Nawigacja - temat wałkowany

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ

Jaka nawigacja?

SIP z GP mapa
12
17%
Nawigacja sklepowa
59
83%

Liczba głosów: 71

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Nawigacja - temat wałkowany

Post 19 cze 2008, o 12:52

damaz, Gal pisał wcześniej, że w Garminie nie można ustawić więcej niż 1 punktu pośredniego. Chyba, że coś pokręciłem.

czarne jest piękne...

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 19 cze 2008, o 13:48

nie ma tak łatwo :evilgrin:

w "normalnym" trybie nawigowania oba softy Garmina "widza" więcej niż jeden punkt "via". natomiast po przełączeniu w tryb "off-road" nie widzą żadnego.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 24 cze 2008, o 16:03

damaz pisze:nie ma tak łatwo :evilgrin:

w "normalnym" trybie nawigowania oba softy Garmina "widza" więcej niż jeden punkt "via". natomiast po przełączeniu w tryb "off-road" nie widzą żadnego.
Panie Damaź!
Czego pan chcesz od oprogramowania na PDA? Może ma jeszcze Ci kurs w locie wyznaczać?
QUE to soft na PDA - urządzenie do nawigacji samochodowej. Po drogach. Z adresu takiego pod adres inny, w komfortowym i klimatyzowanym wnętrzu limuzyny.
A do off-roadu, do błota, wody i kurzu masz np. TO, albo którykolwiek z terenowych ręczniaków - z wodoszczelną, mocną obudową i funkcjami terenowymi.

Funkcja "off-road" w QUE ma Ci pomóc dojść z samochodu do domku na plaży... ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 27 cze 2008, o 10:44

dobra, moje trzy grosze i prosba:

Od lat 4 smigam na HP 4700 z mysza gps via zab.
Legalna licencja na AM Polska i Tomtom na Europe (czasem wrzuce jakas mapke testowo z sieci co by sie upewnic, ze dziala i jest ok ;-) )
Mam juz dsosyc:
- targania calego ustrojstwa gdy podrozuje samolotem i wynajmuje auto - dwie ladowarki, pda, uchwyt ogromny, mysz gps :roll:
- ciaglego rozladowawania sie PDA - WM2003se - nie chce tego zmieniac na nowszy rom bo ponoc niestabilny bardzo :wall:
- zawieszania sie zabawki w najbardziej denerwujacych momentach gdy naprawde potrzebuje satnav :x

Pozyczam czasem od zoneczki tomtoma one z wbudowanym 0,5 gb pamieci i uzywam do nawigacji w krotkich podrozach po D, A, CH.
To pokazalo mi, ze sat nav moze dzialac bezblednie, dlugo i nie musi byc ogromne i wygladac jak bomba w walizce na lotniskach. :-)

Stad pomysl na przesiadke... i teraz.. :
mysle o jakims tomtomie z wbudowanym odbiornikiem TMC i minimum slotem na karte sd.
Optymalnie by bylo miec dalej automape na Polske.

Jest jakies rozwiazanie? da sie AM odpalic na hardware tomtoma?

Co polecacie?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 27 cze 2008, o 11:31

gregski, Gal polecał Garmina. Powiedziałem to znajomemu, jak kupował nawigację, ale znajomy był mądrzejszy i kupił coś innego. Jeszcze tego samego dnia wymienił to zakupione ustrojstwo na Garmina i jest zachwycony. Osobiście Garminem bawiłem się tylko przez chwilę w domu - wrażenia jak najbardziej pozytywne.

Też miałem pewien problem z rozładowującym się PDA (MIO 550m WM 5.0). Pomogło doinstalowanie programu Magic Button, dzięki któremu naciśnięcie na symbolu "x" w oknie programu powoduje zamknięcie programu, a nie jego "zminimalizowanie". Mniejsza ilość aktywnych programów - bateria trzyma dłużej.

gregski
6 gwiazdek

Post 27 cze 2008, o 11:51

So What!, dzieki, pilnowalem pamieci, ale to bydle jest niewyuczalne.
natomiast garmin byl slaby w Niemczech z tego co pamietam..
Dev tego u nas uzywal i nie bylo kilku ulic zdaje sie..

