Nowy Forester 2.0XT - 2013
Re: Nowy Forester 2.0XT - 2013
a ja jestem ciekaw jak na takim wertepie by se mój OBK poradził - bo w tym Forku widać faktycznie elektronikę sterującą, czyli stary poczciwy OBK 02" powinien dać radę... chyba że na prześwicie straci, co jest prawdopodobne
Ostatnio zmieniony 19 mar 2013, o 00:27 przez busik, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
busik, bankowo sie zawiesisz 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Piter 35, ojtam ojtam
jak nie da się powoli, to pójdziemy ogniem 

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Jeśli nie zabłądzimy w okolice Kampinosu, to zapewne nigdy.Arno pisze:Patrz se człowiek na ten filmik i se mówi - co za masakra. Ale tak między nami, ile razy lądujemy w takich sytuacjach?

Częściej, tego typu "auta terenowe" stają przed takimi zadaniami:
Link: http://www.youtube.com/watch?v=X_TstxMkRMQ
A tak nawiasem mówiąc jak się szanownym podoba auto przedstawione na tym filmie?
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Лукашэнка pisze: A tak nawiasem mówiąc jak się szanownym podoba auto przedstawione na tym filmie?
Auto mi się bardzo podoba, ale w realu jest jednak bardzo małe (taki XV), a wersja z turbobenzyną jest kosmicznie droga. Zresztą nowy Range Rover też mi się bardzo podoba, bo go bardzo odchudzili i zaczął w końcu jakoś jechać, ale cenowo to wyskoczyli znowu w górę. Ale Range Rover poniekąd ma konkurować z klasą S, więc wzrost ceny jest zrozumialy. Ale awaryjność poniżej przeciętnej. Moi klienci mają poprzednie modele i niestety narzekają.
-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
Auto bardzo ładne - nie dalej jak wczoraj miałem okazję z bliska obejrzeć takiego białego - widząc go na swiatłach na środkowym pasie od razu wybrałem prawy pas kończący się za około 300-400 metrów, co by od razu sprowokować kierownika do lepszego startu - miałem po prostu ochote zobaczyć jak to jeździ. Przeczucie mnie nie zawiodło i na klapie był znaczet Si4 (znaczy siuę 240 kucy), a kierownik dał się podpuścić. Jedzie przyzwoicie, ale mój brzydal okazał się ciut lepszyЛукашэнка pisze:
A tak nawiasem mówiąc jak się szanownym podoba auto przedstawione na tym filmie?
Лукашэнка

był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
dostalem "ofertę", naprawdę szybko działaja,
cena za wersje Premium (" od reki” dostepny kolor Ice Silver) 34700euro
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
A co to za wersja Premium?esilon pisze:dostalem "ofertę", naprawdę szybko działaja,
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
No własnie, bo wczoraj sprawdzałem różnice pomiędzy wersjami i był to odpowiednik polskiego Platinium, czy łacznie z szyberdachem, audio, skórą itd.esilon pisze:tak nazwali , z załączonej specyfikacji wynika że wszystkomająca
No ale niestety, to żaden test na tym filmie a jedynie materiał reklamowy.Boombastic pisze:Лукашэнка pisze: A tak nawiasem mówiąc jak się szanownym podoba auto przedstawione na tym filmie?
Auto mi się bardzo podoba, ale w realu jest jednak bardzo małe (taki XV), a wersja z turbobenzyną jest kosmicznie droga. Zresztą nowy Range Rover też mi się bardzo podoba, bo go bardzo odchudzili i zaczął w końcu jakoś jechać, ale cenowo to wyskoczyli znowu w górę. Ale Range Rover poniekąd ma konkurować z klasą S, więc wzrost ceny jest zrozumialy. Ale awaryjność poniżej przeciętnej. Moi klienci mają poprzednie modele i niestety narzekają.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Wyjątkowo są oszczędne.Piter 35 pisze:E ponoć oszczędne
Boombastic, turbodiesel jest w Polsce sporo droższy od turbobenzyny (może częściowo z powodu innej stawki akcyzy).Boombastic pisze:Лукашэнка pisze: A tak nawiasem mówiąc jak się szanownym podoba auto przedstawione na tym filmie?
Auto mi się bardzo podoba, ale w realu jest jednak bardzo małe (taki XV), a wersja z turbobenzyną jest kosmicznie droga.
Bo ja wiem czy to małe auto? Evoque jest wprawdzie krótszy i niższy, ale za to szerszy od nowego Forestera. To auto ma po prostu dość niecodzienne proporcje, dlatego trudno go tak na oko porównać do innych aut. Ja znajduję w nim wygodną pozycję za kierownicą (w nowym Foresterze zresztą również). Jeśli chodzi o ilość miejsca dla pasażerów i w bagażniku, to wydaje mi się, że też nie jest najgorzej, w porównaniu do konkurentów w tej klasie aut. Powiedziałbym, że jest podobnie w Foresterze i w Evoque. Cena salonowa 2,0Si4 jest dużo wyższa od 2.0XT, u brokera różnica mniejsza, ale jednak nadal jest. Design w Foresterze - poprawny, w Eveque - bardzo premium. Osiągi, sprawność na asfalcie i poza asfaltem - sądzę, zże porównywalne.
Gdyby aspekt finansowy nie miał odgrywać roli, to musiałbym się dłuższą chwilę zastanowić, którego bym wolał.

