Wycieraczki - bezprzegubowe

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Wycieraczki - bezprzegubowe

Post 22 lut 2012, o 16:54

Boombastic pisze:Prawa wycieraczka słabiej zbierała (krzywizna szyby).
Ocho... To już drugi przypadek, że ktoś pisze o krzywiźnie szyby Forestera. W tej legendzie musi być jednak ziarno prawdy. Może tam faktycznie jest jakaś krzywizna. :evilgrin: :giggle:

czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 22 lut 2012, o 17:05

vibowit pisze: Ocho... To już drugi przypadek, że ktoś pisze o krzywiźnie szyby Forestera. W tej legendzie musi być jednak ziarno prawdy. Może tam faktycznie jest jakaś krzywizna. :evilgrin: :giggle:
Sam widzisz, jak to jest :giggle:

szamcio11
2 gwiazdki
Auto: był Legacy, teraz Forek MY06 i Outback 2,5 US

Post 24 sty 2013, o 22:16

wątek stary, ale zapytam inaczej - czy ktoś używa z powodzeniem, tzn jest zadowolony, płaskich wycieraczek, np motgumów, w Legacy??????
pozdr

bzikus7
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy MY06 2.0 165KM kombi

Post 25 sty 2013, o 16:28

Ja w legacy mam motgum od roku dokładnie (sprawdzałem ostatnio zamówienie bo kupowałem nowe) i gdyby nie to że złamał się taki plastik na końcu było by super. Miałem awarię w trasie wiec zacisnąłem opaskę zaciskową i mimo że mam już nowe to ta z opaską trzyma się dalej a szkoda mi na zimę zakładać nowe.
Zobaczymy jak będzie na wszelki wypadek zapasowe jeżdżą w bagażniku.
Jeżeli chodzi o oczyszczenie szyby to działają super. W poprzednim aucie używałem valeo lub bosh za dwa razy taką kasę i rzadko kiedy wytrzymywały rok - zawsze to samo smugi na szybie te mają już rok i nadal działają jak nowe.
Pozdrawiam. Bzikus7.

szamcio11
2 gwiazdki

Post 25 sty 2013, o 16:32

dzięki za info
auto to samo, więc w takim razie skuszę się, kupię płaskie motgumy - wydatek prawie żaden i będę się cieszył czystą szybą
Pozdr
szamcio

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 25 sty 2013, o 16:48

Mnie też szlag trafił tę końcówkę w motgumach. Poza tym bez zastrzeżeń, a używam długaśnych 70cm. Pomysł, z trytytką jest niezły, muszę to tak ogarnąć

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 25 sty 2013, o 16:56

w Carrefourowych Grand Prix o których pisałem wcześnie pęka z kolei plastik chroniący mocowanie pióra do ramienia wycieraczki.. zwłaszcza na mrozie.. Poza tym od roku jeden komplet i jeszcze dają radę :thumb:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

szamcio11
2 gwiazdki

Post 28 sty 2013, o 10:45

Skoro odgrzebałem temat to pociągnę go dalej:
skusiłem się, kupiłem te płąskie, i niestety potwierdziło się, że na końcach nie zbierają
Kłopotu nie ma - będą do innego auta - w tym się sprawdzają
pzodr
szamcio

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 sty 2013, o 11:14

szamcio11, a zdjąłeś zabezpieczenia z końców? Motgumy mają takie nakładki, które należy zdjąć. Też ich nie zdjąłem i nie zbierały hehehehe

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 28 sty 2013, o 12:21

Konto usunięte,
A miałeś też Motgumy zwykłe? Które wg Ciebie lepsze - płaskie, czy zwykłe?
PZDR :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 sty 2013, o 12:45

piotruś, zwykłe mam w foresterze, płaskie w autobusie. One mają zupełnie inne długości, więc trudno obiektywnie stwierdzić. Są bardzo podobne jeśli chodzi o skuteczność.

szamcio11
2 gwiazdki

Post 28 sty 2013, o 14:11

Fido
Jedyne co zauwazyłem na końcu wycieraczek, to końcówka z tworzywa sztucznego, która trzyma w całości metalowe listwy i gumę. W opakowaniu nie było żandych zabezpieczeń końców. Te końcówki zdjąłem teraz, żeby skrócić wycieraczki do innego auta
W mnie, podobnie jak to pisali inni, w Legacym te płaskie nie zbierały na końcach, oraz zostawiały mały pasek na środku, dokładnie pod mocowaniem wycieraczki.
Ale nie mam żalu, kosztowały mało, da się wykorzystać w innym aucie
Wracam do zwykłych, szkieletowych
szamcio

Tummi
2 gwiazdki
Auto: Legas MY07 & Pug 206

Post 31 sty 2013, o 12:16

Ja moge polecic http://www.aeroauto.pl/index.htm
W Legasiu sprawdzaja sie b. dobrze, zbieraja cala dlugoscia. IMHO sa lepiej zaprojektowane niz plaskie Unipointy (standard w Selgrosie) - przekroj poprzeczny wydaje sie byc lepiej przemyslany.
Da sie kupic jeszcze taniej niz producent ma na swojej stronie - za komplet na przednia szybe zaplacilem 26zl ("rampa" w Gdansku) :)

T.

ODPOWIEDZ