Kupno Forestera

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Śmietan
1 gwiazdka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 22 lut 2013, o 07:59

Początkowo byłem zapalony na S-Turbo ale chyba byłby to błąd. Ja mam prawko 8 lat i dziesiątki tysięcy kilometrów w różnych maszynach, ale żona 4 kwietnia prawko zdaje... Planuje powiększać nie pomniejszać rodzinę.

Co do gazu to... Najchętniej kupiłbym diesla jeżeli byłby w pierwszej generacji. Jestem dzieckiem diesla.
O wieść o automacie żona BARDZO się ożywiła. Ja mniej. Dla mnie automat to zmniejszenie przyjemności z jazdy.

Także czekam na swoją perełkę. :)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Kupno Forestera

Post 22 lut 2013, o 08:16

Nie chciałbyś tego diesla.
Jest z nimi duży problem, pękają wały, a naprawa to ..... 30 tyś!

http://www.forum.subaru.pl/index.php?/t ... hortblock/

Śmietan
1 gwiazdka

Post 22 lut 2013, o 08:23

Ty mówisz o trzeciej generacji kiedy ja pierwszej szukam która to charakteryzowała się brakiem diesla w ofercie.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Post 22 lut 2013, o 08:25

No dokładnie Jarecki :-) zresztą jak się orientuje to pierwsza generacja nie miała diesla :?: poprawcie mnie jak się mylę :!: :?: co do automatu to żona wie co chcę, i wcale nie powiedziałbym że automat nie daje przyjemności.Dla porównania mam imprezę w manualu, i ile się muszę na rząglować to głowa boli :!: forkowi tylko operacja zero jedynkowa ;-) gaz, nie gaz :mrgreen: a jak mało to power wciskamy i jedziemy jak rakietą 8-)

Śmietan
1 gwiazdka

Post 22 lut 2013, o 08:36

Mowie od razu. Mnie nie przekonasz. Próbują już ze 3-4 lata bez skutku na moim "głównym" forum. Podobnie jak do benzyny. Chociaż z benzyną jakby im się trochę udało... ;)

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Re:

Post 22 lut 2013, o 08:45

Śmietan pisze:Mowie od razu. Mnie nie przekonasz. Próbują już ze 3-4 lata bez skutku na moim "głównym" forum. Podobnie jak do benzyny. Chociaż z benzyną jakby im się trochę udało... ;)
Tylko głupcy nie zmieniają zdania :-) (bez obrazy) ale ja forka nie sprzedaje, jest za dobry by komuś oddać i miał się nim cieszyć.Po odpaleniu silnika nie mam żadnej dyskoteki na pulpicie, amory nowe, silnik i automat zdrowy, więc po co mam go oddawać :-p poprostu daję Tobie do myślenia, a nie strzelania że nie na pewno nie :!: nigdy nie mów nigdy :!: :razz: pomyśl chwilę zobacz przejedż się a potem oceniaj.Powodzenia :evilgrin:zobacz jak mało jest na rynku automatów, wierz mi to nie jest przypadek, ludzie wiedzą co mają :thumb:

Śmietan
1 gwiazdka

Post 22 lut 2013, o 08:51

Darecki bez obrazy, ale doskonale o tym wiem. Ale jedni lubią zmieniać biegi inni nie. Jedni lubią bociana pod maską inni ciche mruczenie. Diesel ma inny moment co wielokrotnie udowadniałem łysym w zachodniej motoryzacji na światłach.
Ale Forester ma być inny. Benzyna.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lut 2013, o 08:56

jarmaj pisze:Nie chciałbyś tego diesla.

Co do Diesli, nie wiem czy wiesz, a napewno wiesz że Subaru połączyło się z Toyotą, także to już nie jest Subaru jak z lat 1993-2006, te po 2006 to już stek szłamu :!: wiem co piszę mam kontakt ze szczecińskim serwisem, i jak podjeżdżam swoim forkiem, to sami mówią podjechało prawdziwe Subaru :mrgreen: i żeby było śmieszniej mówią po co przyjechałem :?: bo napewno nie naprawiać.A ja do kolegi sobie tam zajeżdzam na kawkę :-) i patrze jak przekilnają te nowe subaru i mówią co za szmelc :lol:

Śmietan
1 gwiazdka

Post 22 lut 2013, o 09:58

Tak niestety jest nie tylko z Subaru. Teraz robi się tak by na częściach zarobić. Obecnie samochody projektowane są przez księgowych nie przez inżynierów.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 22 lut 2013, o 10:00

jarmaj pisze:Nie chciałbyś tego diesla.

