help!

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.

wybieramy nazwe firmy j33mba

Czas głosowania minął 21 maja 2013, o 11:40

wls-budownictwo.pl
1
13%
wls-inzynieria.pl
1
13%
sobanski-budownictwo.pl
6
75%

Liczba głosów: 8

j33mbo
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: help!

Post 16 maja 2013, o 22:10

Alan, Alan, Alan! pisze: A może zamiast inżynieria jest jakieś bardziej potoczne słowo branżowe. Jak tutaj - sparky mówi się na elektryka. AJ Electrical Contractors (aka AJ Sparky)

no też właśnie się zastanawiam, bo inżynieria to dość szerokie pojęcie (np. bio...)

a wls-budownictwo.pl ??

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy

Post 16 maja 2013, o 22:30

Ja się nie znam, ale myślałam, że to nick tego u nas z brodą i w spódnicy: "wls" nie wiadomo czy to "L" czy to "i". Poza tym myślniki w nazwie, czy podkreślniki są upierdliwe trochę. Choćby nawet wyszukanie w google. Nie wspomnę o kontach bankowych, fakturach czy innych. Jak kiedyś szukałyśmy z koleżanką nazwy dla jej firmy, to każdy pomysł wrzucałyśmy w google, żeby sprawdzić co On też nam pokaże. Może: budowy.pl
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 maja 2013, o 22:42

Jak widać, jest to tak samo skomplikowany problem, a może nawet bardziej, niż wybór samochodu. Podobnie do auta, zły wybór będzie codziennie wnerwiał.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 16 maja 2013, o 22:48

liwit pisze: myślałam, że to nick tego u nas z brodą i w spódnicy: "wls" nie wiadomo czy to "L" czy to "i".
Na szczęście, potencjalni klienci j33mba mnie nie znają, więc chyba nie ma problemu :giggle:
Swoją drogą, to fascynujące - raz człowiek wystapił w kilcie, i już się glównie z tym kojarzy... ech, jakaż wielka musi być sila wyobraźni. Szczegolnie - kobiecej ;-)
Na chlejadach na bank jestem w kilcie, chyba nie mam wyjścia :mrgreen:
liwit pisze: myślniki w nazwie, czy podkreślniki są upierdliwe trochę
Fakt, że bez nich łatwiej i prosciej. A gdyby zrobić tak:
- nazwa firmy: WLS Budownictwo (ewentualnie WLS Inwestycje, WLS Budowy - Remonty - Nadzory...);
- a adres: po prostu wls.pl - ?
Arno pisze: zły wybór będzie codziennie wnerwiał
Nie to, co w malżenstwie :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 17 maja 2013, o 03:44

liwit pisze:Poza tym myślniki w nazwie, czy podkreślniki są upierdliwe trochę. Choćby nawet wyszukanie w google. Nie wspomnę o kontach bankowych, fakturach czy innych. Jak kiedyś szukałyśmy z koleżanką nazwy dla jej firmy, to każdy pomysł wrzucałyśmy w google, żeby sprawdzić co On też nam pokaże. Może: budowy.pl
To juz kwestia na pozniej. Zupelnie techniczna. Ja np. W adresie mailowym nie mam rozdzielnika miedzy imieniem i nazwiskiem i wiecznie musze to tlumaczyc.
A najlepiej w tym przypadku miec domene z kreska i bez.

Domeny typu budowanie.pl traca imho jakas stronka spamowa. Zreszta nic nie stoi na przeszkodzie miec kilka domen. Sa tanie, jedna strona moze miec ich dowolna ilosc.

Wls-konstrukcje, wls-nadzor, wls-builders?

Choc pierwszym czlonem nazwy fajniejsze by bylo nazwisko.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 maja 2013, o 07:24

A tak poważnie to zrób, jak rosiu radził, a strona www to inna bajka.

Znajomy w mailu ma tekst pnb. Jednoznaczne.
Inny ma nazwę firmy, a zajmuje się geologią, Inżynieria Poznań.

Lub podążaj w kierunku nazwy, która kojarzy się jednoznacznie z robotą.

My mieliśmy stronę www od tego, co ludzie wklepywali w google; nazwa firmy to inna bajka.

