Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 23 mar 2013, o 00:00

Kruszyn pisze:
Лукашэнка pisze: Apple to jest klasyczny przykład chciwego, ekspansywnego, agresywnego koncernu, w którym wszystko jest podporządkowane żądzy coraz większego zysku.
a znasz grabie co grabią od siebie :?:
pokaż firmę która tak nie robi :?:
Kruszyn, było i nadal jest wielu przedsiębiorców, którzy mieli inne cele niż jedynie agresywne maksymalizowanie swojego zysku. Sam osobiście poznałem takich ludzi.
Niestety to jest coraz rzadziej spotykana sytuacja.
W zglobalizowanej gospodarce po prostu ten bardziej bezwzględny i chciwy pokona na rynku tego bardziej wrażliwego społecznie czy zwyczajnie uczciwszego.
Tak jak na ringu zabijaka, który ukrywa sztylet w rękawie i nie zawaha się go użyć, ma spore szanse wygrać z przeciwnikiem, który chce walczyć fair.
Można powiedzieć, że taki lajf.
Ale to nie znaczy, że trzeba to akceptować.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 23 mar 2013, o 01:43

Лукашэнка, tak w skrócie to wolę kupić coś, co działa, niż zanabyć taniej i później się bujać.
Wtedy za rzeczone gdzieś wyżej lenovo dałem netto tyle, ile rok temu za obecnego mbp.
Pierwsze jest szrotem z wymienianą kilka razy baterią, reinstalkami windy min. co rok, muleniem, drogim programem biurowym, anty wirem kupowanym co rok, słabo świcącą matrycą, skrzypiącymi i pękającymi zawiasami, wymienioną szmatą od ekranu. Więcej napiszę, jak mi się przypomni.
Drugi produkt użytkuję i mam te wszystkie mankamenty w doopie, więc mi na siłę nie udowadniaj, że coś do bani jest lepsze od tego, co działa.

I jeszcze jedno istotne. Raz kupiony pakiet biurowy, tudzież każdy inny program, mogę sobie zainstalować LEGALNIE na 5 urządzeniach.

Miłego weekendu.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 23 mar 2013, o 09:16

FUX pisze: I jeszcze jedno istotne. Raz kupiony pakiet biurowy, tudzież każdy inny program, mogę sobie zainstalować LEGALNIE na 5 urządzeniach.

To też zaleta OSX/Steve/Apple? :mrgreen: Wiesz o czym piszesz czy piszesz co wiesz? :-p

FYI - mój domowy office mogę zainstalować nie na 5 ale na 3 urządzeniach i używam go od dobrych 5 (jak nie więcej lat). Kosztował całe 200 PLN.

To nie ma nic wspólnego z posiadanym systemem operacyjnym a tylko i wyłącznie z polityką licencyjną dostawcy. Spróbuj kupić taniej MacBooka bez licencji na OSX :-p
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2013, o 10:36

Chloru, z wrodzonej grzeczności Ci nie zaprzeczę... ;-)
Kup sobie raz program antywirusowy bez płacenia haraczu co roku. 8-)
Chloru pisze: mój domowy office mogę zainstalować
Możesz, tylko za nową wersję już Cię Bill skasuje. Z nawiązką.

Proszę cennik.
http://www.vobis.pl/oprogramowanie/ms-office-3-88.html

U Stiwa nie ma rozróżnień firma/student/użytek domowy/jeden właściciel.

Miłego weekendu.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Odp: Poradnik młodego komputerowca

Post 23 mar 2013, o 11:33

Mam program antywirusowy dostarczony wraz z systemem. Innego mi nie trzeba.

Jak sobie kupie Windows to mogę go legalnie zainstalować na dowolnym kompatybilnym urządzeniu. Ty chyba takiej opcji z OS X nie masz :twisted:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 23 mar 2013, o 11:34

FUX pisze:Chloru, z wrodzonej grzeczności Ci nie zaprzeczę... ;-)
Kup sobie raz program antywirusowy bez płacenia haraczu co roku. 8-)
Nikt nie zmusza do placenia co roku.

sprzedajesz mi mieszkanie. Bedziesz Mi je co roku malowac za free?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2013, o 11:40

Alan, Alan, Alan!, nie do końca trafne porównanie.
Aby spłukać toaletę, woda może się przydać z kranu, a nie np. z Wisły. ;-)
Choć trudno się nie zgodzić; mieszkać można, tylko czy klimat będzie przyjazny.

