Kubica - rajdowa reaktywacja

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Kubica - rajdowa reaktywacja

Post 23 mar 2013, o 23:32

Azrael pisze: Na koniec dodam, że ja w Roberta bardzo wierzę, ale koledzy "z branży", których zdanie bardzo szanuję nie wierzą.
Tak krótko - jaką mają argumentację? Że jeździ zbyt 0-1 i nie umie dozować prędkości?

Bez dzbanka jednak nie wyjedzie :thumb:

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

pas_ti
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza 2.0GL + "złomek" vel grzechotnik
Polubione posty: 0

Post 23 mar 2013, o 23:39

Azrael pisze:A tak Tomek Czopik przed chwilą u siebie na FB (można lubić i nie lubić, ale w końcu mistrz polski):
Nikt z driverów się nie wypowiada więc powiem co myślę o RK:
Nie było od lat takiego kierowcy! w dodatku naszego! Po tym jak nalał Loixa 1sek/km a teraz Kopeckiego, nie mam pytań, wierzcie mi że na tych pierwszych odcinkach na wilgotnym, nawet Loeb miałby problem!
Na miejscu Kopeckiego tylko bym czekał az coś wykona... wykonał...
Wszystkim przykro, nie tylko nam ale i całemu Światkowi Rajdowemu, wszyscy to obserwowali i wiedzą że jest nowy talent.
Jeżeli walnie za piatym razem , będę zły ale na razie na tym etapie zapierdzielania i z tymi talentami, nie ma prawa nikt nic mówić.
W różnych chwilach i w różnych Mistrzostwach trzeba "wozić dupę" do mety, on nie musi i niech tak dalej jedzie a bedziemy mieć drugiego Ogiera.
Po raz pierwszy zostałem FANEM!
:thumb: :thumb: :thumb: - nic dodać nic ująć

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 24 mar 2013, o 00:03

eMTi pisze: Tak krótko - jaką mają argumentację? Że jeździ zbyt 0-1 i nie umie dozować prędkości?

Że jeszcze nie pojeździł i nie ma się co podniecać. Jak coś pojeździ i wyjeździ to się będzie można podniecać. Za to wszyscy (ja też) zgadzają się że to wielka szansa dla polskich rajdów, właśnie przez tę polską medialną histerię, która mnie wkurza.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 24 mar 2013, o 00:16

Yves Matton, dyrektor Citroen Racing: „Robert zademonstrował wspaniałą formę i pokazał, że ma prawdziwy potencjał na asfalcie. Przyjechał tutaj głównie po to, aby zdobywać doświadczenie. Nie marnował czasu na przyzwyczajanie się do DS3 RRC i objął pozycję lidera. Teraz musi się nauczyć tej strony rajdów, która jest różna od tego, co zna z torów wyścigowych – czyli umiejętności dostrajania tempa podczas pierwszego pokonywania odcinka specjalnego. Kiedy już to sobie przyswoi, to będzie jednym z najgroźniejszych kierowców w swojej kategorii”.
:cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator
Auto: U r a bus (GT)

Post 24 mar 2013, o 01:29

Dzisiejszy dzien nie obfitowal juz w taki entuzjazm jak wczoraj, ale na pewno nie zostalo ujete nic z ogromu wczorajszej satysfakcji.
Oto filmik, ktory zrobilem na ostatnich zakretach skroconego o 400m odcinka SS14 - Cruz De Tejeda - Lanzarote.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=5iLQNbFaibw

Sorry za jakosc. Zauwazylem, ze kamera, kiedy lezy na ziemi, ustawia auto-focus zbyt blisko, przez co wszystko moze byc troche nieostre. Do tego jeszcze nie jestem ekspertem obrobki a ze wzgledu na czas wrzucam flmiki z cropem z 1080p na 720p.
Obrazek
Subaru - the source of wanderlust. || http://mizoo.pl - foto galeria

