Telefony, telefony...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Telefony, telefony...

Post 6 cze 2013, o 18:34

rrosiak pisze:Chciałem dziś kupić nowy telefon i przedłużyć umowę w Play. Za namową konsultanta miałem zamiar to zrobić przez Internet, bo taniej i wygodniej, no ale nie da się... W międzyczasie wymieniłem bowiem dowód osobisty, którego numer jest niezbędny przy składaniu zamówienia (w systemie cały czas figuruje stary), a aktualizacji danych można dokonać tylko osobiście :o W XXI wieku :? Nawet w bankach mi uaktualnili numer dowodu bez osobistego fatygowania się.
"Najszybciej rozwijająca się sieć w Polsce" ma chyba jednak poważny problem z rozwojem samej siebie :wall:
Ja bym nie szalał, są gorsi. Spróbuj wypowiedzieć umowę NC+ przez internet.

A ja, panie dziejaszku, właśnie po 8śmiu miesiącach oddalem do naprawy BB - i to drogiego Bolda.
1: zacina się klawisz spacja.
2. Kursor przyp pisaniu sms leci do linijki wyżej lub dwa słowa wcześniej
3. Bateria się przegrzała - prawie mnie poparzyła.
4. Zaczął się w nocy wyładowywać.

Zobaczymy co powiedzą.
Z pewnością wilgoć, pot, morowe powietrze spowodowały awarię.

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 6 cze 2013, o 19:09

Urnę mu zamów... :giggle:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 6 cze 2013, o 20:29

rrosiak pisze:Chciałem dziś kupić nowy telefon i przedłużyć umowę w Play. Za namową konsultanta miałem zamiar to zrobić przez Internet, bo taniej i wygodniej, no ale nie da się... W międzyczasie wymieniłem bowiem dowód osobisty, którego numer jest niezbędny przy składaniu zamówienia (w systemie cały czas figuruje stary), a aktualizacji danych można dokonać tylko osobiście :o W XXI wieku :? Nawet w bankach mi uaktualnili numer dowodu bez osobistego fatygowania się.
"Najszybciej rozwijająca się sieć w Polsce" ma chyba jednak poważny problem z rozwojem samej siebie :wall:
Podejrzewam, że to raczej zabezpieczenie przed pomysłowością naszych rodaków, którzy na kradziony dowód potrafią zrobić cuda...
Ale jeśli faktycznie nie chce Ci się fatygować do POSu, jutro sprawdzę czy da się to załatwić zdalnie.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 cze 2013, o 20:34

Godlik, daj luz.
Via phone weryfikują mnie u operatora bez wiekszych problemów.
Hasło, NIP, PESEL, adres, etc.

Ale ja mam telefon u kulturalnego operatora.... :giggle:
Dane adresowe także telefonicznie skorygowałem. Bez problemu.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 6 cze 2013, o 20:36

Godlik pisze: Podejrzewam, że to raczej zabezpieczenie przed pomysłowością naszych rodaków, którzy na kradziony dowód potrafią zrobić cuda...

Godlik, gdybym był nowym klientem, to oczywiście sprawa zrozumiała, ale przecież moje dane się nie zmieniły (nazwisko, adres i PESEL cały czas te same), jedynie numer dowodu osobistego, który nawet nie obchodzi już skarbówki (banków zresztą też nie).
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 cze 2013, o 20:46

FUX, ja jestem wyluzowany ;-)
Dane adresowe to nie problem. Podejrzewam, że kluczową sprawą jest właśnie to że chodzi o dowód.

Nie wiem, naprawdę. Pewnie jakaś procedura. Jutro zejdę piętro niżej do CRMu i zapytam czemu tak a nie inaczej.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 cze 2013, o 21:05

Godlik pisze: Jutro zejdę piętro niżej do CRMu i zapytam czemu tak a nie inaczej.

