Dokad na zime?
Dokad na zime?
mamy koniec lutego. wyobraz sobie, ze jest koniec listopada. syf.
dzien co raz krotszy, co raz zimniej, pada deszcz.
wiesz, ze tak bedzie za pol roku.
patrzysz na mape pogodowa, rzym +14°C i slonce
zaczynasz knuc.. 4 miesiace mozna sobie na naszej wysokosci spokojnie odpuscic - listopad-luty.
pomijamy ograniczenia dzieciakowo/kredytowo/zawodowe, dzieciaki urosna, kredyt splacisz, robote chetnie zmienisz..
dokad wtedy?
dzien co raz krotszy, co raz zimniej, pada deszcz.
wiesz, ze tak bedzie za pol roku.
patrzysz na mape pogodowa, rzym +14°C i slonce
zaczynasz knuc.. 4 miesiace mozna sobie na naszej wysokosci spokojnie odpuscic - listopad-luty.
pomijamy ograniczenia dzieciakowo/kredytowo/zawodowe, dzieciaki urosna, kredyt splacisz, robote chetnie zmienisz..
dokad wtedy?
Re: Dokad na zime?
FUX pisze: Na południe.
ale dokad?
ciagnie pld hiszpania, wlochy..
w portugalii tez powinno byc ok, jej urok jakos wartosc dodana..
ty Fuxsio pewnie chorwacja? ;)
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
Wyspy Kanaryjskie
jak u nas na wiosnę jedyny minus - piździ jak w kieleckiem
no banie urywa i ti non stop

kiedyś widziałem w jakimś materiale Cejrowskiego i właśnie mówił że jak emerytura to tylko Ameryka Środkowa ,tylko teraz już nie pamiętam dokładnie o jakim kraju mówił
,ale z tego co pamiętam to wynajęcie hacjendy z żarciem i panią co ogarnia chatę to był wtedy koszt chyba w przeliczeniu na nasze jakieś 1,5 -2 tysie zł 

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
a i w ch. domów do kupienia
hiszpanie jak dostali kota pobudowali tam domy, osiedla i porobili drogi
przyszedł kryzys i za 1/2 ceny od zajebania stoi domów na sprzedaż
całe osiedla pustostanów nawet ruscy nie kupują - ale dla nich chyba za mało ciepło
hiszpanie jak dostali kota pobudowali tam domy, osiedla i porobili drogi

przyszedł kryzys i za 1/2 ceny od zajebania stoi domów na sprzedaż
całe osiedla pustostanów nawet ruscy nie kupują - ale dla nich chyba za mało ciepło

Na chwilę pewnie tak, ale na dłużej nie.gregski pisze: ty Fuxsio pewnie chorwacja? ;)
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
burat pisze: że jak emerytura to...
.... to na najuboższe życie nie będziemy mieć i trza będzie zastanawiać się, czy chleb kupić, czy mieszkanie opłacić. A nie o wyjazdach marzyć