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 24 mar 2013, o 02:55

Azrael pisze: Za to wszyscy (ja też) zgadzają się że to wielka szansa dla polskich rajdów, właśnie przez tę polską medialną histerię, która mnie wkurza.
tylko pytanie czy osoby, które są odpowiedzialne za promowanie rajdów będą potrafiły (jeśli będzie pozytywny feedback od mediów) skonsumować zainteresowanie startami Kubicy (jeśli się ono utrzyma, a to głównie zależy od wyników tego "testowego sezonu") weekendowych kibiców i skierować ich uwagę np. na takie RSMP... W tym momencie fala ma tendencję wznoszącą bo Kubica to u nas medialnie gorące nazwisko... Tylko jeśli będzie walił po barierkach to szybko zainteresowanie spadnie do poziomu ciekawostki u masowego odbiorcy (oni nie będą wgryzać się w detale, tylko stwierdzą: o jak zwykle wydzwonił)

Z wyścigami (które łatwiej pokazać) to się nie udało (gdzie o Kubicy było sporo w mainstream'owych mediach, a o reszta jak była w niszy, tak jest... Zresztą to też dobrze widać po poziomie oglądalności F1 z czasów przed/w trakcie/po Kubicy)

A medialna histeria to dopiero będzie na Rajdzie Polski :!: (jeśli będzie dobra dyspozycja) Choć z drugiej strony to mogą pojawić się głosy, że Kubica zadziera nosa bo nie chciał pozować z kimś do fotki, a powinien być jak ten miś z Zakopca ;-)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2013, o 04:05 przez barton, łącznie zmieniany 8 razy.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 24 mar 2013, o 02:57

Nawet nie chce mi się cytować... onanizm w wypowiedziach i tyle, Burat chłodnym okiem ładnie ocenił. Jak pisałem że się rozwali to pytaliście kiedy ,więc napisałem przed startem( ale mam fart :-) ). Prędzej Małysz stanie na pudle w Dakarze niż RK w rajdach. To nie jest kierowca rajdowy i tyle,może się uczyć nawet trzy lata i tak będzie się rozwalał oby nie było dramatu. Niech mu ręka wraca do normalnego stanu i biegiem do F1 .
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 mar 2013, o 03:26

widok dzwona z środka

Link: http://www.youtube.com/watch?v=puylhx7bU_M

mimo pobytu tyle lat za granicą jednak w sytuacjach ekstremalnych widać że Polak :giggle:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 mar 2013, o 05:34

burat, to samo sobie pomyślałem, jak oglądałem realcje na eurosporcie :-D
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 24 mar 2013, o 09:36

:lol:
mokro nie było, chyba za cieżka noga :whistle:

Kruszyn i Burat prosto i na temat bez zbędnego cukierkowania. :thumb:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 24 mar 2013, o 09:39

burat pisze: mimo pobytu tyle lat za granicą jednak w sytuacjach ekstremalnych widać że Polak :giggle:
chyba się zorientowali, bo fragment samego uderzenia jest juz wycięty... domyślam się że siarczyście se przeklął... ale już tego w filmie ni ma :-p
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 24 mar 2013, o 09:55

eMTi pisze:No i tu jest bardzo celny argument - za każdym razem, jak sobie oglądam podsumowanie zrobione przez Rościszów Rally Video to się zastanawiam, co Ci ludzie tam wyprawiają... 10 minut błędów i wyleceń z trasy... Kilkadziesiąt sytuacji. A mi się od kilku lat żadna taka na zawodach ANI RAZU nie przytrafiła.. I jaki tego efekt? Ano taki, że się ciągle snuję wokół pudła, zanim na nim częściej stawać. Dlaczego? Ano dlatego, że właśnie nie jadę na limicie, bo mi szkoda mojego jedynego samochodu. Wobec czego praktycznie każdy przejazd mam czystu.. Tylko co z tego.. Nie musiałbym się matrwić o samochód, to pewnie już kilka razy bym przegiął, ale dzięki temu nauczyłbym się jeździć szybciej... Po prostu robię to za wolno i nie wiem do końca, gdzie leży granica...