Chloru, do Offica się nie ustosunkujesz? :roll:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2013, o 11:51

FUX pisze:Alan, Alan, Alan!, nie do końca trafne porównanie.
Aby spłukać toaletę, woda może się przydać z kranu, a nie np. z Wisły. ;-)
Choć trudno się nie zgodzić; mieszkać można, tylko czy klimat będzie przyjazny.
Masz na myśli gwarancje?
Przecież kupujesz aktualizacje i udoskonalanie tego oprogramowania. Takie nieaktualne przecież działa zupełnie dobrze. Porównanie zupełnie dobre, choć rozumiem ze 'komputerowcy' powinni za friko robić, naprawiać...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 23 mar 2013, o 11:53

FUX pisze:
Możesz, tylko za nową wersję już Cię Bill skasuje. Z nawiązką.

A firma sadownicza gwarantuje dożywotnie aktualizacje za free?
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2013, o 12:00

Bill to w ogóle jest taki pazerny ze razem z zona wydal/zebral jakies 140 miliardy dolarów na cele charytatywne. Podobnie jak przeznaczył na nie znaczna wiekszosc majątku po smierci.

Taki pazerny jest.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2013, o 12:00

Alan, Alan, Alan! pisze: choć rozumiem ze 'komputerowcy' powinni za friko robić, naprawiać...
Patrząc na „stabilność" i współpracę z rzeczonym lenovo, to tak... ;-)

rrosiak, nie sprawdzałem, ale na Pages otworzę każdy plik w Wordzie/Excellu z dowolnej wersji, czego użytkownik tego ostatniego nie uczyni z wersją starszą, próbując otworzyć nowszy produkt, o Pages nie wspominając.

Amen.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2013, o 12:11

FUX pisze: użytkownik tego ostatniego nie uczyni z wersją starszą, próbując otworzyć nowszy produkt
Począwszy od wersji 2000 możesz otwierać najnowsze formaty MS Office (w 2007 roku MS wydał bezpłatną aktualizację do starszych wersji zapewniającą kompatybilność w przód).

A tutaj
FUX pisze: każdy inny program, mogę sobie zainstalować LEGALNIE na 5 urządzeniach.
to popłynąłeś maksymalnie.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 23 mar 2013, o 12:20

Alan, Alan, Alan! pisze:Bill to w ogóle jest taki pazerny ze razem z zona wydal/zebral jakies 140 miliardy dolarów na cele charytatywne. Podobnie jak przeznaczył na nie znaczna wiekszosc majątku po smierci.

Taki pazerny jest.
Ta. 10% krwiopijca tylko dzieciom zapisał. Jak one biedactwa dadzą sobie radę...? :evilgrin:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2013, o 12:30

rrosiak, odwilż się zbliża... ;-)

Doprecyzuję. Raz kupiony bez względu na ile urządzeń wrzucę. Max. na 5.
Dotyczy tych, które kupiłem.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2013, o 12:38

FUX pisze: Doprecyzuję. Raz kupiony bez względu na ile urządzeń wrzucę. Max. na 5.
Ale tak jak napisał Chloru nie ma to nic wspólnego z jabłkiem, tylko z warunkami licencji ustalanymi przez twórców softu.
FUX pisze: Dotyczy tych, które kupiłem.
A to zupełnie zmienia sens Twojej wcześniejszej wypowiedzi, która jest najzwyklejszą herezją :razz:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2013, o 12:53

rrosiak, pewnie wolą sprzedać 10 po 10, niż jeden po 100 i drzeć mordę, że 9 piraci....
A gdzie Ty herezję widzisz???
Normalne podejście biznesowe rzeczeni stfórcy ;-) prezentują. Patrz zdanie pierwsze.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Odp: Poradnik młodego komputerowca

Post 23 mar 2013, o 13:13

FUX ja się ustosunkowałem. Dodam jeszcze, że za MSO 2007 do użytku domowego zapłaciłem 200 pln / 3 urządzenia. Krwiopijcy!

Pomijam fakt kompatybilności i tego co Mac potrafi zrobic z np. prezentacja PowerPoint.