Czemu podejście SIPu mnie nie dziwi? Dobrze, że przynajmniej Koper coś tam gościowi pomógł.
Całkowicie rozumiem rozgoryczenie człowieka, któremu w używanym normalnie od nowości aucie, przy 150kkm pęka ni stąd ni zowąd wał i mówią mu, że naprawa będzie kosztować połowę wartości auta :wall:

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lut 2013, o 10:05

W obecnym czasie auto ma spełniać warunek nie popsuć się do wygaśnięcia gwarancji :!: auto jest traktowane naprawdę przedmiotowo. Dzisiejsze projekty mają na celu przynosić dochody korporacjom w póżniejszym czasie :!: Nie istotne jest co dany klient o tym myśli.Pamietacie jak toyota wypuściła w latach 90 corollę :?: Co się okazało że samochód przynosił straty, bo był za dobry, przecież nawet toyota była w kryzysie :-> Jak można było zrobić samochód perfekcyjny :!: :?: To samo tyczy się subaru te z lat 90 i początku 10 (do połowy)to właśnie samochody stworzone dla klientów nie dla korporacji :-)

Śmietan
1 gwiazdka

Post 22 lut 2013, o 10:09

Mam to szczęście mieć niezniszczalną Corolle. ;)

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Re:

Post 22 lut 2013, o 10:10

Śmietan pisze:Mam to szczęście mieć niezniszczalną Corolle. ;)
:-)

Śmietan
1 gwiazdka

Post 22 lut 2013, o 10:14

A Toyota w kryzysie była tylko raz. Dwa lata temu pierwszy raz w historii miała stratę.

Ale wróćmy do tematu zakupu Forestera. Mam pytanie. Przeglądam oferty i Forestery z 98 - 99 -00 wyglądają inaczej. Były tak zmieniane?

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lut 2013, o 10:17

Powiem,że forek 00 przeszedł lekki lifting świateł tylnich, nie wiem jak przód dla mnie wyglądają jednakowo ;-) co do reszty ta sama seria, także śmiało polecam :!: nie pożałujesz, tylko nie pytaj ile pali, bo się zdenerwuję :-p

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lut 2013, o 10:21

Jak chcesz podeśle Tobie zdjęcia mojego forestera zobaczysz jak wygląda(nie jest to autoreklama przed sprzedażowa) :-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 22 lut 2013, o 10:24

Konto usunięte pisze: Całkowicie rozumiem rozgoryczenie człowieka, któremu w używanym normalnie od nowości aucie, przy 150kkm pęka ni stąd ni zowąd wał i mówią mu, że naprawa będzie kosztować połowę wartości auta :wall:

I to nie jest odosobniony przypadek. W podlinkowanym temacie jest mowa o skali problemu (z przykładami).

Inne wątki na ten temat:
http://www.forum.subaru.pl/index.php?/t ... czesliwie/

http://www.forum.subaru.pl/index.php?/t ... try1671389

http://www.forum.subaru.pl/index.php?/t ... er-diesel/
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, o 10:34 przez jarmaj, łącznie zmieniany 3 razy.

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 22 lut 2013, o 10:26

darecki1981 pisze: a napewno wiesz że Subaru połączyło się z Toyotą

Od kiedy zakup 15% akcji to połączenie?
Mała poprawka: 16,5%
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, o 10:36 przez Boombastic, łącznie zmieniany 1 raz.

Śmietan
1 gwiazdka

Post 22 lut 2013, o 10:26

Nie pytam się ile pali bo są portale gdzie można to sprawdzić. ;) Możesz podesłać. Sprawdź PW.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lut 2013, o 10:28

Procenty mnie intersują jedynie na butelkach (kapslowanych) :-) ale jak czytam o połączeniu to liczby nie grają dla mnie roli :-p

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Re:

Post 22 lut 2013, o 10:30

Śmietan pisze:Nie pytam się ile pali bo są portale gdzie można to sprawdzić. ;) Możesz podesłać. Sprawdź PW.
hehe ok podeśle pożniej fotki jak porobie.Po co portale by sprawdzać, podjeżdzasz pod Orlen otwierasz wlew i za 150, i tak co drugi dzień :-d

Boombastic
4 gwiazdki

Post 22 lut 2013, o 10:31

Śmietan pisze: Diesel ma inny moment co wielokrotnie udowadniałem łysym w zachodniej motoryzacji na światłach.

Piszesz o tym mitycznym dieslowskim momencie co to ma być panaceum na jego wszystkie wady? Inny moment to ma doładowana benzyna subarowa a nie jakiś diesel z wąskim zakresem użytecznej prędkości obrotowej z mocą i momentem podzielonym przez dłuższe przełożenia skrzyni biegów. W ubiegłym roku przejechałem dwoma dieslami jakieś 5000 km i cały czas szukałem tego mitycznego momentu obrotowego. Znalazłem go dopiero po powrocie z wakacji w moim garażu.

Śmietan
1 gwiazdka

Post 22 lut 2013, o 10:38

Nie jeździłeś w terenie. Usiądź za sterem turbo diesla około 3.0 w górę. Znajdziesz. ;)

Boombastic
4 gwiazdki

Post 22 lut 2013, o 10:39

darecki1981 pisze:Procenty mnie intersują jedynie na butelkach (kapslowanych) :-) ale jak czytam o połączeniu to liczby nie grają dla mnie roli :-p
To może zmień literaturę na coś bardziej fachowego, bo od kiedy wspólpraca to przejęcie? Czy np. Ford przejął Mazdę?

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lut 2013, o 10:45

ja nie napisałem o przejęciu jak widzę :!: ale się nie denerwuj :-)

ODPOWIEDZ