Tak to działa. Na lotnisku między słupkami, w arcy bezpiecznych dla auta warunkach, Zofija dopędzała Corollką estijaje. Ale jak przychodzi do jazdy między krawężnikami, drzewami itp, to czynnik "nie rozwalić auta które jest niezbędne, żeby dotrzeć do pracy" powoduje że jazda jest znacznie wolniejsza i na takie tempo nie ma szans. Podświadomy margines bezpieczeństwa robi się wtedy tak duży, że czas robi się niekonkurencyjny.

Do startów trzeba mieć osobne auto, gdzie takimi rzeczami człowiek sobie głowy nie zaprząta.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 mar 2013, o 12:59

jarmaj pisze: Do startów trzeba mieć osobne auto, gdzie takimi rzeczami człowiek sobie głowy nie zaprząta.
święte słowa - takie mam kolejne marzenie :thumb: jarmaj, a tak w temacie, to co o tym wszystkim myślisz? W sensie występu kubicy i jego szans w przyszłości?

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 24 mar 2013, o 21:41

Widzę w tym wątku ogromny potencjał :thumb:
Jak na razie to Kruszyn stał sie wrogiem numer 1 w tym wątku :!: jak On śmie wątpić w Naszego Bohatera Narodowego :evilgrin:

Nie ma co sie oszukiwać ale brać amatorsko rajdowa strasznie się pali do zwycięst Kubka , do dzbanka w jego rękach .
A tu jak na razie mamy tylko dzwonki :idea:
Czy to powód do płaczu i alimentów :?: Myśle ,że nie :idea: popatrzmy ile Robert dochodził do F1 , trwało to lata , walczył , zdobywał doświadczenie i doszedł do tego o czym snią wszyscy .
Jeśli Lotos wyciągnął ze skarpetek zaskurniaki i wyłożył kasę tylko na jeden sezon to trza powiedzieć ,że siedzi tam banda kretynów , którzy nie mają pojęcia o rajdach :wall: a wszczególnosci o kwestie zdobywania doświadczenia :idea:
Miejmy nadzieję ,że tak nie jest :idea:
Ja myśle ,że doczekamy sie zwycięstw Roberta , ale na to trzeba czasu , opanowania i trzeźwego umysłu :idea:

Przypominam o nienawiści do Naszego Forumowego Kolegi Kruszyna ( nie ma co ukrywać ale sam nie jestem wolny od tych złych uczuć :mrgreen: )
Dlatego też myśle ,że trzeba Go ściągnąć na najbliższe spotkanie rajdowe do swidnicy .
Trza Mu w Mordę wlać ....

Wysoko oprocentowanych płynów :giggle: i powinno to nastąpić w miłym towarzystwie :thumb:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 24 mar 2013, o 22:17

Zwycięzcy są na mecie. Oklepane, ale prawda. Prawda jest też taka, że Kubica nie ma żadnych wyników i nie rozumiem, dlaczego niektórzy z niego robią już mistrza świata. Wyniki!

Dzwon? dzwony są zawsze na rajdach, ale żeby to był element nauki? Jakiej? Nie nauczył się jeszcze praktycznie obrywając sobie rękę? ;-)
Jak tak czytam, to zaraz się okaże, że jego dotyk leczy raka.

Dobra kończę hejterstwo.

Robert najzwyczajniej w świecie nie potrafi jeździć w rajdach. Nie nauczył się jeszcze, że to nie tak jak na torze - od 20 lat ten sam asfalt. Tutaj się to zmienia cały czas, cały czas jest loteria. 'Wurce syf naniesły', tak? Prawdopodobnie część jego znakomitych czasów wynika właśnie z tego. Inni biorą poprawkę.

I żeby nie było. Kibicuję mu, jestem fanem, i życzę, żeby był mistrzem świata rajdów, F1. I wszystkiego czego się dotknie. Myślę nawet, że będzie. Fajny gość i w dodatku on sam bardzo skromnie się wypowiada o swoich możliwościach...

