Zawsze chciałem mieć... taki samochód!

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Zawsze chciałem mieć... taki samochód!

Post 19 lut 2013, o 08:48

Piter 35 pisze:Fuk mam teraz jakieś 300 i tak se myśle ,że fajnie było by mieć 400 a jak było by mie stać to bym jeździł corvetą lub jakimś innym hamerykanskim potworem co ma a tak z 700 peesów .
To to współczuję, że stać Cie tylko na taki o wiele za słaby samochód.
I życzę spełnienia oczekiwań - kiedyś.
:->

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 19 lut 2013, o 08:58

Łukaszenka, a w jakiej części świata 211 nie wystarcza?
Zaś nie o to chodzi, a o 4x4. Miałem przez wiele lat 300 km 4x4. I nie służy taki pojazd do upalania jedynie.
Zaś pokazany przez ciebie CLA - wszystko cacy, ale jest to mercedes A z kufrem i jest droższy od C klasse, więc raczej bez sensu.
Co więcej, nie jestem miłośnikiem napędu na przód - ale jakby nie było wyjścia będzie przód. Co robić, człowiek przyzwyczaja się do wszystkiego.
Ponadto, 200 koni to tam jest z nowego silnika benzynowego. Niech se pojezdzi.
No i wreszcie ja lubię kombi lub ewentualnie hatchback.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 19 lut 2013, o 10:07

Arno pisze:Jak kupilim Saaba Aero, to żem myślał, że ze szczęścia umrę.
On taki był jak Viggen ospojlerowany.
No i wszystko cacy, aż mi raz przy skręcie z Wisłostrady w Gagarina, szybciorkiem przed jadącymi autami - ale bezpiecznie, wziął i mie stanął na środku.
Potem się dotoczył do serwisu. Spadła jakaś sprężynka z czegoś tam. Nauczyli mnie to zakładać, ale co z tego jak i tak komputer trzeb było resetować.
Trzy raz jeszcze mi tak się zatrzymał.
Zlazł lakierunek ze spojlera. No i parę innych rzeczy.
Poza tym CUDO.
Np siedzenia sportowe fantastyczne. WYgodne i trzymały. Najlepsze jakie miałem.
Torque steering - disaster.
Bagażnik - wielki.
Miejsca z tyłu - brak.
Po latach - zadowolenie, że był.
saab sie skonczyl duzo wczesniej niz volvo, volvo sie skonczylo z przejeciem przez forda..
jeszcze przedniopedna 850tka dawala rade, pozniej juz rownia pochyla.
moj tatko mial veectre ktora miala na polowie czesci znaczek saaba.. w druga strone nie wypadalo..

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 19 lut 2013, o 10:16

burat pisze: Piter 35, przeca one tyle nie mają one 7000 cm3 to tak ale koni to coś pod 300

Myślę ,że wersja ZR1 o pojemności 6,2 L i mocy 647 ps była by fajną bazą do dalszych działań :whistle:

gregski
6 gwiazdek

Post 19 lut 2013, o 10:20

Arno pisze: Co więcej, nie jestem miłośnikiem napędu na przód - ale jakby nie było wyjścia będzie przód. Co robić, człowiek przyzwyczaja się do wszystkiego.

Schodzisz na psy Wac. Nie bedzie Ci sie podobalo.
jesli odi to bier a4/a5 z ta dwulitrowka i quattro, zdziwisz sie jaki rabat dostaniesz, pogadac tylko trzeba...
i pakiet biznez czy jakos tak, jest w nim bangolufsen. jesli nie to mietek dalej, z fwd sie wyleczysz, jak przyjdzie sprawnie wlaczyc sie do ruchu..

ja sie co raz bardziej sklaniam ku jakiemus staremu mietkowi ktory juz wartosci nie traci..
mnie firma nie sponsoruje czterech kolek wiec branie na klate utraty wartosci przestaje mi sie podobac.

dzsiaj taka slicznotke na swiatlach widzialem, piekny, ta proporcja wilkosci szyb do blach.. to juz nie wystepuje :))

Obrazek

Gootek
6 gwiazdek

Post 19 lut 2013, o 11:35

Arno pisze:Łukaszenka, a w jakiej części świata 211 nie wystarcza?
Zaś nie o to chodzi, a o 4x4. Miałem przez wiele lat 300 km 4x4. I nie służy taki pojazd do upalania jedynie.
Zaś pokazany przez ciebie CLA - wszystko cacy, ale jest to mercedes A z kufrem i jest droższy od C klasse, więc raczej bez sensu.
Co więcej, nie jestem miłośnikiem napędu na przód - ale jakby nie było wyjścia będzie przód. Co robić, człowiek przyzwyczaja się do wszystkiego.
Ponadto, 200 koni to tam jest z nowego silnika benzynowego. Niech se pojezdzi.
No i wreszcie ja lubię kombi lub ewentualnie hatchback.
A45 AMG (2.0, 360KM) i CLA (2.0, 211KM) to bardzo podobne konstrukcje, z silnikie umieszczonym poprzecznie z przodu i z jedynie w dołaczanym czasem napędem na tył, na podobnej zasadzie jak np. w Mazdzie CX-7 (w CLA 211KM taki 4MATIC też ma być dostępny za dopłatą)
W obu przypadkach 2-litrowy silnik jest nowy, tyle jeszcze, że w wersji AMG dużo mocniej podkręcony.
Więc tak naprawdę jednyny argument, który jest dla mnie zrozumiały, to, że nie podobają Ci się sedany i wolisz kombi lub hatchbacka.
Skoro tak - to faktycznie tego należy się trzymać.
:->

