raz na miesiąc. I może wiele osób pracujących rozwożąc różne rzeczy po kraju - zwątpi w życie po pierwszej stracie prawa jazdy. A SZEF KRZYCZY!

Ani ta sprawa jest biała, ani jest czarna. Bo ma rację ktoś mówiący, że spowolnienie ruchu w newralgicznych miejscach zmieniejszy liczbę zabitych, ale mają też rację ci, którzy mówią, że cała historia, to wymyślona przez rząd maszyna do robienia pieniędzy. A głupie są one w tm rządzie, bo mogłyby przecież po prostu opodatkować wszystkie oszczędności- powiedzmy zasunąć 50% podateczek, i to w całej Europie w piątek wieczorkiem, przed świetami. I wszystkie problemy jak ręką odjął.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

gregski
6 gwiazdek

Post 7 sty 2013, o 18:19

So What!, nie moge bo nie mam tych kwitow.. odebral je moj Papcio ktory ma pelnomocnictwo na poczcie, ale do podpisu takiego pisma juz nie..
malo praktyczne, ze sie tak wyraze.. kara 5k pln wisi nad glowa..

http://gitd.gov.pl/sites/default/files/ ... tarzem.pdf

opcja 3 jest ciekawa...
100 pln za 6 punktow mniej??? o co cho????

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Post 7 sty 2013, o 19:45

gregski pisze: opcja 3 jest ciekawa...
100 pln za 6 punktow mniej??? o co cho????

O kasę :roll:
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 7 sty 2013, o 20:50

Arno pisze: Więc wzruszam ramionami na Rzeszów na przykład. A właśnie tu się okazuje, że instalacja radarów wydłuży podróż z 3.5/4 do 6 godzin.
akurat w stronę Rzeszowa od Warszawy nowe fotoradary postawili. ale czas przejazdu jest taki sam pod warunkiem że gdzie indziej się nadrobi. ale najwięcej na bezpieczeństwo i przewidywalny czas przejazdu wpłynęło oddanie trasy W-wa - Radom, niestety dalej już nie ma co liczyć na zmiany.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Gootek
6 gwiazdek

Post 7 sty 2013, o 22:00

gregski pisze:So What!, nie moge bo nie mam tych kwitow.. odebral je moj Papcio ktory ma pelnomocnictwo na poczcie, ale do podpisu takiego pisma juz nie..
Kwity może ktoś zeskanować i Ci wysłać e-mailem. Ty je drukujesz, podpisujesz i wysyłasz pocztą tam gdzie chcą, bo:
kara 5k pln wisi nad glowa..

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 sty 2013, o 00:56

Лукашэнка pisze: Kwity może ktoś zeskanować i Ci wysłać e-mailem. Ty je drukujesz, podpisujesz i wysyłasz pocztą
Dokładnie ;-)

ODPOWIEDZ