Poproszę, niech odpowiedzą po co im numer dowodu osobistego.
Dwa miesiące temu przeprowadzałem identyczną operację w Orange i nikt nie chciał ode mnie żadnych dokumentów.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 6 cze 2013, o 21:50

rrosiak pisze:
Godlik pisze: Podejrzewam, że to raczej zabezpieczenie przed pomysłowością naszych rodaków, którzy na kradziony dowód potrafią zrobić cuda...

Godlik, gdybym był nowym klientem, to oczywiście sprawa zrozumiała, ale przecież moje dane się nie zmieniły (nazwisko, adres i PESEL cały czas te same), jedynie numer dowodu osobistego, który nawet nie obchodzi już skarbówki (banków zresztą też nie).
ERA (obecnie T-Mobile) chce kompletu dokumentów (w moim przypadku akurat wielu, z pełnomocnictwem notarialnie poświadczonym, zaświadczeniem z Ministerstwa Gospodarki, dow. osob. itd.). I tak jest za każdym razem gdy kupuję nowy numer, czy przedłużam umowę. Tłumaczenie, że wszystkie te dokumenty mają, nic nie daje - i tak chcą oryginałów do wglądu i kopii do archiwum.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 cze 2013, o 22:02

Gal, ja na razie rozbiłem się o numer dowodu osobistego, jeszcze nie wiem co będzie dalej :mrgreen:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 cze 2013, o 22:04

Bo jesteś leniwy i nie chce Ci się ruszyć tyłka do POSu :mrgreen:

Są jeszcze różne opcje, testowaliśmy jedną z nich z pewnym forumowiczem :whistle: ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 6 cze 2013, o 22:27

Godlik pisze: ruszyć tyłka do POSu :mrgreen:
Światowo , angielska terminologia ale dowód trzeba żeby Rosiu czuł,czy może nie zapomniał ,że jest w Polsce :giggle: Tak więc Rosiu dupę trzeba ruszyć iść do punktu sprzedaży i się wylegitymować :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Post 6 cze 2013, o 23:36

Po 14 latach dość mam Nokii. Może BB, tylko myślę o Bold. Faktycznie ta klawiatura taka super i co baterią ?
Pamietajmy o Wołyniu.

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 7 cze 2013, o 00:50

stefanekmac, w BB Bold mi bateria przy umiarkowanym użytkowaniu wystarcza na jakieś 1/2 max 3/4 dnia. Więc jak dla mnie to dramat :wall: Nie dość, że jestem "przywiązana" do służbowego telefonu, to jeszcze do służbowej ładowarki.

A klawiatura - jak nie masz długich paznokci... :whistle: :giggle: to ok, a poza tym bez jakiejś większej podniety.

Z innych funkcji fajny jest BB Mesenger i to chyba tyle.

Co ja bym dała żeby móc mieć Nokię..... :roll:
Ale cóż, taka polityka firmy - wszyscy BB. :-/
Czarownica prawdę Ci powie :D

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 7 cze 2013, o 11:39

Ja mam BB i nie narzekam, ale to trochę inna epoka :D Nowy bym chciał, no ale może kiedyś...
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 cze 2013, o 12:21

Uwaga, w BB można brać tylko najsolidniejsze modele. Przy intensywnym urzywaniu - pisaniu - dość szybko się zużywają. To już nie te czasy co dawniej. właśniue oddałem mój do naprawy/wymiany - klawisze źle działają, w nocy bateria się sama wyładowuje, przegrzała się i inne takie...
Wygodna klawiatura. T akurat lbię, co do nowoczesnego podejścia do sprzętu - aplikacje itepe - nie wiem, nie znam się≤ zarobiony jestem.

