optymalna szerokość opony do legacy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
ahank
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Legacy 2.0i MY10
Polubił: 0
Polubione posty: 0

optymalna szerokość opony do legacy

Post 29 mar 2013, o 23:34

co polecacie do legacy 2.0i użytkowanie "normalne"
235/45 R17 czy 215/50 R17 ?
kupiłem od razu na felgach 17tkach od imprezy, szerokość chyba 7,5 założone są 235 i wyglądają świetnie
przyczepność genialna, ale nie mam porównania z niczym innym, pierwsze subaru i po oplu insignie to jest inny świat
zastanawiam się czy są znaczące różnice w spalaniu, czy 215 dają w miarę dobrą przyczepność?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: optymalna szerokość opony do legacy

Post 29 mar 2013, o 23:46

ahank pisze: legacy 2.0i użytkowanie "normalne"
ahank pisze: czy 215 dają w miarę dobrą przyczepność?
Przy "normalnym" uzytkowaniu zapewne wystarczającą, i to ze sporym zapasem.
235/45 będą nieco droższe, wyraźnie głośniejsze i będziesz bardziej czuć wyboje. Różnica w spalaniu pewnie też jakaś będzie, acz przy zdolnościach Subaru do chlania, to pewnie pomijalnie mała.
Lepsza przyczepność będzie na suchym (odczuwalna przy przeciążeniach raczej spoza granicy "normalnego" uzytkowania).
Natomiast na mokrym już niekoniecznie; jazda w koleinach, suchych czy mokrych, też będzie nieco gorsza.
Jeśli natomiast "bojowy" wygląd jest istotny, to oczywiście niski profil. Tylko wtedy warto iść na całość i dać też jakieś rajdowe nalepki oraz spoiler ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 30 mar 2013, o 00:15

ahank pisze: 235/45 R17 czy 215/50 R17 ?
jakiś chory rozmiar :-)
a ja mam 205 /55 16 i nie narzekam :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

ahank
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 30 mar 2013, o 00:28

Kruszyn ja miałem wcześniej 245/45/18 w oplu i nie ma co ukrywać, takie duże koła pięknie łykały wszelkie dziury itd, wysokość profilu całkiem spora, ale lepsze subaru na małych kołach niż opel na dużych :)

WiS no właśnie to chlanie mnie przeraża szczególnie na trasie, bo w mieście to pewnie nie ma dużej różnicy, ale nie mam pojęcia jaki udział w tym jak dla mnie bardzo dużym spalaniu ma szerokość opony,
ktoś się może podzielić swoim spalaniem w legacy 2.0i 150km na różnych oponach?

profil mają taki sam, 235/45 to to samo co 215/50 (prawie to samo, ale różnica nieistotna i w tolerancji)

235/45 paradoksalnie tańsze niż 215/50 i to całkiem sporo - w zależności od producenta ok 60-150 pln różnicy na sztuce....!!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 30 mar 2013, o 00:47

ahank pisze: ktoś się może podzielić swoim spalaniem w legacy 2.0i 150km na różnych oponach?
Najnowszej generacji w wersji benzynowej 2.0 i (chyba?) z lineartronikiem jest tu na razie mało, albo i wcale - więc na dokładne porównanie raczej nie licz.
Kolega esilon mial do niedawna sedana poprzedniej generacji z takim silnikiem i manualem, i chyba nie schodzil w trasie wyraźnie poniżej 10.
Subaru z reguły tak palą.
To trochę kwestia silnika boxer, trochę stałego napędu. Cudów nie ma.

Z moich doświadczeń z innymi autami, którymi zdarzyło mi się jeździć na rożnych szerokosciach opony, wynika że wyraźnie niższy profil potrafi na trasie dodać nieco ponad pół litra (co w Subaru, IMO, jest pomijalne).

A tak z ciekawości: ile byś chciał, żeby takie auto paliło?

PS> Rozumiem, że cały czas mówimy o oponach letnich? Bo jesli o zimowych, to stanowczo bez sensu jest iść w duże szerokości :idea:

ahank
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 30 mar 2013, o 01:04

oczywiście letnie, na zimę zostawiam oryginalne felgi 16tki i będzie 205

jest w manualu

chciałbym :) 1-1,5 l mniej niż to co podałem w innym wątku
testowałem diesla to prawie nic nie palił, w outbacku.. jednak benzyna 2.0 robi swoje,
tak jak piszesz, Subaru tak pali.. inne benzyny z jakimi miałem do czynienia jednak mniej paliły, na razie jestem w szoku podieslowym, muszę przywyknąć co wskazań na kompie pow. 10l, wcześniej nigdy nie widziałem 1 z przodu :)
za to ma inne zalety.. daje frajdę :)

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 30 mar 2013, o 09:57

Ja mam 215/45 R17 - jest super, nie ma co psuć :mrgreen:
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

ODPOWIEDZ