PS wpis zawiera elementy prowokacji. Zejdźcie na ziemię :razz:
PS2 nie rozumiem też wpisu Aza. Nikt tu nie jedzie faktem i nikt nie powiedział, że to zły kierownik. Myślę, że każdy wie, że to mega diament, tylko jeszcze potrzebuje ze dwóch szlifów.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 mar 2013, o 22:19

Alan, Alan, Alan!, jak miło nie jestem sam wrogiem publicznym :mrgreen:
Onaniści i tak się rozwali :-p

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 24 mar 2013, o 22:26

Nie znacie się. Widać klasę zawodnika, klnie zanim przydzwoni, czyli potrafi przewidywać zdarzenia na drodze :mrgreen:

Co do komentarzy. Mówi, że jedzie po naukę. To co widać to:

a) ogromny talent (dużo gorzej mu szło na Barbórce kilka ładnych lat temu w Evo)
b) potrzeba zdobycia doświadczenia

IMHO jeżeli dalej będzie jeździł w rajdach i to co mówi o nauce w tym sezonie to moim zdaniem w przyszłym sezonie będzie groźnie mieszał w okolicach pudła. Życzę tego wszystkim abyśmy za rok spotkali się na jakimś rajdzie i mieli komu kibicować 8-) :thumb:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 24 mar 2013, o 22:34

A gdzie sensowniej zbierać doświadczenie? Na rajdach z dobrą obsadą, czy jeżdżąc samotnie na zamkniętym odcinku. W tym drugim przypadku jest to w zasadzie to, co Robert robił dotychczas. Jeden odcinek tam i z powrotem - bardzo porównywalne do jazdy po torze. Nie widzę dla Roberta innej opcji jak zdobywanie doświadczenia na rajdach. A że co jakiś czas wydzwoni, to chyba normalne. W przeciwnym razie nigdy nie nauczy się dobrze wykorzystywać swoich możliwości. Jak mawiali starożytni narciarze: jak się nie wywrócisz, to się nie nauczysz :giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 24 mar 2013, o 22:37

So What!, kto idzie grubo, j....ć musi ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 mar 2013, o 22:37

So What! pisze: Nie widzę dla Roberta innej opcji jak zdobywanie doświadczenia na rajdach. A że co jakiś czas wydzwoni, to chyba normalne.
dokładnie tak. Mój wpis nie dotyczył w ogóle postawy Roberta ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 mar 2013, o 22:38

Chloru pisze: klnie zanim przydzwoni
a o tym to właśnie rozmawiałem ze Sławkiem ,że jednak widać ten czas spędzony na zachodzie bo jak by cały czas mieszkał u nas to na bank by krzykną "OOOO Qrwa" ,a tak widać bogatszy zasób słownictwa w sytuacji kryzysowej :giggle: :giggle: :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 mar 2013, o 22:40

Chloru pisze: Nie znacie się. Widać klasę zawodnika, klnie zanim przydzwoni, czyli potrafi przewidywać zdarzenia na drodze
czyli mam szanse jednak, bo z ostatniego Ala, mam onboarda, na którym sadzę soczyste "Kuuu..." tuż przed plenerem ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 mar 2013, o 22:42

Alan, Alan, Alan! pisze: na którym sadzę soczyste "Kuuu..." tuż przed plenerem ;-)
nie mówiłem :-d :giggle: :giggle: :giggle: :giggle:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 mar 2013, o 22:54

Alan, Alan, Alan! pisze: bo z ostatniego Ala, mam onboarda, na którym sadzę soczyste "Kuuu..." tuż przed plenerem ;-)
Nie wiadomo czy masz ,kwestia czy "Kuu..."nie było ze strachu.Co innego jak się uczyłeś i plener dał Ci wiele nowych doświadczeń :evilgrin: Jak bariera RK :giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 mar 2013, o 23:04

Alan, Alan, Alan!, słowo na K to co najwyżej 3 liga, on zdążył powiedzieć "ja p....ę" ;-)

ODPOWIEDZ