No i pozostaje pozycjonowanie. Ale to już musisz z aaa gadać.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 maja 2013, o 09:14

jj33, a może zrobić inaczej. Sprawdzić czego szukają w internecie, kiedy chcą podobnych usług i wstawić taką nazwę. Bo pytanie czy jak szukamy pomocy przy budowie to szukamy: budownictwa, nadzoru budowlanego, budowy, czy jakiej innej cholery? Żeby pozycjonowanie się samo robiło. Mniej więcej tak jak robiła liwit dla kuliżanki.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 17 maja 2013, o 10:18

Arno pisze:w jakim celu inicjały? Poza własnym ego nie zaspokajają żadnej potrzeby
Arno, a twoja fabryka to jak się nazywa? zaraz, zaraz... jak to było...
:-p

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

j33mbo, po przeczytaniu dalszej części wątku muszę się zapytać:
czy nadal chodzi o pomoc w wymyśleniu nazwy, czy powinniśmy rozpatrywać szeroko pojęte aspekty marketingowe związane z takimi zagadnieniami jak zarządzanie marką, pozycjonowanie na rynku, wizerunek itp.

tak pytam, bo nie wiem w którą stronę procedować.

:evilgrin:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 maja 2013, o 11:10

Arno pisze:Pytam przez grzeczność - w jakim celu inicjały? Poza własnym ego nie zaspokajają żadnej potrzeby, nie wnoszą informacji.
Czy nie lepiej bez inicjałów inzynieria?
Pełno w polsce firm typu władpol, inreniks, jolex - potem to działa np. Walmart. Hewlet-Packard, Ford... ale jeśli chcesz żeby nazwa niosła treść, to inicjały zbędne są.
Chociaż to ciągnie. np [email protected]
damaz, jak napisałem wyżej( ale wziąłeś z tego jedynie część): Ford, H-P i inne są zbudowane z nazwiska i nic nie szkodzi. MGM, WD, tak samo.

Ja się jedynie zastanawiam czy wstawianie inicjałów ma sens, bo jeśli nazwa ma być informacyjna, to inicjały nie są.
Nazwisko w tego typu firmie może być zapamiętane i polecane.

Sam kiedyś miałem firmę i się mocno zastanawiałem jak ją nazwać. Nikt mi wtedy nie doradzał, czasy dawne, miało się nazwisko, więc kusiło - dziś bym działalność nazwał jedynie imieniem i nazwiskiem - dla uproszczenia - ale taka firma byłaby jedynie maszyną do rachunków a nie twarzą czy magnesem w inetrnecie.

To ciekawe - jakie branże powinny być z nazwiskiem, kiedy to dobrze działa i pomaga, a kiedy to obojętne. Nazwiska dobrze robią w odzieżówce - Zień, Baczyńska, Kuczyńska. Ale są też firmy z tej branży bez nazwiska np Pola La ( Polskie). I wszystkie oparte na jednym projektancie ( przynajmniej w teorii).

A może powinna nazwa być po prostu łatwa do zapamiętania? Miło brzmiąca? Nowe firmy, duże, chyba przestają wstawiać nazwiska - no ale jeśli JJ33 ma zamiar za parę lat budować wszystkie autostrady i to w Europie, to musi mieć firmę wymawialną. Nigdy nie wiadomo, co się stanie w przyszłości.

np firma AUDIOTEKA - nazwa niesie sporo informacji. Publio - podobnie. To się sprawdza. Ale i bzdurne nazwy się sprawdzają - CCC. Wszystko zależy od sukcesu i skali. W pewnym momencie to przestaje mieć znaczenie.

j33mbo
5 gwiazdek

Post 17 maja 2013, o 11:21

damaz, mi pomogliście, ale przecież nie będę zamykał tego wątku ;p

to o co mi chodziło to mam, nazwa firmy, która jednocześnie będzie z małym dopiskiem adresem www,

pozostałe teorie być może i słuszne, ale to inna bajka :-)

j33mbo
5 gwiazdek

Post 17 maja 2013, o 12:45

na górze jest ankieta :-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 maja 2013, o 13:08

Nazwij Pałac i niech się domyślają, że Sobańskich :)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 17 maja 2013, o 13:35

Arno pisze:( ale wziąłeś z tego jedynie część)
oj, no bo dworuję sobie. :-)

Arno pisze:dziś bym działalność nazwał jedynie imieniem i nazwiskiem - dla uproszczenia - ale taka firma byłaby jedynie maszyną do rachunków a nie twarzą czy magnesem w inetrnecie.
o to, to, to.