Ewok jest czadowy. Przejedź się. ma dużo z gokarta. Skrzynia aksamitna ZF.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Jechałeś kiedyś gokartemFUX pisze:
Ewok jest czadowy. Przejedź się. ma dużo z gokarta. Skrzynia aksamitna ZF.

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
Лукашэнка pisze: Boombastic, turbodiesel jest w Polsce sporo droższy od turbobenzyny (może częściowo z powodu innej stawki akcyzy).
Bo ja wiem czy to małe auto? Evoque jest wprawdzie krótszy i niższy, ale za to szerszy od nowego Forestera. To auto ma po prostu dość niecodzienne proporcje, dlatego trudno go tak na oko porównać do innych aut. Ja znajduję w nim wygodną pozycję za kierownicą (w nowym Foresterze zresztą również). Jeśli chodzi o ilość miejsca dla pasażerów i w bagażniku, to wydaje mi się, że też nie jest najgorzej, w porównaniu do konkurentów w tej klasie aut. Powiedziałbym, że jest podobnie w Foresterze i w Evoque. Cena salonowa 2,0Si4 jest dużo wyższa od 2.0XT, u brokera różnica mniejsza, ale jednak nadal jest. Design w Foresterze - poprawny, w Eveque - bardzo premium. Osiągi, sprawność na asfalcie i poza asfaltem - sądzę, zże porównywalne.
Gdyby aspekt finansowy nie miał odgrywać roli, to musiałbym się dłuższą chwilę zastanowić, którego bym wolał
Czy małe auto? Jest sporo krótsze od nowego Forestera, a bagażnik ma wielki (choć powiększa go wysoka linia siedzeń i dlatego ma niby objętość 575 l, ale zaraz nad nimi jest dach), więc pewnie na tylnym siedzeniu przy odsuniętych fotelach nie ma w ogóle miejsca. Auto jest dosyć niskie jak na ten rodzaj auta z małymi okienkami więc wygląda fajnie, ale obstawiam że przy moich gabarytach albo będę walic głową w dach albo nic nie będe widzieć, a za mną nie wsiądzie nawet moja czteroletnia córka. Ceny - praktycznie zaczynają sie podstawy od ponad 200 000 zł za turbobenzynę (diesla nigdy nie kupię) i potem dodatki, dodatki, dodatki, jak to w klasie premium i pewnie zamknie się w kwocie 250 000 zł. Zresztą wszystko w klasie premium jest premium, czyli premiowane wyższą ceną. Koła 19" i 20", drogie opony, drogi serwis i sama marka Range Rover zajmująca doły tabel bezawaryjności (moi klienci posiadający Range Rovery to potwierdzają ze smutkiem). Byc może nowy Range i Evoque to w końcu zmienią.
Jak porównam to z najbogatszą wersją nowego Forestera za 145000 zł to przepaść jest ogromna. Tak, to są różne klasy, ale jak dla mnie to zamienił stryjek siekierkę na lepiej wykończony kijek, bo zmiana komfortu podróżowania nijak nie jest warta dopłaty 200 000 zł do mojego obecnego auta, a ilość miejsca może być nawet ciut mniejsza lub inaczej rozłożona. No i na dodatek ten gwałtowny spadek wartości aut premium. Tak, auto byłoby fajne jako któreś w bardzo bogatej rodzinie, nie dla mnie i nie do moich potrzeb. Auto raczej podobne w swoim charakterze do Mercedesa CLS - bardzo miłe dla oka nadwozie, ale ultra niepraktyczne (ogladałem z bliska, z tyłu wsiadają tylko dzieci).
Poza tym jakoś nie widzę siebie wjeżdżającego tym autem do kopalni odkrywkowej czy na budowę rozoraną cięzkim sprzętem i nie wsiadam do niego z ubłoconymi butami. Tak samo nie widzę w nim mojej córki walącej zabawkami dookoła, brudzącej wszystko na maxa.
I jeszcze dokładka. Ja jeżdżę stosunkowo mało, ale raczej na trasy nie kupiłbym suva. A do tego co potrzebuję to Forester spokojnie wystarcza. ALe obecny model zaczyna mi się trochę nudzić i najlepiej bym chciał by nowy był równie szybki i dobrze prowadzący jak mój po remapie a zarazem dawał odrobinę więcej komfortu, szczególnie na tylnej kanapie. Ale skoro moje auto nijak nie chce się psuć i dalej dobrze jeździ, a do nowego musiałbym dopłacić znowu jakie 90 koła to czy jest sens bycia beta testerem? Ja przejeżdżam max 15 tys. km rocznie, dłuższe trasy sporadycznie. Jak na razie wolę wydawać kasę na podróże, a to głównie samoloty.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2013, o 20:33 przez Boombastic, łącznie zmieniany 1 raz.
So What! pisze: Jechałeś kiedyś gokartem
Dawnooooo temu. Ale nie buja się na boki i pozycja za kierownicą fajna.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Teoria względnościFUX pisze:
Dawnooooo temu. Ale nie buja się na boki i pozycja za kierownicą fajna.

