Forester 2006 czujniki parkowania

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Maks59
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 10 maja 2013, o 22:36

Witam, czy ktos moze podpowiedziec gdzie jest centralka czujnikow parkowania przod/tyl w Foresterze 2006 2.0 benzyna. Cos sie skopalo i przestal dzialac tyl i przod jednoczesnie.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Re: Forester 2006 czujniki parkowania

Post 10 maja 2013, o 22:39

Maks59, w tych rocznikach raczej nie było fabrycznych czujników, więc centralka jest tam, gdzie ją sobie ktoś wsadził.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 10 maja 2013, o 22:40

To w tym kanciaku, którego końce widac prawie tak dobrze jak dużego fiata :mrgreen: , potrzebne są czujniki parkowania? :o

Koniec świata - ta cywilizacja musi upaść ;-)

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 10 maja 2013, o 23:29

WiS pisze:
Koniec świata - ta cywilizacja musi upaść ;-)
Żeby upadła trzeba jej trochę pomóc, podstawić nogę, zaj... w splot słoneczny z wyskoku. Inaczej mówiąc trzeba wrócić do korzeni

Więc Maks59 zamiast szukać centralki czujników parkowania wymaluj sobie dwie linie na parkingu i trenuj... do skutku :mrgreen:

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 11 maja 2013, o 14:33

danikl pisze: Więc Maks59 zamiast szukać centralki czujników parkowania wymaluj sobie dwie linie na parkingu i trenuj... do skutku

Ocho, mistrzowie kierownicy sie uaktywnili. A jak znienacka podjedzie do auta betonowy kwietnik lub słupek? Tylko nie mówcie że nie może podjechać jak może, bo na takiego pirata drogowego najechałem poprzednim autem :lol:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2013, o 14:40

Boombastic pisze: A jak znienacka podjedzie do auta betonowy kwietnik lub słupek?
Jeśli ktoś ma pecha, to i w drewnianym kosciele cegła mu na łeb spadnie... ;-)

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Post 11 maja 2013, o 21:40

WiS pisze: Koniec świata - ta cywilizacja musi upaść

I forum trzeba zamknąć!
Boombastic pisze: Ocho, mistrzowie kierownicy sie uaktywnili. A jak znienacka podjedzie do auta betonowy kwietnik lub słupek? Tylko nie mówcie że nie może podjechać jak może, bo na takiego pirata drogowego najechałem poprzednim autem

Zderzaki są po to, żeby się zderzać
:mrgreen:
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

Maks59
0 gwiazdek

Post 12 maja 2013, o 12:19

Witam, dziekuje za wszelkie "madrosci, typowe dla polakow". Abysmy wszyscy byli takimi dobrymi kierowcami jak nam sie wydaje, zycze powodzenia. Forkiem jedzi moja zona i to jej maja byc pomocne te czujniki. Sam jezdze duzo wiekszym pojazdem osobowym i rowniez korzystam z czujnikow oraz kamery. Sa przydatne i nie ma w tym temacie kompromisu.
Pozdrawiam kwiat mistrzow kierownicy i dziekuje tym ktorzy sa pomocni jesli istnieje taka potrzeba, po to jest forum.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 maja 2013, o 06:01

Maks59, moim zdaniem niepotrzebnie się uniosłeś. Przez żartobliwe nieco (ale i jeśli się głębiej zastanowić - nie pozbawione racji) komentarze, masz podbity wątek. Taka uroda tego forum.
Maks59 pisze: Sam jezdze duzo wiekszym pojazdem osobowym i rowniez korzystam z czujnikow oraz kamery. Sa przydatne i nie ma w tym temacie kompromisu.

Nie ma co do tego wątpliwości. Warto się jednak czasem zastanowić czy równie ochoczo zgodzimy się na wszczepienie w mózg czipa z mapą i GPS-em. Będzie przydatny, nie ma w tym temacie kompromisu ;-)

I na koniec - jak się parkuje w Madrycie. Ciekawe, jak u nich wygląda rynek centralek i czujników parkowania ;-)

Obrazek

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 maja 2013, o 14:34

Maks59, Konto usunięte wyłożył kawę na ławę - nie ma się co spinać, to forum ma taką specyfikę, że ludzie żartują z siebie i z innych ;-)
Chcesz mieć czujniki - Twoje prawo i Twój wybór. Pozostanę jednak przy opinii, że:
a) Forester, z racji kształtów nadwozia, zwrotności i widoczności zza kierownicy jest jednym z najbardziej przyjaznych aut do parkowania, jakim w życiu jeździłem;
b) żeby parkować sprawnie bez czujnikow (większością aut osobowych), wcale nie trzeba należeć do kategorii "kwiat mistrzów kierownicy" (dotyczy zarówno mężów, jak i żon). Ot, wystarczą zupełnie przeciętne kwalifikacje.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 246 razy
Polubione posty: 527 razy

Post 13 maja 2013, o 14:57

WiS, tak w twarz komuś napisać, że jego żona jest przeciętna.... :giggle: :giggle: :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 maja 2013, o 15:01

Co by nie mówić sam kiedyś cofając przywaliłem w słup. Było to na parkingu podziemnym, i biały słup nie odróżniał się od białych ścian. Więc jestem w stanie zrozumieć przydatność czujników parkowania, aczkolwiek w tym modelu rzeczywiście - poza ekstremalnymi sytuacjami - są zbędne.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 maja 2013, o 15:03

Chloru, ekhmmm... jesli już, to z kontekstu wynikałaby raczej nieprzeciętność ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 246 razy
Polubione posty: 527 razy

Post 13 maja 2013, o 15:40

WiS, i tak źle i tak niedobrze ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 maja 2013, o 15:46