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 12 cze 2013, o 22:06

ktoś przenosił numer z T-mobile do Play'a?? Chcę uniknąć sytuacji, że nagle będą dwa abonamenty do zapłacenia za jeden numer bo jakieś papierki niedoszły, ewentualnie jakich ukrytych kosztów się spodziewać (już doszukałem się opłaty aktywacyjnej w Play za 49 złotych doliczonej do pierwszej faktury)... Na razie tak sobie sonduję (wysłałem dziś zapytanie o ofertę do T-mobile, będącego w kontakcie z ofertą konkurencji) i szukam kruczków w różnych ofertach (heyah też nie taki złoty ;-) )

Aczkolwiek jeszcze będę musiał sprawdzić czy moja stara nokia ma simlocka 8-) (bo nagle się może okazać, że potencjalne oszczędności pójdą się "farfoclić" po opłacie aktywacyjnej i zdjęciu blokady :mrgreen: ).
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 cze 2013, o 22:27

A ten plej ile Ci oszczędności, a ile kosztów dodanych przyniesie.
Ja ostatnio mam wysyp telefonów z BOK play, orandż z sugestia zmiany.
W T-mobile mnie pasi.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 12 cze 2013, o 22:37

numer się przenosi w ciągu 1 dnia, w T-Mobile simlocka możesz mieć. na razie nju wżera się w obniżanie kosztów więc warto porównać. nawet jak dostaniesz fakturę dodatkową (a nie powinieneś) to nie płacić i reklamacja.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

barton
6 gwiazdek

Post 12 cze 2013, o 22:56

FUX, aktualnie w T-mobile mam abonament za 30PLN'ów (240 minut do wszystkich). Umowa kończy mi się 26.VII.2013 i potem przechodzi na czas nieokreślony (okres rozliczeniowy trwa zawsze do 4 dnia kolejnego miesiąca) Pakiety internetowe mnie nie interesują (nie używam netu w komórce)....

Play w tym momencie ma w ofercie formułę s (nie biorąc telefonu) umowa jest na 12 miesięcy z abonamentem za złotych 9 (nielimitowane do Play) + 10 (za 200 minut do reszty, pierwszy miesiąc gratis w abonamencie), ewentualnie 9 złotych + ilość minut x 0.19 PLN (pozostałe sieci).

Ja głównie korzystam z telefonu na zasadzie: albo dzwonię by coś się dowiedzieć, ewentualnie umówić się na spotkanie, a nie gadać o pierdołach... Choć ostatnio miałem konferencje po 30 minut o pogodzie

wniosek:
T-mobile: 12 x 30=360 złotych rocznie (zostaję na starych zasadach. a sama uowa nie ma limitu czasowego trwania. Propozycje, które mi składali na łamach konta abonenckiego to śmiech na sali: wydaj 4 dychy i miej 300 minut, albo obniżymy Ci rachunek do 25 PLNów i minut będzie 150 :wall:... )

Play (przy założeniu, że posiadany telefon nie ma kagańca):
Tryb normalny: 1x9 + 11x19= 218 złotych. Do tego dochodzi koszt aktywacji 49 (wydanie karty sim). Co daje kwotę 269 złotych za roczny kontrakt. Oszczędzam 91 złotych .

Warunki szczególne: Jeśli ograniczyć się tylko do sieci Play ( 12x 9 + koszt aktywacji ) byłbym do przodu o jakieś 203 złote (w stosunku do T-mobile). Jednak jest to wynik mało prawdopodobny do osiągnięcia w prozie życia (nie licząc wyjątków)...

Innymi słowy potencjalne zyski są z przedziału od 90 do 203 PLN'ów, aczkolwiek najbardziej realne są okolice 100...
Ostatnio zmieniony 13 cze 2013, o 02:03 przez barton, łącznie zmieniany 4 razy.