Arno pisze:A może powinna nazwa być po prostu łatwa do zapamiętania? Miło brzmiąca?
kiedyś powstała firma, która nazywała się analigraf. ale rynek nazwę zweryfikował. bo pomysłodawca czytał ją tak:
anali - graf

a rynek tak:
anal i graf

trzeba było zmienić nazwę.
:mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 maja 2013, o 13:47

anal sam się prosił niestety

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: To samo stado

Post 22 maja 2013, o 02:53

j33mbo, działalność gospodarcza osoby fizycznej musi mieć w nazwie firmy imię i nazwisko właściciela tj. np." FidoSoft Tomasz Fidecki " więc nazwa " Sobański-budownictwo Wojciech Sobański" jest imo przerostem formy. Może być "Sobański Wojciech - budownictwo" ale imo tylko wtedy, gdy firma będzie też budowała obiekty. Jeśli chcesz mieć w nazwie firmy branżę, to powinna być ona precyzyjna czyli inżynieria budowlana. Zaglądając do Panoramy Firm, widać, że najczęstsza nazwa jest typu
"AMJ Inżynieria Budowlana Michał Jezierski" lub "Inżynieria Budowlana inż. Marek Tarnowski "
czyli mogłoby być:
"WLS Inżynieria Budowlana Wojciech Sobański" (domena wls-inżynieria.pl)
"WIBS Inżynieria Budowlana Wojciech Sobański" (wibs-inżynieria.pl)
"WIBS Wojciech Sobański" (wibs.pl)
"Inżynieria Budowlana Wojciech Sobański" (sobański- inzynieria.pl)
Ale jakieś takie sztywne i z zadęciem są te nazwy dla mnie. Wydaje mi się, że lepsza jest nazwa z jakimś charakterystycznym słowem, kojarzącym się z branżą np. Bud4you, które łatwo zapamiętać i używać na codzień. Można poszukać w folklorze, np. budowniczy po góralsku to "budorz ", może po łemkowsku jakieś ciekawe słowo znajdziesz a jak chcesz podbijać świat to po angielsku kombinuj.

P.S. Ankieta jest nieważna, bo nie ma opcji "Forum trzeba zamknąć" :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 maja 2013, o 04:04

To jest dopiero glupie. Firma musi miec ze 43 identyfikatory, numery, wpisy. Czlowiek z 13 wiecej jeszcze. A dla pewnosci, zeby ciolek ze skarbowki sie nie pomylil jeszcze nazwisko w nazwie.

A ponoc, te no... Komputery majo.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 22 maja 2013, o 17:19

Alan, Alan, Alan! pisze: A dla pewnosci, zeby ciolek ze skarbowki sie nie pomylil jeszcze nazwisko w nazwie.
Jestem , przekonany ,że i tak się pomyli :wall:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 maja 2013, o 18:58

Piter 35 pisze: Jestem , przekonany ,że i tak się pomyli
to nie jest pomyłka tylko działanie w dobrej wierze na rzecz skarbu państwa. Jak to mówią: myli się ten kto coś robi. Czy jakoś tak.

j33mbo
5 gwiazdek

Post 29 maja 2013, o 08:15

Dido, pracowałem w firmie, która była działalnością gospodarczą, a możliwe było posługiwanie się zarówno nazwą firmy jak i nazwą firmy z nazwiskiem i imieniem właściciela. na fakturach, itp.

być może moja firma będzie kiedyś wykonywała obiekty, więc najbardziej optymalne wydaje mi się wls-budownictwo i tak zostaje

dzięki wszystkim jeszcze raz za sugestie

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 maja 2013, o 09:40

j33mbo pisze: Dido, pracowałem w firmie, która była działalnością gospodarczą, a możliwe było posługiwanie się zarówno nazwą firmy jak i nazwą firmy z nazwiskiem i imieniem właściciela. na fakturach, itp.

Moim zdaniem robili to wbrew prawu jeśli była to osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą. Ale pewnie Rosiu będzie wiedział lepiej, on jest genialny w takich zawiłościach i zawsze do niego dzwonię jak mam problem :thumb:

Jak napisał kilkanaście postów wyżej, można używać tylko imienia i nazwiska na fakturze, bez nazwy skróconej. Ale odwrotnie wydaje mi się, że nie.

Za http://www.gazetapodatkowa.pl/czy-na-fa ... 13438.html
zagadnienie to wyjaśniło Ministerstwo Finansów w komunikacie "Zmiany w zakresie fakturowania", zamieszczonym na swojej stronie internetowej (http://www.mf.gov.pl). Jak w nim wskazano, w zakresie danych identyfikacyjnych podatnika, danymi takimi dla podatnika będącego osobą fizyczną są imię i nazwisko. W fakturze podatnicy ci powinni zatem podawać imię i nazwisko, przy czym, oprócz tych danych, mogą również podać nazwę lub nazwę skróconą firmy.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 29 maja 2013, o 23:01

Faktura kosztowa to jedno, ale przedstawiając się oficjalnie czy na wystawianej przez siebie fakturze podajesz pełną nazwę http://bip.mg.gov.pl/Dostep+do+informac ... spodarczej
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ODPOWIEDZ