Chloru, no ale co złego to nie ja, to kolega Maks sam tak Małżonkę wystawił 8-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 maja 2013, o 16:21

Konto usunięte pisze:Co by nie mówić sam kiedyś cofając przywaliłem w słup. Było to na parkingu podziemnym, i biały słup nie odróżniał się od białych ścian. Więc jestem w stanie zrozumieć przydatność czujników parkowania, aczkolwiek w tym modelu rzeczywiście - poza ekstremalnymi sytuacjami - są zbędne.
Każdy kiedyś w coś przywalił. I śmiem twierdzić, że jest to najlepsza lekcja zastępująca czujniki parkowania. Ja kiedyś przywaliłem w drzewo w lesie. Jak najbardziej się odróżniało :mrgreen:

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 13 maja 2013, o 17:52

Konto usunięte pisze:aczkolwiek w tym modelu rzeczywiście - poza ekstremalnymi sytuacjami - są zbędne.
Moja Szanowna odwoziła dziecko do szkoły,gdy wjeżdżała na parking wszystko było ok.Chwilę jej zeszło .W międzyczasie wyrosło ogromne drzewo i to akurat na jej kursie gdy cofała.I to była właśnie ekstremalna sytuacja.Gdyby miała czujniki to byłoby ok.
Zamiast próbować pomóc człowiekowi to się wyśmiewają.Maks59,wyluzuj, tutaj już tak jest.Ale w sumie ciekawie.

Proponuję zamknąć to paskudne forum. :whistle:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 13 maja 2013, o 22:04

Nie sądzicie, że te żony powinny trochę się podszkolić? ;-)

Może pomóżcie im się nauczyć jeździć, albo jakiś szkolenie opłacić w prezencie urodzinowym? :razz:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 maja 2013, o 22:24

jarmaj pisze: jakiś szkolenie opłacić
O, własnie - dawno nie było szkolenia dla forumowych żon, matek i kochanek :idea: Lampki wokol lotnisk już strasznie wyrosły ;-)

mark
1 gwiazdka
Auto: foryś, volviś

Post 16 maja 2013, o 19:00

Maks59 witaj, ja trochę na serio: w moim Forku (też 2006r) centralka czujników znajduje się w prawym tylnym nadkolu. Po wyjęciu schowków i podłogi bagażnika jest taka wolna przestrzeń i tam była centralka. U mnie okazało się, że kabelki od centralki puszczone były poprzez taką gumowo-plastykową osłonkę z klapkami, które chyba służą do redukowania ciśnienia powietrza w środku auta podczas zamykania drzwi. Niestety, druciki odchylały klapki na stałe i musiałem przez to nabrać do tej przestrzeni wody ! Wynikiem zalania centralki była jej awaria (po włączeniu wstecznego - ciągłe WYCIE). Teraz staram się nie "wpadać" do kałuż a wymienioną centralkę owinąłem w plastik. Kabelki są puszczone przez wycięte otworki w tych klapkach - tak aby mogły się same dociskać i uszczelniać karoserię.

Maks59
0 gwiazdek

Post 17 maja 2013, o 22:43

Witam, dzieki za podpowiedzi i dobre rady. Alez oczywiscie malzonka na kurs parkowania. Co do czujnikow w moim Forku 2006 (kupowany w salonie Koper W-wa) centralka jest umieszczona za lewym tylnym kolem w bagazniku. Ktos to solidnie zrobil i na zasilaniu przodu i tylu oddzielnie zamontowal dodatkowo bezpieczniki. Czas zrobil swoje i bezpieczniki (ich styki) nie wytrzymaly proby czasu i zasniedzialy. Nowe bezpieczniki wstawione i wszystko wrocilo do normy. Pozdrawiam

Hal
0 gwiazdek
Auto: Forek 2.5XT 2006

Post 14 paź 2013, o 15:37

" U mnie okazało się, że kabelki od centralki puszczone były poprzez taką gumowo-plastykową osłonkę z klapkami, które chyba służą do redukowania ciśnienia powietrza w środku auta podczas zamykania drzwi."

@mark mógłbyś podpowiedzieć, w którym miejscu jest ta osłonka?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 paź 2013, o 19:03

Hal pisze:" U mnie okazało się, że kabelki od centralki puszczone były poprzez taką gumowo-plastykową osłonkę z klapkami, które chyba służą do redukowania ciśnienia powietrza w środku auta podczas zamykania drzwi."

@mark mógłbyś podpowiedzieć, w którym miejscu jest ta osłonka?
To jest brak profesjonalizmu!
Są inne elementy nadwozia, przez które prowadzisz wiązkę wraz z przelotką.

Hal
0 gwiazdek
Auto: Forek 2.5XT 2006

Post 14 paź 2013, o 19:45

@FUX byłem ciekawy, o której osłonce pisze @mark, dlatego pytam. Możesz wskazać najlepsze miejsce do tego celu?
Zastanawiam się nad montażem czujników parkowania, ale zastanawiam się, czy da się to zrobić bez demontażu tylnego zderzaka.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 paź 2013, o 19:51

Hal pisze: zy da się to zrobić bez demontażu tylnego zderzaka

Nie da.

Pamiętaj, aby czujników do góry nogami nie założyć.
Kiedyś grgski wrzucał na forum foty z demontażu zderzaka w OBK do montażu haka.
W forku będzie podobnie, choć nie tak samo.

Pamiętaj, że musisz wiązkę pod dywanami przełożyć i wyjść na górę deski rozdzielczej.
Ja także miałem Forka z tego rocznika, jednakże czujniki już były założone przez serwis przed zakupem.
Kupowałem demo z 400km na liczniku.

ODPOWIEDZ