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 cze 2008, o 08:23

gregski pisze: Stad pomysl na przesiadke... i teraz.. :
mysle o jakims tomtomie z wbudowanym odbiornikiem TMC i minimum slotem na karte sd.
Optymalnie by bylo miec dalej automape na Polske.

Jest jakies rozwiazanie? da sie AM odpalic na hardware tomtoma?

Co polecacie?
Jakikolwiek dedykowany GPS samochodowy od uznanego producenta.
TomTom jest OK. Jego mapy Polski od ver.8.xxx są podobno całkiem dobre, ale ja nie znam poszczególnych modeli na tyle, by Ci polecić któryś szczególnie. Automapa to soft nawigacyjny razem z mapą - działa tylko na PDA.

Jeżeli Garmin, to w wersji ekonomicznej:

Nuvi 205 lub 255 w wersji normalnej lub "W"
205 od 255 różni się tylko wielkością pamięci wewnętrznej (ok. 0.5 lub 2GB) i mapami załadowanymi fabrycznie ( tylko jeden region lub cała Europa). "Normalne" od "W" różnią się rozdzielczością ekranu, możliwością wyświetlenia klawiatury QWERTY i rodzajem gniazda na dodatkowe karty pamięci (microSD - SD).

lub bogatszej - Nuvi 710 / 760 - w porównaniu z serią 2xx to seria 7xx ma dużo wygodniejszy uchwyt, możliwość dodawania wielu punktów via i "algorytm komiwojażera", zapamiętywanie/transfer tras z PC, plus kupę bajerów mniej lub bardziej przydatnych.

a jak już całkiem na bogato, to Nuvi 860 ze sterowaniem głosem i następnymi bajerami.
W każdym Garminie masz zainstalowaną mapę EU (całą lub fragment)- CNE 2008 - możesz ją sobie obejrzeć tu: http://www.garmin.com/cgi-bin/mapgen/we ... 0&k=1&sc=1 ale w Polsce lepiej używać GPMapy: http://gpmapa.garmin.pl/mapview_pl.html

To wszystko oczywiście przy założeniu, że GPSa chcesz używać wyłącznie do nawigacji samochodowej po drogach, bo jeżeli jeszcze do czegoś innego (rower, motocykl, woda, off-road) to są inne, lepsze rozwiązania.

Całkiem dobre porównanie Nuvi i TomToma masz tutaj: http://tiny.pl/kn8v
Test robiony w US, ale w EU wypadłby podobnie.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 28 cze 2008, o 14:20

Słyszałem ploteczki, że SIP ma już mapy polski do oryginalnych sprzętów subarowych i sprzedaje swoim klientom. Czy to prawda?

gregski
6 gwiazdek

Post 28 cze 2008, o 16:53

dzieki chopy, chyba sie rozejze za tomtomem xl z kompletna mapa europy.
garmina jakos do konca nie czuje.. wydaje mi sie, ze wersje rugged sa ich mocniejsza strona niz samochodowa nawigacja

osa551
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Scooby Doo 2

Post 28 cze 2008, o 20:23

Konto usunięte pisze:Słyszałem ploteczki, że SIP ma już mapy polski do oryginalnych sprzętów subarowych i sprzedaje swoim klientom. Czy to prawda?
No to chyba tylko ploteczki. W zeszłym tygodniu w Dawoju jeszcze proponowali wsadzenie Garmina.

A swoją drogą Galu wiesz może co za Garmina SIP wsadza ludziom zamiast firmowej nawigacji. Czy to co wsadzają jest ok czy to jakiś syf? Cena 2800.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 28 cze 2008, o 21:51

Konto usunięte pisze:Słyszałem ploteczki, że SIP ma już mapy polski do oryginalnych sprzętów subarowych i sprzedaje swoim klientom. Czy to prawda?
SPRZEDAJE?!?!?! :wall:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 cze 2008, o 22:12

osa551 pisze: A swoją drogą Galu wiesz może co za Garmina SIP wsadza ludziom zamiast firmowej nawigacji. Czy to co wsadzają jest ok czy to jakiś syf? Cena 2800.
Wsadzali KNA-G520 (to jest mniej więcej odpowiednik Garmina SP 27xx ale z podłączeniem do prędkościomierza i czujnika biegu wstecznego samochodu), a teraz wsadzają chyba KNA-G430, co wygląda na jakieś Nuvi, ale raczej z dolnej półki (czuły chip anteny, ale bez "dead reckoning"). Wygląda na krok wstecz.

osa551
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 28 cze 2008, o 22:44

Cudownie, a ktoś to wogóle kupił? Bo mnie ten zegarek już naprawdę denerwuje.