Gootek
6 gwiazdek

Post 19 lut 2013, o 12:22

gregski pisze:jesli odi to bier a4/a5 z ta dwulitrowka i quattro, zdziwisz sie jaki rabat dostaniesz, pogadac tylko trzeba
rozsądnie, tylko kuni może być za mało. ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 19 lut 2013, o 12:39

Piter 35, no przeca wiem śmieję się tylko ,a ja to bym cię bardziej widział w czymś takim na te twoje wycieczki po faterlandzie ,oczywiście z słusznym silnikiem V8 pod machą i odpowiednią ilością kucy :-)
Obrazek
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 lut 2013, o 14:26

Łukaszienka,
niestetey, ach Helas!
CLA to wydłużony o bagażnik A. Ale niestety wydłużyła mu się także cena. Niewspólmiernie, albowiem jest on ustawiany jako auto dla młodych, eleganckie i drogie, coś w stylu rypania klienta w `CLS. Jeśli masz ochotę to zobacz, że C 220cdi jest tańsze niż CLA 220cdi. To jest bezsens.
mercedes najprawdopodobniej wszędzie będzie miał dostępne 4matici. W `A 2.0 benzyna spokojnie do życia wystraczy.
Ale - uwaga, AMG jest autem inaczej składanym, na innych podzespołach... AMG to nawet dla firmy jest inna marka.
No a najgorsze w CLA to jest opadający dach, więc wysoki obywatel z tyłu nie pojadzie daleko.
Zobaczymy co będzie, jeśli małżonka zgodzi się na Białą Żmiję, kombi co ja ją teraz mam, to następne auto może być ewentualnie A. Jeśli się jednak bidactwo nie zgodzi, to będzie kombi. W sytuacji idealnej `Merc Kombi 4x4. A jak nie to BMW benzyna 4x4, tylko podobno ten benzynowy 2.0 to lipa. 2.0d BMW też podobno kpina z ludności cywilnej.
No zostaje jeszcze Opel Insignia OPC
Albowiem mamy teraz 3 marki dostępne jedynie.
I tymi wyrazami żegnam na razie.

Się muszę dowiedziec czy aby Chevrolet Camaro nie wchodzi w pakietowość OPELA. no bo wtedy to saleństwo majki skowron normalnie.
Auto wielkie, bagażnik chyba 300 litrów z mikro wejściem i na tylnych siedzeniach miejsce dla dwóch bobasków. Coś jak w A5, tylko że bagażnik jak w Mito

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 lut 2013, o 15:38

Arno pisze: Chevrolet Camaro
i takiego auta ci życzę :thumb: :thumb: pytanie tylko jak z jakością wykończenia wnętrza bo z tym ponoć było marnie :cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 lut 2013, o 15:41

Burat, jak się wie, że będzie trzeszczeć, to się obywatel nie wnerwia, bo nikt nie obiecywał, że nie będzie, nieprawdaż li?

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 lut 2013, o 15:43

i zdrowe podejście do tematu :thumb:

hemi112
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Były: Justy, szutrowy killer GF, jest perełeczka GC
Polubione posty: 13 razy

Post 19 lut 2013, o 18:53

i temat zszedł na hamerykańce :)
Ogólnie to zaleta wszelakich sportowych autek jest to,że maja duuuża pojemnośc i sa wzglednie niewysilone ,inaczej mówiąc az prosza sie o kompressor :) wtedy gra muzyka :-)
Kolega zajmuje sie amerykancami i co chwile zjawia sie klient co chce kompresor:)
Kilka projektów:http://vette.com.pl/nowe_projekty.htm
kiedy człowiek naprawdę chce żyć,to medycyna jest bezsilna:)

wolek1993
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: 2x Impreza GT MY97 & MY99

Post 19 lut 2013, o 20:56

hemi112 pisze: inaczej mówiąc az prosza sie o kompressor
Odbiegając trochę od amerykańców, któryś polski drifter pomyślał tak samo i wstawił do nissana chyba Sylvii S15 silniczek V8 z dość dużą pojemnością i dorzucił turbo :-d Ładnie bestyja chodziła i jakie ładne opakowanie :thumb:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 lut 2013, o 21:00

wiem ,że w jednym e30 był silnik Corvette :cofee:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 19 lut 2013, o 23:25

burat pisze:wiem ,że w jednym e30 był silnik Corvette :cofee:
Wstawianie LS7 czy LS1 do E30 czy E36 to dość popularny mod.