jarmaj, wyjazd w cieplejsze wlasnie po to by latwiej sie zylo prostym biednym zyciem..
po kij siedziec w tym zimnie i ciemnie, to sa extra koszty na woode (psycha) i drewno (zimno)
zamiast byc ciezarem dla dzieciakow pakujesz manaty, przeprowadzasz sie daleko i wysylasz od czasu do czasu maila z info czy jeszcze zyjesz ;) chyba, ze wolisz nowoczesnie u nas czyli dom starcow ;)
ja wybieram zycie gdzies gdzie rybe zlowie na obiad, ogrzewac nie musze bo cieplo nawet zima.
no i mieszkanie to juz zupelnie odpuszczam, po cholere ten koszt..
po kij siedziec w tym zimnie i ciemnie, to sa extra koszty na woode (psycha) i drewno (zimno)
zamiast byc ciezarem dla dzieciakow pakujesz manaty, przeprowadzasz sie daleko i wysylasz od czasu do czasu maila z info czy jeszcze zyjesz ;) chyba, ze wolisz nowoczesnie u nas czyli dom starcow ;)
ja wybieram zycie gdzies gdzie rybe zlowie na obiad, ogrzewac nie musze bo cieplo nawet zima.
FUX, nie, ale chetnie przeczytam. mam juz dosyc zimy.
poza tym to dobre miejsce na takie rozmowy ;)
poza tym to dobre miejsce na takie rozmowy ;)
Na poludnie Hiszpanii czy Wloch (podejrzewam, ze podobnie jest jak tutaj) mozna sie wybrac, ale cudow nie spodziewac lepiej - noca bywa dosc chlodno, za dnia np. ostatnio miedzy 10 a 15st.
Wiem, ze to nadal cieplej niz w PL, ale szalu tez nie bedzie - Kanary powinny byc cieplejsze, ale faktycznie pewnie bedzie wialo troche (na samym poludniu Hiszpanii / Europy, tez czasami niezle pizdzi z drugiej strony :))
Przy czym w hotelach zapewne jakies ogrzewanie dla turystow sie znajdzie - ale ogolnie standardem tutaj w mojej okolicy jest raczej brak ogrzewania, wiec noca bywa czasami chlodawno, zwlaszcza, jak czlowiek siedzi bez wiekszego ruchu w domu.
Wiem, ze to nadal cieplej niz w PL, ale szalu tez nie bedzie - Kanary powinny byc cieplejsze, ale faktycznie pewnie bedzie wialo troche (na samym poludniu Hiszpanii / Europy, tez czasami niezle pizdzi z drugiej strony :))
Przy czym w hotelach zapewne jakies ogrzewanie dla turystow sie znajdzie - ale ogolnie standardem tutaj w mojej okolicy jest raczej brak ogrzewania, wiec noca bywa czasami chlodawno, zwlaszcza, jak czlowiek siedzi bez wiekszego ruchu w domu.
Jacek "AMI" Rudowski
AMI, ja mam swoje ogrzewanie w busie ;)
poza tym nie raz przyszlo mi spac w 10°C i mniej i nawet ogrzewania nie wlaczalismy, jedynie nad ranem. wystarczy ciepla posciel i spi sie jak dziecko ;)
co robisz na pld_niu?
poza tym nie raz przyszlo mi spac w 10°C i mniej i nawet ogrzewania nie wlaczalismy, jedynie nad ranem. wystarczy ciepla posciel i spi sie jak dziecko ;)
co robisz na pld_niu?
gregski pisze: wystarczy ciepla posciel i spi sie jak dziecko
to fakt - koldra i dwa koce i jazda :)
gregski pisze: co robisz na pld_niu?
Obecnie mieszkam/pracuje/zyje.
Jacek "AMI" Rudowski
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
gregu, jak Ty masz dosyć zimy to co ja mam powiedzieć 

Legio Patria Nostra
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
Ciężarem dla dzieciaków?gregski pisze:jarmaj, wyjazd w cieplejsze wlasnie po to by latwiej sie zylo prostym biednym zyciem..
W polskich realiach dziadkowie częściej bywają podporą.
Finansową i nie tylko.
W realiach gdy równouprawniony rodzic płci żeńskiej musi pracować zawodowo, a zarazem oboje rodzice nie zarabiają tyle, żeby pozwolić sobie na płatną opiekę do dzieci, pomoc dziadków bywa nieodzowna, aby w ogóle młodzi ludzie decydowali się na dzieci.
No a jeśli nie będą się decydować, to cały ten system społeczny się załamie.
Co zresztą powoli już następuje.
Zwiać do Hiszpanii?
Tam też dociera prawdziwa bieda.
A to nie wróży niczego dobrego na przyszłość.
Ameryka Łacińska?
Fajnie. Dopóki "bogatego" europejskiego dziadka nie odwiedzi gang rabusiów i nie odetnie mu łba, przed ograbieniem domostwa.
Bezludna wyspa?
Przestanie się podobać, gdy dziadka rozboli ząb.
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

100% racjiЛукашэнка pisze: Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
jednak co szkodzi sprawdzić jezeli sa takie możliwości

a może nawet lepiej. Pakować graty i w drogę.Лукашэнка pisze: Wszędzie dobrze

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
przy nasztch emeryturach = $500 na miesiąc?Oqrek pisze: Np. Australia

Tyle na tydzień potrzeba, żeby jakoś było

chociaż ja sam najczęściej właśnie na zimę wieję do Australii ... i raczej to się nie zmieni

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
w NZ nie byłem nigdy, ale kiedyś z pewnością się wybiorę.Konto usunięte pisze: Alan a kiedyś Polacy marzyli o NZ - zwiedzałeś czy jeszcze nie miałeś okazji ?
Tam będzie znacznie taniej, chociaż już nie tak ciepło

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
ale hobbita mozna spotkaćAlan, Alan, Alan! pisze:w NZ nie byłem nigdy, ale kiedyś z pewnością się wybiorę.Konto usunięte pisze: Alan a kiedyś Polacy marzyli o NZ - zwiedzałeś czy jeszcze nie miałeś okazji ?
Tam będzie znacznie taniej, chociaż już nie tak ciepło

dla mnie to karta in plus akuratAlan, Alan, Alan! pisze: już nie tak ciepło![]()

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają"