Witajcie!
Myślę o zakupie fotela Sparco Sprint do mojego GTka, lecz zastanawiam się nad mocowaniem - czy ma to być mocowanie dedykowane, czy mogę wybrać także uniwersalne? Dedykowane mocowanie jest mocowaniem dolnym, uniwersalne ma mocowanie boczne. Tak szczerze mówiąc jestem za mocowaniem bocznym ( fajne względy estetyczne + cena ) lecz czy to wszystko fajnie zmieści się do GTka i nie będzie większych problemów z montażem?
Pozdrawiam!
Montaż fotela Sparco Sprint
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
smok
- 1 gwiazdka
- Auto: Subaru Impreza WRX 2001 i Dodge W200 1976
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Montaż fotela Sparco Sprint
nie jestem pewien, jakie mocowania ma Sparco Sprint, ale jeżeli ma otwory pod mocowania boczne to nie do końca oznacza to, że do jego zamocowania wystarczą same mocowania boczne.
W swoim WRX mam Sparco Corsa i są mocowane za pomocą obu mocowań - dolne (dedykowane) "prostuje podłogę" i do niego dopiero mocuje się mocowania boczne.
Mocowania dolne (te dedykowane) produkuje Sparco, boczne mogą być dowolne. Z dolnymi jest trochę zabawy, żeby je dopasować (po wyjęciu z opakowania z 4 punktów mocowania pasuje 1
) ale oczywiście da sie to zrobić.
Jeżeli samochodem ma jeźdźić jesszcze ktoś inny to warto założyć także szyny OMP umożliwiające przesuwanie fotela (bez homologacji FIA) - chociaż podnoszą one fotel o ok. 2cm.
W swoim WRX mam Sparco Corsa i są mocowane za pomocą obu mocowań - dolne (dedykowane) "prostuje podłogę" i do niego dopiero mocuje się mocowania boczne.
Mocowania dolne (te dedykowane) produkuje Sparco, boczne mogą być dowolne. Z dolnymi jest trochę zabawy, żeby je dopasować (po wyjęciu z opakowania z 4 punktów mocowania pasuje 1

Jeżeli samochodem ma jeźdźić jesszcze ktoś inny to warto założyć także szyny OMP umożliwiające przesuwanie fotela (bez homologacji FIA) - chociaż podnoszą one fotel o ok. 2cm.
Sparco sprint mają mocowanie dolne i boczne. Myślalem, że to kwestia wyboru jakie mocowanie wybiorę. Jesteś pewny, że jedno mocowanie nie wytrzyma?
pozdrawiam!
pozdrawiam!
-
smok
- 1 gwiazdka
- Auto: Subaru Impreza WRX 2001 i Dodge W200 1976
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Jeżeli mają także mocowania dolne to najlepiej jak ktoś, kto je sprzedaje podpowie Ci jak się je montuje.
Moje Corsy mają tylko boczne, więc nie było innego wyjścia - nie chodzi o to, że jedno mocowanie nie wytrzyma, ale o to, że Impreza ma wzmocnienie poprzeczne nadwozia przy przednich mocowaniach fotela i powstaje konieczność wyrównania poziomu podłogi (tylne mocowania fotela są niżej niż przednie) - i to właśnie robi mocowanie dolne dedykowane do Imprezy produkowane przez Sparco, posiadające homologację FIA, do którego dopiero przykrąca się mocowania boczne dzięki czeamu masz dość precyzyjną regulację wysokości - czyli tak jak w rajdówce. Najlepiej jak pogadasz z kimś kto handluje Sparco - wydaje mi się, że najbezpieczniej byłoby zadzwonić do Poznania.
Moje Corsy mają tylko boczne, więc nie było innego wyjścia - nie chodzi o to, że jedno mocowanie nie wytrzyma, ale o to, że Impreza ma wzmocnienie poprzeczne nadwozia przy przednich mocowaniach fotela i powstaje konieczność wyrównania poziomu podłogi (tylne mocowania fotela są niżej niż przednie) - i to właśnie robi mocowanie dolne dedykowane do Imprezy produkowane przez Sparco, posiadające homologację FIA, do którego dopiero przykrąca się mocowania boczne dzięki czeamu masz dość precyzyjną regulację wysokości - czyli tak jak w rajdówce. Najlepiej jak pogadasz z kimś kto handluje Sparco - wydaje mi się, że najbezpieczniej byłoby zadzwonić do Poznania.
Przykręciłem mocowania boczne Sparco i nie pasują do mocowania dolnego Sparco.O co Kaman ?
Do czego jest ta osobna blacha przy mocowaniu bocznym ?
Do czego jest ta osobna blacha przy mocowaniu bocznym ?
W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.