Dakar 2013
Re: Dakar 2013
"Andrzej Kalitowicz (manager): Niestety mamy złe wieści: Załoga Krzysztof Hołowczyc/Felipe Palmeiro miała wypadek tuż przed CP1. Zaraz po wyprzedzeniu buggy Ronana Chabota, przy dużej prędkości ich samochód wylądował, z 2-3 metrowego uskoku, na przód, stroną Krzysztofa. Załoga kontynuowała jazdę, ale za CP1 zatrzymali się i wezwali pomoc medyczną, gdyż Krzysztof odczuwał bardzo silne bóle żeber i lędźwiowego odcinka kręgosłupa. Wstępna diagnoza lekarza na miejscu potwierdziła, że ma złamanych kilka żeber i uraz kregosłupa. Krzysztof został odtransportowany helikopterem do szpitala w Pisco, a Felipe ruszył samochodem w stronę biwaku. Krzysztof ma być niebawem odtransportowany do szpitala w Limie, gdzie przejdzie specjalistyczne badania.
"
"
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae
Chyba sytuację można rozpatrywać jako pech, bo auto po tym gongu wygląda jakby przeleciało przez krzaczki (zero strat), niestety driver się popsuł...

reszta fotek do znalezienia w tej relacji "na żywo" (godz. 23:00)
http://www.dakar.terenowo.pl/index.php? ... Itemid=153

reszta fotek do znalezienia w tej relacji "na żywo" (godz. 23:00)
http://www.dakar.terenowo.pl/index.php? ... Itemid=153
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
-
zino
- 4 gwiazdki
- Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
cały Dakar 2013 oczami Łokera:Po przyjeździe na biwak dowiedziałem się o wypadku Krzyśka Hołowczyca. Samochód jest cały, ale załoga skoczyła z wydmy w przeciwwydmę i z 60 km/h samochód został zatrzymany do prędkości zerowej w wyniku czego Hołek ma uszkodzone żebra i prawdopodobnie coś z kręgosłupem. Wielka szkoda, że Krzysiek już nie jedzie, mógł walczyć o bardzo wysokie noty. Ale najważniejsze, że jest cały.
http://blog.lukaszlaskawiec.com/
kurde, na maksa niepozornie to wygląda
Nawet nie wiem, co musi czuć w kontekście straconej szansy po takich przygotowaniach 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
mnie niepokoi to ,że to drugi raz już jest uszkodzony kręgosłup i pytanie czy nie będzie to miało jakichś konsekwencji 

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

jest trochę fotek:

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
dalsze info o Hołku. Na szczęście nie stało się nic poważnego, a miał pecha, bo pod cienką warstwą piachu były skały 

no to teraz k..wa nawet za wózkami sklepowymi nie pojedzie...WRC fan pisze:Ruta strzelił dacha i nie jedzie dalej.

- wolek1993
- 2 gwiazdki
- Auto: 2x Impreza GT MY97 & MY99
- Polubione posty: 0
Łokerowi zepsuła się Yamaha... strata godzinna, ale jedzie dalej. Niestety Patronelli się oddalił szanse na zwycięstwo maleją drastycznie. Ale 2-gie miejsce jest w zasięgu 

w sumie dość ciekawa teoria tycząca wypadku hołka, z innego forum:
Rozmawiałem dzisiaj z człowiekiem, który jeździ od dawna w bardzo podobnych rajdach, podobnym autem. Nie miał on wątpliwości co do tego, że Hołek najzwyczajniej jechał BEZ zapiętych pasów. To brzmi aż nieprawdopodobnie i byłby medialny skandal ( ), ale to się podobno często zdarza, bo zaraz jak gdzieś się auto zakopie, gdzieś trzeba było wyjść coś obejrzeć, kierowca wsiada i "nie ma czasu na pierdoły", albo "zaraz zapnie" lub zapina tylko na biodrach.
btw. pilot zapina bo ma wolne ręce
Po prostu Hołek się już zużył ,stary model...
Taki jest sport , albo jesteś cały czas na topie albo nie
Taki jest sport , albo jesteś cały czas na topie albo nie
B Group , WRC fun
nie chcę być złośliwy ale czekałem w jaki sposób chłopak się sprytnie wycofa ale liczyłem na awarię techniczną ,a tu poszedł mocno z przytupemWRC fan pisze: Ruta strzelił dacha i nie jedzie dalej.

co do Hołka to całkiem możliwe z tymi pasami

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- darecki1981
- 5 gwiazdek
- Auto: EVO 6 500 KM
- Polubione posty: 1 raz
bylem tamburat pisze:

Pewnie, wiadomo że Dakar ostatnio wygrywają sami młodzicymamgx pisze: Po prostu Hołek się już zużył ,stary model...

No to Hołek tego już nie wygra :) I następnego pewnie też.. I z roku na rok będzie coraz lepiej 

B Group , WRC fun
wg mnie z tymi pasami to jest bzdura... Kaman, zastanówcie się... Obrażenia w ogóle nie pasują do niezapiętych pasów.. Jakby tak było, to by miał twarz zmasakrowaną.. a przynajmniej jakiekolwiek rany.. Nie jeździ w kasku Stiga, wobec czego cała twarz jest odsłonięta.. Sorry, ale przy grzmotnięciu w ścianę 60km/h bez zapiętych pasów tak by się rozpieprzył o kierownicę i deskę, że by nie było co zbierać... Dodatkowo w najlepszym przypadku urazy rąk, choć pewnie byłyby pogruchotane... A uraz kręgosłupa jest typowy dla pasów wielopunktowych... Pęknięte żebra to też norma przy pasach..

przecież pojechał raz nawet szybciej od Małego, więc dramatu nie byłoburat pisze: nie chcę być złośliwy ale czekałem w jaki sposób chłopak się sprytnie wycofa ale liczyłem na awarię techniczną