Plasti Dip - słyszał ktoś?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Plasti Dip - słyszał ktoś?
cyqan, masz to przecież nawet na filmiku, który wrzucałem 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
Kolega ostatnio całe auto polskim odpowiednikiem(plasti lak) pomalował ;)
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
to, że można, to żadna nowość, mów lepiej, jak to wyszło 

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
- subarka665
- 5 gwiazdek
- Auto: Subaru Legacy - Luxus
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Aaaaaaaaaaaa widzisz, tego nie przemyślałamMichallD pisze:Z tego co czytałem i oglądałem to lepiej malować felgi z oponami, bo przy zakładaniu opon można uszkodzić powłokę

W moich żyłach ETYLINA, zamiast serca...
turbina...
Think. Feel. Drive. Subaru
turbina...
Think. Feel. Drive. Subaru
Wyszło średnio, ale mówił, że to trochę jego wina ;) To co pomalował dobrze wygląda nawet spoko, aczkolwiek z tego co pamiętam kolory na razie są tylko dwa - ale przynajmniej kontakt z producentem jest w miarę w porządku :) Tylko jeden problem jest, z białego trochę ciężko zmyć brud, ale i na to ma być coś zrobione... A niebieskie Subaru widziałem ostatnio w Warszawie, rzuca się w oczy :)
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
- MichallD
- 4 gwiazdki
- Auto: FXT 2.5 MY06 AT, Yamaha MT-07
Tak dla podgrzania atmosfery :)

Uploaded with ImageShack.us
Ogólnie nie jest źle, już się nauczyłem na swoich błędach. Do jutra wstawię foto relację i wszystko opiszę, pozdro.

Uploaded with ImageShack.us
Ogólnie nie jest źle, już się nauczyłem na swoich błędach. Do jutra wstawię foto relację i wszystko opiszę, pozdro.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
MichallD, zdrada! Dziś widziałem Evo V w takim samym zestawieniu kolorystycznym 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
Zajeee ...... fajne
Po 1 puszce na 1 felę

Po 1 puszce na 1 felę

Jeździć nie umiem, ale się staram 
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

- MichallD
- 4 gwiazdki
Tak, skończę dziś prace to opiszę co i jak. Przez to malowanie muszę teraz siedzieć i nadrabiać.
- subarka665
- 5 gwiazdek
- Auto: Subaru Legacy - Luxus
- MichallD
- 4 gwiazdki
Mam problem, nie mogę wstawić zdjęć. Zmniejszam do odpowiedniego rozmiaru i jak dodam jako załącznik to na podglądzie jest niby plik ale nie wyświetla się...
wrzuć na imageshack.us, picasse, dropboxa albo cokolwiek podobnego i daj linka
- MichallD
- 4 gwiazdki
Dobra zaczynamy. Na początku umyłem starannie felgi i dobrze wysuszyłem, muszą być suche w 100%.
Następnie zabezpieczyłem wentyl, otwór centralny i opony kartami
3 talie na 4 koła.
Pierwsza warstwa. Porobiłem trochę zacieków. Teraz już wiem że nie można za dużo położyć, trzeba zrobić powiedzmy taką mgiełkę i będzie git.
Druga warstwa, też nie za dużo.
Trzecia warstwa, już w miarę to wygląda.
Czwarta warstwa.Od teraz można dużo więcej położyć na raz i nie robią się już zacieki.
Piąta i ostatnia warstwa. To już taka wykończeniówka, domalować detale itp.
Na koniec prysnąłem jeszcze 2 warstwy bezbarwnego połysku. Nie wstawiam zdjęcia bo tego nie widać. Na żywo jest spora różnica.
Uwagi :
1. Ja malowałem przed garażem na słońcu, kolejne warstwy szybciej schną, max 10 min.
2. Jak zabezpieczamy opony kartami to musi być bezwietrznie bo uciekają ( na końcu tak miałem ) a jak warstwa jest świeża to karty mogą zniszczyć strukturę i trzeba domalowywać.
3. Jak już chcemy zdjąć karty to najlepiej jakimś ostrym nożykiem przeciąć granicę między rantem a kartami. Na pierwszej feldze tego nie zrobiłem i w dwóch miejscach karty odeszły mi z małą ilością gumy. Musiałem domalować.
4. Jak malujemy bezbarwnym, trzeba bardzo uważać bo nie wiem dlaczego kapie z puchy i jak taka kropla spadnie na felgę to robi się nie ładnie i znowu trzeba domalować.
5. Chyba najważniejsze. Jak już koła były gotowe i zacząłem zakładać na auto, w momencie przykręcania śrub, przy pierwszej guma wkręciła się i trochę odeszła. Więc albo trzeba zabezpieczyć miejsca gdzie są śruby, albo ja ponacinałem gumę wokół śrub i już się nie wkręcały.
6. Na 4 felgi zużyłem 4 puszki koloru i ok połowy bezbarwnego.
7. Malowałem tylko przednią część felg, od wewnątrz już nie. Musiałbym mieć więcej czasu i puszek.
8. Całość zajęła mi ok 5-6 godz z przerwą na obiad
Efekt końcowy jak się z bardzo bliska przyglądamy nie jest miażdżący ale akceptowalny. Jak się stoi przy aucie to wygląda przyzwoicie.
Teraz zobaczymy ile to się utrzyma i jak będzie na myjni. Nie będę specjalnie katował felg tylko normalnie użytkował jak do tej pory. Czas pokaże.
Link do zdjęć w kolejności : https://www.dropbox.com/sc/ei97pp37iaeqswl/GgVMQRGX8y
Następnie zabezpieczyłem wentyl, otwór centralny i opony kartami