P.S. Najfajniej flejmuje się z żarliwymi neofitami. :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2013, o 13:28

Chloru, błądzisz.
Lubię, jak coś działa, a nie, jak ktoś usiłuje mi dorobić teorię, że tak jest, skoro nie jest. ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 23 mar 2013, o 13:38

FUX pisze: Lubię, jak coś działa, a nie, jak ktoś usiłuje mi dorobić teorię, że tak jest, skoro nie jest. ;-)
Ja lubię jak coś działa, wygląda estetycznie i mogę sobie np. wybrać rodzaj obudowy, jej kolor, materiał z którego jest wykonana, układ klawiszy. No i jak tu przy takich kryteriach kupić jabłko :?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2013, o 13:45

No pech.... :wall:

Zawsze pozostaje lenovo...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2013, o 14:31

FUX pisze: A gdzie Ty herezję widzisz???
Dokładnie w tym cytacie
FUX pisze: każdy inny program, mogę sobie zainstalować LEGALNIE na 5 urządzeniach.
Pogadaj o tym z Adobe lub z Autodeskiem.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2013, o 15:10

rrosiak pisze: Pogadaj o tym z Adobe lub z Autodeskiem.
Ale co. Przecież maja licencje na wiele stanowisk. Ze 20 kola i juz. ;)

A wiesz Fux dzięki którym krwiopijcom Apple istnieje? Tak Adobe i MS.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 23 mar 2013, o 17:38

Alan, Alan, Alan!, Apple istnieje bo BIll kasę pożyczył, paskudny krwiopijca i to kasę z mojego Windowsa 98 ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 23 mar 2013, o 18:08

Лукашэнка pisze: wyjaśnię, w pewnym uproszczeniu, że Apple oferuje jedynie produkty dla bogatych.

To jest bardzo duże uproszczenie. Nie uważam się za osobę bogatą - a parę produktów Apple mam. Może nie highendowych, ale mam.
Лукашэнка pisze: Co nie znaczy, że są gotowi dobrze płacić robotnikom.
Wolą zlecać produkcję w komunistycznych Chinach,

Taki sam zarzut można postawić wszystkim innym producentom telefonów. Myślisz, że reszta świata to sami altruiści, płacą robotnikom krocie i produkują tylko w USA, UK albo Japonii?

W tej samej fabryce Foxconn produkowano także sprzęt dla Dell, HP, Sony i Nokii. Ich też dotknęły samobójstwa pracowników, i tak samo wzięli udział w śledztwie. Ale w Polsce mówi się tylko o Apple. Dlaczego? Bo to się dobrze sprzedaje. Wielka firma produkująca (w odbiorze przeciętnego polskiego obywatela) przepłacony sprzęt dla bogaczy, drogie zabawki, wykorzystuje pracowników. Zawsze lepiej sprzedać takiego newsa, niż dopuścić do policzenia, ile zarabiają pracownicy w polskich fabrykach przy produkcji urządzeń dla zagranicznych firm.
Лукашэнка pisze: Apple to jest klasyczny przykład chciwego, ekspansywnego, agresywnego koncernu, w którym wszystko jest podporządkowane żądzy coraz większego zysku.

Dałeś się złapać na lep medialny. Albo po prostu chcesz tak myśleć. Takich "klasycznych" przykładów są setki albo i tysiące.

Apple sprzedaje po prostu produkty o określonej marży - i tak było od lat. Dlatego te produkty są drogie i dlatego nie ma lowendu, bo na tym się nie da zarobić. O ile pamiętam, marża operacyjna Apple na produktach od lat oscyluje w okolicach 28%. A że przy tym sprzedają całą marketingową otoczkę? Cóż, kto broni tego samego innym. Ale jakoś nikt inny - Dell, HP, Samsung - nie wzbudza takich emocji.
Лукашэнка pisze: Jeśli tak usilnie starają się aby ich produkty były bardzo łatwe w obsłudze, to bynajmniej nie dla dobra konsumentów (bo Ci z tej "łatwości" idiocieją),
tylko po ot aby niedługo uzależnić od swoich produktów również szympansy, borsuki, a nawet wiewiórki.

Nie no jasne - niedługo będzie iPhone Squirrel Edition w kształcie orzeszka laskowego :lol:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2013, o 18:17

FUX, pierdolisz. Właśnie przegrałeś w dyskusji bo użyłem argumentu podobnej klasy ale o większym kalibrze :->

Wyjaśnisz mi gdzie błądzę? Jak na razie to widzę, że masz marne pojęcie o historii oprogramowania i różnych platform oraz ich sposobach licencjonowania.

Jobs swojego czasu negocjował z Gatesem, żeby ten nie blokował prac rozwojowych nad Office dla Maca. Wiedział, że bez tego ta platforma nie miałaby większego znaczenia. To było na długo przed wynalezieniem iPoda.

ODPOWIEDZ