Boombastic, ja też wolę wydawać pieniądze na inne cele, w tym wakacje, niż na relatywnie drogie samochody.Boombastic pisze:Jak na razie wolę wydawać kasę na podróże, a to głównie samoloty.
Jednak w moim przypadku (pracownik najemny), w robocie należy mi się jakiś samochód, jak powiedzmy wojakowi onuce.
Więc jeśli krwiopijca ma płacić, to niech to będzie choćby taki Forester 2.0XT, a nie np. Avensis 2.0 D-4D...
bo nawet gdybym wybrał to drugie, to przecież i tak za takie ofiarne poświęcenie nie dostałbym żadnego medalu.

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
XV jest mały???Boombastic pisze:Auto mi się bardzo podoba, ale w realu jest jednak bardzo małe (taki XV)

A tym bardziej bardzo?

Bardzo mały to są Maluch, Mini i Fiat 500 klasyczne, itp.
Małe to Cinquecento.

No ale każdy ma swoje kryteria oceny

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
Лукашэнка pisze: Jednak w moim przypadku (pracownik najemny), w robocie należy mi się jakiś samochód, jak powiedzmy wojakowi onuce.
Więc jeśli krwiopijca ma płacić, to niech to będzie choćby taki Forester 2.0XT, a nie np. Avensis 2.0 D-4D...
Sprawa oczywista. Nie znam bardziej nudnego auta niż Avensis. To już Skoda budzi więcej emocji. No i Forester nijak nie kojarzy się z autem służbowym.
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
jarmaj pisze: Bardzo mały to są Maluch, Mini i Fiat 500 klasyczne, itp.
Małe to Cinquecento.
Myślałem że rozmawiamy o samochodach i to typu SUV

Stary Forester to jeszcze skromnie wyglądał i raczej nie bogato. Ale ten nowy jest wraźnie anty-Franciszkowy.Boombastic pisze:Лукашэнка pisze: Jednak w moim przypadku (pracownik najemny), w robocie należy mi się jakiś samochód, jak powiedzmy wojakowi onuce.
Sprawa oczywista. Nie znam bardziej nudnego auta niż Avensis. To już Skoda budzi więcej emocji. No i Forester nijak nie kojarzy się z autem służbowym.
Witam, mialem okazje dzis jedzic nowym Forkiem 2.0XT, no i filnmik w powyzszym linku moze byc lub nie reklamowy ale sprawdzilem go w podobnych warunkach drogowych (w koncu wiosne mamy). Naprawde pomimo "udziwnionego" napedu jedzi super. Jeden warunek, wjazd w ciezki teren - musi byc wylaczona trakcja. Spradzona proba podjazdu pod wzniesienie osniezone i czesciowo oblodzone z koleinami sie nie powiodla, przy wylaczonej trakcji odbylo sie to pezproblemowo. Srednie spalanie w jazdach testowych, rozni kierowcy i warunki to 11,6-11,8 litra. Przelacznik Sharp/Sport dziala znakomicie i daje super zabawe (zdrowy kop).Chyba bedzie trzeba negocjowac dobra cene na zakup.