Pierwsza warstwa. Porobiłem trochę zacieków. Teraz już wiem że nie można za dużo położyć, trzeba zrobić powiedzmy taką mgiełkę i będzie git.
Druga warstwa, też nie za dużo.
Trzecia warstwa, już w miarę to wygląda.
Czwarta warstwa.Od teraz można dużo więcej położyć na raz i nie robią się już zacieki.
Piąta i ostatnia warstwa. To już taka wykończeniówka, domalować detale itp.
Na koniec prysnąłem jeszcze 2 warstwy bezbarwnego połysku. Nie wstawiam zdjęcia bo tego nie widać. Na żywo jest spora różnica.
Uwagi :
1. Ja malowałem przed garażem na słońcu, kolejne warstwy szybciej schną, max 10 min.
2. Jak zabezpieczamy opony kartami to musi być bezwietrznie bo uciekają ( na końcu tak miałem ) a jak warstwa jest świeża to karty mogą zniszczyć strukturę i trzeba domalowywać.
3. Jak już chcemy zdjąć karty to najlepiej jakimś ostrym nożykiem przeciąć granicę między rantem a kartami. Na pierwszej feldze tego nie zrobiłem i w dwóch miejscach karty odeszły mi z małą ilością gumy. Musiałem domalować.
4. Jak malujemy bezbarwnym, trzeba bardzo uważać bo nie wiem dlaczego kapie z puchy i jak taka kropla spadnie na felgę to robi się nie ładnie i znowu trzeba domalować.
5. Chyba najważniejsze. Jak już koła były gotowe i zacząłem zakładać na auto, w momencie przykręcania śrub, przy pierwszej guma wkręciła się i trochę odeszła. Więc albo trzeba zabezpieczyć miejsca gdzie są śruby, albo ja ponacinałem gumę wokół śrub i już się nie wkręcały.
6. Na 4 felgi zużyłem 4 puszki koloru i ok połowy bezbarwnego.
7. Malowałem tylko przednią część felg, od wewnątrz już nie. Musiałbym mieć więcej czasu i puszek.
8. Całość zajęła mi ok 5-6 godz z przerwą na obiad

Efekt końcowy jak się z bardzo bliska przyglądamy nie jest miażdżący ale akceptowalny. Jak się stoi przy aucie to wygląda przyzwoicie.
Teraz zobaczymy ile to się utrzyma i jak będzie na myjni. Nie będę specjalnie katował felg tylko normalnie użytkował jak do tej pory. Czas pokaże.
Link do zdjęć w kolejności : https://www.dropbox.com/sc/ei97pp37iaeqswl/GgVMQRGX8y