Trochę nie w porządku, bo SIP-owi wcale sie nie spieszy do dobrej mapy w fabrycznej nawigacji - szczególnie jak dorabiają na wsadzaniu tych Garminów.

W zasadzie to już nie chodzi o kasę, ale jak ma to być jakiś syf to chyba podziękuję.

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 28 cze 2008, o 23:00

osa551 pisze: Cudownie, a ktoś to wogóle kupił? Bo mnie ten zegarek już naprawdę denerwuje.
Ojciec w OBK ma KNA-G520, powiem że z CN jest tragedia, więc jeśli już to tylko dokładać GPMapę, tylko nie mam ciągle czasu jechać to zrobić :razz:

osa551
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 28 cze 2008, o 23:06

radekk, nie za bardzo zrozumiałam co napisałeś. Mógłbyś bardziej łopatologicznie? :?

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 28 cze 2008, o 23:12

:-) Spoko, standardowo dają mapę Europy City Navigator, nie wiem który z kolei. I tam mapa Polski jest tragiczna, nie ma klasyfikacji dróg, więc nie ważne dla niej czy to polna, czy autostrada, czy nawet nieistniejąca przez pole. A prowadzi czasami też tak że nie wiem skąd to bierze, bo często wymyśla drogę która jest np. o 10km dłuższa kiedy do celu mogę dojechać po 15km, a nie po tych 25. Mapa Polski -GPMapa jak mówi Gal jest bardzo dobra, ja niestety nie miałem okazji korzystać więc się nie wypowiadam, ale na pewno nie ma tych problemów co w CN

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 cze 2008, o 23:29

gregski pisze: Dev tego u nas uzywal i nie bylo kilku ulic zdaje sie..

Nie, u Ciebie było ok, w PL był problem - ale mapa miała chyba dwa lata, więc np nie było w ogóle tego odcinka A2 z Łodzi.

Natomiast dla mnie najbardziej oczekiwaną funkcją jest uruchomienie w PL tego systemu TMC - Naviexpert się reklamuje że to ma w oparciu o informacje wysyłane przez aktywne urządzenia z jego systemem, tylko jeżeli tego używa 10 osób, to warte to (na razie) wiele nie jest.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 cze 2008, o 06:52

Osa,
W Garminach możesz używać trzech map Polski (całej); CNE, GPMapy i UMP.
CNE to mapa całej UE i rzeczywiście, mapa Polski w niej pozostawia wiele do życzenia - przede wszystkim jest nieaktualna - choć oczywiście radekk histeryzuje ;-) . "Stara" UE jest b.dobra (za wyjątkiem Grecji), a "nowe" kraje Unii są nawet gorszej jakości niż Polska.
GPMapa to mapa stworzona przez Imagis, polską firmę, jest uaktualniana 4 razy do roku i jest naprawdę bardzo dobrej jakości.
UMP to bezpłatna mapa tworzona przez idealistów - miejscami super dokładna, miejscami bardzo "bazowa".
Na co dzień w ruchu samochodowym korzysta się z GPMapy i tak będzie jeszcze przez kilka lat. Ale za 2-3 lata CNE w Polsce nie będzie od GPMapy odstawał - mogę się założyć.

Ta sama sytuacja jest z mapami innych krajów - jeżeli nawet CNE w danym kraju (dotyczy "nowej Unii") jest nie najlepszy, to zawsze jest bardzo dobra mapa lokalna na Garmina...

Parę postów wyżej podałem linki do GPMapy i CNE - obejrzyj sobie na tych mapach kilka okolic które znasz i sama oceń.