barton
6 gwiazdek

Post 12 cze 2013, o 23:04

inquiz pisze: w T-Mobile simlocka możesz mieć

dlatego będę musiał pomęczyć znajomą o udostępnienie karty sim na "chwilunię" :mrgreen: Ewentualnie kupić starter Play'a za złotych 5 :giggle:. Oczywiście w przypadku posiadania kagańca cała ta zabawa z przenosinami nie ma sensu. Aczkolwiek trafiłem na informacje w sieci, że Nokia 6650fold kupiona w Erze nie miała simlocka (taka Nokia w roku 2008 to był pewnie szpan... A dziś.. ;-) Ja ją mam 2 lata i spełnia swoje zadania wyśmienicie, zwłaszcza pancerna obudowa :mrgreen: )
inquiz pisze: na razie nju wżera się w obniżanie kosztów więc warto porównać
Najważniejsze to czytać regulamin oferty (KAŻDEJ!) bo mogą wyjść kwiatki w rodzaju: ponieważ nie zaznaczyłeś opcji e-faktura koszt aktywacji to 200 złotych a nie 1 PLN (podobno kilka osób na to się nacięło w nju). Heyah zaś straszy jakąś kaucją (której żądanie i wysokość może zależeć od ich widzimisię) :mrgreen:

Przy okazji Play odpowiedział w taki sposób na nielimitowane połączenia: http://www.play.pl/oferta/play-karta/pl ... ook.com%2F

I znowu zacznie się studiowanie cennika oraz regulaminu :/ (bo kruczki już są na pierwszy rzut oka)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 cze 2013, o 07:37

Barthol, wszystko zależy od „struktury" wykonywanych połączeń.
Nie wiem, jak jest z zasięgami.
Znajomy przesiadł sie ery na play i możliwość korzystania przez niego z telefonu w miejscu zamieszkania, dramatycznie sie zmieniła.

W chacie mam zasięg idealny i tego się trzymam.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 cze 2013, o 07:46

FUX pisze: Znajomy przesiadł sie ery na play i możliwość korzystania przez niego z telefonu w miejscu zamieszkania, dramatycznie sie zmieniła.

Nie wszyscy o tym wiedzą, ale mając telefon w Play można się logować do nadajników:
- Play
- Plus
- Orange

Z tym że do Orange to się telefon loguje tylko kiedy nie ma zasięgu Play. Nawet jeśli Orange ma max, a Play pół kreski, to próbuje logować się do Play. Ale można to ręcznie regulować.

Ja np jestem permanentnie zalogowany do Orange i nie narzekam na zasięg ani na jakość rozmów. Ale kiedy przełączę na automatyczny wybór operatora, to jakość rozmów potrafi dramatycznie spaść. Niestety, ale w Play-u bardzo często mi zrywa połączenie, nawet przy dobrym zasięgu.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 cze 2013, o 08:55

Konto usunięte pisze: Nie wszyscy o tym wiedzą, ale mając telefon w Play można się logować do nadajników:
- Play
- Plus
- Orange
Niektórzy mogą jeszcze do T-Mobile 8-)

Co do zasięgu, to wszystko kwestia tego gdzie kto mieszka. Jeden operator ma tam lepszy zasięg, inny gorszy. I tyle. Nie ma co tu tworzyć żadnych teorii spiskowych. A to że Play zrywa, najgorszy, itp. to zwykłe urban legends.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 cze 2013, o 09:29

Konto usunięte pisze: Z tym że do Orange to się telefon loguje tylko kiedy nie ma zasięgu Play. Nawet jeśli Orange ma max, a Play pół kreski, to próbuje logować się do Play. Ale można to ręcznie regulować.

Ja np jestem permanentnie zalogowany do Orange i nie narzekam na zasięg ani na jakość rozmów. Ale kiedy przełączę na automatyczny wybór operatora, to jakość rozmów potrafi dramatycznie spaść. Niestety, ale w Play-u bardzo często mi zrywa połączenie, nawet przy dobrym zasięgu.
Muszę żonie tak ustawić. U nas jest w ogóle słaby zasięg. Ja mam repeater T Mobile i jest git, ale małżonka cierpi.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 cze 2013, o 22:17

Godlik pisze: A to że Play zrywa, najgorszy, itp. to zwykłe urban legends.

To możliwe. Jednak w centrum W-wy, na Nowogrodzkiej nie da się porozmawiać z Playa mimo dobrego zasięgu. Zrywa i tyle ;P

ODPOWIEDZ