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 lut 2013, o 00:12

Arno pisze:CLA to wydłużony o bagażnik A. Ale niestety wydłużyła mu się także cena. Niewspólmiernie, albowiem jest on ustawiany jako auto dla młodych, eleganckie i drogie, coś w stylu rypania klienta w `CLS. Jeśli masz ochotę to zobacz, że C 220cdi jest tańsze niż CLA 220cdi. To jest bezsens.
Arno, ale z drugiej strony, to dlaczego takie CLA miałoby być tańsze od C? Chodzi o jakąś ilość dodatkowej blachy, która została zużyta na nieco większe nadwozie?
Przecież spora część podzespołów tych aut jest taka sama lub prawie takia sama, jesli chodzi o koszty.
W CLA jako nowszym modelu niektóre podzespoły mogą być nowocześniejsze.
Więc faktycznie ich marketingowcy mogą ustawić ceny tak, jak uważają za bardziej stosowne ze swojego punktu widzenia.

A jeśli jeszcze wspominasz Opla Insignie:
Nie skreślałbym tego samochodu już na starcie.
Przy tym, osobiście nie wybrałbym wcale wersji OPC, której design jak dla mnie jest zbyt wyzywający, tylko na przykład Sports Tourer (czyli takie niby kombi), w specyfikacji Sport albo Cosmo, silnik benzynowy 2.0 Turbo (250KM), napęd AWD, skrzynia biegów M6 albo A6 i do tego jeszcze parę ekstrasów jak np. ortopedyczne i wentylowane fotele Recaro, biksenony z doświetlaniem i takie tam... to wszystko cennikowo to byłoby może ze 150-160 tys, a realnie do zapłacenia może ze 130?
Za tanio?
No to pozostają marki premium.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 lut 2013, o 00:56

Łukaszenka< CLA to jednak auto, które jest przedłużonym hackbackiem, o mniejszymrozstawie osiitep.MNiej miejsca w środku.
Tak jakbyś jettę chciał sprzedawać w cenie passata, na oko.
Ładnie to CLA wygląda, ale bez przesady.
Właśnie kupilim do firmy Opela Insignie, sport, 2.8. Dwulitrowym to się nie ma co ten tego.
Ciekawe cow ymyślą w nowym MOndeo.
A jak się auto ma nie psuć, to chyba 2.0 Honde Accord (lub Civica), Subaru Legasiaka 2.0 lub 2.5 bez turbo of coursix, no ewentualnie mazde 6,ale tam już napakowały jak głupie elekroniki. No jest dziki wynalazek Suzuki Kizashi, 4x4. Tylko poodbno Suzuki mają krótkie siedziska.

gregski
6 gwiazdek

Post 20 lut 2013, o 00:59

Лукашэнка pisze: rozsądnie, tylko kuni może być za mało.

w golfie r to ma 270 kucy.. no i wygodne dsg

:arrow: ARNO, ciekaw jestem tych aktywnych monitorkow ktore kupiles.. masz juz je? opiszesz?

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Post 21 lut 2013, o 17:51

Świetnie mi się czytało, temat :thumb: !!!

Też mnie ciągnęło do volvo. Chyba dlatego, że na studiach w wakacje pracowałem w Niemczech jako kierowca 760-tki. Jeździłem wtedy maluchem, po pierwszym dniu pracy nie mogłem spać. 850 t-5 szczyt marzeń - koniec 90-tych. Do tej pory oglądam sie za każdym v70 XC, im starsze, tym lepsze. Przymierzałem się do takiego, zwyciężył rozsądek i oBK :mrgreen: .

A zawsze chciałem mieć LR Discovery. I subaru brata z dachem targa i funiastymi fotelami na pace. Fotele nie wystepowały w skandynawii, a ze Stanów nie mam odwagi ciągnąć 30-letniego złoma do renowacji. Cena odrestaurowanych z kolei dobija.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Post 21 lut 2013, o 17:52

dubel

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lut 2013, o 22:13

W 1980 w Kalifornie jeździłem akim Bratem na pace na tych stadionowych fotelach :)
Dziś nikt by nie pozwolił na tym usiąść legalnie.

pol052
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GD
Polubił: 5 razy
Polubione posty: 28 razy

Post 22 lut 2013, o 00:03

moje typy:
Obrazek
kumpel mial takie 2,2 litra przy wszechobecnych polonezach to byl ogier
moj tato mial
Obrazek
1,9
i tez w tyle nie zostawal

ale moj typ to:
Obrazek
tylko cena dosc zaporowa kolo 3 tys ojro w stanie agonalnym
ale moze po iksie to bedzie nastepny target :D
Impreza na codzien a w weekendy 126p900

Śmietan
1 gwiazdka

Post 22 lut 2013, o 08:07

Ja ze Stanów przywiózłem dwa marzenia. Czas stanął gdy jechały obok mnie...
- Chevrolet El Camino '78
- Toyota Corolla II coupé

gregski
6 gwiazdek

Post 22 lut 2013, o 10:27

BiP pisze: Przymierzałem się do takiego, zwyciężył rozsądek i oBK

dobry ruch, xc70 jest przecietnym pomyslem, z bardzo drogimi fantami.
jesli v70 to zwykla...

ODPOWIEDZ