Devlin,
TMC póki co, nawet tam gdzie działa, to działa tak bardziej teoretycznie...

gregski
6 gwiazdek

Post 29 cze 2008, o 08:35

TMC nawet tutaj chil w kraju w ktorym mysli sie o nastepcy tcm dziala slabo.. ponoc opoznienie w sygnalizowaniu korkow jest na tyle duze, ze czesto jest juz 'po sprawie' a toto dopiero zaczyna zglaszac utrudnienia..
cb rulez w tym wypadku...

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 cze 2008, o 11:19

U Ciebie TMC ma o tyle skomplikowane zadanie, że korki występują na tyle często, co tutaj brak korków. Co w mieście dwukrotnie większym od Warszawy jest cokolwiek frustrujące.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 29 cze 2008, o 13:34

Gal pisze: choć oczywiście radekk histeryzuje ;-)
Ja nie histeryzuje ;-) Widzę po prostu co jest i nigdy nie poprowadziła mnie logicznie, żebym dojechał w miarę szybko, albo nie nadrabiając kilometrów. Przynajmniej tak jest z Poznaniem, bo np. słyszałem że Kraków już najgorzej nie chodzi. Ale ja znając swoje rejony widzę co jest nielogiczne nawet jeśli mnie pcha normalnymi drogami, ale często każe jakąś polną, gdy jadąc asfaltową jest dużo bliżej i szybciej. Używając Auto Mapy nie mogę złego o niej powiedzieć, bo naprawdę dobrze prowadzi. Ale korzystać z CN w Poznaniu i okolicach naprawdę nikomu nie radzę :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 30 cze 2008, o 11:20

pablonas w wątku o Chlejadach pisze: Ufff no jesteśmy w domq. Oczywiście bateria w telefonie zdechła zaraz za wrockiem więc musiałem zakupić mapę i pilotować ręcznie. Udało się jednak przejechać praktycznie tak jak kazała navi i wyszło mi magiczne 510 km do domu. Szok.

Wiecie, że następne, a już na pewno jeszcze następne pokolenie nie będzie w stanie ruszyć się na krok bez elektronicznego przewodnika. Że nie będzie w stanie posługiwać się mapą, bo mapy już nie będą drukowane...

gregski
6 gwiazdek

Post 30 cze 2008, o 11:52

Konto usunięte pisze: Że nie będzie w stanie posługiwać się mapą, bo mapy już nie będą drukowane...
hmm.. Konto usunięte uzywam sat nav w aucie od lat i nadal chetnie biore w lape atlas europy.. to samo mowiono o ksiazkach drukowanych..
wiec chyba jeszcze troche papier z nami pobedzie.. ;)

pozdr

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 30 cze 2008, o 11:53

Konto usunięte pisze: Wiecie, że następne, a już na pewno jeszcze następne pokolenie nie będzie w stanie ruszyć się na krok bez elektronicznego przewodnika. Że nie będzie w stanie posługiwać się mapą, bo mapy już nie będą drukowane...

mapy nie będą potrzebne, bo oni nie będa wychodzic z domów :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 30 cze 2008, o 12:15

gregski pisze: hmm.. Konto usunięte uzywam sat nav w aucie od lat i nadal chetnie biore w lape atlas europy.. to samo mowiono o ksiazkach drukowanych..
wiec chyba jeszcze troche papier z nami pobedzie.. ;)
Bo umiesz to robić. Bo pół życia to robiłeś. Jeśli ktoś od małego będzie się posługiwał tylko GPS-em, to w drugim pokoleniu szansa na analfabetyzm terenowy jest wielka.

A tak przy okazji. Jeśli przejeżdżasz trasę używając GPS-a, to potrafisz potem powiedzieć którędy dokładnie jechałeś kiedy ktoś zapyta? Używam nawigacji samochodowej od zupełnie niedawna, ale parę razy już złapałem się na tym, że bardzo ogólnie jedynie potrafię. Zastanawiam się nawet czy to nie zaburzy za ...dziesiąt lat naszego zmysłu orientacji przestrzennej. Na takim morzu to przynajmniej nanosi się pozycję zczytaną z GPS'a na mapę i w każdym momencie wiesz gdzie jesteś. Na drodze kontrolujesz urządzenie z grubsza. I kierunek też mniej więcej. Tak mnie się wydaje.

ODPOWIEDZ